8 vinkkiä astioidenpesuun liittyen
Kotitekoisen ruoan syöminen on yksi elämän parhaista asioista. Syömisen jälkeen tulee kuitenkin tehtävä, jonka harvat haluavat tehdä. Se on yksi niistä kodin askareista, joista ihmiset pitävät vähiten: me puhumme astianpesusta, käsin tiskaamisesta. Tämän päivän artikkelissa jaamme 8 vinkkiä astioidenpesuun liittyen.
Vaikka astianpesukoneet ovat nykyään yleinen näky ihmisten keittiöissä, on edelleen paljon ihmisiä, jotka eivät käytä niitä. Jotkut ihmiset haluavat pestä astiansa käsin, koska kaikkia astioita ei voi pestä astianpesukoneessa. Lisäksi astianpesukoneet kuluttavat paljon energiaa ja vaativat erityisiä pesuaineita.
Astioiden pesemisessä käsin on omat etunsa. Esimerkiksi se voi säästää vettä ja kuluttaa vähemmän energiaa. Lisäksi tämän työn jakaminen perheenjäsenten kesken kannustaa lapsia ottamaan vastuuta ja opettaa heille yhdessä työskentelyn tärkeyttä.
Yleisiä virheitä astioidenpesuun liittyen
Vaikka tiskaaminen on yksinkertainen ja intuitiivinen tehtävä, myös siinä voi tehdä virheitä. Nämä virheet voivat vaarantaa terveytesi tai vahingoittaa astioita sekä ruokailuvälineitä.
Siksi meidän on tarkasteltava joitain yleisimpiä virheitä, joita ihmiset tekevät astioidenpesuun liittyen. Keittiömme ovat se huone kodissamme, jossa on eniten bakteereja. Erityisesti pesualtaasta löytyy monia eri bakteereja. Kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin, jotta voit välttää ne ja pestä astiat tehokkaammin.
Astioiden kertyminen lavuaariin
Kattiloiden, lasien ja ruokailuvälineiden kasaaminen lavuaariin on yleistä, mutta se ei kannata. Ensimmäinen syy on se, että se luo sinulle loppujen lopuksi enemmän työtä.
Ruoka kuivuu astioihin kiinni ja niiden peseminen vaikeutuu. Lisäksi se saa bakteerit ja sienet lisääntymään. Parasta on pestä astiat ja ruokailuvälineet ruoanlaiton aikana tai heti ruokailun jälkeen.
Käytät samaa sientä tai harjaa kaikkeen
Oletko koskaan aikonut juoda vettä, mutta pysähdyt, koska lasi haisee pahalle? Tämä tapahtuu yleensä siksi, että käytät samaa tiskiharjaa kaiken pesemiseen.
Sen sijaan on parasta, että sinulla on yksi tiskiharja tai sieni laseillesi, toinen kattiloille ja yksi lautasille ja ruokailuvälineille. Tämä auttaa myös välttämään saastumista eri aineiden välillä.
Et vaihda keittiöpyyhkeitä tarpeeksi usein
Bakteerit ja mikrobit voivat kasvaa näiden pyyhkeiden kankaassa. Siksi on tärkeää pestä pyyhkeet kuumalla vedellä jokaisen käytön jälkeen ja jos mahdollista, aja ne kuivausrummun läpi korkeassa lämpötilassa.
Äläkä käytä samaa pyyhettä käsien kuivaamiseen kuin astioiden kuivaamiseen!
Peset aina kylmällä vedellä
On hyvin tavallista, että ihmiset pesevät astioitaan täyttämällä pesualtaan kylmällä tai haalealla vedellä. Tämä on virhe. Se voi tehdä keittiösi pesualtaasta bakteerien pesimispaikan.
Yhdysvaltain hallituksen elintarviketurvallisuusportaali huomauttaa, että leikkuulaudat, astiat, ruokailuvälineet ja työtasot on pestävä kuumalla saippuavedellä ristikontaminaation välttämiseksi.
On kuitenkin tärkeää käyttää käsineitä tai ryhtyä muihin varotoimiin, jotta et polta käsien ja käsivarsien ihoa. Lisäksi on parasta pitää lapset kaukana kuumasta vedestä astioidenpesun aikana.
Et poista ruokajäämiä ennen tiskaamista
Usein laitamme astiat pesualtaaseen ja alamme pestä niitä heti. Tämä on virhe. Kaiken lisäksi se tekee pesemisestä vaikeampaa ja käytämme enemmän vettä.
Sen sijaan on parasta poistaa ensin kaikki ruokajätteet ja hävittää ne kompostiin tai roskakoriin. Voit käyttää siihen vaikka haarukkaa tai paperipyyhettä. Poista sitten rasva, jonka jälkeen astiat on helpompi pestä.
Kuinka pestä astiat käsin oikeaoppisesti
Vaikka astioiden peseminen käsin ei ole aina miellyttävää, se on silti välttämätöntä. Joten sinun on tehtävä se oikein. Voit myös tehdä siitä miellyttävämmän, jos sinulla on hyvä asenne siihen. On myös joitain vinkkejä, joita voit käyttää prosessin helpottamiseen.
Seuraavassa on muutamia vinkkejä, jotka helpottavat työtä ja tekevät siitä hygieenisemmän.
1. Kiinnitä huomiota tiskiharjoihin ja sieniin
International Journal of Food Microbiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin bakteerien kasvua ja kehittymistä sienissä sekä harjoissa, joita käytettiin astioidenpesuun. Tulokset osoittavat, että ne ovat suotuisa paikka bakteereille, kuten salmonella. Tämä johtuu siitä, että sienet ja harjat ovat kosteita ja sisältävät ruokajäämiä, jotka toimivat ravintona bakteereille.
Lisäksi samassa tutkimuksessa todettiin, että on hygieenisempää käyttää harjoja kuin sieniä astioiden pesuun. Joten jos haluat saada ympäristöystävällisemmän kodin, voit korvata sienet puusta ja luonnonkuiduista valmistetuilla harjoilla. Kuidut auttavat levittämään saippuaa tehokkaasti.
Jos kuitenkin haluat käyttää sieniä, sinun on kiinnitettävä erityistä huomiota huonoihin hajuihin tai värimuutoksiin. Nämä ovat kaikki merkkejä siitä, että on aika vaihtaa sieni.
2. Desinfioi sieni tai harja mahdollisimman usein
Sen lisäksi, että vaihdat sientä tai harjaa usein, on myös tärkeää puhdistaa se perusteellisesti päivittäin tai vähintään 4 kertaa viikossa. Sinun pitäisi tehdä se myös räteille.
Puhdista ne kiehuvalla vedellä ja etikalla. Voit myös heittää sienesi hetkeksi mikroaaltouuniin, kunhan se ei ole märkä.
3. Käytä verkkoa tai ritilää pesualtaassa
Astioiden peseminen käsin voi johtaa siihen että ruokajätettä valuu viemäriin. Ajan myötä tämä ongelma voi johtaa viemärin ja putkiston tukkeutumiseen.
Tästä syystä suosittelemme verkon käyttöä lavuaarin pohjalla. Nämä ovat myös hyviä tilanteissa, joissa vahingossa pudotat jotain lavuaariin. Esimerkiksi sormuksen tai korvakorun.
4. Käytä käsineitä
Astianpesu käsin voi kuivattaa käsien ihoa ja heikentää kynsien rakennetta. Kukaan ei myöskään halua koskea märkiin ruoantähteisiin paljain käsin.
Käsineiden käyttö suojelee käsiesi ihoa ja tekee tästä tehtävästä miellyttävämmän. Yritä ostaa käsiisi hyvin sopivat käsineet, äläkä jaa niitä muiden kanssa. On parasta, että jokaisella perheenjäsenellä on oma pari.
5. Käytä kotitekoisia puhdistusaineita, kun peset astioita käsin
Kaapissamme on asioita, jotka voivat auttaa astioiden puhdistuksessa. Esimerkiksi etikka, bikarbonaatti, kahvi ja sitruuna ovat hyödyllisiä.
Voit poistaa rasvan käyttämällä lämmintä vettä sitruunan ja ruokasoodan kanssa. Myös etikka voi estää astioita kasvamasta hometta. Lisäksi kahvinporot imevät ja auttavat poistamaan kattiloihin tarttuneen rasvan.
6. Pese astiat oikeassa järjestyksessä
Vaikka näyttää siltä, ettei käsinpesu ole kovinkaan tieteellistä, sen tekeminen tietyssä järjestyksessä on loistava strategia. Sinun tulisi myös laittaa astiat kuivumaan tietyssä järjestyksessä.
Pese ensin lasit ja mahdolliset lasiastiat. Tee sitten lautaset ja aterimet. Hopeatarvikkeiden osalta on tärkeää pestä jokainen erikseen ja muutenkin erillään muista materiaaleista. Käsittele viimeiseksi kattilat ja pannut, koska ne ovat yleensä rasvaisia.
7. Liota itsepäinen ruoka pois, kun peset astioita käsin
Jos sinulla on astia, johon on jäänyt ruokaa kiinni, on parasta liottaa sitä lämpimässä vedessä pari tuntia. Voit myös ryhtyä varotoimiin tämän välttämiseksi.
Jos teet ruokia, jotka yleensä kovettuvat ajan myötä, on parasta huuhdella tai liottaa astia välittömästi. Esimerkkejä näistä elintarvikkeista ovat kaurapuuro, kakkutaikina tai suklaa.
8. Käytä sitruunaa tai suolaa poistaaksesi pahat hajut
Astioissa ja pannuissa on usein epämiellyttäviä hajuja.
Voit käyttää kahta temppua pahojen hajujen karkottamiseksi. Liota astiaa ensin kuumassa vedessä, jossa on suolaa. Lisää sitten sitruunamehua veteen, kun huuhtelet astian pesun jälkeen. Molemmat tekevät ihmeitä.
Yhteenveto
Nyt kun olemme kertoneet sinulle joitain vinkkejä astioidenpesuun liittyen, viimeinen neuvomme on asentaa hyvä astiankuivauskaappi. Se on tärkeää, koska kosteat ja märät ympäristöt ovat täydellinen elinympäristö bakteerien lisääntymiselle ja pahojen hajujen syntymiselle.
Muista siis kuivata astiat tai antaa niiden kuivua hyvin ennen kun laitat ne takaisin kaappiin. Muuten ne keräävät bakteereja. Astioiden kuivausalustan voit puhdistaa valkaisuaineella kerran viikossa bakteerien ja hajujen poistamiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Assistant Secretary for Public Affairs (ASPA). (2019, abril 12). 4 steps to food safety. Recuperado 26 de abril de 2021, de Foodsafety.gov website: https://www.foodsafety.gov/keep-food-safe/4-steps-to-food-safety
- Ikawa, Judy. (1999). Reducing bacteria in household sponges. Journal of environmental health. 62. https://www.researchgate.net/publication/282186639_Reducing_bacteria_in_household_sponges
- Møretrø, Trond & Moen, Birgitte & Almli, Valérie & Teixeira, Paula & Ferreira, Vânia & Åsli, Anette & Nilsen, Charlotte & Langsrud, Solveig. (2021). Dishwashing sponges and brushes: Consumer practices and bacterial growth and survival. International Journal of Food Microbiology. 337. 108928. 10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108928.
- Sánchez Guadix, M., 2009. Coeducación Físico-Química: trucos caseros en el aula. [Sevilla]: Dirección General de Innovación Educativa. https://www.ugr.es/~fjjrios/pce/media/7a-ExperienciaCoeducacionQuimica.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.