Logo image
Logo image

Araknofobia eli hämähäkkipelko

3 minuuttia
Araknofobia aiheuttaa epämiellyttäviä oireita sen kokeville ja jopa rajoittaa heidän elämäänsä. Hoidot, kuten altistushoito, ovat osoittautuneet tehokkaiksi tämän ongelman ratkaisemiseksi.
Araknofobia eli hämähäkkipelko
Viimeisin päivitys: 23 huhtikuuta, 2022

Araknofobia on yksi yleisimmistä ihmisten peloista. Tämä voi olla ongelmallista, kun otetaan huomioon, että hämähäkit ovat yksi yleisimmistä asuintaloissa elävistä hyönteisistä. On outoa, että niin monet ihmiset todella pelkäävät niitä.

Myrkylliset hämähäkkilajit ovat todella harvinaisia, mutta araknofobiasta kärsivät ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että nämä eläimet voivat vahingoittaa heitä suuresti. Ilmeisestikään tämä ei ole rationaalinen pelko, koska nämä hyönteiset ovat suurimmaksi osaksi vaarattomia.

Araknofobia on niin äärimmäinen fobia, että jotkut ihmiset menevät paniikkiin pelkästään hämähäkkien ajattelemisesta. Yleensä pelkotilat eivät ole näin vakavia, mutta on totta, että araknofobia huonontaa henkilön elämänlaatua. Miksi näin tapahtuu? Onko olemassa tapoja parantua tästä fobiasta?

Mikä on araknofobia?

Some figure

Lue myös: Hyttysen puremat: mitä niistä tulisi tietää

Kuten monet ihmiset tietävät, araknofobia on hämähäkkien irrationaalinen pelko. Fobia on pohjimmiltaan sairaus, jolle on tunnusomaista äärimmäinen pelkotila tiettyjä asioita tai tilanteita kohtaan. Se ylittää normaalin pelon ja joissakin tapauksissa sen voimakkuus rajoittaa merkittävästi ihmisen elämää.

Arvioiden mukaan fobiat ovat yleisin psyykkinen sairaus naisilla ja toiseksi yleisin yli 25-vuotiailla miehillä. Tämän pelon irrationaalisuus piilee epäsuhteeseen pelätyn kohteen tai tilanteen sekä niiden edustaman uhan välillä.

Tämän fobian taustalla vaikuttavat syyt

Tiedemiesten yleinen mielipide on, että araknofobia alkaa lapsuudessa ja se on opittua pelkoa, jonka henkilö on oppinut lapsuudessa aikuisten käytöksestä. Tässä mielessä Sigmund Freud katsoi, että kaikki fobiat ovat tiedostamattomia siirtymiä. Eli lapsen todellinen pelko siirtyy vaarattomaan asiaan, koska se torjuu alkuperäisen pelon olemassaolon.

Äskettäin julkaistiin mielenkiintoinen teoria hämähäkkeihin liittyvästä fobiasta. Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences -instituutin tutkijat kehittivät tämän teorian ja julkaisivat sen Frontiers in Psychology -lehdessä.

Näiden tutkijoiden mukaan hämähäkkien pelko on geneettistä ja siirtyy sukupolvelta toiselle. Tämän teorian testaamiseksi tutkijat ottivat ryhmän vauvoja ja esittelivät heille erilaisia ​​kuvia. Tavoitteena oli mitata jokaisen kuvan aiheuttaman ahdistuksen tasoa. (He arvioivat pupillien laajentumista.)

Tuloksena oli, että vauvat osoittivat suurempia ahdistuksen merkkejä, kun heille esitettiin kuvia käärmeistä tai hämähäkkeistä. Kalat ja kukat kuitenkin rauhoittivat heitä. Näin ollen tutkijat päättelivät, että araknofobiaa tapahtuu, kun negatiivinen kokemus näiden eläinten kanssa lisää tätä luonnollista vastenmielisyyttä.

Araknofobian ilmenemismuodot

Some figure

Lue myös: Basilikaa hyttysten karkottamiseen

Araknofobian oireet ovat samankaltaisia ​​kuin muiden fobioiden oireet ja sisältävät:

 • Sydämen kohonnut syke
 • Sydämentykytys ja hikoilu
 • Vapina ja puristava tunne rinnassa
 • Pahoinvointi, huimaus ja pyörtyminen
 • Tukehtumisen ja epätodellisuuden tunne
 • Vilunväristykset
 • Kiihtynyt hengitys ja väliaikainen halvaantuminen
 • Pelko hallinnan menettämisestä ja kuolemasta

Mahdolliset ratkaisut

Kaikki viittaa siihen, että tehokkain hoito tämän irrationaalisen hämähäkkeihin liittyvän pelon voittamiseksi on altistushoito. Siksi tämän terapian toteuttamiseen tarvitaan psykologin apua. Ensimmäinen asia, jonka he tekevät, on keksiä subjektiivinen ahdistuneisuusasteikko. Tämän toimenpiteen avulla he voivat määrittää fobian asteen.

Psykologi yleensä pyytää potilasta arvioimaan eri tilanteiden aiheuttaman ahdistuneisuuden tason 1-100. Psykologi voi  pyytää potilasta tekemään alla mainittuja harjoituksia.

 • Psykologi voi pyytää sinua lukemaan sanan “hämähäkki”
 • Sinun tulee keskustella jonkun kanssa hämähäkeistä
 • Hämähäkin näkeminen elokuvassa
 • Käydä kävelyllä maaseudulla
 • Tiedostaa, että lähistöllä on hämähäkkejä
 • Hämähäkin näkeminen kaukaa
 • Hämähäkin näkeminen läheltä
 • Lopuksi vuorossa on hämähäkin pitäminen kädessä

Kuten huomaat, altistuminen pelolle alkaa jokaisen potilaan yksilöllisen tilanteen diagnosoinnista. Jokainen vaihe käydään läpi ensin mielessä ja sitten käytännössä. Tavoitteena on, että henkilö sietää pelkonsa kohdetta, kunnes hän voittaa sen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Maldonado-Durán, M., & Lartigue, T. (2008). Trastornos de ansiedad en la etapa perinatal. Perinatología y Reproducción Humana, 22(2), 100-110.
 • Uppsala University. (2017, 18 octubre). Itsy Bitsy Spider…: Infants React with Increased Arousal to Spiders and Snakes. Recuperado 5 abril, 2020, de https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01710/full
 • Götestam, K. G., & Hokstad, A. (2002). Tratamiento en sesión única de la Aracnofobia en grupo mediante Exposición Rotativa Activa. The European journal of psychiatry (edición en español), 16(3), 133-138.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.