Logo image
Logo image

8 loistavaa syytä syödä kurpitsansiemeniä

3 minuuttia
Kurpitsansiemenissä on runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, jotka parantavat ihmisen vastustuskykyä, torjuvat niveltulehdusta sekä lievittävät tulehduksia. Älä siis heitä näitä herkullisia ja ravitsevia siemeniä menemään!
8 loistavaa syytä syödä kurpitsansiemeniä
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Oletko sinä yksi niistä, jotka heittävät kurpitsansiemenet menemään, kun valmistat kurpitsoista ruokaa? Seuraavalla kerralla toimi toisin! Kurpitsansiemenet, joilla on aivan omanlainen makunsa, sisältävät paljon keholle hyödyllisiä ravinteita. Katsotaan seuraavaksi tarkemmin joitakin tärkeimmistä syistä siihen, miksi kurpitsansiemeniä kannattaa syödä – jatka siis lukemista!

8 loistavaa syytä syödä kurpitsansiemeniä

1. Kurpitsansiemenet ovat avuksi niveltulehduksen hoidossa

Nämä loistavat siemenet voivat auttaa lievittämään niveltulehduksen oireita ja suojelemaan luitasi. Ja toisin kuin lääkkeillä, kurpitsansiemenillä ei ole minkäänlaisia sivuvaikutuksia.

Mitä vanhempia siemenet ovat, sitä hyödyllisempiä ne ovat terveytesi kannalta.

2. Ne suojaavat eturauhasta

Some figure

Kurpitsansiemenet auttavat pitämään tämän elintärkeän kehonosan terveenä.

Koska kurpitsansiemenet sisältävät hyödyllisiä öljyjä, niillä on olennainen rooli eturauhasen tulehtuneisuuden hallinnassa (hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu).

Kurpitsansiemenöljy on erityisen tehokas tässä, ja sillä voikin olla lähes ihmeellisiä vaikutuksia. Näistä loistavista hoitotuloksista vastaa siementen runsas sinkin määrä.

3. Ne auttavat sinua nukkumaan paremmin

Kurpitsansiemenet ovat mahtava tryptofaanin lähde – tämä muuttuu lopulta melatoniiniksi, joka on kuuluisa unihormoni.

Kannattaa syödä kurpitsansiemeniä ennen kuin menet nukkumaan ja ottaa samalla jotakin kevyttä ja hiilihydraattipitoista ruokaa, kuten vaikkapa yhden hedelmän, niin nukut yösi paremmin.

4. Ne ovat erinomainen Omega-3 -rasvahappojen lähde

Some figure

Nämä siemenet ovat yksi parhaista kasviperäisistä Omega-3 -lähteistä, ja kyseiset rasvahapot ovat hyvin tärkeitä ihmisen terveydelle.

Vaikka yrittäisitkin kerätä enemmän Omega-3 -rasvahappoja kehosi kunnon parantamiseksi, muista kuitenkin olla tarkkana sen suhteen, montako kurpitsansiementä syöt. Ihanteellinen määrä on nimittäin maksimissaan 20 grammaa päivässä.

5. Ne parantavat vastustuskykyä

Koska tässä luonnontuotteessa on runsaasti sinkkiä, kurpitsansiemeniä pidetään yksinä kaikkein hyödyllisimmistä siemenistä ihmisen kehon terveyden kannalta.

Suurin osa maailman väestöstä tarvitsisi lisää sinkkiä, sillä tätä mineraalia on kadonnut kovasti viljellyiltä pelloilta.

Tämä puutos on haitallinen ihmisen vastustuskyvyn kannalta, ja se aiheuttaa viivästyksiä kasvussa sekä hiustenlähtöäSiksi onkin hyvä idea syödä kurpitsansiemeniä aina silloin tällöin.

6. Ne ovat mahtava apu vaihdevuodet juuri läpikäyneille naisille

Some figure

Tämän siemenen öljy on luonnollinen fytoestrogeeni, joka voi auttaa hallitsemaan vaihdevuosien jälkeen ilmeneviä oireita – näihin kuuluvat muun muassa seuraavat:

  • alhainen verenpaine
  • kuumat aallot
  • päänsäryt
  • nivelkivut

Siten nämä siemenet ovat hyvin suositeltuja vanhemmille naisille.

7. Ne auttavat kontrolloimaan diabetesta

Aivan kuten saksanpähkinät sekä muut samanlaiset pähkinät ja siemenet, kurpitsansiementen sisältämät hiilihydraatit ovat monimutkaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että ne pitävät verensokerin tasaisena ja tekevät samalla olon täydeksi ja kylläiseksi.

Kurpitsansiemenet auttavat torjumaan stressiä, joka on haitallista mutta tavallista modernin ja kiireisen elämän viettäjillä.

Ennen kuin menet nukkumaan, me suosittelemme että istut hetkeksi alas, rentoudut ja nautit sopivan annoksen kurpitsansiemeniä. Voit syödä niitä muutaman mantelin kera.

8. Ne ovat sydäntä ja verisuonia stimuloiva tuote

Some figure

Yksi kurpitsansiementen ainutlaatuisista orgaanisista yhdisteistä ovat fytosterolit. Ne estävät verta hyytymästä, vähentävät riskiä saada sydänkohtaus sekä torjuvat halvauksia.

Lisäksi näissä siemenissä oleva suuri määrä kuparia lisää kehosi veren punasolujen määrää sekä parantaa hapen kulkeutumista verisuonissasi.

Kuinka kurpitsansiemeniä tulisi nauttia?

Paras tapa syödä kurpitsansiemeniä on raakana, sillä ne menettävät ravinteitaan kuumennettaessa. Jotkut pitävät siemenistä kovina ja suoraan uunista otettuina, kun taas toiset syövät niitä mielellään kastikkeissa.

Jos joskus haluat nauttia niitä kuumennettuina ja etsit ainutlaatuista ja hyvää reseptiä kurpitsansiemenille, kokeile tätä:

  • Ota runsaasti siemeniä, mielellään valkoisia. Varmista, että poistat niistä kaiken kurpitsan.
  • Keitä siemeniä kaksi minuuttia korkealla lämmöllä.
  • Laita ne sitten uuniin, ja laita mukaan myös runsaasti hapanimelä- tai teriyaki-kastiketta.

Tässä reseptissä siemenet imevät itseensä kastikkeen ja saavat siten loistavan maun. Väriltään ne tulevat olemaan punaisia tai mustia. Voit tarjoilla siemeniä vaikkapa illanistujaisissa esimerkiksi kinkun, melonin ja oliivien kera.

Kurpitsansiemenet ovat välipala, joka on vatsalle helppo käsitellä, ja ne edistävät ruoansulatustasi sekä ovat myös helppoja valmistaa.

Näiden siementen syönnillä ei ole moniakaan haittapuolia, mutta suurin on ehkäpä niiden sisältämä runsas rasva. Siitä syystä onkin tärkeää, ettei suositeltua päivittäistä annosta ylitetä. Ne ovat kylläkin erittäin herkullisia, joten valmistaudu pieneen riippuvuuteen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gilbert Otto Fruhwirth, Thomas Wenzl, Rosemarie El‐Toukhy, Franz Siegfried Wagner, Albin Hermetter, “Fluorescence screening of antioxidant capacity in pumpkin seed oils and other natural oils”, European Journal of Lipid Science and technology, 2003.
  • Marianna N.Xanthopoulou, Tzortzis Nomikos, Elizabeth Fragopoulou, Smaragdi Antonopoulou, “Antioxidant and lipoxygenase inhibitory activities of pumpkin seed extracts”, Food Research International, Volume 42, Issues 5–6, June–July 2009, Pages 641-646
  • Hong H, Kim CS, Maeng S., “Effects of pumpkin seed oil and saw palmetto oil in Korean men with symptomatic benign prostatic hyperplasia”, Nutr Res Pract. 2009 Winter;3(4):323-7.
  • Gossell-Williams M et al. “Improvement in HDL cholesterol in postmenopausal women supplemented with pumpkin seed oil: pilot study”, Climacteric. 2011 Oct;14(5):558-64.
  • Caili F, Huan S, Quanhong L., “A review on pharmacological activities and utilization technologies of pumpkin”, Plant Foods Hum Nutr. 2006 Jun;61(2):73-80.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.