Logo image
Logo image

Aktiivihiilen riskit suun terveydelle

2 minuuttia
Viime vuosina monet tahot ovat puhuneet siitä, kuinka aktiivihiili valkaisee hampaat taianomaisesti. Aktiivihiilen käyttöön liittyy kuitenkin tiettyjä riskejä.
Aktiivihiilen riskit suun terveydelle
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Aktiivihiili on noussut muutaman viimeisen vuoden aikana hittituotteeksi hampaiden hoidossa, sillä sen luvataan valkaisevan hampaat hetkessä. Monet asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että aktiivihiilen riskit ovat suuremmat kuin sen hyödyt.

Yksi tätä mieltä olevista on espanjalainen hammaslääkäri Óscar Castro Reino, joka huomauttaa, että aktiivihiilen hampaita valkaisevat ominaisuudet ovat heikot, minkä lisäksi aktiivihiili voi vahingoittaa hampaita pysyvästi. Hän myös korostaa, että suun hyvinvointia koskevissa asioissa on aina tärkeä konsultoida ammattilaista sen sijaan, että uskoo internetissä leviäviä tarinoita tai sosiaalisen median vaikuttajien jakamia julkaisuja.

Aktiivihiilen riskit suun terveydelle

Aktiivihiili on puhdasta, huokoista hiiltä, jota käytetään muun muassa lääkkeenä ja veden suodatuksessa. Se on myös tänä päivänä suosittu ainesosa hampaidenhoitotuotteissa, sillä sen mustan värin luvataan valkaisevan hampaat tehokkaasti. Aktiivihiiltä valmistetaan muun muassa puusta, kookospähkinän kuoresta, turpeesta sekä kivi- ja ruskohiilestä.

Aktiivihiilen hampaita valkaiseva teho perustuu siihen, että se imee hampaista pinnallisia värjäymiä. Koska kemikaaleja ei käytetä lainkaan, on kyseessä hyvin luonnollinen tapa valkaista hampaita. On kuitenkin hyvä muistaa, että aktiivihiilen valkaisevasta vaikutuksesta on tässä vaiheessa olemassa vain vähän tieteellistä näyttöä, minkä lisäksi hiiltä sisältävissä tuotteissa on vain harvoin mukana hampaita suojaavaa fluoria.

Some figure

Aktiivihiiltä sisältävissä tuotteissa ei tarvitse ilmoittaa hiilen hankausarvoa, eli sitä, kuinka paljon se vahingoittaa hammaskiillettä. Jos hankausarvo on korkea, tuote voi vahingoittaa hampaan omaa, uusiutumatonta kiillettä. Tämä on ongelmallista, sillä kiille suojaa hampaita kulumiselta, lämpötilan vaihteluilta ja kemikaaleilta. Sen kuluminen voi aiheuttaa muun muassa hampaiden värjäymiä ja painautumia, lohkeamia ja koloja sekä herkkyyttä tietyille ruoille tai kuumille ja kylmille juomille. Tutkimusten mukaan jotkut aktiivihiilituotteet voivat myös ärsyttää ikeniä. Tämän lisäksi hiili voi jäädä kiinni paikkoihin ja aiheuttaa niihin ajan myötä värjäymiä.

Lue myös: 3 tehokasta kotihoitoa hammaskiveen

Sosiaalisen median videot

Monet sosiaalisen median vaikuttajat ovat innostuneet mainostamaan aktiivihiiltä sisältäviä tuotteita ja jakamaan omia kokemuksiaan aktiivihiilen käytöstä. Videoissaan ja kuvissaan he levittävät aktiivihiiltä kellertäville hampailleen, jotka näyttävät huuhtelun jälkeen yhtäkkiä kirkkaan valkoisilta.

Tosiasiassa kyse on kuitenkin vain erikoistehosteesta. Aktiivihiilellä peitetyt hampaat ovat mustat, ja kun ne huuhdellaan, kontrasti edelliseen kuvaan saa näyttämään ne valkoisemmilta. Óscar Castron mukaan tämän tyyppiset mainokset ovat täyttä valetta, vaikka ne saavatkin monet katsojat ja seuraajat uskomaan aktiivihiilen uskomattomiin vaikutuksiin.

Some figure

Hampaiden luonnollinen väri

Asiantuntijoiden mukaan hampaiden luonnollinen väri ei ole kirkkaan valkoinen, vaan pikemminkin norsunluun sävyinen. Perinnölliset tekijät ja elintavat vaikuttavat hampaiden väriin. Se, että hampaat eivät ole puhtaan valkoiset, ei välttämättä kerro suuhygieniaan liittyvästä ongelmasta, vaan on yleensä täysin normaalia. Castro korostaa, että tärkeintä on suun terveys, ei estetiikka.

Suun hyvinvoinnista huolehtimiseksi on tärkeää harjata hampaat vähintään kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Tämän lisäksi jokaisen on syytä käydä säännöllisissä hammastarkastuksissa.

Lue myös: Luonnollisia tuotteita hampaiden valkaisuun

Hampaiden valkaisu kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi

Kaikki hampaisiin liittyvät hoidot suositellaan jätettävän ammattilaisen vastuulle, eikä internetissä ja sosiaalisessa mediassa leviäviä mainoksia ja tarinoita kannata uskoa varauksetta. Jos itselleen haluaa kirkkaamman hymyn hampaiden valkaisun kautta, kannattaa soittaa hammaslääkärille. Hän osaa paitsi suositella parasta ja hellävaraisinta valkaisukeinoa, myös tarkistaa hampaiden kunnon ennen valkaisutoimenpiteiden aloittamista. Jos hampaissa on reikiä tai suussa ientulehdus, hampaiden valkaiseminen voi olla riski, mikä on jälleen yksi hyvä syy olla valkaisematta hampaita omatoimisesti kotioloissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Rodríguez, S. B. V., Sánchez, J. A. A., Beltrán, M. D. J. T., & Álvarez, J. J. R. 20. Blanqueamiento dental. principios básicos de endodoncia clínica, 215.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.