Logo image
Logo image

7 paksusuolen syövän varhaista varoitusmerkkiä

3 minuuttia
Paksusuolen syöpä on yksi vaarallisimmista ja tappavimmista syöpäsairauksista, ja Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tämä syövän muoto iskee 10-15 % koko maailman väestöstä. Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin paksusuolen syövän varhaisiin varoitusmerkkeihin, joita ei tule jättää huomiotta.
7 paksusuolen syövän varhaista varoitusmerkkiä
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Joillakin ihmisillä esiintyy paksusuolen ja/tai peräsuolen limakalvoilla hyvänlaatuisia kohoumia, adenoomapolyyppejä. Vuosien kuluessa yksi tai useampi niistä voi muuttua syöpäkasvaimeksi, jota kutsutaan adenokarsinoomaksi. Enemmistö näistä kohoumista ei kuitenkaan koskaan muutu syöpäkasvaimiksi.

Suurin osa paksusuolen ja peräsuolen syövistä sijaitsee suolen vasemmalla puolella tai peräsuolessa. Syöpä voi levitä joko paikallisesti ympäröiviin kudoksiin tai lähettää etäpesäkkeitä eli metastaaseja esim. maksaan, keuhkoihin, munasarjoihin, aivoihin tai luustoon.

Paksusuolen syöpä on vaarallinen sairaus, ja sen riskiä nostattavat polyypit, yli 50 vuoden ikä, suvussa esiintyneet syöpätapaukset ja suoliston tulehdukselliset sairaudet. Pikainen diagnoosi ja lääkehoito kasvattavat taudista selviämisen mahdollisuutta huomattavasti – tästä johtuen onkin tärkeää pystyä tunnistamaan syövän ensioireet nopeasti ja hakeutua hoitoon.

1. Muutokset paksusuolen toiminnassa

Some figure

Sekä ummetus että ripuli voivat olla merkkejä muutoksista suoliston toiminnassa. Jos kärsit ulosteen pidätysvaikeuksista, vaikeuksista tyhjentää suolta tai muista epätavallisista oireista, on tärkeää varata aika lääkäriin. Lääkäri voi lähettää sinut jatkotutkimuksiin.

Usein suoliston toimintamuutokset eivät johdu mistään vakavasta, vaan kyseessä on ravinnosta tai muista elämäntavoista johtuva vaiva. On kuitenkin tärkeää pitää silmällä suolen toimintaa, sillä näin mahdolliset haitalliset muutokset voidaan todeta nopeasti.

2. Veri ulosteen seassa

Verinen uloste on yksi selkeimmistä ja huomattavimmista paksusuolen syövän oireista.

Kyseessä ei välttämättä aina ole syöpä, sillä verta voi päätyä ulosteeseen myös vakavan ruokamyrkytyksen, ummetuksen tai suolen tulehdusten takia. Jos sairastat Crohnin tautia, haavaista paksusuolentulehdusta, mahakatarria tai kroonista ummetusta, voi ulosteen verisyys johtua näistä vaivoista. Vaikka tietäisit sairastavasi edellä mainittuja tauteja, on verinen uloste aina otettava puheeksi lääkärin kanssa.

3. Anemia

Some figure

Anemia johtuu veren punasolujen vähentymisestä; punasolut ovat vastuussa hapen kuljettamisesta kehon eri soluihin. Anemiasta kärsivät oireilevat usein kovalla väsymyksellä ja heikkoudella, myös aikoina, jolloin he nukkuvat hyvin ja syövät terveellisesti.

Anemia voi aiheutua ravinteiden puutteista, geneettisistä tekijöistä tai kovasta verenvuodosta, mutta se voi olla myös merkki paksusuolen syövästä.

4. Vatsakivut

Vatsakivut ovat yleinen vaiva, joka liittyy vain harvoin paksusuolen syöpään. Vatsakipuja voivat aiheuttaa mm. ylensyönti, vatsatauti, närästys, ummetus ja erilaiset lääkeaineet.

Kun vatsakipuja ilmenee säännöllisesti ja ilman näkyvää selitystä, on tärkeää ottaa yhteys lääkäriin. Jos kipu ilmenee yhtäkkiä, voi se olla merkki siitä, että suoliston ympäristö on muuttunut.

5. Yllättävä painon lasku

Moni meistä haikailee hoikemman vartalon perään, ja usein vaa’an alentunut lukema on iloinen yllätys. Selittämätön painon lasku johtuu kuitenkin usein jostakin sairaudesta; jos olet laihtunut ilman muutoksia ruokavaliossasi tai liikuntarytmissäsi, voi kyseessä olla suolistosyöpä.

Paksusuolen syöpää sairastavat voivat kärsiä vähentyneestä ruokahalusta sekä siitä johtuvista ravintoaineiden puutostiloista.

Suositeltua lukemista: Mitä naisen tulee tietää paksusuolen syövästä?

6. Oksentelu

Some figure
Ruuansulatusvaivojen tai vatsataudin aiheuttama oksentelu on normaalia, ja se katoaa lyhyessä ajassa itsestään. Myös tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua.

Jos huomaat oksentelevasi usein tai tuntevasi olosi erityisen pahoinvoivaksi ilman näkyvää syytä, on aika tutkia tilaasi tarkemmin. Paksusuolen syöpä voi johtaa moniin ruuansulatusjärjestelmän oireisiin, ja yksi näistä on oksentelu. Jatkuva oksentelu voi johtaa elimistön kuivumiseen, kovaan hapokkuutteen ja väsymykseen.

Jos kärsit jatkuvasta pahoinvoinnista ja oksentelet usein, varaa aika lääkäriin.

7. Ylimääräiset suolikaasut

Suuri määrä suolikaasuja ja siitä johtuvat ilmavaivat voi syntyä muutoksessa suoliston bakteerikannassa, joka puolestaan voi aiheutua syövän kehittymisestä.

Usein ilmavaivat ovat täysin harmittomia, jolloin johtuvat tietyistä ruoka-aineista tai ylensyönnistä. Myös monet muut sairaudet ja epäterveelliset elämäntavat voivat altistaa ilmavaivoille.

Kun tunnistat paksusuolen syövän mahdolliset oireet ajoissa, voidaan tauti diagnosoida ja hoito aloittaa heti. Paksusuolen ja peräsuolen syöpä hoidetaan ensisijaisesti leikkauksella, jossa poistetaan noin puolet tai lähes koko paksusuoli. Leikkaushoidon lisäksi annetaan tietyissä tilanteissa sädehoitoa tai solunsalpaajahoitoa. Tällä pyritään ehkäisemään syövän uusiutumista.

Jos kärsit useammasta kuin kahdesta tässä artikkelissa mainitusta vaivasta, on syytä varata aika lääkäriin ja keskustella paksusuolen syövän mahdollisuudesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Astin, M., Griffin, T., Neal, R. D., Rose, P., & Hamilton, W. (2011). The diagnostic value of symptoms for colorectal cancer in primary care: a systematic review. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 61(586), e231–e243. https://doi.org/10.3399/bjgp11X572427
  • Bapuji SB, Sawatzky JA V. Understanding weight loss in patients with colorectal cancer: A human response to illness. Oncol Nurs Forum. 2010;
  • Colorectal (colon) cancer. Retrieved from https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14501-colorectal-colon-cancer
  • Edna TH, Karlsen V, Jullumstrø E, Lydersen S. Prevalence of anaemia at diagnosis of colorectal cancer: Assessment of associated risk factors. Hepatogastroenterology. 2012;
  • Han, S., Gao, J., Zhou, Q., Liu, S., Wen, C., & Yang, X. (2018). Role of intestinal flora in colorectal cancer from the metabolite perspective: a systematic review. Cancer management and research, 10, 199–206. https://doi.org/10.2147/CMAR.S153482
  • Sundbøll, J., Thygesen, S. K., Veres, K., Liao, D., Zhao, J., Gregersen, H., & Sørensen, H. T. (2019). Risk of cancer in patients with constipation. Clinical epidemiology, 11, 299–310. https://doi.org/10.2147/CLEP.S205957

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.