Cashewpähkinävoi: ominaisuudet, valmistus ja käyttö

Tunsitko jo cashewpähkinävoin sisältämät ominaisuudet ja käyttötarkoitukset? Tässä artikkelissa kerromme, mitä etuja cashewpähkinävoi tarjoaa ja miten voit sisällyttää sen erilaisiin resepteihin.
Cashewpähkinävoi: ominaisuudet, valmistus ja käyttö
Florencia Villafañe

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Florencia Villafañe.

Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Cashewpähkinät, kuten muutkin pähkinälajikkeet, ovat ihanteellisia sekä nautittavaksi sellaisenaan tai lisättynä erilaisiin resepteihin. Lisäksi, kun niitä käytetään erilaisissa levitteissä, ne pystyvät yleensä säilyttämään kaikki ravitsemukselliset ominaisuutensa. Oletko jo kokeillut cashewpähkinävoita?

Ensinnäkin sinun pitäisi tietää, että tämän pähkinän nimi “cashew” juontuu sanasta “akajú”, joka tarkoittaa puuta, josta kasvaa pähkinöitä. Cashewpähkinä on tunnettu herkullisesta maustaan ja siitä, että sitä voidaan käyttää myös osana terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota. Seuraavaksi kerromme sinulle lisää siitä.

Mitä ovat kasvivoit?

Kasvivoit ovat tuotteita, jotka tarjoavat monenlaisia terveyshyötyjä. Yleensä ne valmistetaan erilaisista pähkinöistä, kuten manteleista, hasselpähkinöistä, saksanpähkinöistä, pistaasipähkinöistä ja tässä tapauksessa cashewpähkinöistä. Nämä pähkinät erottuvat erityisesti ravintokoostumuksestaan, sillä ne sisältävät runsaasti terveellisiä Omega 3-, 6- ja 9-rasvoja.

Pähkinät ovat lisäksi merkittävä ravintokuidun, antioksidanttien, kaliumin, magnesiumin ja muiden fytokemiallisten yhdisteiden lähde, jotka tukevat monia kehon eri toimintoja. Koska monet näistä ravintoaineista löytyvät pähkinöiden kuoresta, on suositeltavaa, että ne pyritään kuluttamaan käsittelemättöminä ja paahtamattomina.

Cashewpähkinät, kuten muutkin pähkinät, sisältävät paljon terveellisiä rasvoja, vitamiineja, kivennäisaineita ja muita terveyttä edistäviä fytokemikaaleja
Cashewpähkinät, kuten muutkin pähkinät, sisältävät paljon terveellisiä rasvoja, vitamiineja, kivennäisaineita ja muita terveyttä edistäviä fytokemikaaleja.

Cashewpähkinävoi: mitä ominaisuuksia ja etuja sillä on?

Cashewpähkinävoi on pehmeä ja kermainen levite. Sitä käytetään usein makeiden reseptien valmistukseen, mutta se sopii erinomaisesti myös kastikkeisiin ja suolaisiin ruokiin. Itse asiassa sitä voidaan käyttää myös vegaanisten juustojen valmistukseen.

Monet tieteelliset tutkimukset, kuten tämä pähkinöiden, mantelien ja siementen terveysetuja tutkiva artikkeli, korostavat cashewpähkinöiden tarjoamia etuja. Cashewpähkinävoin lisääminen osaksi ruoanlaittoa ja ruokavaliota voi siis tarjota muun muassa seuraavia terveysetuja:

Auttaa huolehtimaan sydämen ja verisuonten terveydestä

Kuitupitoisuuden ja terveiden rasvahappojen ansiosta cashewpähkinävoi auttaa laskemaan kolesterolia ja triglyseriditasoja veressä. Tämä puolestaan laskee sydänsairauksien, kuten rytmihäiriöiden tai ateroskleroosin muodostumista. Cashewpähkinöiden kulutus on jopa liitetty aivojen optimaaliseen toimintaan.

Parantaa suoliston terveyttä

Cashewpähkinät sisältävät ravintokuitua, joka edistää ruoansulatuskanavan toimintaa. Siten näiden pähkinöiden säännöllinen kulutus voi auttaa ruoansulatuskanavan häiriöiden, kuten ummetuksen ja divertikuloosin muodostumisen, ehkäisemisessä.

Edistää ihon ja hiusten terveyttä

Cashew-pähkinöiden sisältämät ravintoaineet kupari, sinkki ja B-vitamiinit tukevat ihon ja hiusten hyvinvointia. Miksi? Koska nämä ravintoaineet ovat välttämättömiä hermoston kannalta ja edistävät samalla myös kollageenin tuotantoa, joka on keskeinen osa ihon ja hiusten terveyttä.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Haluatko kiiltävät ja pehmeät hiukset?

Cashewpähkinävoi: Näin valmistat sen kotona

Cashewpähkinävoin valmistamiseksi tarvitset nimenomaan käsittelemättömiä cashewpähkinöitä. Toisin sanoen, sinun tulee varmistaa ennen levitteen valmistamista, että reseptiin käyttämiäsi cashewpähkinöitä ei ole paistettu, paahdettu tai käsitelty millään muulla tavalla. Samalla tapaa tarvitset levitteen valmistamiseen monitoimikoneen tai suurella teholla varustetun tehosekoittimen, joka pystyy murskaamaan pähkinät ongelmitta.

Valmistusohjeet

  • Lisää ensimmäisenä cashewpähkinät tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Jauha pähkinöitä koneessa noin 2–3 minuutin ajan. Huomaat, kuinka seoksesta alkaa muodostua hiljalleen tahnamaista.
  • Sekoita pähkinöitä silloin tällöin lastan avulla prosessin nopeuttamiseksi. Varmista, että laite on sammutettu, kun avaat kannen lastalla sekoittamiseksi.
  • Poista lasta ja kytke tehosekoitin takaisin päälle vielä 3 minuutin ajaksi.
  • Toista tämä prosessi niin monta kertaa kuin on tarpeen halutun lopputuloksen saavuttamiseksi.
  • Levite on valmista, kun seos on sileää sekä helposti käsiteltävää ja levittyvää.

Tämä on tyypillinen cashewpähkinävoi; voit halutessasi lisätä seokseen vettä, jolloin levitteen tekstuurista tulee nestemäisempää. Voit myös lisätä seokseen steviaa, sokeria, kaakaota, pippuria, suolaa tai aromaattisia yrttejä oman makusi mukaan.

Cashewpähkinävoi on helppo valmistaa.
Kotitekoisen cashewpähkinävoin valmistamiseksi tarvitset käsittelemättömiä cashewpähkinöitä.

Näin käytät cashwepähkinävoita eri resepteissä

Mikä parasta, cashwepähkinävoi soveltuu erinomaisesti myös osaksi monia suolaisia ja makeita reseptejä. Levitteen herkullinen maku yhdistyy helposti monien muiden elintarvikkeiden kanssa, joten voit käyttää sitä yhtä hyvin vaikkapa aamupalalla tai välipalaksi. Millaisissa resepteissä cashewpähkinävoita voidaan sitten käyttää?

Levitteenä paahtoleivän päällä

Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, yksi yleisimmistä cashewpähkinävoin käyttötarkoituksista on sen käyttäminen levitteenä leivän päällä voin tai juuston sijasta. Voit käyttää sitä myös paahtoleivän makeana versiona yhdessä esimerkiksi kaakaon, stevian ja kanelin kanssa tai suolaisena versiona pippurilla, valkosipulilla ja persiljalla höystettynä.

Täytteenä makeissa leivonnaisissa

Jos haluat käyttää cashewpähkinävoita makeiden kakkujen täytteenä, älä lisää levitteen valmistuksen aikana sekaan vettä, vaan käytä sitä leivontaan paksuna levitteenä. Tällä tavoin sinun tulee vain yksinkertaisesti valmistaa haluamasi kakkupohja, täyttää se cashewpähkinälevitteellä ja koristella lopuksi vaikkapa mansikoilla, persikoilla tai pähkinöillä ja manteleilla.

Jäätelössä

Tätä herkullista reseptiä varten sinun tulee sekoittaa yksi jäädytetty banaani yhdessä 2 ruokalusikalliseen tätä levitettä. Lisäksi voit makeuttaa jäätelön haluamallasi makeutusaineella ja raastaa sekaan vaikkapa kookosta, suklaalastuja tai jäädytettyjä hedelmiä. Tällä reseptillä onnistut valmistamaan monia erinmakuisia vegaanisia jäätelöitä, sillä alkuperäinen resepti ei sisällä ollenkaan maitotuotteita.

Vegaanisen juuston valmistamiseen

Vegaanisen juuston valmistamiseksi sinun tulee lisätä kattilaan cashewpähkinävoita, suolaa ja haluamiasi mausteita, jonka jälkeen seosta tulee keittää matalalla lämmöllä. Lisää seokseen vielä ruokalusikallisen maissitärkkelystä tai muuta sakeuttamisjauhetta. Lisäämällä sekaan maissitärkkelystä tai muuta sakeuttamisjauhetta, saat juuston koostumuksesta huomattavasti yhtenäisempää.

Lisää cashewpähkinävoita suosikkiruokiisi

Kuten voit nähdä, cashewpähkinävoi tarjoaa keittiöön ja ruokavalioon monenlaisia eri käyttötarkoituksia. Voit käyttää sitä paitsi leipien ja keksien levitteenä, mutta myös jäätelön, jälkiruokien ja muiden herkullisten reseptien valmistukseen.

Mikä parasta, cashewpähkinävoin maltillinen kulutus auttaa parantamaan ruokavalion laatua. Cashewpähkinät ovat täynnä tärkeitä ravintoaineita, jonka vuoksi ne sopivat kaikille niille, jotka haluavat pitää huolta hyvinvoinnistaan. Mikset kokeilisi lisätä niitä osaksi ruokavaliotasi jo tänään?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lima, J. R., Garruti, D. S., & Bruno, L. M. (2012). Physicochemical, microbiological and sensory characteristics of cashew nut butter made from different kernel grades-quality. LWT-Food Science and Technology45(2), 180-185.
  • FRUTOS SECOS: Aliados para tus comidas. Ficha 54. Secretaría de agroindustria Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_54_Frutos_Secos.pdf
  • Bermúdez-Márquez, M. A. (2020). Evaluación de dos aditivos antioxidantes naturales en la elaboración de mantequilla de semilla de marañón (Anacardium occidentale L.) y su efecto sobre la rancidez oxidativa y calidad sensorial. Vicerrector Académico2522, 15.
  • Meritxell, N., Ruperto, M., & Sánchez-Muniz¹, F. J. (2004). Frutos secos y riesgo cardio y cerebrovascular. Una perspectiva española. Archivos Latinoamericanos de Nutrición54(2), 137-148.
  • FRUTOS SECOS. Disponible en: http://badali.umh.es/assets/documentos/pdf/artic/frutos-secos.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.