Logo image
Logo image

8 tehokasta hoitokeinoa näärännäppyihin

3 minuuttia
Näärännäpyt ovat bakteerien aiheuttamia tulehduksia, jotka ilmenevät silmän lähellä ja voivat vaikuttaa meihin useilla eri tavoilla.
8 tehokasta hoitokeinoa näärännäppyihin
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ulkoiset näärännäpyt syntyvät tavallisesti silmäluomen ulkoreunassa sijaitsevissa talirauhasissa, silmäripsien tyvessä tai hikirauhasissa. Sisäiset näärännäpyt puolestaan syntyvät silmäluomen sisäpinnalle.

Näärännäppyihin liittyy yleensä punertava muhkura tulehtuneessa silmässä. Nämä muhkurat ovat täynnä vettä ja mätää, eikä niitä tulisi puhkaista. Syynä on se, että bakteerien vapautuminen näärännäpystä voi saada ne leviämään silmän sisällä tai ulkopinnalla ja saada näin aikaan enemmän näärännäppyjä.

Ongelma tässä on se, että uusi näärännäppy on tavallisesti kivuliaampi. Hyvä uutinen on se, että näärännäpyistä ei ole vaaraa silmän toiminnalle eikä terveydelle yleisesti. Näärännäppy häviää yleensä noin viikon kuluttua ilmestymisestään. Se puhkeaa itsestään haittaa aiheuttamatta immuunijärjestelmän neutralisoidessa bakteerit.

Komplikaatiot ovat harvinaisia, mutta jos niitä ilmenee, sarveiskalvo saattaa ärtyä tai saattaa esiintyä silmäluomen tulehdusta tai epämuodostumaa.

Näärännäpystä kertovat mm. seuraavat oireet:

 • Tunne roikkuvasta silmäluomesta
 • Silmäripsien tyven punoitus
 • Valoherkkyys
 • Liiallinen silmien räpyttely
 • Silmän vuotaminen
 • Sumea näkö

Miksi näärännäpyt syntyvät?

Some figure

Vaivan syynä on pääosin bakteerien aiheuttama tulehdus. Tulehdus syntyy silmän talirauhasten tukkeutuessa.

Kun nämä rauhaset tukkeutuvat, tulehdus pääsee syntymään. Näin myös akne muodostuu kasvoille, rinnan alueelle tai kaulalle.

Muita näärännäppyjen syntymisen syitä ovat:

 • Hygienian puute
 • Huono ruokavalio
 • Silmien jatkuva koskettelu
 • Likaisten pyyhkeiden käyttö
 • Kuivuminen
 • Immuunijärjestelmän heikkeneminen

Kotikonsteja näärännäppyihin

Valkosipuli

Vaikka minkä tahansa vahvan aineen tuominen silmän lähelle voi saada aikaan ärsytystä, valkosipulimehu auttaa nopeasti lievittämään tulehdusta. Valkosipuli parantaa näärännäpyn nopeasti sen antibakteeristen ominaisuuksiensa ansiosta.

Murskaa vain muutama valkosipulinkynsi ja laita niistä saatavaa nestettä tulehtuneelle silmäluomelle. Sen ominaisuudet imeytyvät ja hoitavat näärännäppyä, vaikka se olisi silmän sisäluomella.

Varo, ettei valkosipulimehua pääse silmään. Kannattaa käyttää hieman kostutettua liinaa tai vanupuikkoa valkosipulimehun levittämisessä.

Peruna

Koska perunat sisältävät supistavia ominaisuuksia, ne voivat vähentää tulehdusta ja turvotusta. Turvotus vaikeuttaa veren virtaamista tulehtuneelle alueelle.

Sinun tarvitsee vain raastaa peruna, laittaa sitä hieman sideharsoon ja painaa kevyesti vasten tulehtunutta silmäluomea. Tämä saa näärännäpyn katoamaan nopeasti.

Pidä huolta hyvästä hygieniasta

Some figure

Huono hygienia on näärännäppyjen suurin syy.

Jos sinulle on ilmestymässä näärännäppy tai jos niitä syntyy jatkuvasti, sinun tulisi pyrkiä pitämään silmänympärysalue puhtaana. Näin lika ja bakteerit eivät pääse kerääntymään sinne.

Kamomillatee ja vihreä tee

Juotuasi kupillisen vihreää teetä tai kamomillateetä laita käytetyt teepussit talteen jääkaappiin. Teepussien viilennyttyä voit asettaa ne suoraan silmän päälle.

Teen sisältämät antioksidanttiyhdisteet poistavat tulehduksen nopeasti, edesauttaen näärännäpystä eroon pääsemistä.

Aloe vera

Some figure

Tämä on hyvin tunnettu aine, joten luultavasti tiedät jo sen antibakteerisista ja tulehdusta lievittävistä ominaisuuksista. Aloe veran lehtien sisällä oleva geeli voi siis olla avuksi, jos levität sitä suoraan tulehtuneelle silmäluomelle.

Sinun ei tarvitse laittaa silmälle kuin pieni määrä tätä läpinäkyvää geeliä pari kertaa päivässä, kunnes silmä paranee.

Sipuli

Huolimatta sipulin huonosta maineesta saada ihminen “itkemään”, se on täynnä antioksidantteja ja antibakteerisia ainesosia, jotka tuhoavat bakteereita nopeasti.

Kuten perunoiden kohdalla, sinun on pilkottava vain muutama sipulinpala, laitettava ne sideharsoon ja painettava tulehtunutta silmäluomea vasten.

Älä huolestu, jos silmäsi alkavat vuotaa: tämä tarkoittaa vain sitä, että sipulinpalat tehoavat.

Persilja

Some figure

Tässä yrtissä olevat aktiiviset ainesosat voivat auttaa puhdistamaan näärännäpyn ja poistamaan sieltä bakteerit ja mädän. Tämä nopeuttaa paranemisprosessia ja vähentää tulehdusta ja turvotusta.

Kiehauta persiljaa pienessä määrässä vettä, nesteen jäähdyttyä hieman huuhtele sillä silmäluomi.

Kurkuma

Kurkumassa on tulehdusta lievittäviä ja antibakteerisia ominaisuuksia, joista voi olla paljon hyötyä silmälle.

 • Sekoita kurkumaa veteen ja kiehauta.
 • Näin saat hoidon, jota voit levittää näärännäpylle puhtaalla liinalla.
 • Jos teet tämän kahdesta kolmeen kertaa päivässä, nopeutat paranemisprosessia.

Vaikka suurin osa näärännäpyistä on harmittomia, ei voi kiistää etteivätkö ne olisi ärsyttäviä ja joissakin tapauksissa myös hankalia.

Jos silmiisi ilmestyy näärännäppyjä usein, on parempi käydä silmälääkärin juttusilla varmistamassa, ettei sinulla ole vakavampaa ongelmaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.