Milloin banaani on terveellisimmillään: raakana vai kypsänä?

Banaaneja syödään maailmalla tonneittain ja banaani on yksi suosituimmista hedelmistä ympäri maailmaa. Banaanit maistuvat herkulliselta, ne sopivat välipalaksi tai jälkiruuaksi, ja ne ovat lisäksi halpoja ja terveellisiä. Banaani sisältää moniin hedelmiin verrattuna suhteellisen paljon kaloreita ja tästä syystä monet laihduttajat välttelevätkin banaania – tämä on turhaa, sillä syömällä banaania kohtuudella ja osana terveellistä ruokavaliota voi itse asiassa tukea laihtumista.

Banaanin terveelliset ominaisuudet

Banaanista saa paljon hiilihydraatteja, mikä tekee siitä yhden parhaista energianlähteistä. Banaani sisältää paljon hedelmäsokeria, mutta tämä tasapainottuu sillä, ettei banaani sisällä lähes ollenkaan rasvoja. Lisäksi banaanissa on paljon kuitua, joka on hyväksi vatsalle ja ruuansulatuksen toiminnalle.

Banaani pitää kylläisenä ja se sisältää paljon kaliumia. Kalium stimuloi nesteiden poistumista kehosta ja sillä voi helpottaa mm. korkean verenpaineen, kihdin ja reumasairauksien oireita ja kipua.

Banaani kädessä

100 grammaa banaania sisältää noin 90 kaloria, mikä tekee banaanista yhden energiapitoisimmista hedelmistä. Banaaneja ei siis kannata syödä valtavia määriä, vaan nauttia niitä maltillisesti osana terveellistä ruokavaliota.

Banaani sisältää C-vitamiinia, joka vahvistaa immuunijärjestelmää, ja B6-vitamiinia, joka edesauttaa uusien solujen syntymistä kehossa.

Banaanien syöminen parantaa verenkiertoa, ehkäisee lihaskramppeja, taistelee masennusta vastaan ja vähentää huonon kolesterolin määrää verenkierrossa. Lisäksi banaanin sisältämät ainekset huoltavat hiuksia ja ihoa. On siis monta syytä banaanien lisäämiselle ruokavalioosi! Mutta missä muodossa banaani kannattaa nauttia, onko banaani parhaimmillaan raa’an vihreänä vai kypsänä ja keltaisena?

Valitse banaanin kypsyysaste omien tarpeidesi mukaan

Vihreä banaani

Banaaneja voi nauttina vihreänä tai keltaisena, oman maun mukaan. Toiset pitävät vihertävistä, vähemmän makeista ja kiinteistä banaaneista, toiset taas haluavat syödä banaanin pehmeänä ja makeana eli täysin kypsänä. On kuitenkin hyvä tietää, että banaanien ravintosisältö muuttuu sitä mukaa kun ne kypsyvät.

Banaanien maku muuttuu makeammaksi kun ne kypsyvät. Tämä johtuu sen sisältämien entsyymien muuttumisesta tärkkelykseksi ja vähitellen disakkarideiksi eli sokereiksi, kuten sukroosiksi, glukoosiksi ja fruktoosiksi. Kun banaanin tärkkelys on ehtinyt muuttua sokeriksi kypsymisprosessin johdosta, banaani sulaa helpommin ruuansulatuselimistössä. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että mitä kypsemmäksi banaani ehtii, sitä vähemmän se sisältää vitamiineja ja mineraaleja – osa näistä nimittäin katoaa kypsymisen aikana.

Monien tutkimusten mukaan banaanin kypsyminen muodostaa antioksidantteja ja antikarsinogeenejä, joista on keholle paljon hyötyä mm. solumuutosten ehkäisemiseen ja myrkkyjen haitallisten vaikutusten vähentämiseen. Kun banaani on kypsimmillään ja alkaa muodostaa ruskeita pilkkuja keltaiseen kuoreensa, muodostuu kuoren sisällä TNF-nimistä ainetta (tumor necrosis factor), joka pystyy ehkäisemään pahalaatuisten solujen vaikutusta kehossa ja estämään niiden leviämistä. Lisäksi samaisten tutkimusten mukaan keltaiset banaanit ovat 8 kertaa tehokkaampia vastustuskyvyn parantamiseen.

Banaaneja voi siis syödä sekä vihertävinä että kypsän keltaisina. Keltaisissa banaaneissa on enemmän antioksidantteja ja sokeria, joten ne sopivat hyvin välipalaksi treenipäivään. Vihreät banaanit sisältävät kypsiä banaaneja enemmän vitamiineja ja mineraaleja, joten tämä kannattaa pitää mielessä, mikäli haluat lisätä hyvien ravintoaineiden määrää ruokavaliossasi. Diabeteksesta kärsivien puolestaan ei kannata syödä kypsiä banaaneja, sillä niiden sisältämä fruktoosi voi johtaa verensokerin nopeaan kohoamiseen.

Milloin banaaneja ei kannata syödä?

Asiantuntijoiden mukaan maksa- ja munuaisongelmista kärsivien ei kannata syödä banaaneja. Puhu siis asiasta lääkärisi kanssa, mikäli kärsit maksan tai munuaisten toimintahäiriöistä tai sairauksista.

Pidä mielessä myös nämä asiat…

  • Banaaneja voi hyödyntää monissa eri resepteissä: ne sopivat jälkiruokiin, välipalaksi ja osaksi monia erilaisia leipomuksia. Jos haluat saada banaaneista kaiken irti, syö ne vihreänä.
  • Älä säilytä banaaneja jääkaapissa, sillä kylmässä banaanien kuori tummuu nopeasti, ne menettävät makunsa ja monet hyödylliset ravintoaineensa.
  • Syö banaani heti kuorimisen jälkeen, sillä se pilaantuu nopeasti.