Logo image
Logo image

Ananaksen kasvatus kotioloissa

3 minuuttia
Ananaksen kasvatus kotioloissa
Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2018

Rakastatko ananaksen makeaa ja raikasta makua? Oletko kyllästynyt ananaksen sesongin odotteluun? Miksi maksaa maltaita kaupasta ostetusta ananaksesta, kun voit kasvattaa ananaksia helposti kotoanasi! Seuraavilla ohjeilla ananaksen kasvatus on helppo ja hauska projekti koko perheelle. Kasvatukseen tarvitset vain syödyn ananaksen pään, kannullisen vettä ja sen kokoisen kukkaruukun, että ananas mahtuu siinä mukavasti kasvamaan.

Miksi kasvattaa ananas kotona?

 

Some figure

Eksoottisen ananaksen kasvatus kotona onnistuu helposti. Aivan ensiksi sinun tulee ostaa kaupasta tuore ananas ja säilyttää sen ‘hattu’. Jos haluat kasvattaa monta ananasta, hanki sen verran hattuja, kuin haluat kasvattaa – yhdestä hatusta kasvaa yksi ananas. Ananaksen kasvatukseen tarvitsen kannullisen vettä, kukkaruukun ja kärsivällisyyttä: ananaksen kasvaminen ottaa aikansa, mutta sen kehittymisen seuraaminen on hauskaa puuhaa.

Ananakset ovat terveellisiä ja sisältävät paljon elimistölle hyödyllisiä ravintoaineita ja vitamiineja, mm. kaliumia, foolihappoa, C-vitamiinia ja B1- ja B6-vitamiineja. Ananas toimii luonnollisena diureettina ja auttaa poistamaan myrkkyjä kehosta, se sisältää myös runsaasti kuitua, mikä pitää vatsan tyytyväisenä ja suolen toiminnan normaalina. Kaiken tämän lisäksi ananas kiihdyttää aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa, tappaa suolistossa loisivat pieneliöt ja helpottaa ruuansulatuksen toimintaa. Mahtavaa, eikö totta?

Ananasta voi käyttää leivonnaisiin, salaatteihin, grillaukseen ja paistamiseen. Se sopii hyvin liharuokien kanssa. Ananaksen voi mehustaa aamupalalla juotavaksi – mikä ihana tapa aloittaa aamu energisesti! Suosittelemme ananaksen kasvatusta kesällä, sillä Suomen pimeä ja kylmä talvi voi koitua sille kohtalokkaaksi.

Ananaksen kasvatus kotona

Aivan aluksi tulee valita hyvälaatuinen ananas, jonka hatusta lähdetään kasvattamaan uutta hedelmää. Valitse kypsä ananas, joka ei ole pehmennyt liikaa ja jonka hattu on vielä elinvoimaisen vihreä ja jäykkä. Älä osta ananasta, jonka lehdet ovat lakastuneet tai joka tuoksuu voimakkaasti, sillä tällaiset ananakset ovat jo kypsyneet sen verran, että niistä ei saa kasvatettua uutta. Suosi luomua, jos vain mahdollista, sillä luomuananaksia ei ole käsitelty myrkyllisillä kemikaaleilla tai hyönteistorjunta-aineilla.

Tarkista etteivät ananaksen kuoren pienet piikit ole tummentuneet tai harmaantuneet ja että ananaksessa ei ole ötököitä. Kaiken kaikkiaan ananaksen tulisi näyttää raikkaalta ja tuoreelta.

Ensimmäinen vaihe

Some figure

Poista ananaksen hattu. Älä leikkaa veitsellä, vaan ota jämäkkä ote hatun juuresta ja väännä se irti ranneliikkeellä. Vääntämällä hatun irti saat enemmän luonnollisia juuria kuin leikkaamalla.

Some figure

Seuraavaksi tulee siistiä hatun kiinnityskohta. Poista siinä kiinni oleva hedelmäliha ja pyyhkäise se kuivaksi rätillä. Kiinnityskohtaan alkaa kasvaa juuria, joten on tärkeää ettei se ala homehtua, kun hedelmäliha vanhenee. Ylläolevassa kuvassa on esimerkki siitä, miltä hattuun kasvavat juuret näyttävät.

Toinen vaihe

Some figure

Tämä vaihe on hyvin tärkeä. Hattujen on pysyttävä elossa eli ne eivät saa kuivua. Täytä kannu tai suuri purkki vedellä (kokeile ensin, että ananaksen hattu mahtuu siihen) ja aseta ananaksen hattu veteen kuvan osoittamalla tavalla.

Hatun on pysyttävä vedessä vähintään kolmen viikon ajan, jolloin juuret alkavat kehittyä vähitellen. Vesi tulee vaihtaa joka päivä ja kannu tulee asettaa sellaiseen paikkaan kodissa, jossa on jatkuvasti korkea lämpötila. Ananas tulee lämpimistä olosuhteista, joten auringonvalo ja lämpö tekee sille hyvää: ikkunalauta, keittiönpöytä tai parveke kesällä ovat kaikki hyviä ananaksen kasvatuspaikkoja.

Kolmas vaihe

Some figure

Vihdoinkin, monen viikon kasvatusprojektin jälkeen ananaksen hattusi on kasvattanut runsaat ja hyvinvoivat juuret. Sitten seuraa kasvatusvaiheen tärkein askel eli hatun poistaminen vedestä ja sen istuttaminen multaan. Käytä savista kukkaruukkua, ei koskaan muovista. Levitä ruukun pohjalle kerros soraa hyvän vedenpoiston takaamiseksi.

Käytä istuttamiseen tavallista multaa, tähän ei tarvita mitään sen ihmeempää. Ananas kasvaa parhaiten kosteissa ja lämpimissä oloissa, mutta mullan ei tarvitse olla kovin märkää eikä ananasta tarvitse kastella jatkuvalla syötöllä. Istuta hattu multaan juuret mukavasti syvällä mullassa ja aseta valoisaan paikkaan.

Seuraavaksi tarvitaankin runsaasti kärsivällisyyttä, sillä ananas kasvattaa hedelmää istutushetkestä vähintään vuoden. Juurien kasvaminen kestää 6-8 viikkoa ja kahden kuukauden juurtumisen jälkeen ne ovat kaikkein voimakkaimmillaan. Ananasta ei tarvitse kastella kuin kaksi kertaa viikossa.

Älä huolestu, jos hatun lehdet putoavat pois, sillä se on normaalia ja ananas kasvattaa pian uudet lehdet tilalle. Ananas kasvaa nopeiten lämpimien kuukausien aikana ja hidastaa kasvua, kun ilma viilenee. Talvella ananas ei kasva. Vaikka ananaksen kasvatus kestääkin kauan, on niiden kasvattaminen kotona hauska projekti, joka ei vaadi paljoa. Ajattele, miten mahtavalta tuntuu pitkän kasvatuksen jälkeen maistaa omaa itse kasvatettua ananasta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22
  • Davey, M. R., Sripaoraya, S., Anthony, P., Lowe, K. C., & Power, J. B. (2007). Pineapple. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-49161-3_5
  • García, D., & Serrano, H. (2005). La piña, Ananas comosus (L.) Merr. (Bromeliaceae), algo mas que un fruto dulce y jugoso. Frutas.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.