Logo image
Logo image

Arabialaisten ja itämaisten hajuvesien moninaiset käyttötarkoitukset

3 minuuttia
Arabialaiset ja itämaiset tuoksut ovat voittamassa kilpailun Euroopan markkinoilla perinteisiä vaihtoehtoja vastaan. Sen lisäksi, että ne tarjoavat ainutlaatuisen tuoksun, niillä on alkuperämaissaan myös yliluonnollisempi käyttötarkoitus.
Arabialaisten ja itämaisten hajuvesien moninaiset käyttötarkoitukset
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2024

Kun ajatellaan tuoksuja ja hajuvesiä, mieleen tulevat yleensä ensimmäisenä Ranskan, Italian tai Yhdysvaltojen tarjoamat valikoimat. Viime vuosina kiinnostus idässä kehitettyjä tuotteita kohtaan on kuitenkin kasvanut. Luonnollisten ainesosien käyttö, hyvin erityiset tuoksut ja niiden yhteys kulttuuriin antavat tuoksuille suuren arvon verrattuna muihin markkinoilla oleviin vaihtoehtoihin.

Arabialaisissa ja itämaisissa tuoksuissa käytetään hartseja, balsamia ja eteerisiä öljyjä, jotka antavat niille erottuvan vaikutelman. Paikallisesti niitä käytetään uskonnollisissa seremonioissa, aromaterapiaistunnoissa ja niitä annetaan jopa lahjaksi kunnioituksen ja kiitollisuuden osoituksena. Tutustumme tähän ainutlaatuisten tuoksujen maailmaan, joka on vähitellen löytänyt paikkansa hajuvesimarkkinoilla.

Some figure
Ainutlaatuiset ainesosat antavat arabialaisille ja itämaisille hajuvesille erityisen ja omaleimaisen kosketuksen.

Ainutlaatuiset ainesosat ainutlaatuisiin tuoksuihin: arabialaisten ja itämaisten hajuvesien salaisuus

Jos pitäisi kuvailla, mikä on arabialaisten hajuvesien salaisuus, vastaus piilee kenties hajuvesien perusainesosissa. Monet niistä ovat alueelle alkuperäisiä, ja ne tarjoavat päällimmäisiä, keskimmäisiä ja pohjavivahteita, joita ei ole muilla tavoin löydetty. Tärkeimpiä niistä ovat mm:

  • Oud: Epäilemättä yksi arabialaisten ja itämaisten hajuvesien arvokkaimmista ainesosista. Sitä kutsutaan usein “nestemäiseksi kullaksi”, ja sitä saadaan agarapuun pihkasta.
  • Olibanum: Olibaanipuun pihkasta saatua tuoksua arvostivat muinoin kuninkaat ja faaraot. Tuoksu on makea ja puumainen, ja siinä on mausteinen mineraalinen vivahde ja sitruunan vivahteita.
  • Opoponax: Balsamihartsia, jota uutetaan Somalian, Etiopian ja Eritrean kuivassa ilmastossa kasvavasta puusta. Vaikka sillä on omat vivahteensa, se tuo mieleen suitsukkeen ja mirhan.
  • Styrax: Öljy, joka uutetaan styrax-bensoiinipuusta sen kuoren kaapimisen jälkeen. Sen tuoksu muistuttaa vaniljaa, mutta siinä on erilaisia vivahteita. Sitä on käytetty vuosisatojen ajan suitsukkeiden ja saippuoiden valmistukseen ja muutaman viime vuosikymmenen ajan kaupallisten hajuvesien valmistukseen.

Muita samansuuntaisia ainesosia ovat muun muassa tolunpalsami, perunpalsami, meripihka, mirha, koivuterva ja elemi. Myös eteerisiä öljyjä käytetään, erityisesti sitrushedelmistä saatuja öljyjä.

Lue tämäkin: Rentouttava aromaterapia

Some figure
Hajuvedet ovat osa arabien ja itämaisten henkilökohtaista hygieniaa.

Arabialaisten ja itämaisten hajuvesien käyttö

Arabialaisia ja itämaisia hajuvesiä on käytetty vuosisatojen ajan, ja niiden valmistustaitoa pidetään kulttuuriperintönä. Oudin tai opoponaxin tuoksuja ei käytetä ainoastaan miellyttämään ohikulkijoita tuoksullaan, vaan ne ovat myös osa paikallisia tapoja, juhlia, rituaaleja ja jopa lääketieteellisiä uskomuksia.

Esimerkiksi hajuvesien uskotaan auttavan puhdistamaan ilmaa ja luomaan rauhallisen ilmapiirin. Monet niistä lähtevistä tuoksuista ovat hyvin lähellä suitsukkeita ja mirhaa, joita molempia käytetään rukous-, meditaatio- tai mietiskelysessioiden yhteydessä.

Niitä käytetään myös eräänlaisena aromaterapiana rentoutumisen ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tällöin käytetään kevyempiä tai raikkaampia tuoksuja, toisin kuin niin sanottuja attareita, jotka ovat väkevämpiä (puhtaista öljyistä valmistettuja).

Monissa arabi- ja itämaissa hajuvesillä uskotaan olevan antibakteerisia ominaisuuksia. Siksi ne ovat osa henkilökohtaista hygieniaa, varsinkin kun otetaan huomioon paikalliset korkeat lämpötilat. Koska hajuvedet liittyvät myönteisesti kulttuuriin, perinteisiin ja hyvinvointiin, ne ovat arvostettuja lahjoja ystäville, perheelle ja työtovereille.

Arabialaisten ja itämaisten hajuvesien nykyiset markkinat

Arabialaisten ja itämaisten hajuvesien alkuperäisuskomusten lisäksi nämä hajuvedet ovat herättäneet huomiota länsimaissa eksoottisuutensa vuoksi. Arabialaisia hajuvesiä voi nykyään ostaa maailman johtavista putiikeista, ja Lattafa sekä muut tuotemerkit nauttivat kansainvälisestä arvostuksesta.

Aidot arabialaiset tuoksut kestävät tuntikausia, eli niiden perusnuotit ovat pitkäkestoisia. Useimmissa niistä yhdistyvät myskiä, vaniljaa ja meripihkaa lähellä olevat aromit. Toinen ominaisuus, joka antaa niille suuren arvon, on se, että ne ovat unisex-tuoksuja, eli niitä voi käyttää kuka tahansa sukupuolesta riippumatta.

Niiden suosion vuoksi eräät länsimaiset valmistajat ovat sisällyttäneet omiin tuoksuihinsa itämaisten ainesosien nuotteja, mutta monet niistä ovat keinotekoisia, joten ne kestävät vain tunnin tai kaksi. Jos haluat kokea arabialaisten ja itämaisten tuoksujen todellisen olemuksen, mikään ei vedä vertoja alkuperäiselle tuotteelle.

Lue lisää: Miten valmistaa tuoksuja kylpyhuoneeseen?

Uskalla käyttää itämaisia hajuvesiä

Riippumatta siitä, miten hajuvesiä käytetään itämaisissa ja arabimaissa, totuus on, että niiden tuoksujen avulla voit luoda yhteyden alueen perinteisiin ja kulttuuriin. Toistaiseksi niiden ilmeisiä hyötyjä on tuettu vain anekdoottisesti, joten kehotamme sinua kokeilemaan niitä aivan kuten tavallisia hajuvesiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.