Logo image
Logo image

Alumiinisuoloja sisältävä vai sisältämätön deodorantti?

2 minuuttia
Deodorantit ovat henkilökohtaisia hygieniatuotteita, jotka auttavat ehkäisemään pahoja hajuja. Mutta entäpä alumiinisuoloja sisältävät deodorantit – ovatko ne turvallisia?
Alumiinisuoloja sisältävä vai sisältämätön deodorantti?
Maria del Carmen Hernandez

Tarkistanut ja hyväksynyt: ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Luonnolliset deodorantit ovat luonnonkosmetiikan suosituimpia tuotteita. Niillä on todistetusti terveys- ja ympäristöhyötyjä. Ne ovat loistava vaihtoehto myös niille, jotka haluavat välttää alumiinisuoloja.

Ympäristötekijät vaikuttavat ihon kuntoon ja ulkonäköönNäin ollen kaikki, mitä voit tehdä vähentääksesi ympäristötekijöiden vaikutusta, hyödyttää ihosi terveyttä ja ulkonäköä. Mitä tässä tulisi ottaa huomioon?

Yksi asia, joka voi auttaa sinua pitämään huolta ihosi terveydestä, on luonnonmukaisten tuotteiden käyttö, sillä ne eivät sisällä aggressiivisia ainesosia. Katsotaan nyt, mikä on paras vaihtoehto deodoranttien kohdalla.

Tiedätkö, mitä eroa on deodoranteilla ja antiperspiranteilla?

Hygienian hoidossa käytettyjen tuotteiden tulee olla mahdollisimman lempeitä keholle. Yksi sekä miesten että naisten päivittäin käyttämistä tuotteista on deodorantti.

Deodorantteja käytetään hajujen poistamiseen. Tätä tarkoitusta varten niiden koostumuksessa on tiettyjä aineita hikeä hajottavien ja pahoja hajuja synnyttävien bakteerien hillitsemiseksi.

Antiperspirantit taas kykenevät osittain estämään hien tuotantoa. Hikoilua ei voi täysin estää, sillä tällöin lämmönsäätely ja ihon puhdistus vaarantuisivat.

Some figure

Deodorantit ja antiperspirantit

Deodorantit ovat henkilökohtaisia hygieniatuotteita, jotka auttavat estämään pahjoja hajuja. Niiden koostumuksessa on tavallisesti antimikrobisia aineita, jotka hillitsevät hajuja aiheuttavia bakteereja. Pahojen hajujen peittämiseksi niihin laitetaan yleensä myös tuoksuja ja hajusteita.

Sitten on olemassa myös antiperspirantteja, jotka ovat deodoranttien tapaan henkilökohtaisia hygieniatuotteita. Pahojen hajujen lisäksi antiperspirantit hillitsevät kuitenkin myös hikoilua ehkäisten sen muodostumista. Tätä varten niiden koostumuksessa on kemiallisia yhdisteitä, kuten alumiinisuoloja. 

Deodorantteja ja antiperspirantteja löytyy kaupoista erilaisina valmisteina: suihkeina, puikkoina, voiteina ja roll-oneina.

Nykyään valtaosa käyttäjistä etsii luonnonmukaisempaa tuotetta, erityisesti alumiinisuolattomia deodorantteja.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Viisi yleisintä syytä yöhikoiluun

Alumiinisuolot

Alumiinisuolot ovat olleet yksi eniten käytettyjä komponentteja hillitsemään liikahikoilua. Nämä suolot tukkivat hikeä tuottavat rauhaset eli hikirauhaset.

Tätä kemikaalia ei ole käytetty deodoranttien koostumuksessa vähään aikaan sen mahdollisten karsinogeenisten vaikutusten vuoksi, vaikkakin lisää tieteellistä näyttöä näistä vaikutuksista tarvitaan.

Havainnot sen yhteydestä syöpään eivät ole lopullisia, mutta jotkut tutkimukset ovat yhdistäneet tämän kemiallisen yhdisteen rintasyöpään.

Hypoteesi alumiinisuolojen ja rintasyövän välisestä yhteydestä kehitettiin eräässä manchesteriläisessä sairaalassa. Tutkijat löysivät tätä metallia kohonneina pitoisuuksina rinnan alueelta läheltä kainaloita.

Nämä tutkimukset herättivät huolen alumiinisuoloja sisältävien deodoranttien käytöstä ja johtivat luonnonmukaisten tuotteiden lisääntyneeseen käyttöön.

Nykyään kaupoissa myydään monia alumiinisuolattomia deodorantteja, jotka ovat itse asiassa antiperspirantteja johtuen muiden yhdisteiden, kuten sinkin, vaikutuksesta.

Some figure

Mitkä ovat parhaat deodorantit, jotka eivät sisällä alumiinisuoloja?

Luonnonkosmetiikasta alumiinisuolattomat deodorantit ovat yhtiä suosituimpia tuotteita. Alumiinittomien tuotteiden koostumuksessa on yleensä eteerisiä öljyjä tai emäksisiä mineraaleja ja luonnollisia kasviuutteita.

Nämä yhdisteet ehkäisevät pahoja hajuja, mutta eivät vaikuta hikoiluun. Koska ne ovat luonnollisia ainesosia, hajun ehkäisemisen lisäksi ne pitävät huolta ihosta auttamalla välttämään mahdollisesti haitallisten aineiden käyttöä.

Tällä hetkellä alumiinisuolojen tilalla käytetään luonnollisia vaikuttavia aineita, joiden pohjana ovat meren mineraalisuolat. Nämä aktiiviset ainesosat hillitsevät mikro-organismien lisääntymistä iholla hikoilun aikana tai ruumiinlämmön noustessa.

Lisäksi niitä voidaan käyttää kaikissa deodorantin valmistemuodoissa, mikä merkitsee sitä, että markkinoille on alettu tuoda innovatiivisia tuotteita, jotka ehkäisevät pahoja hajuja.

Lue myös: 7 luonnontuotetta kainaloiden hajun vähentämiseksi

Yhteenveto

Päivittäiset tottumukset vaikuttavat ihon kuntoon ja ulkonäköön. Jos sinulla on ongelmia hikoilun ja pahojen hajujen kanssa, kysy lääkäriltä minkälaista deodoranttia sinun tulisi käyttää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Deborah, G. B. (2018). Los desodorantes con aluminio no causan cáncer.
  • Garrote, A., & Bonet, R. (2005). Desodorantes y antitranspirantes: propiedades, composición y formas farmacéuticas. Offarm: Farmacia y Sociedad.
  • Goiás, de, Maria Leal Parente, L., Lívia Martins Carneiro, I., Leonice Manrique Faustino Tresvenzol, I., Ferreira Costa Makishi, G., & Nilo Gardin V, I. E. (2015). Câncer de mama e cosméticos Breast cancer and cosmetics. Arte Méd Ampl.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.