Dupuytrenin kontraktuura: aiheuttajat ja hoito
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Galo Flores
Dupuytrenin kontraktuura on käsien epämuodostuma ja se vaikuttaa pääosin sormien liikkumiseen. Tämä sairaus häiritsee kämmenen ihon alla olevan kudoskerroksen toimintaa. Sairaus etenee vuosien kuluessa ja on yleisempää yli 45-vuotiailla miehillä.
Dupuytrenin kontraktuura vaikuttaa kumpaankin raajaan puolella sitä sairastavista ihmisistä. Oikeassa kädessä tapahtuva muutos on kaksi kertaa yleisempää vasempaan verrattuna, kun kyseessä on vain yhden käden epämuodostuma.
Dupuytrenin kontraktuura rajoittaa sormien liikettä ja estää niitä suoristumasta kokonaan. Se vaikeuttaa päivittäisten aktiviteettien tekemistä. Sitä esiintyy lähinnä nimettömässä ja pikkusormissa.
Käsien laittaminen taskuun, hanskojen pukeminen ja vilkutus ovat joitakin esimerkkejä rajoittuneista liikkeistä. Tutkitaan nyt hieman tarkemmin Dupuytrenin kontraktuuraa.
Sairauteen liittyviä oireita
Dupuytrenin kontraktuura etenee hitaasti, mutta vähentää lopulta koko käden toimintaa.
Se alkaa kämmenen ihon paksuuntumisesta. Myöhemmin ihosta tulee ryppyinen ja sen pintaan tulee painaumia. Alueelle voi ilmestyä myös pieni kyhmy.
Kyhmy paksuuntuu, kunnes siitä tulee nauhamainen. Se voi tuntua herkältä, kun sitä koskettaa, mutta se ei kuitenkaan ole kivulias. Kyhmyn muodostuminen ihon alle vetää yhtä tai useampaa sormea pitäen ne taipuneina. Tämä asento saa käden näyttämään aivan kuin linnun kynneltä.
Dupuytrenin kontraktuuran aiheuttajat
Dupuytrenin kontraktuuran tarkkaa aiheuttajaa ei vielä tiedetä, vaikka tutkijat uskovatkin sen olevan lähinnä miehiin vaikuttava perinnöllinen sairaus.
Ei ole todisteita siitä, että käsiin kohdistuvat vammat toistuisivat tulevaisuudessa. On myös epäselvää, voivatko tärinää aiheuttavat aktiviteetit tai työt vaikuttaa sen syntyyn.
Lue myös: Miksi kädet turpoavat?
Riskitekijät
Dupuytrenin kontraktuuraa esiintyy vaihtelevassa määrin geneettisen perimän ja yksilön ominaispiirteiden mukaan. Sitä esiintyy enemmän alkoholisteilla ja epileptikoilla.
Tämä epämuodostuma on yleisempää Pohjois-Euroopan maissa ja siltä alueelta kotoisin olevilla. Se on harvinainen sairaus Afrikassa ja Itä-Aasiassa.
Tässä joitakin riskitekijöitä:
- Yli 50 vuoden ikä
- Se on 7-10 kertaa yleisempää miehillä kuin naisilla
- Dupuytrenin kontraktuuran on tapana periytyä
- Diabetesta sairastavilla on suurempi riski ilmeisesti kroonisen kollageenivaurion takia
- Tupakointi lisää verisuonten mikroskooppisen vaurion riskiä
- Alkoholin kulutus johtaa myös toksisiin metaboliitteihin ja maksavaurioon
Dupuytrenin kontraktuura: miten sitä hoidetaan?
Yksi hoidon varhaisista vaiheista on tarkkailla lieviä ja vähän edenneitä tapauksia. Kyseessä on varhainen hoitokeino, sillä se ei rajoita toimintaa.
Kyhmyyn kohdistuva kortisonipiikki voi vähentää tunnetta, mikäli se tehdään ennen kuin sormet alkavat kouristua. On tärkeää mainita, että kortisoni ei kuitenkaan hidasta sairauden etenemistä.
Toinen hoitovaihtoehto on ottaa kollagenaasipiikki ja sen tuomat tulokset ovat melko suotuisat. Kollagenaasi on entsyymi, joka liuottaa kämmenen kireän nauhan muodostavaa kollageenia.
Tämä aine on Clostridium histolyticum -bakteerin tuottamaa. Tätä kuitumaista nauhaa voidaan pehmentää ja heikentää entsyymin avulla. Se mahdollistaa käden manipulaation, jotta nauha voidaan rikkoa ja sormet voidaan suoristaa.
Jotkut Euroopan maat käyttävät sädehoitoa ja se on osoittautunut hyväksi hoitokeinoksi. Se viivästyttää sairauden etenemistä ja kirurgisen toimenpiteen tarvetta. Lääkärit suorittavat sen tavallisesti vain kerran.
Lue myös: 5 vinkkiä, joiden avulla ehkäiset käsien nivelrikon syntyä
Punktio
Potilas voi käydä myös punktiossa ennen kirurgista toimenpidettä. Siinä pistetään neula ihon läpi. Tavoitteena on hajottaa kuitumaisen kudoksen aiheuttama nauha, joka supistaa sormia.
Sen hyötynä on, että leikkausta ei tarvita ja lääkärit voivat suorittaa sen useaan sormeen samalla kertaa. Tämän jälkeen potilas tarvitsee hieman fysioterapiaa. Sen haittapuolena on kuitenkin se, että kontraktuura voi ilmestyä uudelleen.
Leikkaus
Lääkärit turvautuvat tähän keinoon silloin, kun kämmen ei pysty lepäämään tasaisesti pöydällä. Sitä käytetään myös, kun sormet ovat niin kouristuneet, että ne rajoittavat toimintaa tai kun sairaus vaikuttaa useisiin sormiin.
Leikkauksen päätavoitteena on poistaa sairauden aiheuttama kudos. Leikkauksen merkittävin etu on se, että tulokset ovat kokonaisvaltaisempia ja kestävämpiä kuin kollagenaasista tai punktiosta saadut tulokset.
Vakavissa tapauksissa leikkauksen tarkoituksena on poistaa kaikki Dupuytrenin kontraktuuran aiheuttamat kudokset mukaan lukien nauhaan tarttunut iho. Ihonsiirto on tässä tapauksessa tarpeen haavan peittämiseksi.
Dupuytrenin kontraktuura: vinkit ja ehkäisy
Dupuytrenin kontraktuurasta kärsiville ihmisille suositellaan seuraavia muutoksia aktiviteettien tekemisessä:
- Suojaa kädet pehmustetuilla hanskoilla, kun nostat raskaita esineitä.
- Laita eristysputki tai pehmustettua teippiä esineiden kahvoihin.
Fysioterapia voi myös auttaa vähentämään kipua ja lisäämään liikkeen laajuutta. Voit käyttää apuna seuraavia menetelmiä:
- Lämpöterapia
- Ultraääni
- Laajat liikkeet
Dupuytrenin kontraktuura on progressiivinen
Dupuytrenin kontraktuura voi edetä odottamattomasti. Se aiheuttaa epämuodostumia sekä käden toiminnan menetystä. Tästä syystä on tärkeää tunnistaa se ja ylläpitää riittävää lääkinnällistä hoitoa.
Leikkausta hoitokeinona vaativia tapauksia voidaan täydentää fysioterapialla. Tämä vähentää lähinnä oireita ja parantaa käden toimintaa. Viimeisenä tavoitteena on lisätä sormien liikkuvuutta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Feldman G, Rozen N, Rubin G. Dupuytren’s Contracture: Current Treatment Methods. Isr Med Assoc J. 2017 Oct;19(10):648-650. PMID: 29103246.
- Esper, R. C., Rosillo, F. R., Castro, F., & Córdova, L. D. C. (2008). Enfermedad de Dupuytren. Médica Sur, 15(3), 196-199.
- Walthall J, Anand P, Rehman UH. Dupuytren Contracture. 2020 Nov 2. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30252330.
- Layton T, Nanchahal J. Recent advances in the understanding of Dupuytren’s disease. F1000Res. 2019 Feb 28;8:F1000 Faculty Rev-231. doi: 10.12688/f1000research.17779.1. PMID: 30854193; PMCID: PMC6396840.
- Abdelrahman I, Elmasry M, Steinvall I, Turesson C, Sjöberg F, Hansson T. Needle Fasciotomy or Collagenase Injection in the Treatment of Dupuytren’s Contracture: A Retrospective Study. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2020 Jan 21;8(1)
- Lanting, Rosanne, et al. “A systematic review and meta-analysis on the prevalence of Dupuytren disease in the general population of Western countries.” Plastic and reconstructive surgery 133.3 (2014): 593-603.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.