Logo image
Logo image

Eläköityneet naiset liikkuvat miehiä vähemmän

4 minuuttia
Tiesitkö, että tutkimuksen mukaan naiset ovat eläkkeelle jäätyään miehiä taipuvaisempia liikkumattomuuteen? Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja tämän suomalaisen tutkimuksen tuloksista.
Eläköityneet naiset liikkuvat miehiä vähemmän
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Yleinen käsitys on, että eläkkeelle jäämisen jälkeen ihmisistä tulee liikkumattomampia. Tämä johtuu siitä, että heidän ei tarvitse mennä töihin tai suorittaa tiettyjä työhön liittyviä tehtäviä.

Objektiivisen näytön hankkimiseksi Turun yliopiston lääketieteellinen ryhmä teki aiheesta tutkimuksen. Tavoitteena oli mitata henkilön aktiivisuutta ennen ja jälkeen eläkkeelle siirtymisen sekä vertailla, eroavatko nämä sukupuolen ja ammatin mukaan.

Vuoden kestäneen tutkimuksen ja lähes 500 osallistujan fyysisen aktiivisuuden mittaamisen jälkeen pääteltiin, että naiset liikkuvat miehiä vähemmän.

Tähän on syytä kiinnittää erityistä huomiota, jotta eläkeläisten liikkumista voidaan lisätä. Tämän kautta voidaan vähentää riskiä sairastua sairauksiin, jotka liittyvät liikkumattomaan elämäntapaan.

Liikkumattomuus ennen ja jälkeen eläkkeelle siirtymisen

Asiantuntijat määrittelevät liikkumattoman elämäntavan käyttäytymisenä, jossa energiankulutus on alhainen ja joka tapahtuu valveilla ollessa, joko istuessa tai makuulla, television katselun, musiikin kuuntelun, tietokoneen edessä istumisen tai lukemisen aikana.

Useiden tutkimusten mukaan liikkumattomuus on lisääntynyt maailmassa viime vuosikymmeninä. Tämä johtuu työhön, kotitöihin ja työmatkoihin sekä vapaa-aikaan liittyvästä tekniikasta.

Istuma-aika on länsimaissa keskimäärin melko korkea. Ja se lisääntyy iän myötä ja eläkkeelle siirtymisen jälkeen näiden tutkimusten mukaan.

Lue tämäkin: Ulkoliikuntalajeja pareille: 6 hyvää vaihtoehtoa

Some figure
Liikkumattomuutta esiintyy kaikissa elämänvaiheissa, sillä tekniikka on ottanut fyysisen aktiivisuuden paikan käytännössä kaikissa ikäryhmissä.

Miten tutkimus tehtiin?

Suorsan tutkimuksessa, joka ilmestyi 2019 Journals of Gerontology -lehdessä, tutkijat aloittivat olettamuksella, että liikkumattomuutta koskevia tutkimuksia on jo tehty, mutta suurin osa niistä on itseraportoituja.

Tämä tarkoittaa, että osallistujat toimittivat tiedot itse. Tiedot voivat olla epäluotettavia, koska ne voivat olla alttiina palautus- ja raportointivirheille, koska henkilö ei ehkä muista tai ei välttämättä sano jotain mukavuussyistä.

Välttääkseen tällaisen ongelman tutkijat luottivat teknisiin resursseihin tehdäkseen tarkkoja, mutta objektiivisia mittauksia. Tätä tarkoitusta varten he käyttivät mittareita, jotka tutkimukseen osallistujat asettivat ranteisiinsa.

Lopullinen otos koostui 478 henkilöstä, julkisen sektorin työntekijöistä, jotka siirtyivät eläkkeelle vuosina 2016–2019 ja jotka olivat aiemmin osallistuneet Suomen ikääntyneiden aikuisten tutkimukseen (FIREA). Tutkijat ottivat heihin yhteyttä heidän arvioidun eläkkeelle jäämispäivänsä perusteella. Osallistumaan suostuneita seurattiin kyselylomakkeilla ja mittarilla.

Tutkimuksen tulokset

Mittarin tiedot on otettu edellä mainitulla laitteella ennen ja jälkeen eläkkeelle siirtymisen, vuoden välein. Tutkimuksen tärkeimmistä tuloksista erottuvat seuraavat:

  • Suurin osa oli naisia ​​(85 %), jotka työskentelivät fyysisesti vaativissa ammateissa (67 %).
  • Keskimääräinen eläkeikä oli 63,2 vuotta.
  • Keskimääräinen valveillaoloaika oli 16,1 tuntia ennen eläkkeelle siirtymistä ja 15,7 tuntia sen jälkeen. Näin ollen nukkumiseen käytetty aika vähentyi.
  • Naisilla oli työuransa aikana keskimäärin 8 tuntia ja 10 minuuttia istumista vuorokaudessa.
  • Naiset istuivat enemmän eläkkeelle jäämisen jälkeen, keskimäärin 29 minuuttia enemmän.
  • Vaikka istuma-aika oli vähäisempää naisilla, jotka olivat fyysisesti vaativammissa ammateissa, lisääntyi se enemmän eläkkeelle jäämisen jälkeen (63 minuuttia).
  • Ennen eläkkeelle siirtymistä miesten päivittäinen istuma-aika oli lähes kaksi tuntia enemmän kuin naisten. Miehet eivät kuitenkaan osoittaneet muutosta eläkkeelle jäämisen jälkeen.

Lue lisää: Nivelystävällisiä liikuntalajeja: 5 vaihtoehtoa

Johtopäätös: naiset liikkuvat miehiä vähemmän eläkkeelle jäämisen jälkeen

Tämä on ensimmäinen pitkittäistutkimus, jossa analysoidaan fyysisen aktiivisuuden muutoksia objektiivisesti mitattuna. Löydökset vahvistavat muita aikaisempia tuloksia, koska vaikka istumakäyttäytyminen todellakin lisääntyy eläkkeelle siirtymisen jälkeen, tämä ei ole sama kaikille.

Voidaan sanoa, että miehet ovat keskimäärin vähemmän aktiivisia, mutta naisten liikkumattomuus kasvaa huomattavasti eläkkeelle siirtymisen jälkeen. Vaikka tutkijat ehdottavat, että mittauksia tulisi tehdä myös muiden populaatioiden kanssa, he uskovat, että tulokset on mahdollista ekstrapoloida.

Miksi meidän pitäisi pyrkiä liikkumaan aktiivisesti myös eläkkeellä?

Nämä johtopäätökset voidaan ottaa huomioon varoitusmerkkinä, sillä liikkumattomuuden aiheuttamat riskit, jotka liittyvät erilaisiin sairauksiin, tunnetaan hyvin:

  • Lihavuus
  • Veren kolesterolitasojen nousu
  • Lihasmassan heikkeneminen ja menetys (sarkopenia)
  • Diabetes
  • Kardiometaboliset sairaudet
  • Nivelrikko ja osteoporoosi

Meidän tulisi yrittää pitää yllä liikuntaa myös vanhuudessa. Näin voimme pienentää yllä mainittujen sairauksien riskiä. Elämäntapojen muutos vaatii vain hieman tahdonvoimaa, mutta sen edut ovat kiistattomat.

Some figure
Eläkkeelle siirtymisen jälkeen sekä miesten että naisten on voitettava liikkumaton elämäntapa.

Kuinka säilyttää liikunnan ilo myös vanhuudessa?

Eläkkeelle siirtymisen myötä meidän on luovuttava osasta niistä tunneista, jotka omistamme passiiviseen vapaa-aikaan. Tämä viittaa television katseluun tai Internetin surffaamiseen tabletilla, puhelimella tai tietokoneella.

Eläkeläisille on myös erilaisia ​​liikuntaharjoituksia, joita voi tehdä kotona. On tärkeää huomata, että vanhusten fyysinen aktiivisuus mukautuu rasituksen suhteen. Samoin venytys- ja vahvistusharjoituksia kehon eri alueille tulisi sisällyttää liikuntaohjelmaan.

Asiantuntijat suosittelevat monipuolistamaan liikuntaa. Yksi vaihtoehto on tanssitunnit. Tanssin hyödyt ovat monipuoliset, niin fyysisesti kuin sosiaalisestikin.

Toinen vaihtoehto on liittyä kerhoihin ja yhdistyksiin. Vaikka joissain tapauksissa nämä eivät ole kovin dynaamisia aktiviteetteja, pelkkä (mieluiten jalan) kotoa poistuminen saa aikaan positiivisia muutoksia.

Naiset, jotka liikkuvat runsaasti eläkkeelle jäämisen jälkeen, voivat muuttaa tilastoja

Eläkkeelle jääminen voi olla monimutkaista ja jopa haastavaa aikaa. Olemme oppineet työskentelemään ja olemaan aina kiireisiä. Meille ei kuitenkaan ole opetettu, mitä tehdä, kun on aika olla yksin kotona.

Ja vaikka useimmilla ihmisillä on harrastuksia, joihin kuluttaa aikaa, monet näistä toiminnoista eivät kuitenkaan vaadi fyysistä rasitusta.

Tästä syystä, kuten muinakin aikoina elämässä, eläkkeelle jäämisen jälkeen on tärkeää tarkastella omaa elämäänsä uudelleen ja löytää aikaa liikunnalle. Eläkkeelle siirtymisen jälkeen naiset voivat parantaa hyvinvointiaan ja elämänlaatuaan pienillä aktiivisilla muutoksilla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bellettiere J, Healy GN, LaMonte MJ, et al. Sedentary behavior and prevalent diabetes in 6,166 older women: the objective physical activity and cardiovascular health study. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2018; 74: 387 – 395.
  • de Rezende LF, Rey López JP, Matsudo VK, do Carmo LO. Sedentary behavior and health outcomes among older adults: a systematic review. BMC Public Health. 2014; 14: doi:10.1186/1471-2458-14-333.
  • Ekelund U, Steene-Johannessen J, Brown WJ, et al.; Lancet Physical Activity Series 2 Executive Committee; Lancet Sedentary Behaviour Working Group. Does physical activity attenuate, or even eliminate, the detrimental association of sitting time with mortality? A harmonised meta-analysis of data from more than 1 million men and women. Lancet. 2016;388:1302– 1310. doi:10.1016/S0140-6736(16)30370-1
  • Leskinen T, Pulakka A, Heinonen OJ, et al. Changes in non-occupational sedentary behaviours across the retirement transition: the Finnish Retirement and Aging (FIREA) study. J Epidemiol Community Health. 2018; 72: 695–701.
  • Powell C, Herring MP, Dowd KP, Donnelly AE, Carson BP. The cross-sectional associations between objectively measured sedentary time and cardiometabolic health markers in adults—a systematic review with meta-analysis component. Obes Rev. 2018; 19: 381–395.
  • Stenholm S, Pulakka A, Kawachi I, et al. Changes in physical activity during transition to retirement: a cohort study. Int J Behav Nutr Phys Act. 2016; 13: doi:10.1186/s12966-016-0375-9.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.