Logo image
Logo image

Durran ravintoarvot ja käyttö ruoanlaitossa

3 minuuttia
Tässä artikkelissa tutustumme durran ravintoarvoihin. Kyseessä on gluteeniton viljatuote, jota voidaan käyttää monissa resepteissä. Lue lisää tästä artikkelista!
Durran ravintoarvot ja käyttö ruoanlaitossa
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Tässä artikkelissa kerromme mitkä ovat durran ravintoarvot, ja lisäksi kerromme kuinka sitä voidaan käyttää ruoanlaitossa.

Durra on vilja, joka sopii sellaisenaan syötäväksi tai alkoholijuomien valmistukseen. Se on myös suosittu rehu lukuisten ravintoarvojensa ansiosta.

Durraa käytetään harvoin osana ihmisten ruokavaliota länsimaissa. Siitä on kuitenkin paljon hyötyä, sillä se sisältää suuren määrän monimutkaisia hiilihydraatteja ja kuituja. 

Durran ravintoarvot

Kuten jo totesimme, sisältää durra paljon hiilihydraatteja. Tarkalleen ottaen 72 g sadassa grammassa tuotetta.

Energiaa siinä on 329 kilokaloria ja proteiinia 10,6 g sadassa grammassa. Rasvoja on hieman vähemmän, sillä 100 g durraa sisältää 3,4 g lipidejä.

Hivenaineiden joukosta erottuvat erityisesti B3- (3,7 mg/100 g) sekä B9-vitamiinit (20 mg/100 g). Durrassa on vain 2 mg natriumia, joten se sopii hyvin korkeasta verenpaineesta kärsiville ihmisille. Durra sisältää myös mineraaleja, kuten kalsiumia, rautaa, kaliumia ja fosforia.

Some figure
Durra sisältää kuituja ja mineraaleja. Kalium ja kalsium ovat osa sen koostumusta. Ne vaikuttavat luuston sekä kardiovaskuularisen järjestelmän terveyteen.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Millaisia sairauksia vitamiinipuutokset voivat aiheuttaa?

Durran hyödyt

Durrasta on hyötyä keholle sen sisältämien ravintoarvojen ansiosta. Kerromme nyt lisää näistä hyödyistä ja tieteen näkökulmasta.

Ummetusriskin väheneminen

Kuidun on osoitettu olevan merkittävä ravintoaine ruoansulatusjärjestelmän terveyden ylläpitämisessä. Kuitu vähentää ummetuksen riskiä kasvattamalla ulosteen kokoa ja lisäämällä suoliston liikkuvuutta edistäen siten ruoansulatuksen nopeutumista. 

Tämä tapahtuu ruoansulatuskanavan seinämillä sijaitsevien mekanoreseptorien stimuloinnin avulla. Ne lähettävät hermosignaalin, joka laukaisee voimakkaampia peristalttisia (ruokaa kuljettavia) liikkeitä.

Verenpaineen hallinta

Korkea natriumpitoisuus on verenpaineen hallitsemisen kannalta haitallista. Kaliumin sisältämät ominaisuudet kuitenkin saavat aikaan päinvastaisen toiminnon ja ovat siinä suhteessa mielenkiintoisia.

Tätä mineraalia pidetään International Journal of Cardiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa verenpaineen alentajana. Mikä parasta, durra sisältää merkittävän määrän kaliumia. Tästä syystä sitä kannattaa sisällyttää sydänsairauksista kärsivien ruokavalioon.

Lue myös: 10 runsaasti kaliumia sisältävää ruokaa

Lisääntynyt luuntiheys

Kalsium on yksi ainesosista, joka määrittelee luuntiheyden. On todistettu, että sen yhtäläistyminen suolistossa on paljon suurempi, kun D-vitamiinia on riittävä määrä.

Mineraalin oikeanlainen määrä joka tapauksessa vähentää merkittävästi osteoporoosin kehittymisen riskiä. Durra sisältää kalsiumia, joten tämän viljan sisällyttämistä ruokavalioon pidetään luiden terveyden kannalta positiivisena. 

Durran haittavaikutukset

Durra sisältää ainetta, nimeltä hydrosyaanihappo, joka voi aiheuttaa terveysongelmia, mikäli sitä käytetään liikaa. Ongelmien välttämiseksi tulisi vältellä durran lehtien ja varsien syömistä, sillä ne sisältävät eniten tätä myrkyllistä ainetta.

On myös hyvä keittää sitä 45 minuutin ajan mahdollisten jäännösten inaktivoimiseksi. Muutoin durraa nauttineella saattaa esiintyä päänsärkyä tai muita ongelmia. 

On myös syytä ottaa huomioon, että osa ihmisistä on tullut allergiseksi tälle ruoka-aineelle. Siinä tapauksessa durra tulisi poistaa ruokavaliosta sen aiheuttaman reaktion takia, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa vakavaan tilaan, kuten shokkiin.

Kuinka durraa voidaan käyttää ruoanlaitossa?

Durraa käytetään ruoanlaitossa aivan kuten muitakin viljoja. Paras tapa siihen on keittää se vedessä vähintään 45-60 minuutin ajan keskilämmöllä.

Sen jälkeen voit valmistaa durran lisukkeeksi lihalle tai kastikkeelle tai jopa salaatille. Älä ylitä keittoaikaa, jotta durran rakenne ei muutu sitkeäksi ja epämiellyttäväksi. 

Some figure
Durran sisällyttäminen ruokavalioon on hyödyllistä keliakiaa sairastaville.

Durra on gluteeniton vaihtoehto

Durra on vilja, joka voi täyttää monien viljojen tehtävän ja olla osa säännöllistä ruokavaliota.

Koska durra ei sisällä gluteenia, sopii se hyvin keliaakikoille ja vilja-allergiasta kärsiville. Tiettyjä varotoimenpiteitä tulee kuitenkin ottaa huomioon durran myrkyllisyyden välttämiseksi.

Se on myös erinomainen vaihtoehto riittävälle kuidun saannille. Siten varmistat samalla myös alhaisen glykeemisen indeksin sisältävien monimutkaisten hiilihydraattien saannin. Durra yhdistyy hyvin kastikkeiden kanssa ja toimii mahtavana lisukkeena.

Nyt kun tunnet durran ravintoarvot, voit kokeilla sitä vaikka heti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16
  • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135.
  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13.
  • Quiroga, Patricia N., and Valentina Olmos. “Revisión de la toxicocinética y la toxicodinamia del ácido cianhídrico y los cianuros.” Acta toxicológica argentina 17.1 (2009): 20-32.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.