Mikä aiheuttaa Dorian Gray -syndrooman?

Olet ehkä lukenut Oscar Wilden romaanin Dorian Grayn muotokuva, mutta tiedätkö, miksi on olemassa hänen mukaansa nimetty syndrooma?
Mikä aiheuttaa Dorian Gray -syndrooman?
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 24 maaliskuuta, 2023

Vaikka jokainen ihminen kohtaa sen eri tavalla, totuus on, että kukaan ei halua vanheta. Sosiaalinen paine pysyä ikuisesti nuorena ja kauniina on ilmeinen ja se ympäröi meitä jatkuvasti. Jotkut ihmiset pystyvät hyväksymään itsensä kaikkine epätäydellisyyksineen ja kaikissa elämänvaiheissa, mutta toiset kehittävät vanhetessaan oireita ja käyttäytymismalleja, mikä tunnetaan termillä Dorian Gray -syndrooma.

Vaikka tätä ilmiötä ei ole sisällytetty tärkeimpiin psykologian ja psykiatrian diagnostisiin käsikirjoihin, se vaikuttaa moniin ihmisiin. On arvioitu, että noin 3 % väestöstä kärsii siitä. Tälle oireyhtymälle on ominaista liiallinen huoli kehonkuvasta ja se, ettei henkilö hyväksy vanhenemistaan. Ja vaikka yhdistämme tämän kokemuksen enemmänkin naissukupuoleen, myös miehet kärsivät siitä.

Mikä on Dorian Gray -syndrooma?

Dorian Gray -syndrooma on sosiokulttuurinen ja psykologinen ilmiö, joka liittyy paineeseen ylläpitää nuorta ja houkuttelevaa ulkonäköä. Tämän oireyhtymän kuvaili ensimmäisen kerran vuonna 2000 psykiatri Brosig B. esseessään The Dorian Gray Syndrome.

Sen nimi liittyy Oscar Wildin romaaniin Dorian Grayn muotokuva, jossa päähenkilö myy sielunsa säilyttääkseen ikuisen nuoruuden. Häiriö kehittyy näissä turhamaisuuden, kypsymättömyyden ja kauneuden puitteissa.

Vanhalla miehellä on Dorian Gray -syndrooma.
Liiallinen huoli fyysisestä ulkonäöstä voi olla Dorian Gray -syndrooman oire.

Näin ollen voimme sanoa, että se on hankittu häiriö (sairaus, jonka kanssa emme synny, vaan joka kasvaa fyysiseen ulkonäköön keskittyvien sosiokulttuuristen standardien vuoksi). Kaikilla ihmisillä ei kuitenkaan ole samoja reaktioita tai ne eivät aiheuta tämäntyyppisiä oireita. Riskialttiimpia ovat ihmiset, joilla on heikko itsetunto ja ne, jotka perustavat itsearvonsa ulkonäköönsä.

Pääpiirteet

Dorian Gray -syndrooman ymmärtämiseksi meidän on tarkasteltava sen kolmea pääkohtaa:

Kehokäsityksen muutos

Ihmiset, joilla on tämä oireyhtymä, ovat liian huolissaan fyysisestä ulkonäöstään ja imagostaan. He todella pelkäävät rumuutta tai kehon muodonmuutoksia ja käyvät läpi imagoaan yhä uudelleen ja uudelleen etsiessään virheitä ja korjatakseen ne.

On yleistä, että ilmaantuu kehon dysmorfisen järjestyksen oireita, kun he vääristävät käsitystä jostain kehon alueesta, jota he pitävät erittäin epämiellyttävänä ja suhteettomana, vaikka todellisuudessa se ei ole sitä.

Kauneuden ja nuorekkaan ulkonäön ylläpitämiseksi he turvautuvat kaikenlaisiin apuvälineisiin ja hoitoihin sekä lääkkeiden tai ravintolisien käyttöön. Esimerkiksi:

  • Hiusten kasvua palauttavat aineet
  • Erektiolääkkeet
  • Liikalihavuuslääkkeet ja lääkkeet muihin esteettisiin tarkoituksiin (kuten ihon elvyttämiseen tai lihasmassan kasvattamiseen)
  • Kosmeettinen ihonhoito
  • Kauneusleikkaukset
  • Liian tiukka ruokavalio ja fyysinen harjoittelu

Narsistinen persoonallisuus

Ikuisen nuoruuden sekä houkuttelevan ja täydellisen fyysisen ulkonäön etsimisessä on taipumus narsismiin. Lisäksi henkilö voi tuntea olevansa monissa asioissa muita parempi, olla turhamainen, uskoa ansaitsevansa paremman kohtelun tai että hänellä on enemmän oikeuksia kuin muilla. Lyhyesti sanottuna, läsnä on paljon hedonismia ja väärinymmärrettyä liiallista itsetuntoa.

Vanhenemisesta ja kypsymisestä kieltäytyminen

Dorian Gray -syndroomasta kärsivät saattavat käydä läpi useita leikkauksia tunteakseen (ja näyttääkseen) nuorelta uudelleen.

Kolmas komponentti on ikääntymisen torjuminen sekä fyysisesti että henkisesti. Dorian Gray -syndroomaa sairastavat tekevät kaikkensa välttääkseen ikääntymisen aiheuttamia tuhoja kehossa ja heillä on syvä pelko näyttää vanhemmalta ja “huonommalta”.

Toisaalta he osoittavat vastahakoisuutta kypsyä ja he omaksuvat edelleen lapsellisia ja ikäänsä sopimattomia asenteita ja käyttäytymistä.

Kuinka käsitellä Dorian Gray -syndroomaa?

Tästä syndroomasta kärsivillä ihmisillä on vääristynyt ja epärealistisen negatiivinen näkemys fyysisestä kuvastaan, he ovat erittäin huolissaan ulkonäöstään ja he kieltäytyvät hyväksymästä omaa ikääntymistään. Vaikka se saattaa tuntua turhamaiselta ja merkityksettömältä oireyhtymältä muiden korvaan, totuus on, että se on todellinen, ja sillä voi olla vakavia seurauksia.

Liiallinen ja mielivaltainen lääkkeiden ja kosmeettisten hoitojen käyttö voi aiheuttaa merkittäviä terveyshaittoja. Tähän liittyy myös merkittävää psyykkistä kärsimystä. Tosiasia on, että ikääntyminen on väistämätöntä, ja riippumatta siitä, kuinka paljon haluat sitä, mikään keho ei voi saavuttaa täydellisyyttä, saati pitää sitä yllä ajan myötä.

Tyhjyys ja turhautuminen voivat johtaa jatkuviin ahdistuneisuushäiriöihin, itsetuhoiseen käyttäytymiseen ja masennusoireisiin. Onkin havaittu, että masennusjaksot ja itsemurhakriisit ovat melko yleisiä tässä oireyhtymässä.

On tärkeää hakea ammattiapua heti, jos epäilet, että itse kärsit tai että läheisesi kärsii tästä oireyhtymästä. On olemassa joitakin farmakologisia vaihtoehtoja jotka voivat auttaa toipumisprosessissa, mutta tärkein prosessi on intensiivinen psykoterapia, joka auttaa potilasta kehon vääristymien, huonon itsetunnon ja kypsyyden hylkäämisen kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Brosig, B., Kupfer, J., Niemeier, V., & Gieler, U. (2001). The” Dorian Gray Syndrome”: psychodynamic need for hair growth restorers and other “fountains of youth.”. International journal of clinical pharmacology and therapeutics39(7), 279-283.
  • Osorno, D. A. (2006). El síndrome de Dorian Gray (DGS). Revista de la Asociación Colombiana de Gerontología y Geriatría, 20(4), 971-973. http://acgg.org.co/pdf/pdf_revista_06/20-4-articulo2.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.