7 syytä tehdä kyykkyjä joka päivä
Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Monilla lihaskuntoliikkeillä on useampia hyötyjä kuin moni ajatteleekaan, ja yksi tällaisista liikkeistä on perinteinen kyykky. Sen lisäksi, että kyykyt vahvistavat etenkin reisi- ja pakaralihaksia, ne muun muassa polttavat rasvaa, kehittävät kehon liikkuvuutta ja parantavat ryhtiä. Tänään jaamme seitsemän syytä, joiden vuoksi sinunkin kannattaa tehdä kyykkyjä joka päivä.
Lue myös: 6 liikettä selluliitin ehkäisemiseksi
7 syytä tehdä kyykkyjä joka päivä
1. Kyykyt vahvistavat kehoa
Kyykky on yksinkertainen mutta tehokas liike, joka vahvistaa etenkin etureisien ja pakaroiden lihaksia. Kyseessä on kokonaisvaltainen liike, sillä sen aikana aktivoituvat myös tukilihaksina toimivat selän, vatsan, takareisien, pohkeiden ja säärten etuosan lihakset sekä lonkan lähentäjät ja loitontajat.
Kyykkyjen tekeminen myös stimuloi hormoneja, joiden tehtävänä on pitää lihakset hyvässä kunnossa ja vahvistaa vartaloa yleisesti. Edut kertaantuvat, jos liikkeessä hyödynnetään lisäpainoja.
2. Kyykyt kiinteyttävät reisiä ja pakaroita
Sen lisäksi, että kyykyt vahvistavat lihaksia, ne myös auttavat kiinteyttämään jalkoja ja pakaroita. Tämä yksinkertainen liike on erinomainen tapa kerryttää lihasmassaa nopeasti.
3. Kyykyt parantavat liikkuvuutta
Niinkin yksinkertainen liike kuin kyykky parantaa huomattavasti ketteryyttä ja liikkuvuutta. Tämä liike on hyvä tapa parantaa lantion ja nilkkojen liikkuvuutta ja liikeratoja, mikä auttaa vähentämään alaselkä- ja polvikipuja. Parasta on, että oikein tehtynä kyykky ei rasita niveliä, mikä tarkoittaa sen olevan sopiva liike lähes kaikille.
Lue myös: 9 parasta venytystä kehonhuoltoon
4. Kyykyt tasapainottavat kehoa
Sen lisäksi, että kyykyt rasittavat reisi- ja pakaralihaksia, oikein tehtynä ne laittavat myös keskivartalon töihin, mikä puolestaan tasapainottaa koko kehoa. Kyykkyjä suoritettaessa sekä suoriin että vinoihin vatsalihaksiin kohdistuu painetta, mikä auttaa litteämmän ja kiinteämmän vatsan saavuttamisessa. Monien muiden hyötyjen lisäksi vahvat lihakset ehkäisevät loukkaantumisia.
5. Kyykyt hyödyttävät myös selkää
Vaikka ensi ajattelemalta ei siltä tuntuisikaan, kyykkyjen tekeminen on erinomainen tapa parantaa ryhtiä. Suoritettiinpa liikkeet sitten lisäpainoilla tai pelkän kehonpainon avulla, ne vahvistavat paitsi selkää, myös lantiota, joka on avainasemassa ryhdin ojentamisessa.
6. Yhden jalan kyykyt
Perinteisistä kyykyistä on olemassa myös variaatio, jossa liike tehdään yhdellä jalalla, toinen jalka joko koukussa takana tai ojennettuna eteen.
- Aloita liike seisomalla ryhdikkäästi kevyessä haara-asennossa ja nosta kätesi suoriksi eteen.
- Aseta paino oikealle jalalle ja nosta vasen jalka lattiasta. Voit ojentaa jalan suorana eteen tai koukistaa sen oikean jalan viereen taaksepäin.
- Kyykisty sisäänhengityksellä ja nouse ylös uloshengityksellä. Pidä selkä suorana ja vatsalihakset jännitettyinä koko liikkeen ajan.
- Tee kolme 15 toiston settiä molemmilla jaloilla ja huomaat, kuinka reisi-, pakara- ja vatsalihaksesi joutuvat töihin.
7. Kyykyt lisäpainoilla
Kyykky on tehokas liike jo pelkällä kehonpainolla tehtynä, mutta entistä suuremman hyödyn siitä saa irti käyttämällä lisäpainoja. Tämä voi tarkoittaa levypainojen nostamista kuntosalilla tai yksinkertaisesti käsipainojen hyödyntämistä kotona.
- Voit suorittaa liikkeen kotona esimerkiksi käsipainojen tai kahvakuulan avulla.
- Seiso hartioiden levyisessä haara-asennossa ja nosta painot rinnalle.
- Koukista polvet ja työnnä lantiota alas ja taakse niin pitkälle kuin pystyt. Nouse sitten aloitusasentoon.
- Muista kyykistyä sisäänhengityksellä ja nousta ylös uloshengityksellä sekä pitää selkä suorana ja vatsalihakset jännitettyinä läpi koko liikkeen.
- Tee kolme kertaa 10 toistoa, leväten 30 sekuntia sarjojen välissä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Chulvi-Medrano, I. (2009). Revisión narrativa del rol de la sentadilla en los programas de acondicionamiento neuromuscular y rehabilitación. Revista Iberoamericana de Fisioterapia y Kinesiologia, 12(1), 35–45. https://doi.org/10.1016/j.rifk.2008.11.002
- García Sánchez, I., & Requena Sánchez, B. (2011). La repetición máxima en el ejercicio de sentadilla: procedimientos de medida y factores determinantes. Apunts Educación Física y Deportes. https://doi.org/10.5672/apunts.2014-0983.es.(2011/2).104.10
- Lavorato, M., & Pereira, N. (2008). La sentadilla ¿es un ejercicio potencialmente lesivo? Productosfortia.Com. Retrieved from http://www.productosfortia.com/la-sentadilla-es-un-ejercicio-potencialmente-lesivo.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.