Emättimen hiivatulehduksen hoitaminen
Nämä emättimen hiivatulehduksen hoitokeinot valmistetaan itse ja ne yhdistelevät ainesosia, jotka auttavat estämään candida albicans -hiivan kasvua.
Vaikka kyseinen mikro-organismi elääkin emättimessä luonnollisesti, voi se liiallisen kasvun myötä aiheuttaa kutinaa ja epämukavaa oloa. Tähän kuuluu liiallinen emättimen valkovuoto ja paha haju. Emättimen hiivatulehdus aiheuttaa toisinaan polttavaa tunnetta virtsatessa sekä kipua seksin aikana.
Luuletko, että kärsit tästä ongelmasta? Älä epäröi käyttää seuraavia hoitokeinoja päästäksesi siitä eroon.
Emättimen hiivatulehduksen kotihoitokeinot
On tärkeää tietää, että emättimen hiivatulehdus ei ole sukupuolitauti. Vaikka seksuaalinen kontakti voikin laukaista sen, voi se kehittyä kenelle vain naiselle, jopa naisille, jotka eivät ole seksuaalisesti aktiivisia.
Emättimen bakteerikasvuston muutokset ja immuunijärjestelmän heikentyminen ovat myös tekijöitä, jotka voivat laukaista tämän ongelman. Se liittyy myös muun muassa tiettyihin hormonimuutoksiin, stressiin ja diabetekseen.
Tässä artikkelissa haluamme kertoa sinulle neljä hoitokeinoa emättimen hiivatulehduksen hoitamiseen kotona.
Lue myös: Emättimen kutinan 5 mahdollista syytä
1. Kookosöljy
Tutkimukset osoittavat, että kookosöljyn sisältämät sienten vastaiset ominaisuudet voivat tehostaa tiettyjen lääkehoitojen vaikutusta.
Kookosöljy on tutkimuksen mukaan luonnollinen sienten vastainen aine. Vaikka sen vaikutuksista saadut todisteet ovatkin yhä epävarmoja, osoittavat useat tutkimukset, että se voi auttaa tappamaan eri sienityyppejä.
Tutkijat pystyivät päättelemään, että candida albicans -hiivan tapaiset mikro-organismit ovat melko alttiita tiivistetylle kookosöljylle. Annos on oikeastaan alhaisempi kuin flukonatsolin, sienten vastaisen lääkkeen, jota yleensä määrätään tällaisissa tulehdustapauksissa.
Käyttö
- Hanki ensin hyvälaatuista, kylmäpuristettua ekstra-neitsytkookosöljyä. Jalostetut ovat laadultaan huonompia.
- Liota puhdasta tamponia kookosöljyssä ja laita se emättimen sisään.
- Anna vaikuttaa muutaman tunnin ajan ja poista emättimestä.
Huom: älä käytä tätä hoitokeinoa, mikäli et ole varma siitä, että sinulla on emättimen hiivatulehdus. Vältä sen käyttöä myös, jos olet raskaana tai allerginen kookosöljylle.
2. Emättimen hiivatulehduksen hoitaminen luonnollisella oreganoöljyllä
Luonnollinen oreganoöljy on yksi parhaista hoitokeinoista emättimen hiivatulehduksen luontaiseen hoitamiseen. Sen sienten ja mikrobien vastaisten ominaisuuksien ansiosta sitä käytetään yleensä kaikenlaisten tulehdusten lisähoitona.
Käyttö
- Laimenna 3-4 tippaa luonnollista oreganoöljyä teelusikallisella oliiviöljyä.
- Nauti suun kautta 2-3 kertaa päivässä syömisen jälkeen. Voit kaataa sen kapseliin, jotta se olisi helpompi niellä.
3. Boorihappo
Tämä hoito vaatii edeltävää lääkärin arviota ja riittävää seurantaa.
Boorihappo on tehokas hoitokeino, kun tavoitteena on sienen poistaminen. Sen pH-arvon hapokkuus muuttaa ympäristöä, jota sieni tarvitsee kasvaakseen ja helpottaa siten tulehduksen hallintaa.
Sitä tulee kuitenkin käyttää varoen, kun on kyse emättimen hiivatulehduksen hoitamisesta.
Käyttö
- Hanki ensin boorihappoa, jonka pitoisuus on alle 2 %. Jos valitset sitä korkeamman, on siitä vain haittaa herkälle alueelle.
- Kun olet hankkinut tuotteen, jaa se kapseleihin. Voit ostaa tyhjiä kapseleita useimmista apteekeista. Laita sitten yksi kapseli emättimeen.
- Jos oireet jatkuvat, toista seuraavana päivänä. Älä käytä kapseleita enemmän kuin yhden päivässä.
Huom: jos kärsit muusta tulehduksesta tai olet raskaana, vältä käyttämästä tätä hoitokeinoa. Älä koskaan ota sitä suun kautta. Keskustele lääkärin kanssa, jos sinulla on kysymyksiä.
4. Malvakasvi
Tämä kasvi ei niinkään tapa tulehduksen aiheuttavaa sientä. Sen ulkoinen käyttö kylvyn välityksellä voi kuitenkin auttaa lievittämään oireita, kuten intiimialueen ärsytystä, kutinaa ja liiallista valkovuotoa. Kasvin ominaisuudet ovat rauhoittavia ja tulehduksen vastaisia.
Käyttö
- Aloita keittämällä useita malvakasvin lehtiä vedessä.
- Kun vesi kiehuu, poista se liedeltä. Anna hautua, kunnes lämpötila on sopiva kylpemiseen.
- Siivilöi sitten keitos ja kylve siten, että olet vedessä lantioon asti.
- Toista seuraavana päivänä, mikäli oireet jatkuvat.
Oletko koskaan kokeillut näitä hoitokeinoja emättimen hiivatulehdukseen?
Älä epäröi niiden kokeilemista kotona, mikäli kärsit kyseisestä ongelmasta. Pidä kuitenkin mielessä, että on aina paras käydä lääkärissä oikean diagnoosin saamiseksi. Lääkäri voi myös ehdottaa muita hoitoja.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ogbolu, D. O., Oni, A. A., Daini, O. A., & Oloko, A. P. (2009). In Vitro Antimicrobial Properties of Coconut Oil on Candida Species in Ibadan, Nigeria . Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2006.1209
- Fife, B. (2013). Health properties of coconut oil. Agro Food Industry Hi-Tech.
- Manohar, V., Ingram, C., Gray, J., Talpur, N. A., Echard, B. W., Bagchi, D., & Preuss, H. G. (2001). Antifungal activities of origanum oil against Candida albicans. Molecular and Cellular Biochemistry. https://doi.org/10.1023/A:1013311632207
- Bona, E., Cantamessa, S., Pavan, M., Novello, G., Massa, N., Rocchetti, A., … Gamalero, E. (2016). Sensitivity of Candida albicans to essential oils: are they an alternative to antifungal agents? Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/jam.13282
- De Seta, F., Schmidt, M., Vu, B., Essmann, M., & Larsen, B. (2009). Antifungal mechanisms supporting boric acid therapy of Candida vaginitis. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. https://doi.org/10.1093/jac/dkn486
- Ray, D., Goswami, R., Dadhwal, V., Goswami, D., Banerjee, U., & Kochupillai, N. (2007). Prolonged (3-month) mycological cure rate after boric acid suppositories in diabetic women with vulvovaginal candidiasis. Journal of Infection. https://doi.org/10.1016/j.jinf.2007.06.008
- Jeannin, J. M. (2017). Malva sylvestris. Schweizerische Zeitschrift Fur GanzheitsMedizin. https://doi.org/10.1159/000478915
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.