Elämässä menestymisessä on kyse omasta työstäsi - ei toisten
Elämme yhteiskunnassa, jossa joskus elämässä menestyminen ja sen saavuttamisen syitä pidetään epäselkeänä asiana. On niitä, jotka uskovat elämässä menestymisen olevan erillään ihmisen omasta vaivannäöstä. Jotkut ajattelevat, että menestys on kolmansien osapuolten ansiota. Joskus taas jopa sanotaan, että menestys on kohtaloa, tai hyvää tuuria.
Voi tietysti olla, että tämä on totta. On mahdollista, että ulkopuoliset asiat auttavat ihmistä etenemään ilman, että hänellä on itsellään siihen vaadittavia kykyjä. Lahjakkuutta on kuitenkin olemassa, joten menestyminen elämässä ei ole toisista riippuvainen asia.
Elämässä menestyminen on kiinni sinusta itsestäsi
Jos olet menestyksekäs jossakin, on yleensä kyse omasta kovasta työstäsi. Siinä on kyse myöhään valvotuista öistä, päivittäisestä vaivannäöstä, uhrauksista ja omasta jatkuvasta taistelustasi, joka ei jätä tilaa antautumiselle.
Sillä kuten jokainen tietää, mikään elämässä ei ole ilmaista. On kuitenkin monia, jotka rajoittavat itsensä unelmointiin tai sen toivomiseen, että “asiat järjestyvät” universumin toimesta. Toiset taas sitten uskovat, että jotta tavoittaisimme unelmamme, on olemassa vain yksi “taikaresepti”: kova työ.
Seuraavassa mietimme tätä kysymystä tarkemmin – kuinka suuri merkitys kovalla työllä on elämässä menestymisen kannalta?
Kaikki mitä sinulla on, on kovan työn tulosta
Kirjailija Wally Lamb on sanonut näin: “Kohtalo antaa meille kortit, mutta pelaajina olemme me itse”.
Ne jotka ajattelevat että heidän ystäviensä onnellisuus, naapurien menestys tai heidän oma työnsä on vain sattumaa, ovat väärässä.
Tämä käsitys on niin virheellinen, että joskus ihminen yrittää saada tyydytystä tilanteeseensa etsimällä tekosyitä. Hän tekee näin, jotta voisi kätkeä todisteet: häntä vaivaa se, että muut ovat onnellisempia kuin hän itse on.
Tällainen tilanne voi ehdottomasti olla shokeeraava. Itse asiassa tässä on kyseessä kiinnostava psykologinen prosessi. Seuraavassa selitämmekin eräitä tärkeitä asioita menestykseen, vaikeuksien voittamiseen ja kateuteen liittyen.
Kaukaisen onnellisuuden kaksiteräinen miekka
“Haluan että olet onnellinen, mutta et enempää kuin minä itse”. Tämä ajatus kuvaa sitä, mitä “epäaito ystävä” ajattelee, kun hän näkee sinun elävän sellaista elämää, josta hän itse on aina haaveillut.
Jos olet itse joskus huomannut jonkun tuttavasi saavan sinut ajattelemaan näin, on hyvä tietää miksi näin tapahtuu.
- On sellaisia ihmisiä, jotka tarvitsevat tietyn määrän hallintaa lähipiirissään. Tässä hallinnassa on kyse olosuhteiden tasapainosta. Jos joku sitten pakenee tästä tasapainosta, hänet asetetaan kyseenalaiseksi ja torjutaan.
- Tämä tarve hallita toisia itse asiassa kätkee taakseen alhaisen itsetunnon. Ihminen ajattelee tällöin näin: “Jos pidän jokaisen minun ympärilläni olevan ihmisen yhtä huonona kuin minä itse olen, oma kyvyttömyyteni ei tule nousemaan esille.” Kyseessä on siis olosuhteiden epätasa-arvo.
- Jos tämä ihminen sitten näkee, että sinun työsi on jollakin tapaa yhtä hyvää tai parempaa kuin hänen omansa on, hän tuntee tulevansa voitetuksi.
Elämässä menestyminen vaatii sinnikkyyttä: unohda ne ihmiset, jotka väittävät toisin
“Miksi haluat hakea sitä työpaikkaa? Se on täyttä huijausta, sillä siihen firmaan pääsee sisään vain suhteilla!” “Miksi rakastuit häneen? Ei hän ole kiinnostunut sinusta, haaskaat vain aikaasi!”
Olemme kaikki kuulleet tällaisia lauseita aina silloin tällöin. Ne saattavat muuttua paikasta, kontekstista ja sanat lausuvista ihmisestä riippuen. Idea on kuitenkin aina sama: toinen haluaa viedä sinulta siipesi ja tappaa unelmasi, joten hän estää sinua olemasta onnellisempi kuin hän itse on.
On tietysti selvää, että meidän tulee olla realistisia siinä mielessä, että ei kannata rakentaa pilvilinnoja.
Jos tavoitteemme kuitenkin on selkeä, looginen ja mahdollinen, meidän tulee tehdä kaikkemme, jotta se toteutuisi. Näin elämässä menestyminen on mahdollista.
Päivittäinen vaivannäkö on sinnikkyyden toteuttamista. Ne jotka eivät investoi aikaansa, tunteitaan, unelmiaan ja jokaista soluaan tavoitteisiinsa, eivät tule saavuttamaan niitä.
Tämä on asia, jonka olemme kaikki jo nähneet tapahtuvan. Elämässä kukaan ei saa mitään ilmaiseksi.
Älä koskaan anna periksi
Sinnikkyyden ja päivittäisen vaivannäön lisäksi tärkeää on periksiantamaton asenne: älä antaudu.
Kuka tahansa, joka haluaa päästä tiettyyn tavoitteeseen, ei vain tee työtä sen eteen ja sijoita aikaansa. Samalla kertaa tulee aina kohdata monia ulkoisia tekijöitä.
Nämä tekijät eivät ole vain niitä epäaitoja ystäviä, joista mainitsimme – “unelmien tappajia” – vaan yhteiskunnassa olevia rajoitteita (ja sen rakenteita, suodattimia ja esteitä). Ja totta kai eteen tulee aina niitä temppuja, joita olet jo kohdannut.
Sinun täytyy pysyä vahvana. Kun näet, että olet kykenevä saavuttamaan jotakin, sinun tulisi taistella sen eteen. Ole siis tarpeeksi rohkea seilataksesi niillä vesillä, joilla kaikki eivät pysy pinnalla. Joskus ei riitä, että ihmisellä on lahjakkuutta. Joskus sinulla täytyy olla rohkeutta sekä jalo, vahva ja horjumaton mieli.
Saavuta elämässä menestyminen näillä ohjeilla, tiedät että sinäkin ansaitset sen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Levi, U., Einav, M., Ziv, O., Raskind, I., & Margalit, M. (2014). Academic expectations and actual achievements: The roles of hope and effort. European Journal of Psychology of Education, 29(3), 367-386.
-
Federičová, M. (2014). The Impact of High-Stakes School-Admission Exams on Study Effort and Achievements: Quasi-experimental Evidence from Slovakia. CERGE-EI Working Paper Series, (517).
-
Komarraju, M., & Nadler, D. (2013). Autoeficacia y logros académicos:¿ Por qué son importantes las creencias implícitas, los objetivos y la regulación del esfuerzo. Aprendizaje y diferencias individuales, 25, 67-72.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.