Munasarja- ja haimasyövän hoitoon on kehitetty uusi molekyyli

maaliskuu 13, 2017
Stanfordin yliopiston tutkijoiden kehittämästä uudesta molekyylistä saattaa tulla yksi parhaista avuista munasarja- ja haimasyövän hoidossa.

Stanford Medicine Collegessa Stanfordin yliopistossa, Kaliforniassa, on kehitetty jotakin hämmästyttävää. Siellä on nimittäin suunniteltu molekyyli, josta saattaa tulla yksi parhaista avuista munasarja- ja haimasyövän hoidossa – ja se tehoaa vain muutamassa kuukaudessa.

Tällä hetkellä molekyyli on vielä testausvaiheessa, mutta rotilla tehtyjen kokeiden tulokset ovat olleet erittäin positiivisia. Molekyyli toimii lupaavalla tavalla: se ei ainoastaan pysäytä syövän etenemistä, vaan myös pienentää kasvainta.

Tutkimus on julkaistu lukuisissa lähteissä, mukaan lukien Stanford Medicine -julkaisussa. Tutkijat ovat hyvin toiveikkaita sen suhteen, että tästä molekyylistä saadaan lähitulevaisuudessa parantava hoitokeino näihin kahteen vaikeaan sairauteen.

Pesäpallohanska munasarja- ja haimasyöpää vastaan

Molekyyliä kutsutaan ”pesäpallohanskaksi” sen perusteella, miltä se näyttää ja miten se toimii. Ensiksi se käyttää syöttiä ”napatakseen” syöpäsoluja ja sitten se poistaa ne pelistä, aivan kuten pesäpallohanska.

Amato Giaccia on tämän merkittävän tutkimuksen johtaja. Hänen tutkimusryhmänsä yrittää löytää uusia käytännöllisiä tapoja hoitaa munasarja- ja haimasyöpiä.

Näillä kahdella sairaudella on monia yhtäläisyyksiä. Siksi Giaccia päätti aloittaa tutkimuksen, jota voisi hyödyntää kummassakin syövässä. Tässä niitä yhdistävät tekijät:

 • Kumpikin sairaus on yleensä vaikea havaita alkuvaiheessa. Ne myös tavallisesti etenevät erittäin nopeasti.
 • Kasvaimia ilmestyy munasarjoihin tai haimaan. Kun ne löydetään, syöpäsolujen peittämät alueet elimestä poistetaan leikkauksella.
 • Tämän jälkeen potilaalle annetaan kemoterapiaa ja sädehoitoa.
 • Nämä hoidot ovat tavallisesti erittäin aggressiivisia, ja potilaan kunto heikkenee. Valitettavasti nämä hoidot eivät myöskään poista syövän uusiutumisen riskiä.

Katsotaan nyt, kuinka tämä molekyyli toimii ja miten se voi mahdollisesti mullistaa syöpähoidot.

Molekyyli poistaa syöpäsolut pelistä

Tutkija

Kuten jo mainitsimme, sekä munasarja- että haimasyöpä etenevät erittäin nopeasti. Siinä vaiheessa kun potilas saa diagnoosin, syöpä on saattanut levitä jo muihin elimiin.

 • Metastasoitunut syöpä on suuri haaste tutkijoille. Se aiheuttaa myös huolta potilaalle ja tämän läheisille.
 • Tähän asti suurin osa lääketieteen tutkimuksista on keskittynyt löytämään keinon hidastaa syövän etenemistä potilaan elämänlaadun parantamiseksi.
 • Tohtori Amato Giaccia tutkimusryhmineen on kuitenkin kehittänyt molekyylin, joka ei ainoastaan pysäytä kasvaimen kasvua, vaan saa sen myös pienenemään.

Molekyyli toimii syöttinä. Se yhdistyy kuudennen geenin proteiiniin, minkä jälkeen se sekä pysäyttää kasvainten kasvun että tuhoaa ne.

 • Tämän se tekee pysäyttämällä tyrosiinikinaasireseptorien toiminnan. Ne ovat tärkeä tekijä syöpäsolujen selviytymisen ja kasvun kannalta.
 • Tämä molekyyli, ”pesäpallohanska”, voi ”rokottaa” potilaan täysin, erityisesti jos hoitoa tehostetaan yhdistämällä se kemoterapian kanssa.

Tällä tavalla molekyyli tuhoaa kasvaimet, ja syöpä häviää.

Syöpä

Odotukset tulevaisuuden varalle

Tutkimus on edelleen testausvaiheessa, ja tähän mennessä tuloksia on saatu vain eläinkokeista.

Odotamme yhä siirtymistä kliinisiin kokeisiin ihmisillä; toivovathan monet munasarja- ja haimasyöpää sairastavat potilaat parannuskeinoa sairauteensa.

Tällä hetkellä molekyyliä kutsutaan nimellä MYD1-72. Tutkijat toivovat, että se hyödyttää seuraavilla tavoilla:

 • Sitä voidaan tarjota muiden hoitojen ohessa vähemmän aggressiivisena, täydentävänä hoitona. Potilaan munuaiset ja immuunijärjestelmä eivät kärsi yhtä paljon molekyylihoidossa kuin perinteisissä hoitomuodoissa.
 • MYD1-72 on tehonnut eläimillä 95 prosentissa ensivaiheen syövistä.
 • Levinneen eli metastasoituneen syövän onnistumisprosentti on 51 %. Vakavammissakin tapauksissa lääkärit valitsisivat silti sekä molekyylihoidon että kemoterapiaa vaikeuttaakseen syöpäsolujen toimintakykyä.
Laboratoriokokeet

Kliiniset kokeet ihmisillä aloitetaan lähitulevaisuudessa. Niistä odotetaan hyviä tuloksia. Tutkimuksesta vastuussa olevat tiedemiehet ovat ennustaneet, että uusia molekyylejä eli ”pesäpallohanskoja” tullaan kehittämään myös muihin syöpiin.

Jäämme odottamaan uusia edistysaskelia.

 

UUTISIA VERKOSSA