12 vinkkiä kuinka olla epäitsekäs

Epäitsekkyys tarkoittaa sitä että, auttaa jotakuta ilman että odottaa mitään vastineeksi. Mitä sinä pidät pienenä asiana, voi olla iso juttu jollekin muulle. Tässä on vinkkejä kuinka auttaa muita ilman että odottaa mitään itselleen.
12 vinkkiä kuinka olla epäitsekäs

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Pitäisikö sinun olla epäitsekäs ja asettaa muiden tarpeet etusijalle?

Ei, mutta näiden kahden asian välillä on vain pieni ero, ja epäitsekkyys tarkoittaa halua auttaa muita odottamatta jotain vastineeksi. Epäitsekkyys tuo sinulle paljon iloa ja samalla olet myös ystävällisempi.

Etsi verkosta epäitsekkyyden määritelmää ja yksi ensimmäisistä on varmasti “henkilö, joka kantaa enemmän huolta muiden tarpeista kuin omista tarpeistaan ja toiveistaan”. Kysy itseltäsi, kuinka monta kertaa olet auttanut muita riippumatta siitä sopiiko se sinulle ja onko se sinusta mukavaa.

Epäitsekkään ajattelun merkitys

Epäitsekkyys antaa sinulle mahdollisuuden ymmärtää maailmaa toisten näkökulmista ja visualisoida ongelmia, asenteita sekä reaktioita eri näkökulmasta. Epäitsekkyyden kehittäminen ei ole helppoa, mutta se on ehdottomasti palkitsevaa.

Allan Luksin ja Peggy Paynen kirjan The Healing Power of Doing Good: The Health and Spiritual Benefits of Helping Others mukaan epäitsekkyys vähentää stressiä ja lisää emotionaalista tasapainoa.

Lisäksi epäitsekkyyden tuoma tyytyväisyys ei ole vain hetkellinen olotila, vaan se tulee aina, kun muistat huolehtia muista. Se nostaa itsetuntoasi, itseluottamustasi ja sosiaalisia taitojasi sekä annat jotain takaisin ympäristöösi.

Vinkkejä epäitsekkääseen toimintaan

Käytä muutama minuutti ja mieti, kuinka tukea toista ihmistä ilman että yrität pönkittää omaa egoasi. Tuntuuko se sinusta vaikealta? Jatka lukemista, seuraavat vinkit voivat tehdä siitä helpompaa.

1. Ole empaattinen

Epäitsekkyys ylittää omat ajatuksesi, tunteesi ja halusi. Kyse ei ole vain sinun haluistasi, vaan muiden kuuntelemisesta ja ymmärtämisestä. Tämä tarkoittaa myös muiden henkilöiden hyvien ja huonojen puolien tuntemista. Se auttaa sinua tunnistamaan kaikki tavat, joilla voit tuoda lisää valoa heidän elämäänsä.

epäitsekkyys parisuhteessa
Empatia antaa sinun irrottautua egostasi ja keskittyä muiden ihmisten kuuntelemiseen.

2. Kuuntele enemmän ja puhu vähemmän

Yksi tapa osoittaa kiinnostusta on kuunnella toista ihmistä. Varsinkin, jos hän haluaa kertoa saavutuksestaan tai ongelmistaan.

Kysy häneltä ​​kuinka hänen päivänsä meni, ja anna hänelle mahdollisuus ilmaista itseään sekä puhua ongelmistaan. Pian huomaat, että hän haluaa kuulla sinunkin kuulumisiasi.

3. Älä kritisoi

Muokkaa, älä korosta huonoja puolia. On monia tapoja sanoa sama asia, ja on parempi antaa rakentavaa palautetta, jos sinun mielipiteesi asiasta ei ole positiivinen. Korosta hyvää ja kannusta siihen.

4. Rakasta itseäsi

On mahdotonta rakastaa muita, jos et rakasta itseäsi. Aito epäitsekkyys alkaa, kun rakastat itseäsi ja näin voit rakastaa muita. Yksi tapa rakastaa itseäsi on olla kiitollinen siitä kuka olet.

5. Ei ole aina hyvä asia erottua

Ei ole huono asia olla antelias; ei kuitenkaan ole tarpeellista yrittää korottaa asemaansa tai odottaa palkintoja ystävällisyydestä. Anna tosiasioiden puhua puolestasi, ja auta apua tarvitsevaa. Se tekee toiminnastasi pyyteetöntä.

6. Kohtele muita niin kuin sinä haluaisit että sinua kohdellaan

Aloita omasta perheestäsi ja tarjoa heille esimerkiksi jotain herkkua. Pienet teot tasoittavat tietä isommille eleille. Ei, sinun ei tarvitse miellyttää muita, mutta ymmärrät kuinka hyvän mielen pienet eleet voivat tuoda.

7. Kasvata kärsivällisyyttäsi

Epäitsekkäillä ihmisillä on tapana harjoittaa kärsivällisyyttä, toivottavaa laatua turhautumisen tai vihan välttämiseksi. Älä siis vaivu epätoivoon, sinun aikasi tulee.

Ei ole mitään syytä suuttua edessä oleville ihmisillesi; pidä mielessäsi, että se voisit olla sinä. Sen sijaan aloita keskustelu; se on mukavampaa kaikille.

8. Sano vähemmän “ei”

Usein on parempi sanoa “kyllä”, joten pysy positiivisena tilanteissa, joihin ei liity riskiä tai vaaraa ja joka tuo onnea sekä iloa muille. Yleensä on olemassa jokin tapa antaa tai auttaa toisia. Joten, miksi et tekisi sitä, jos sillä on suuri merkitys apua tarvitsevalle!

9. Anna elämän viedä

Aina ei tarvitse, eikä pysty, kontrolloida kaikkea ympäristössä. Hallinta tapahtumista ei ole aina tärkeää. Saat enemmän, kun annat elämän viedä ja annat sen yllättää mahdollisuuksillaan. Lopulta näet, kuinka palkitsevaa on auttaa muita.

10. Pohdi käyttäytymistäsi

Ota aikaa pohtia tapojasi, ajatuksiasi ja tekojasi. Tarkista tapa, jolla kohtelet itseäsi ja tapa, jolla kohtelet muita. Analysoi myös, olisitko voinut antaa tai rakastaa enemmän.

Älä kuitenkaan ota sitä rangaistuksena, se vain pahentaa asioita seuraavaa päivää. Jotkut psykologit suosittelevat rakkaudellisen ystävällisyyden meditaatiota tunteiden käsittelyyn.

11. Seuraa epäitsekkyyden mallia

Ota mallia henkilöstä, jota ihailet ja jonka koet epäitsekkääksi. Ymmärrä, kuinka hän auttaa muita ja miten hänen tekonsa vaikuttavat niin moniin ihmisiin. On olemassa monia hyviä esimerkkejä.

12. Anna anteeksi

Anna anteeksi niille, jotka pyytävät anteeksi. Tapahtumien visualisointi toisesta näkökulmasta auttaa kasvattamaan myötätuntoasi. Ei ole helppoa pyytää anteeksi henkilöltä, joka satutti sinua, mutta se on iso askel kohti epäitsekkyyttä sekä rauhanomaista rinnakkaiseloa.

epäitsekkyys
Ei ole helppoa antaa anteeksi ja unohtaa kaunoja, mutta se on parantava prosessi. Se vie sinua kohti parempaa empatiakykyä ja rauhallisempaa rinnakkaiseloa.

Epäitsekkyyden arvo

Loppujen lopuksi epäitsekkyys tarkoittaa sitä, että kohtelet muita niin kuin haluaisit että sinua kohdellaan, ja samalla vahingoittamatta heitä millään tavalla omaa etua tavoitellessasi. Itse asiassa epäitsekkyyden arvo näkyy henkilökohtaisessa kasvussa ja epäitsekkäässä toiminnassa muiden hyvinvointia kohtaan.

Älä rajoita epäitsekkyyttä mihinkään tiettyy aikaan ja ole antelias joka päivä. Tarjoa esimerkiksi istumapaikka vanhukselle tai raskaana olevalle henkilölle bussissa, lahjoita vaatteet joita et enää käytä, pidä hissin ovea auki, tervehdi saapuessasi töihin ja toivota ihmisille hyvää päivää.

Nämä jokapäiväiset teot ruokkivat mieltäsi, sieluasi ja tunteitasi, kun teet niitä sydämestäsi odottamatta tunnustusta muilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.