Epäterveelliset dieetit ja niiden varoitusmerkit
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva
Epäterveelliset dieetit, jotka lupaavat painon tippuvan rajusti lyhyessä ajassa, mutta joiden terveellisyydelle ja toimivuudelle ei ole mitään tieteellistä pohjaa, ovat nykyään laajalti esillä niin lehdissä kuin internetissäkin. Sen sijaan, että nämä “ihmedieetit” antaisivat niiden kokeilijalle toivotun elämänmuutoksen, ne voivat aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia.
Nyt kerromme tarkemmin näistä nopeista superdieeteistä, jotka lupaavat painon tippuvan huimalla tavalla – jatka lukemista ja saat tietää, miksi niistä on syytä pysyä kaukana!
Epäterveelliset dieetit: miksi painonpudotus voi joskus olla vaarallista?
“Ihmedieetit” eivät ole millään tavalla tieteellisesti todistettuja, ja ne voivat aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia. Mutta painonpudottajan kannalta niillä on myös toinen haitta – ne nimittäin saavat lähteneet kilot lopulta palaamaan.
Kun käytämme ilmaisua “epäterveelliset dieetit”, tarkoitamme sellaisia painonpudotukseen tähtääviä ruokavaliota, jotka eivät ole tasapainoisia ja jotka eivät tarjoa keholle kaikkia sen tarvitsemia ravinteita. Ne voivat toisaalta tuoda elimistöön liikaakin tiettyjä hyviä tekijöitä – on syytä pitää mielessä, että monet ihmedieetteihin sisältyvät ruoat eivät sinänsä ole huonoja, mutta niiden liika nauttiminen kylläkin on.
Markkinoilla on monia huijareita ja vastuuttomia rahastajia, ja ikävä kyllä nykyisin tämä ilmiö on kasvussa, sillä internet on täynnä yhtä jos toista väitettä ja ehdotusta. Tässä on hyvä muistaa vanha totuus: jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, yleensä se ei olekaan totta. Mitä nopeammin paino tippuu, sitä nopeammin kilot myös palaavat takaisin vyötäröllesi – tästä saa nimityksensä käsite “jojo-laihdutus”.
Pidemmällä aikavälillä ne ihmiset, jotka laihduttavat ja lihovat nopeasti yhä uudelleen ja uudelleen, voivat myös alkaa kärsiä ilmiöstä nimeltä dyslipidemia. Tässä tilassa veren lipidien määrä on joko liian korkea tai liian alhainen.
Ihmedieeteille ei yleensä ole mitään tieteellistä perustetta, vaan ne esitellään loistavina vain mielipiteiden ja väitteiden kautta. Voidaan huomata, että moni näistä ruokavalioista on ensinnäkin aivan absurdi, mutta lisäksi mahdollisesti vaarallinen ihmisen keholle.
Lue aiheesta lisää: Syö näitä ruokia rautatasosi nostamiseksi
Epäterveellisen dieetin varoitusmerkit
Epäterveelliset dieetit on hyvin helppo huomata lähes heti niiden aloittamisen jälkeen, sillä koko elimistö alkaa oireilla tavoilla, joista pystyt päättelemään jonkin olevan vialla:
- Olet äärimmäisen nälkäinen: Epäterveelliset dieetit ovat usein hyvin rajoittavia, eikä ihminen saa niiden aikana koskaan tuntea oloansa kylläiseksi.
- Hiusten tavallista runsaampi irtoilu: Jos huomaat tätä oiretta, kyseessä on B8-vitamiinin (eli biotiinin) puute kehossasi. Lisäksi voit huomata hiusten harmaantumista sekä ihon punoitusta ja hilseilyä, kuten myös kynsien haurautta ja kipua lihaksissa.
- Energian puute: Kun kehossa ei ole riittävästi C- ja B-vitamiinia, aineenvaihdunta toimii kovemmalla teholla, ja tämä suurempi vaivannäkö aiheuttaa uupumusta. Ihminen on tällöin tavallista apaattisempi ja uneliaampi.
- Päänahan hilseily: Tämä merkki voi kertoa mahdollisesta rasvahappojen puutteellisesta saannista (kuten esimerkiksi Omega-3), sillä nämä toimivat kosteuttajina koko kehossa.
- Haavaumat suussa: Suun haavaumien toistuva ilmeneminen voi olla merkki siitä, että ihmisellä ei ole kehossaan riittävästi B12-vitamiinia. Tällöin tulisi syödä esimerkiksi kanaa, punaista lihaa ja kananmunia.
- Kihelmöinti tai tunnottomuus käsissä ja jaloissa: Tämä kertoo B-ryhmän vitamiinien puutteesta, kuten folaatin (B9). Lisäksi B6 ja B12 liittyvät ongelmiin ihmisen ääreishermostossa, ja niiden puute voi aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja hormonaalista epätasapainoa.
Mitä pitkän ajan seurauksia epäterveelliset dieetit voivat aiheuttaa?
Kuten huomaat, mikäli ihmisen ruokavalio on hyvin rajoittunut kalorien osalta, kehosta lähtee muutakin kuin kiloja jo lyhyellä aikavälillä. Nämä dieetit tulisi kiertää kaukaa myös seuraavien terveysriskien vuoksi; nämä ongelmat ovat niin vakavia, että niitä tulisi aina pyrkiä ehkäisemään:
- Ne lisäävät metabolisen oireyhtymän riskiä.
- Ne aiheuttavat aliravitsemusta sekä vitamiinien ja mineraalien puutetta.
- Tämä voi johtaa syömishäiriöihin, kuten anoreksiaan tai bulimiaan, joiden myötä ihmiselle aiheutuu paljon vakavampia seurauksia kuin liiat kilot, joita aiemmin kenties oli.
- Ne aiheuttavat negatiivisia psykologisia vaikutuksia ja tekevät todennäköisemmäksi niin kutsuttuun jojo-laihduttamisen kierteeseen joutumisen.
Millainen sitten on terveellinen ruokavalio?
Kaikkien ruokavalioiden ja dieettien tulisi täyttää eräät vaatimukset, jotta ne voisivat olla tehokkaita ja jotta voitaisiin samalla taata, etteivät ne aiheuta vaaraa terveydelle:
- Ensinnäkin painoa tulee pyrkiä pudottamaan vähitellen ja vain kohtuullisessa määrin, ja tässä tulee huomioida jokaisen ihmisen oma vartalotyyppi, ikä ja sukupuoli. Ja jotta laihduttaminen olisi terveellistä, tulisi saada vähintään noin 25 kaloria jokaista kehon kiloa kohden päivässä.
- Tasapainoinen ravinteiden saanti ruoasta on hyvin tärkeää. Näin painoa voidaan pudottaa terveellisellä tavalla, kun taataan ravinteiden saanti jokaisesta ruokaryhmästä.
- Tarvitaan ainakin 40-50 % päivittäisestä hiilihydraattien suosituksesta, jotta ihmisen hermosto voisi toimia kunnolla (tämä käsittää aivot ja hermot), ja jotta myös sydän ja verisolut (valkosolut, punasolut sekä verihiutaleet) voisivat olla kunnossa.
- Lisäksi tulisi pyrkiä saamaan noin 20-30 % päivittäisestä kalorien saannista proteiinista, joka tulee lihasta, kalasta, kananmunista, jogurtista, pähkinöistä tai kovista juustoista.
- Muun osan päivittäisistä aterioista tulisi muodostua jonkin tyyppisistä eläin- tai kasvirasvoista. Rasva ei ole mikään vihollinen, mutta huonoja rasvoja tulee välttää. Hydrattuja rasvoja tulee välttää; niitä ovat esimerkiksi margariini ja erilaiset transrasvat, joita on teollisissa ruoissa.
Vielä muutama neuvo
Painonpudotusprosessiin tulisi suhtautua siten, että sen kuuluukin viedä paljon aikaa ja edetä vähitellen, sillä näin lopputulos on terveellinen ja pysyvä. Jos pudotat kiloja hyvin nopeasti, teet haittaa omalle terveydellesi.
Kyllä, kakkuakin voi syödä aina silloin tällöin, mutta pidä herkkupäiviä vain silloin tällöin äläkä anna sen mennä överiksi.
Muista ennen kaikkea, että jos haluat pudottaa painoasi terveellisesti, sinun täytyy olla valmis tekemään arjen elämääsi monia erilaisia, pieniä muutoksia. Nämä pienet asiat ovat sellaisia, jotka takaavat painon pysymisen terveenä koko loppuelämäsi, ja olosi tulee olemaan kevyempi ja parempi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211
- Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):384-389.
- Baladia E., Manera M., Basulto J., Las dietas hipocalóricas se asocian a una ingesta baja de algunas vitaminas: una revisión. Actividad Dietética, 2008.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.