Logo image
Logo image

8 syytä pahanhajuiseen virtsaan

4 minuuttia
Epämiellyttävän hajuinen virtsa on yleensä syytä ruokavaliosta tai kehon nesteytyksen puutteellisuudesta. Jos tämä ilmiö kuitenkin kestää pidemmän aikaa, on parasta käydä asiantuntijan vastaanotolla, jotta saisit selville, onko syynä jokin varsinainen häiriö.
8 syytä pahanhajuiseen virtsaan
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2022

Oletko huomannut, että virtsasi on aina pahanhajuista? Haluatko tietää, mistä tämä voi johtua? Jos vastasit myöntävästi, jatka lukemista, sillä kerromme nyt yleisimmät syyt pahanhajuiseen virtsaan.

Virtsalla on oman tyyppinen hajunsa, jonka aiheuttaa tekijä nimeltään urea. Sen mukaan, kuinka paljon tätä happoa on kehossa, virtsalla tulee olemaan vahvempi tai kevyempi haju.

Yleensä virtsalla ei kuitenkaan ole voimakasta tai epämiellyttävää hajua.

Jos haju on paha, tämä on merkki siitä, että jotakin poikkeavaa tapahtuu kehossa. Saattaa olla, että kyse on vain jostakin muutoksesta ruokavaliossa, tai sitten voi olla kyseessä jokin vakavampi terveysongelma, joka vaatii hoitoa.

Jatka lukemista, ja saat tietää tarkemmin mahdollisista syistä virtsan epämiellyttävään hajuun.

1. Puuttellinen kehon nesteytys

 

Some figure

Tämä on asia, joka kannattaa ottaa huomioon heti kun huomaat virtsasi voimakkaan hajun. Mieti siis, kuinka paljon vettä olet juonut muutaman viime päivän aikana.

Muista, että on parasta juoda kahdeksan lasillista vettä päivittäin, sillä jos et näin tee, seurauksena voi olla ongelmia.

Mikäli nesteytyksen puute on syynä virtsan huonoon hajuun, virtsa on tällöin keltaista tai oranssia, ja sen haju muistuttaa ammoniakkia.

Yleisesti ottaen tämä ongelma voidaan poistaa yksinkertaisesti lisäämällä vedensaannin määrää.

Jos tällainen virtsan värimuutos ilmenee sekavuuden, heikkouden tai äärimmäisen uupumuksen kera, saattaa olla kyseessä vakava nesteytyksen puute. Tässä tapauksessa tulisi välittömästi käydä lääkärissä.

2. Virtsatietulehdus

Toinen mahdollinen syy siihen, että virtsalla on paha haju, on virtsateiden tulehtuminen. Yleisimmät oireet tästä ovat seuraavat:

 • voimakas tarve käydä virtsaamassa
 • polttava tunne virtsatessa
 • vatsakivut

Kaikkein tavallisin bakteeri näitä tulehduksia koskien on E. Coli. Lisäksi on tärkeää käydä virtsatietulehduksen yhteydessä lääkärissä, jotta saisit sopivaa hoitoa.

3. Diabetes

 

Some figure

Onko virtsallasi makea haju? Jos näin on, tulisi käydä lääkärissä niin pian kuin mahdollista, sillä tämä ilmiö voi olla yksi diabeteksen oireista.

 • Jos olet diabeetikko ja otat insuliinitabletteja, varmista, että noudatat sinulle määrättyä hoitoa aivan tarkalleen. Virtsan makea tuoksu kertoo siitä, että hoitoa ei tehdä oikein.
 • Jos annat itsellesi insuliinipistoksia ja siinä on ongelmia, ota asia puheeksi lääkärissä. Kysy, voiko haju olla sivuvaikutus, eikä merkki kohonneesta verensokerista.

4. Maksan ongelmat

Toinen syy siihen, että virtsalla on huono haju, ovat maksan häiriöt.

Jos näin on omalla kohdallasi, virtsasi tulee haisemaan pahalta, ja lisäksi ilmenee myös seuraavia oireita:

 • pahoinvointi
 • oksentelu
 • vatsakivut
 • kellertävät silmät
 • heikkous
 • painon väheneminen

5. Liian runsas tiettyjen ruokien syönti

 

Some figure

Yksi pääsyistä virtsan huonoon hajuun on ruokavalio.

Jos olet huomannut tämän virtsaa koskevan ongelman sen jälkeen kun olet nauttinut vihreitä varsikasviksia, kuten parsaa, asiasta ei kannata huolestua. Tällöin ongelma tulee nimittäin katoamaan nopeasti.

Eräitä sellaisista ruoista, jotka saavat aikaan virtsan huonoa hajua, ovat seuraavat:

 • sipuli
 • valkosipuli
 • ruusukaali
 • curry
 • lohi
 • alkoholi
 • kahvi

Jatkuuko ongelmasi siitäkin huolimatta, että et syö näitä ruokia pitkään aikaan? Mieti tällöin, kuinka paljon suolaa lisäät aterioihisi.

Ruokavalio, jossa on runsaasti suolaa, tekee virtsasta tiivistetympää. Tämä tekee myös hajusta voimakkaamman kuin normaalisti.

Kokeile vähentää syömäsi suolan määrää, ja muista, että tämä voi olla hyväksi myös sydäntäsi ajatellen.

6. Emättimelle tarkoitettujen puhdistustuotteiden käyttö

On naisia, joilla on ongelmia oman intiimialueensa ominaisuuksien hyväksymisessä. Tämän vuoksi onkin arvattavaa, että jotkut käyttävät emättimelle tarkoitettuja “puhdistustuotteita” tai “raikastustuotteita”.

Jos olet alkanut käyttää tällaisia, ja huomaat samaan aikaan virtsasi hajun muuttuvan pahaksi, ole tarkkana. Saattaa olla, että kannattaisi tällöin lopettaa näiden tuotteiden käyttö heti pikimmiten.

Emättimen puhdistustuotteet eivät ainoastaan puhdista emätintä, vaan lisäksi ne vahingoittavat sukupuolielinten alueen bakteereja. Tämän tuloksena sitten ilmenee hajujen pahentumista sen sijaan, että ne muuttuisivat paremmiksi.

Jos sinulla on alapääsi alueella huonoa hajua muutaman kuukauden ajan, kannattaisi puhua lääkärille sen sijaan, että jatkat näiden tuotteiden käyttöä. Näin voit saada vastauksen siihen, onko kyseessä jokin todellinen ongelma vai onko tilanne normaali, ja saat myös tarvitsemaasi hoitoa, mikäli sitä tarvitset.

7. Kuukautiskierron vaihe: ovulaatio

 

Some figure

Samat hormonit, jotka auttavat sikiön kypsymisen jakson aikana (estrogeeni ja progesteroni) säätelevät myös naisen kuukautiskiertoa.

Nämä hormonit vaikuttavat hiukan virtsan hajuun, ja siksi onkin niin, että kun ovuloit, saatat huomata että virtsasi haisee pahalta ja muistuttaa ammoniakkia.

8. Tiettyjen lääkkeiden, lisäravinteiden ja vitamiinien käyttö

Tämä viimeinen syy pahanhajuiseen virtsaan liittyy niihin makuaineisiin, joita käytetään lääkkeissä, lisäravinteissa ja vitamiineissa. Voi kyllä olla, että nämä tuotteet ovat avuksi, mutta ne voivat myös vaikuttaa virtsan hajuun ja väriin.

On myös olemassa sellaisia lääkkeitä, jotka pahentavat tätä ongelmaa siksi, että ne vaikuttavat johonkin elimeen ja siihen ilmiöön, jonka hoitoon ne on suunniteltu.

Olisi hyvä idea puhua asiasta lääkärille, jotta saat tietää, onko tilanteesi normaali.

Jos siis huomaat virtsasi hajun muuttuvan, ota huomioon nämä kahdeksan yleistä syytä, ja tarvittaessa ota yhteyttä lääkäriin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aguilar, A. L., Gallardo, M. C., Amengual, P. M., & Morais, L. A. (2016). Síndrome del olor a pescado (Trimetilaminuria), la dieta es importante. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética20(3), 254-257. https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S2174-51452016000300012&script=sci_arttext
 • Ansari, A., Singh, S. P., Khinchi, M. P., Shama, P., & Mahaver, M. (2017). A brief review on: Kidney stone. Asian Journal of Pharmaceutical Research and Development, 1-9. http://www.ajprd.com/index.php/journal/article/view/333
 • Barberá, M. J., & Serra, P. J. (2019). Infección gonocócica: un problema aún sin resolver. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clinica37(7), 458-466. https://www.elsevier.es/es-revista-enfermedades-infecciosas-microbiologia-clinica-28-articulo-infeccion-gonococica-un-problema-aun-S0213005X19300023
 • Charúa, G. L., Jiménez, B. B., Reveles, G. A., Avendaño, E. O., & Charúa, L. E. (2007). Incidencia, diagnóstico y tratamiento de la fístula colovesical. Cirugía y Cirujanos75(5), 343-349. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=13598
 • Dospinescu, V. M., Tiele, A., & Covington, J. A. (2020). Sniffing out urinary tract infection—Diagnosis based on volatile organic compounds and smell profile. Biosensors10(8), 83. https://www.mdpi.com/2079-6374/10/8/83
 • Gingu, C., Dick, A., Ianiotescu, I., Baston, C., Crasneanu, M., Andresanu, A., … & Sinescu, I. (2015). Management of a case of colovesical fistula with fecaluria as first sign. Journal of Mind and Medical Sciences2(1), 72-77. https://core.ac.uk/download/pdf/144552336.pdf
 • Li, Q., & Liberles, S. D. (2015). Aversion and Attraction through Olfaction. Current Biology25(3), 120-129. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S096098221401505X
 • Markt, S. C., Nuttall, E., Turman, C., Sinnott, J., Rimm, E. B., Ecsedy, E., … & Mucci, L. A. (2016). Sniffing out significant “Pee values”: genome wide association study of asparagus anosmia. BMJ, 355. https://www.bmj.com/content/355/bmj.i6071
 • Marino, J. M. (2021). Genitourinary syndrome of menopause. Journal of Midwifery & Women’s Health66(6), 729-739. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jmwh.13277
 • Midthun, S. J., Paur, R., & Lindseth, G. (2004). Urinary tract infections. Does the smell really tell?. Journal of Gerontological Nursing30(6), 4-9. https://journals.healio.com/doi/full/10.3928/0098-9134-20040601-04
 • Morovatdar, N., Aval, S. B., Yazdi, S. M. R. H., Norouzi, F., & Mina, T. (2015). The epidemiological and clinical study of Phenylketonuria (PKU) patients in Khorasan, North-eastern Iran. Iranian Journal of Neonatology, 6(1), 18. https://openurl.ebsco.com/EPDB%3Agcd%3A4%3A8178788/detailv2?sid=ebsco%3Aplink%3Ascholar&id=ebsco%3Agcd%3A101815712&crl=c
 • Rowe, T. A. & Juthani-Mehta, M. (2014). Diagnosis and management of urinary tract infection in older adults. Infectious Disease Clinics28(1), 75-89. https://www.id.theclinics.com/article/S0891-5520(13)00082-2/fulltext
 • Seesaard, T., Sriphrapradang, C., Kitiyakara, T., & Kerdcharoen, T. (7-9 de diciembre de 2016). Self-screening for diabetes by sniffing urine samples based on a hand-held electronic nose. In 2016 9th Biomedical Engineering International Conference (BMEiCON) (pp. 1-4). IEEE. https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/7859586
 • Stavropoulos, G., van Munster, K., Ferrandino, G., Sauca, M., Ponsioen, C., van Schooten, F. J., & Smolinska, A. (2021). Liver impairment—the potential application of volatile organic compounds in hepatology. Metabolites11(9), 618. https://www.mdpi.com/2218-1989/11/9/618
 • Strauss, K. A., Puffenberger, E. G., & Carson, V. J. (2020). Maple Syrup Urine Disease. In GeneReviews®[Internet]. University of Washington, Seattle. https://europepmc.org/article/NBK/nbk1319
 • Struthers, S., Scanlon, J., Parker, K., Goddard, J., & Hallett, R. (2003). Parental reporting of smelly urine and urinary tract infection. Archives of Disease in Childhood88(3), 250–252. https://doi.org/10.1136/adc.88.3.250.
 • Vazquez, F., Fernández, B. A., & García, B. (2019). Vaginosis. Microbiota vaginal. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica37(9), 592-601. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0213005X1830380X

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.