Logo image
Logo image

Älä koske näihin neljään kehon alueeseen pesemättä käsiäsi

4 minuuttia
Älä koske näihin neljään kehon alueeseen pesemättä käsiäsi
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kun olit lapsi, äitisi luultavasti käytti paljon aikaa selittääkseen sinulle, mikä on hyvää hygieniaa. Käsienpesu on luonnollisesti yksi kaikkein tärkeimmistä tällaisista hyvistä tavoista.

Muista käsienpesu

Päivän aikana kosketamme monen tyyppisiä asioita, jotka ovat täynnä bakteereja. Jos hygieniasi ei ole hyvä, käsiisi kertyy bakteereja, mikä voi helposti olla haitaksi terveydellesi jos et ole varovainen.

Mitkä ovat sitten ne kehon osat, joihin ei kannata ikinä koskea likaisin käsin? Ja mitä tapahtuu, jos kuitenkin niin teet?

Tällä kertaa annamme vastaukset näihin kysymyksiin – seuraavat kehon kohdat kannattaa aina jättää rauhaan, jos kätesi eivät ole puhtaat.

Miksi käsienpesu on niin tärkeää?

15. joulukuuta on julistettu kansainväliseksi käsienpesupäiväksi UNICEF:n toimesta. Tämä aloite lähti siitä, että haluttiin luoda tietoisuutta käsienpesun tärkeydestä.

Järjestö korostaa sitä, että on olemassa monia sairauksia, jotka leviävät siten, että tiettyjä kehon osia kosketaan silloin kun hygienia ei ole riittävän hyvää.

Some figure

Ehkäpä ajattelet, että oma hygieniasi on kuitenkin riittävä. Saatat luulla, ettei sinulla ole mitään riskejä, jos et ole myrkyllisten tuotteiden kanssa suoranaisesti tekemisissä. Ennen kuin voit olla tästä varma, kysy kuitenkin itseltäsi, onko kaikki se, mihin päivän aikana kosket, todella puhdasta.

Jos käytät tietokonetta joka päivä, saatat siirtää bakteereja näppäinten, ruudun ja suusi välillä. Älä myöskään kuvittele, että jos toimistosi on “puhdas”, että mitään ongelmaa ei ole olemassa. Ilman kautta leviää kaiken tyyppisiä bakteereja, ja tämä on asia, jota et voi hallita.

1. Silmät

Näkö on yksi arvokkaimmista aisteista joita meillä ihmisillä on, ja siksi voikin olla hyvin ärsyttävää, jos silmätulehdus iskee.

On tavallista laittaa kädet silmiin, jotta niitä voisi hieroa tai jotta voisit poistaa silmästäsi vaikkapa silmäripsen. Silmien koskeminen likaisilla käsillä voi aiheuttaa vakavia tulehduksia.

Some figure

Hyvin usein kosketamme silmiämme ilman, että edes tajuaisimme tekevämme näin.

Asiaa koskien on muutamia hyviä suosituksia, ja niitä kannattaisi aina noudattaa:

 • Pese kätesi ennen kuin kosket silmiisi.
 • Käytä nenäliinaa tai paperipyyhettä, jos sinun täytyy kuivata kyyneleitä tai poistaa silmäripsi.
 • Vältä laittamasta minkään tyyppistä vierasta esinettä silmiisi.

Piilolinsseistä huolehtiminen

Some figure
 • Sinun ei tulisi koskaan koskea silmiisi suoraan käsilläsi, ellet ole ensin pessyt niitä neutraalilla saippualla ja vedellä.
 • On suositeltavaa, että opettelet poistamaan piilolinssit hyvin varovaisesti. Kysy silmälääkäriltä, kuinka linssejä käsitellään oikealla tavalla – kuinka ne laitetaan silmiin ja kuinka ne otetaan pois.
 • Älä hiero silmiäsi mistään syystä, sillä ne ovat hyvin herkät ja saattavat vahingoittua helposti.

On hyvin tavallista, että tultaessa kotiin uuvuttavan työpäivän jälkeen olo on niin väsynyt, että piilolinssit halutaan ottaa heti pois. Sinun ei kuitenkaan tulisi jättää käsienpesua väliin – missään olosuhteissa.

Tämä on tärkeää, sillä se neste jota piilolinssisäiliöissä on, ei poista kaikkia bakteereja, vaan ainoastaan pinnalliset. Kun peset kätesi, jotta voisit ottaa piilolinssit pois turvallisesti, on tärkeää käyttää neutraalia palasaippuaa ja lämmintä vettä.

Nestemäiset saippuat nimittäin jättävät usein kalvon, joka koostuu kemikaaleista. Tämä voi sitten jättää jäänteitä linsseihin. Ajan kuluessa nämä jänteet kerääntyvät, eivätkä linssit kestä yhtä hyvin kuin ne voisivat.

2. Intiimialue

Naisen intiimialue on tietenkin hyvin yksityinen, ja on siis tärkeää että ennen kuin kosketat alapäätäsi, varmistat että kätesi ovat puhtaat. Näiden kehonosien koskeminen likaisilla käsillä luo riskin siitä, että bakteerit aiheuttavat alueella monen tyyppisiä tulehduksia.

Tämä alue on jo valmiiksi kostea, ja sillä on oma ekosysteeminsä. Kontakti muiden bakteerien kanssa voi saada aikaan vakaviakin ongelmia.

Yksi hyvin tavallinen virhe jonka naiset tekevät, on alapään peseminen tavallisella saippualla. Paras vaihtoehto on pelkkä vesi, joka on kyllä riittävä puhdistukseen, tai vaihtoehtoisesti voit valmistaa oman intiimisaippuan.

3. Korvat

Some figure

Yksi niistä kehon osista, joihin ei koskaan tulisi koskea (ja joita ei myöskään tulisi raapia), ovat korviesi sisäosat. Tämä voi nimittäin aiheuttaa haavaumia, ja siten korvat saattavat ajan kuluessa tulehtua.

Ensinnäkin tulisi muistaa, että korvissa on vahaa, jonka rooli on estää bakteereja pääsemästä tälle alueelle.

Sinun ei tulisi yrittää poistaa kaikkea vahaa korvistasi. Jos tuntuu siltä että vahaa on liikaa, ota yhteyttä lääkäriin. Hän voi auttaa sinua poistamaan liiallisen vahan ilman riskejä turvallisin menetelmin.

4. Kasvot

Vältä kasvojesi koskettamista. Ihmiset tekevät tätä lähes tahtomattaan, mutta yritä silti välttää kasvojen koskettelua niin paljon kuin vain mahdollista.

Tähän kehoitukseen on monia hyviä syitä. Kun kosketat kasvojasi, viet käsissäsi olevat likajäämät kasvoihisi.

Some figure

Jos hygieniasi on huonoa, ihon huokoset saattavat helposti tukkeutua. Tämä aiheuttaa näppylöiden ja punaisten kohtien ilmaantumista iholle. Ainoat hetket, jolloin kasvoihin kannattaisi koskea, on silloin, kun peset niitä tai silloin, kun olet jo pessyt kätesi.

Käsienpesu on tärkeä hygienia-asia

Kuten voit huomata, tiettyjen kehon alueiden koskettaminen likaisilla käsillä voi saada aikaan ongelmia, ja nämä vaihtelevat pienistä suuriin.

Ota kyseiset riskit huomioon ja käsienpesu osaksi rutiinejasi, näin vältät näiden kehon alueiden koskettamista likaisin käsin niin paljon kuin vain mahdollista.

Vaikka usein koskemmekin itseämme huomaamatta, kannattaa silti yrittää välttää sitä silloin, kun käsiä ei ole pesty. Käsienpesu torjuu tehokkaasti bakteerien leviämistä ja niiden aiheuttamia vakaviakin ongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Carreño. (2017). La higiene personal. Scielo.
 • Jimenez Sesma M L, & Pardo Villacastillo, V. (2008). El impacto actual del lavado de manos.
 • Lacasa Maseri, S., Lacasa Maseri, A., Gutiérrez Olid, M., Ledesma Albarrán, J. M., Núñez Cuadros, E., & Urda Cardona, A. (2012). El lavado de manos: ¿una recomendación atendida? Pediatria de Atencion Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322012000400007
 • Unicef. Unicef promueve la higiene de manos para que se convierta en un pilar de los programa de salud pública. (2020). Recuperado el 21 de mayo de 2021.
 • Health University of Utah. Stop touching or rubbing your eyes to reduce risk of coronavirus infection. (2020). Recuperado el 21 de mayo de 2021. https://healthcare.utah.edu/healthfeed/postings/2020/04/rubbing-eye.php
 • National Health Services. Keeping your vagina clean and healthy. (2018). Recuperado el 21 de mayo de 2021. https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/#:~:text=Washing%20your%20vagina,the%20vulva)%20gently%20every%20day.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.