Mitä naisen tulee tietää paksusuolensyövästä?

· tammikuu 13, 2017
Aikainen diagnoosi vähentää paksusuolensyövän todennäköisyyttä jopa 90-prosenttisesti. Siten onkin aivan ensiarvoisen tärkeää, että mahdolliset oireet otetaan huomioon, jotta aikainen havaitseminen helpottuisi.

Maailman terveysjärjestö (WHO) on todennut, että paksusuolensyöpä (tai peräsuolen syöpä) on sairaus, jota esiintyy 10-15 prosentilla maailman väestöstä. Siten se on juuri keuhkosyövän alla yleisyyden mukaan luokiteltuna.

Yksi tärkeä asia tähän aiheeseen liittyen on se, että keuhko- ja paksusuolensyövän esiintyminen on suurempaa naisilla.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa hiukan tästä aiheesta, joka on olennainen naisten hyvinvointiin liittyen. Kannattaa jatkaa lukemista, sillä hyödyt tietoisuudesta voivat olla suuret! Mistä on kyse naisen paksusuolensyövässä, ja miten sitä voidaan estää?

Paksusuolensyövän esiintyminen naisilla

Paksusuolensyöpää esiintyy suurella osalla yli 50-vuotiaista ihmisistä. 10 % tämän syövän tapauksista havaitaan kuitenkin paljon nuoremmilla henkilöillä. Itse asiassa on ilmennyt tapauksia, joissa jopa 20-vuotias on saanut paksusuolensyövän.

Aivan viime aikoihin asti tämä syöpä oli tavallisempi miehillä, mutta muutama vuosi sitten lääkärit alkoivat varoitella paksusuolensyövästä kärsivien naisten lukumäärän kasvusta.

Vaikka ei tiedetäkään, mikä tarkalleen ottaen aiheutti tämän muutoksen, tietyt tekijät kuten tupakointi ja eräät elämäntyylit voivat aiheuttaa lisääntymistä kyseisen sairauden ilmaantumisessa.

Tässä haluamme muistuttaa, että tällä hetkellä ei kuitenkaan tiedetä aivan tarkalleen, mikä tämän sairauden aiheuttaa. Kymmenet hyvin nuoret ihmiset, joilla on terveelliset elämäntavat, ovat nimittäin myös saaneet tämän syövän.

Seuraavaksi esittelemme eräät faktat, jotka ovat oleelliset kyseisen sairauden estämisen kannalta, ja ne kannattaakin ottaa huomioon elintavoissa.

Mikä on paksusuolensyöpä?

Paksusuolensyöpä syntyy paksusuolessa tai peräsuolessa. Se alkaa lähes aina samalla tavalla: epänormaalilla kasvulla paksusuolen seinämässä, ja tämä kasvu on pienten polyyppien muodossa.

Potilaat saattavat elää näiden pienten polyyppien kanssa usean vuoden ajan ilman, että heillä olisi erityisen huomattavia oireita, mutta riskinä on näiden polyyppien muuttuminen syöpäsoluiksi. Suurin oire tästä on veri ulosteessa.

On kahden tyyppisiä polyyppeja, jotka ovat kaikkein yleisimpiä:

  • Adenomatoottiset polyypit (nämä muuttuvat syöväksi).
  • Tulehtuneet ja hyperplastiset polyypit: nämä ovat kaikkein yleisin tyyppi, ja ne eivät yleisesti ottaen muutu syöpäsoluiksi.

Naisen vatsakipu

Naisten oireita paksusuolensyövästä

Miehillä ja naisilla on periaatteessa samanlaiset oireet paksusuolensyövästä. Ainoa ero on se, että naiset eivät välttämättä kiinnitä huomiota tämän syövän oireisiin, sillä he saattavat sekoittaa ne muihin ilmiöihin, joita voivat olla seuraavat:

  • Kuukautiset, ummetus ja ripuli. Muista, että tämän tyyppiset ongelmat ovat yleisempiä naisilla, ja siksi heidän kohdallaan vie kauemmin, ennen kuin he käyvät asian vuoksi lääkärissä.
  • Uupumus ja vähäinen energia. Nämä ovat myös hyvin tyypillisiä oireita naisilla.
  • Vatsan turpoaminen, raskas olo ja hidas ruoansulatus.
  • Paksusuolensyöpä on yleisesti ottaen tunnistettavissa siitä, että ulosteessa näkyy äkillisesti verta. Jos huomaat, että ulosteesi on myös hyvin ohutta, tämä on merkki siitä, että sinun kannattaisi käydä lääkärissä.
  • Muista, että veri ulosteessa ei aina ole huomattavissa paljaalla silmällä katsottuna. Sinulla voi olla myös anemiaa.

Saatat ensin yhdistää oireet johonkin harmittomaan ilmiöön, mutta todellisuudessa kyseessä voi olla vakava ja piilossa oleva sairaus.

Tässä tulisi myös huomauttaa, että moni näistä oireista voi myös olla yhteydessä muihin syihin, kuten paksusuolentulehdukseen, ruoka-aineallergioihin, haavaumiin tai sappirakon ongelmiin. Mene siis vain yksinkertaisesti lääkäriin, jotta voisit sulkea pois mahdolliset epäilykset.

Avainasia on varhainen havaitseminen

Syöpäsolut

Paksusuolensyöpä on sairaus, joka ilmenee samalla tavalla sekä naisilla että miehillä. Siksi terveydenhoidon organisaatiot ovatkin laatineet yleiset menetelmät aikaisen havaitsemisen mahdollistamiseksi.

Aivan kuten koskee gynekologista tutkimustakin, on hyvä idea pyytää yksinkertainen peräsuolen tutkimus, jos olet seuraavissa tilanteissa:

  • Ikäsi on yli 50.
  • Suvussasi on esiintynyt paksusuolensyöpää.
  • Heti, jos huomaat verta ulosteessasi ja koet myös jatkuvaa vatsakipua.

Kokeissa on kyse yksinkertaisesta tutkimuksesta, jotta ulosteessa oleva mahdollinen veri voitaisiin havaita, ja samalla tehdään myös kolonoskopia. Tämä viimeisin on hiukan ”epämukava” toimenpide, mutta se on kuitenkin aivan välttämätön tutkimuksen kannalta.

Antonio Linares on ruoansulatukseen erikoistunut lääkäri Covodonga Healing Institute -instituutissa Espanjassa, ja hänen mukaansa aikaisen diagnoosin avulla 90 % potilaista voidaan parantaa.

Tämä johtuu eräästä hyvin yksinkertaisesta syystä. Ennen kuin pahanlaatuinen kasvain kehittyy, ilmaantuu ensimmäinen polyyppi. Ensimmäisissä vaiheissa tämä haavauma on aina hyvälaatuinen. Jos sitä ei kuitenkaan poisteta, siitä muodostuu huonolaatuinen ajan kuluessa.

Tarpeellisten ennaltaehkäisevien kokeiden avulla paksusuolensyöpää voidaan vähentää oleellisesti, mikäli käytössä ovat tehokkaat tekniikat ja tarkastukset.