Logo image
Logo image

7 yleisintä laihdutusmokaa

3 minuuttia
Saatat kuvitella, että kaikki dieetit ja erityisruokavaliot ovat hyvä valinta sinulle, mutta todellisuudessa kaikki dieetit eivät sovi kaikille. On hyvin todennäköistä, että sinun on muokattava ruokavaliotasi juuri itsellesi sopivaksi.
7 yleisintä laihdutusmokaa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Mitä tulee painonpudottamiseen, ei riitä että noudatat tiettyä terveellistä ruokavaliota sokeasti. Monet laihduttajat tekevät tiettyjä virheitä ruokavaliomuutoksia tehdessään, ja nämä virheet heikentävät dieetin tehoa, eivätkä välttämättä tuo haluttuja, pysyviä tuloksia. Nyt kerromme sinulle mitkä ovat seitsemän yleisintä laihdutusmokaa joihin ihmiset sortuvat!

Seitsemän yleisintä laihdutusmokaa

1. Jatkuva punnitseminen

Some figure

Hyppäätkö vaa’alle joka aamu? Tai kenties punnitset itsesi pakonomaisesti jokaisen spinning-tunnin jälkeen? Jatkuva painon tarkkailu ei kuitenkaan motivoi sinua pitkällisiin muutoksiin, sillä hienoinenkin nousu painossa voi saada sinut luovuttamaan ja masentumaan.

Kehon paino muuttuu usein päivän aikana monta sataa grammaa, joskus jopa monta kiloa, ja paino vaihtelee myös viikosta toiseen.

Paino riippuu pitkälti siitä, mitä syöt ja miten paljon, ja kuinka paljon kulutat kaloreita päivän aikana. Jatkuva punnitseminen ei johda mihinkään positiiviseen, joten vältä liiallista punnitsemista.

Kerran kuussa on hyvä tarkistaa paino. Valitse aina sama aika kuusta ja mittaa paino aamuisin heti herättyäsi. Käytä aina samaa vaakaa ja riisu ylimääräiset vaatteet punnitusta tehdessäsi.

2. Ystävän dieetti ei välttämättä sovi sinulle

Osa meistä uskoo, että jokainen dieetti vaikuttaa samalla tavalla jokaiseen ihmiseen, mutta tämä ei välttämättä pidä paikkaansa.

Ehkäpä ystävä tai perheenjäsen on kokeillut menestyksekkäästi tiettyä dieettiä ja suosittelee sitä sinulle, mutta kun ryhdyt itse samalle dieetille, et saa samoja tuloksia. On hyvä muistaa, että jokaisen keho on ainutlaatuinen ja reagoi hyvin eri tavalla eri ruoka-aineisiin ja dieetteihin.

Älä näännytä itseäsi äläkä suhtaudu pakkomielteisesti ruokaan. Dieetilläkin tulee yhä syödä kolme pääateriaa eli aamiainen, lounas ja illallinen, ja välissä voi napostella pieniä, terveellisiä välipaloja. Jos et syö terveellisesti, et voi laihtua.

3. Pidä ruokavalio monipuolisena ja vaihtelevana

Some figure

Kasvisten ja hedelmien ei tarvitse olla tylsiä ruoka-aineita. Kasvisten maku riippuu siitä, miten ne valmistaa. Suosi erilaisia itämaisia mausteita ja kokkaa kasvikset eri tavalla joka viikko.

Kokeile höyryttämistä, pannulla paistamista tai uunissa kypsentämistä ja tarjoile ruoka eri lisukkeiden kera – näin vältät tylsistymisen.

Kokeile esimerkiksi mausteisia ja tulisia intialaisia kasvisreseptejä, jotka sisältävät runsaasti proteiinia ja makua, mutta vähän kaloreita.

Mitä enemmän vaihtelet ruoka-aineita, sitä vähemmän sinusta tuntuu että olet tylsällä ja rajoittavalla dieetillä. Tämä on tärkeää, sillä kun nautit ruuasta on sinun helpompi pysyttäytyä dieetissäsi ja pysyä motivoituneena.

Dieetillä olemisen ei tarvitse olla ikävää ja vaikeaa, sillä kun kokeilet rohkeasti eri ruoka-aineita ja pidät hauskaa kokatessasi, et huomaa ollenkaan olevasi dieetillä.

4. Älä huolehdi liikaa liikunnasta

Liikunta on tärkeä osa yleistä terveyttä ja myös laihdutusta, mutta älä suhtaudu pakkomielteisesti liikuntaan.

Keskity ensiksi ruokavaliomuutoksiin ja lisää puoli tuntia liikuntaa jokaiseen päivään. Aloita hitaasti helpoista lajeista, kuten kävelystä tai uinnista ja siirry kunnon kohotessa rankempiin lajeihin. Huomaa myös, että mitä enemmän liikut, sitä enemmän ravintoa kaipaat.

5. Älä tee poikkeuksia

Some figure

Jos haluat herkutella tai syödä jotain sellaista jota tiedät että sinun ei pitäisi, älä anna periksi kiusaukselle. Jos alat herkuttelemaan, on hyvin helppo palata takaisin entisiin tapoihin ja dieetti on pilalla.

Kaikista herkuista kieltäytyminen voi helpottaa tavoitteessa pysymistä, mutta yksittäinen herkku silloin tällöin ei tuhoa kenenkään dieettiä. K

iinnitä kuitenkin huomiota siihen, mitä, missä ja kuinka paljon herkuttelet. Yksi keksi ei tee hallaa laihdutukselle, mutta kokonainen paketti kyllä tekee. Jaa jälkiruoka kaverin kanssa ravintolassa tai suosi terveellisempiä herkkuvaihtoehtoja, äläkä herkuttele joka päivä.

6. Nesteytys on tärkeää

Riittävä nesteytys on aina tärkeää, mutta etenkin silloin kun olet vähäkalorisella dieetillä. Juo vähintään kaksi litraa nesteitä päivässä, joko vettä tai vesipohjaisia juomia. Voit lisätä makua ja energiaa veteen paloittelemalla joukkoon sitrushedelmiä tai marjoja.

Älä kuitenkaan juo neljää litraa enempää vettä päivässä, sillä tämä huuhtelee mukanaan tärkeitä mineraaleja virtsan kautta ja kuormittaa munuaisia.

7. Puhu laihdutuksesta ammattilaisen kanssa ja luota dieettiisi

Some figure

Tehokkaimmat dieetit perustuvat siihen, että kulutat päivittäin enemmän energiaa kuin mitä ravinnosta saat. Tämä johtaa painonlaskuun.

Mikäli kärsit erilaisista terveysvaivoista, on syytä keskustella ruokavaliomuutoksista lääkärin tai ravitsemusneuvojan kanssa. He voivat auttaa sinua muodostamaan ravinto- ja liikuntasuunnitelman, joka ei rasita kehoa liikaa ja varmistaa, että saat riittävästi kaipaamiasi ravintoaineita.

Ota nämä neuvot talteen ja vältä tekemästä näitä seitsemää yleisintä laihdutusmokaa – niin onnistut painonpudotus tavoitteissasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assesment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.
  • Chao AM., Wadden TA., Tronieri JS., Berkowitz RI., Alcohol intake and weight loss during intensive lifestyle intervention for adults with overweight or obesity and diabetes. Obesity, 2019. 27 (1): 30-40.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.