Aivoverenvuoto: mitkä ovat riskit?

Aivoverenvuoto eli hemorraginen aivohalvaus on vakava terveysongelma, joka aiheuttaa merkittäviä seurauksia siitä kärsiville. Tarkka ja nopea diagnoosi voi estää komplikaatioiden ilmaantumisen ja auttaa myöhemmässä kuntoutuksessa.
Aivoverenvuoto: mitkä ovat riskit?

Viimeisin päivitys: 04 toukokuuta, 2022

Aivoverenvuoto on yksi yleisimmistä kuolinsyistä ja työkyvyttömyydestä maailmanlaajuisesti. Ennaltaehkäisy ja varhainen diagnoosi ovat erittäin tärkeitä vakavien seurausten välttämiseksi. Tässä on joitain mielenkiintoisia faktoja, jotka sinun on tiedettävä tästä aiheesta.

Mikä on aivoverenvuoto?

Aivohalvaus tapahtuu, kun veren virtaus pysähtyy yhtäkkiä jollain aivoalueella. Tällöin aivovaltimo joko tukeutuu tai repeää ja vuotaa. Jos se tukkeutuu, kyseessä on aivoinfarkti, ja jos se vuotaa eli verisuoni repeää, kyseessä on aivoverenvuoto.

Aivoverenvuodot muodostavat 10-15 % kaikista aivohalvauksista. Vaurioitunut suoni repeää ja aiheuttaa verenvuotoa aivoissa, ja repeämän jälkeinen alue, joka sai ravinnon sekä hapen tämän suonen kautta, kuolee.

Kun jokin aivoalue jää ilman verenkiertoa, kaikki tämän kudoksen muodostavat solut alkavat menettää toimintakykynsä ja lopulta kuolevat. Lisäksi verenvuoto itse aiheuttaa ylimääräistä kallonsisäistä painetta, mikä vaarantaa myös muiden aivosolujen elinkelpoisuuden.

Mitä kauemmin alue on ilman verenkiertoa, sitä vakavammat seuraukset ovat. Siksi on erittäin tärkeää osata tunnistaa nopeasti oireet, jotka voivat viitata aivohalvaukseen (infarktiin tai verenvuotoon), jotta voidaan toimia asianmukaisesti ja minimoida vakavien seurausten riski.

Aivoverenvuoto on hätätilanne. Terveydenhuoltoalan henkilökunnalla on selkeä toimintaprotokolla. Tavoitteena on diagnosoida ja hoitaa verenvuoto mahdollisimman nopeasti vakavien seurausten ja potilaan kuoleman välttämiseksi.

Aivoverenvuoto näkyy kuvissa.
Aivoverenvuoto johtuu verisuonen repeämisestä.

Mitkä ovat aivoverenvuodon oireet?

Aivoverenvuodon oireet voivat ilmaantua vähitellen, mutta yleensä ne ilmaantuvat äkillisesti ja pahenevat nopeasti. Jotkut niistä ovat:

 • Kehonosan heikkous tai liikuntakyvyn menetys
 • Tuntoaistin menetys tai pistely
 • Täydellinen tai osittainen näön heikkeneminen tai menetys
 • Vaikeus puhua
 • Kyvyttömyys tunnistaa tuttuja asioita
 • Äkillinen, voimakas päänsärky
 • Huimaus
 • Koordinaatiokyvyn menetys
 • Nielemisvaikeudet
 • Uneliaisuus ja jopa kooma
 • Hämmennys tai muistin menetys

Aivoverenvuodon riskitekijät

Aivoverenvuotoa esiintyy useimmiten ihmisillä, joilla on vaurioituneet verisuonet. On riskitekijöitä, jotka ovat pysyviä, ja toisia, jotka riippuvat henkilön elämäntavoista. Tekijät, jotka voivat lisätä aivoverenvuodon riskiä, ​​ovat esimerkiksi:

 • Aivojen verisuonten epämuodostumat, kuten aivojen aneurysmat tai arteriovenoosit epämuodostumat. Nämä häiriöt tekevät verisuonista herkempiä ja alttiimpia repeytymään.
 • Verenpainetauti. Ihmisillä, joilla on hallitsematon verenpainetauti, on suurempi riski verisuonen repeytymiselle, koska verisuonten seiniin kohdistuu suurempi paine.
 • Tupakointi. Tupakointi aiheuttaa verisuonten seinämien kimmoisuuden menettämisen, mikä tekee niistä herkempiä repeytymään kaikissa muutoksissa.
 • Diabetes. Diabeetikoilla on myös vaurioituneet ja heikentyneet verisuonet.
 • Epäterveellinen ruokavalio, ylipaino ja lihavuus.

Kuten näet, monet näistä tekijöistä voidaan muuttaa terveillä elämäntavoilla. Lisäksi lääkärit neuvovat ihmisiä harrastamaan säännöllisesti liikuntaa ja noudattamaan terveellistä ruokavaliota. Lisäksi henkilön tulisi rajoittaa rasvojen, alkoholin sekä muiden haitallisten aineiden kulutusta.

Aivoverenvuoto voi alkaa päänsäryllä.
Vaikea päänsärky voi olla merkki aivoverenvuodosta.

Toimi nopeasti

Aivoverenvuoto on yksi yleisimmistä kuolinsyistä erityisesti kehittyneissä maissa. Se on myös merkittävä vammautumisen syy. Kuten olemme jo sanoneet, on erittäin tärkeää tunnistaa sen merkit mahdollisimman pian, jotta voidaan toimia nopeasti ja välttää sen vakavat seuraukset.

Nopeasti hoidettuna kudos voi toipua, vaikka osa kudoksesta olisi kuollut. Kuntoutuksen myötä monet menetetyistä toiminnoista palautuvat normaaliksi. Siksi on tärkeää soittaa ensiapuun heti, kun epäilet aivoverenvuotoa tai -infarktia. Pidä huolta itsestäsi ja ole valppaana!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Aivohalvauksen riskitekijät ja oireet
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Aivohalvauksen riskitekijät ja oireet

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin siihen, mitkä aivohalvauksen eli aivoverenkiertohäiriön riskitekijät ja oireet ovat.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ictus hemorrágico: Comportamiento epidemiológico. (n.d.). Retrieved March 9, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0034-75232002000100002&script=sci_arttext&tlng=en
 • González-Henares, A., & Ripollés-Vicente, R. (2016). Incidencia y evitabilidad de los ictus hemorrágicos. www.neurologia.com
 • Martínez-Vila, E., & Irimia Correspondencia, P. (2000). Factores de riesgo del ictus Risk factors of the stroke CLASIFICACIÓN DE LOS FACTORES DE RIESGO. In ANALES Sis San Navarra (Vol. 23).

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.