Auttaako korianterivesi nukkumaan paremmin?

Jotkut väittävät, että korianterivesi on hyvä lääke unettomuuteen. Mutta toimiiko se todella, ja onko siitä tieteellisiä todisteita? Keskustelemme aiheesta tästä artikkelissa.
Auttaako korianterivesi nukkumaan paremmin?
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kansanlääketieteessä korianterivesi on yksi yleisimmistä unettomuuden hoitokeinoista. Anekdoottisten tietojen mukaan tämän juoman nauttiminen rentouttaa ja helpottaa nukahtamista. Mutta onko sen toimivuudesta tieteellistä näyttöä? Onko sen nauttiminen turvallista? Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin.

Ensinnäkin on syytä mainita, että tämä kasvi sisältää terveydelle hyödyllisiä komponentteja. Kuten Food Research Internationalin jakamassa katsauksessa todetaan, sen bioaktiiviset fytokemikaalit tarjoavat antioksidanttisia, anti-inflammatorisia, analgeettisia, hermostoa suojaavia, antimikrobisia ja ahdistusta lievittäviä vaikutuksia.

Ei ole yllätys, että korianteria käytetään monenlaisten lääkkeiden valmistukseen. Yksinkertaisesti sisällyttämällä sen ruokavalioosi, voit edistää omaa hyvinvointiasi. Joka tapauksessa tänään tarkastelemme, voiko se helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. Oletko kiinnostunut oppimaan aiheesta lisää? Jatka lukemista!

Voiko korianterivesi todellakin auttaa nukkumaan paremmin?

Korianteri, tieteellinen nimi Coriandrum sativum, on kasvi, joka tunnetaan sovelluksistaan ​​ruoanlaitossa ja luonnonlääketieteessä. Se kuuluu Apiaceae-heimoon ja on kotoisin Lähi-idästä ja Välimeren alueelta. Sen viljely on sittemmin levinnyt ympäri maailmaa, joten sitä käytetään myös Euroopassa, Afrikassa ja Amerikassa.

Molecules -lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan, että tämä laji on fytokemikaalien, kuten polyfenolien, vitamiinien ja fytosterolien, lähde. Tämä selittää monet siihen liitetyt terveyshyödyt.

Ja vaikka koko kasvi on hyödyllinen, sen siemenet erottuvat edukseen ravintoainepitoisuuksillaan. Erityisesti niissä on vaikuttava aine nimeltä linalool, joka liittyy kykyyn moduloida useiden sairauksien patogeenisiä reittejä. Mutta auttaako se vähentämään unihäiriöitä?

On tärkeää selventää muutamia asioita. Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että korianterivesi auttaisi nukkumaan paremmin. Monet sen kulutuksen aiheuttamista vaikutuksista ovat peräisin anekdoottisista lähteistä.

Ja vaikka jotkut kutsuvat sitä unen “maagiseksi aineeksi”, totuus on, että sen vaikutuksista ei ole tieteellisiä todisteita. Toistaiseksi vain jotkut eläimillä tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että korianterilla on rauhoittavia vaikutuksia ja se voi pidentää unta. Katsotaanpa, mitä tiede sanoo tästä kasvista ja sen terveyshyödyistä.

Tutkimus korianterista ja sen mahdollisista vaikutuksista unen laatuun

Yksi syy siihen, miksi korianteriveden uskotaan auttavan sinua nukkumaan paremmin, johtuu sen kyvystä vähentää ahdistusta. Tältä osin Journal of Ethnopharmacology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että Coriandrum sativum -siementen vesiuutteella on anksiolyyttisiä ja rauhoittavia vaikutuksia.

Tutkijat havaitsivat jopa, että sillä on potentiaalia myös lihasrelaksanttina, mikä epäilemättä auttaa nukahtamaan. Samaan aikaan Natural Product Research raportoi, että korianterilla on unta pidentävä vaikutus ilman merkittävää neurotoksista vaikutusta.

Tuoreessa katsauksessa, joka jaettiin Avicenna Journal of Phytomedicine -lehdessä, todettiin, että korianterin siemenillä ja lehdillä on huomattu antioksidanttista, rauhoittavaa, diureettista ja anksiolyyttistä vaikutusta.

On myös raportoitu, että sen tärkeimmällä aktiivisella yhdisteellä, linaloolilla, on neurofarmakologisia vaikutuksia, jotka sisältävät anksiolyyttisen, kouristuksia estävän, rauhoittavan ja Alzheimerin taudin vastaisen potentiaalin.

Vaikka näitä havaintoja pidetään lupaavina, ne eivät silti riitä osoittamaan, että korianterivesi auttaisi nukkumaan paremmin. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että kokeita on suoritettu vain eläimillä tai laboratorio-olosuhteissa, ja myös siitä, että kokeissa on käytetty uutteita, ei varsinaisia juomia.

Onko korianteriveden käyttäminen turvallista?

Useimmille terveille aikuisille korianteriveden kulutus ei ole ongelma. Kulutuksen tulisi kuitenkin olla kohtalaista, koska se voi aiheuttaa vatsavaivoja, ripulia ja valoherkkyyttä, jos sitä käytetään liikaa.

Ei kuitenkaan pidä unohtaa, että tällä juomalla on myös diureettinen vaikutus. Siksi sen liiallinen nauttiminen ennen nukkumaanmenoa voi aiheuttaa päinvastaisen vaikutuksen. Tämä johtuu siitä, että se lisää tarvetta virtsata, mikä keskeyttää levon.

Yllä olevan vastaiseksi paras vaihtoehto on ottaa juomaa enintään 200 ml vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Koska sen vaikutuksia ja mahdollisia yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu, korianteriveden käyttöä ei suositella seuraavissa tapauksissa:

  • Diabetes
  • Raskaus ja imetys
  • Munuaisten tai maksan vajaatoiminta
  • Korianteriallergia
  • Henkilöt, jotka ovat menossa leikkaukseen
  • Henkilöt, joita hoidetaan antikoagulantteilla, diabeteslääkkeillä ja masennuslääkkeillä

Kaikissa näissä tapauksissa on parasta kääntyä lääkärin puoleen ennen korianteriveden tai muun kasvista johdetun lisäaineen nauttimista.

Kuinka korianterivettä valmistetaan?

Voit valmistaa korianterivettä kahdella eri tavalla. Ensimmäinen juoma tehdään siemenistä ja toinen lehdistä.

Kumpikin toimii, mutta jotkut sanovat, että tämä siemenistä valmistettu juoma on tehokkaampi. Kokeile kotona!

Korianterivesi voidaan valmistaa siemenistä tai lehdistä.

Ainesosat

  • 1 ruokalusikallinen korianterin siemeniä tai lehtiä
  • 1 lasillinen vettä

Valmistus

  1. Kiehauta vesi.
  2. Kun se kiehuu, ota se pois lämmöltä ja lisää korianterin siemenet tai lehdet.
  3. Peitä sitten juoma ja anna sen hautua, kunnes se on haaleaa.
  4. Juo se tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Vältä tämän juoman nauttimisen jälkeen valppautta vaativia toimintoja. Muista, että sitä käytetään unettomuuden hoitoon.

Auttaako korianterivesi siis nukahtamaan?

Ei ole todisteita siitä, että korianterivesi auttaisi nukkumaan paremmin. Jotkut tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että kasvissa on yhdisteitä, jotka edistävät lepoa, rentoutumista ja lievittävät ahdistusta.

Joka tapauksessa tämän juoman nauttiminen on turvallista useimmille ihmisille, joten sen kokeilemisesta ei pitäisi syntyä haittaa. Ainoa asia, joka tulee muistaa, on, että sitä ei ole hyvä nauttia liikaa ennen nukkumaanmenoa, sillä sillä voi olla päinvastainen vaikutus, koska se lisää virtsaamisen tarvetta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Prachayasittikul V, Prachayasittikul S, Ruchirawat S, Prachayasittikul V. Coriander (Coriandrum sativum): A promising functional food toward the well-being. Food Res Int. 2018 Mar;105:305-323. doi: 10.1016/j.foodres.2017.11.019. Epub 2017 Nov 21. PMID: 29433220.
  • Mahleyuddin, Nisa Najibah et al. “Coriandrum sativum L.: A Review on Ethnopharmacology, Phytochemistry, and Cardiovascular Benefits.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 27,1 209. 30 Dec. 2021, doi:10.3390/molecules27010209
  • Mahendra P, Bisht S. Anti-anxiety activity of Coriandrum sativum assessed using different experimental anxiety models. Indian J Pharmacol. 2011 Sep;43(5):574-7. doi: 10.4103/0253-7613.84975. PMID: 22022003; PMCID: PMC3195130.
  • Emamghoreishi M, Khasaki M, Aazam MF. Coriandrum sativum: evaluation of its anxiolytic effect in the elevated plus-maze. J Ethnopharmacol. 2005 Jan 15;96(3):365-70. doi: 10.1016/j.jep.2004.06.022. PMID: 15619553.
  • Rakhshandeh H, Sadeghnia HR, Ghorbani A. Sleep-prolonging effect of Coriandrum sativum hydro-alcoholic extract in mice. Nat Prod Res. 2012;26(22):2095-8. doi: 10.1080/14786419.2011.613388. Epub 2011 Oct 12. PMID: 21988208.
  • Hosseini M, Boskabady MH, Khazdair MR. Neuroprotective effects of Coriandrum sativum and its constituent, linalool: A review. Avicenna J Phytomed. 2021 Sep-Oct;11(5):436-450. doi: 10.22038/AJP.2021.55681.2786. PMID: 34745916; PMCID: PMC8554282.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.