7 myrkyllistä tunnetta, jotka estävät onnellisuuttasi
On olemassa käsite, jota käytetään nykyisin ehkä liikaakin psykologian ja henkilökohtaisen kehityksen alueella. Puhumme tässä “myrkyllisyydestä”, eli siitä ajatuksesta, että jotkut ihmiset ja käytösmallit voivat olla ikään kuin myrkyllisiä. No, joskus käsitteet siirtyvät vaivattomasti valtavirtakulttuurin sanavalikoimaan, mutta ne tulee kuitenkin nähdä oikeassa kontekstissa. Oletko sinä kokenut niin sanottua myrkyllistä tunnetta?
Ei ole olemassa “myrkyllisiä ihmisiä”. On sen sijaan ihmisiä, jotka eivät osaa rakentaa kunnioittavia, terveellisiä ja hyviä ihmissuhteita.
Samoin on niin, että kun puhutaan myrkyllisistä tunteista, viitataan sellaisiin tunteisiin, jotka sattuvat. Ne estävät hyvinvointiamme sekä muodostavat muureja onnellisuuden ja itsemme välille. Sitten ne estävät sitä, että voimme saavuttaa vahvan psykologisen terveyden.
Sana “myrkyllinen” ei siis ole mitenkään tieteellisesti kokeiltu käsite. Se antaa kuitenkin hyödyllisen kuvauksen siitä, mitä yritämme nyt saada kerrottua. Kyseessä on epätoiminnallinen käytös, joka aiheuttaa kipua, onnetonta oloa ja epäterveellisyyttä.
Tällä kertaa haluamme kertoa kyseisestä aiheesta. Katsomme ensin eräitä perustunteita, seitsemää myrkyllistä tunnetta, jotka vaikuttavat henkilökohtaiseen tasapainoosi sekä kykyysi viettää onnellista ja tervettä elämää.
Lue aiheesta lisää: 5 merkkiä siitä, että olet myrkyllinen ihminen
1. Häpeä
Sanotaan, että häpeä vähenee ajan kuluessa. Itse asiassa se kuitenkin pahenee, kunnes se menee pidemmälle kuin koskaan kuvittelit olevan mahdollista. Se voi tunkeutua lähes jokaiselle elämäsi osa-alueelle.
On olemassa monen tyyppistä häpeää: häpeää omana itsenä olemisesta, omista vaatteista, sanomisesta jotakin jollekin sellaiselle henkilölle josta pidät, kysymyksen esittämisestä, johonkin henkilöön luottamisesta, haavoittuvaisena olemisesta…
On totta, että sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja päivittäisessä käytöksessä on olemassa säännöt ja rajat. Nämä rajat ovat sellaisia, joita ei ylitetä moraalisten seikkojen tai kohteliaisuuden vuoksi, tai sitten muista vastaavista syistä.
Mitä tulee kuitenkin ihmisen henkilökohtaiseen kehittymiseen, häpeä rajoittaa usein identiteettiä ja eheyden tunnetta.
Häpeä liittyy pelkoon ja epävarmuuteen. Siten onkin hyvä idea kaivautua syvemmälle siihen, mitä et itsessäsi hyväksy tai siihen, mikä saa olosi epämukavaksi, jotta voisit työstää tätä asiaa.
Lue aiheesta lisää: Henkisesti vahvojen ihmisten 7 tunnuspiirrettä
2. Ahdistus
Ahdistus on myrkyllistä silloin, kun se saa ihmisen musertumaan ja kun se ylittää terveellisen rajan.
- Kun tunnet olevasi jonkin tyyppisen jatkuvan uhan alaisena tai kun sinulla on stressiä joka ei mene pois, tai kun tunnet ahdistusta joka nakertaa sinua, on kyse myrkyllisyydestä. Toisin sanoen ahdistuksesta tulee negatiivinen tunne, joka valtaa kaiken.
- Jatkuva ahdistus ei työnnä sinua olemaan parempi. Itse asiassa se saakin aikaan lannistumisen. Se saa sinut uuvuksiin, musertuneeksi ja kyvyttömäksi keskittymään.
3. Hätä
Hätä on oikea aikapommi. Kuuluuhan siihen kovin paljon negatiivisia asioita: pelko, tunne vaarasta, negatiivisuus, epävarmuus, turhautuminen, kipu ja niin edelleen.
Kukaan ei voi elää hädässä ikuisesti. Tämä on käytännössä katsoen elämistä kuolleena, ja se on sen mahdollisuuden pois sulkemista, että voisit olla vapaa ja onnellinen ihminen.
Lue aiheesta lisää: 7 erilaista meditaation muotoa ja niiden hyödyt
4. Jatkuva tyytymättömyys
Joskus tyytymättömyys voi olla voimakas moottori, joka saa sinut muuttumaan, liikkumaan ylöspäin ja tekemään asioissa parannuksia.
- Mutta kun tyytymättömyys on kroonista eikä toimi tällaisena moottorina, se on sairaus, joka saa kaiken valtaansa.
- Lopulta käy niin, että menetät kaiken intosi, energiasi ja motivaatiosi. Et enää hymyile.
Ole varovainen asian kanssa. Jos tyytymättömyytesi on kroonista, tässä on luultavasti kyse siitä, että sinulla on jonkin tyyppinen masennus.
5. Kateus
Kateus ei ole oikein, eikä se ole terveellistä. Lisäksi sen tunteminen koko ajan saa itsetuntosi vajoamaan alas.
- Kateus johtaa sinut kärsimyksen tielle. Kun haluat mitä tahansa sellaista, joka ei ole sinun tai jota et pysty saamaan, tämä on haitallista, eikä se ole hyväksi psykologiselle terveydellesi.
- Kun et voi olla onnellinen toisten ihmisten menestyksestä, ja kun et pysty kunnioittamaan ja juhlimaan sitä mitä muut ovat tai mitä heillä on, tämä kertoo sinusta paljon.
- Sinun tulee oppia juhlistamaan itseäsi, rakastamaan itseäsi sekä lisäksi olemaan onnellinen toisten puolesta.
6. Jatkuva pelko
Jos onnellisuus halutaan määritellä hyvin yksinkertaisella tasolla, se voisi olla jotakin tämän kaltaista: pelon läsnäolon puuttuminen.
Tiedämme kuitenkin, että pelolla on tarkoituksensa, sillä se on tarpeellinen asia ihmisen selviytymisen kannalta. Se saa sinut tietoiseksi vaarasta.
Mutta mitä sitten, jos kaikki pelottaa? Mitä sitten, jos sinusta tuntuu siltä, että kaikki mene pieleen ja että sinua vastaan hyökätään, sinua kritisoidaan, sinut hylätään? Tässä tapauksessa mennään kohti myrkyllistä tunnetta.
Lue aiheesta lisää: Pidä rinnallasi ne, jotka tekevät sinut onnelliseksi
7. Turhautuneisuus
Terveellinen turhautuneisuus motivoi ihmistä muuttumaan ja pääsemään yli esteistä.
On kuitenkin muistettava, että myrkyllinen turhautuneisuus saa sinut ajautumaan pelkoihin, menetettyihin unelmiin ja periksi antamiseen.
- Älä unohda sitä, että turhautuminen saa ravintonsa epäonnistumisesta ja pettymyksistä. Se saa virtaa toteutumattomaksi jätetystä unelmasta ja siitä tavoitteesta, johon et yltänyt.
- Siten onkin niin, että ennen kuin sinusta tulee katkera ihminen, kannattaa opettaa itsellesi, kuinka voit oppia virheistäsi ja epäonnistumisistasi. Näin voit liikkua eteenpäin, laittaa käytäntöön oppimasi asiat, ottaa hallinnan sekä valmistaa itsesi taas menestykseen.
Lopputiivistyksenä voimme todeta, että kaikki kuvaamamme tunteet voivat olla myrkyllisiä. Ne voivat myös kaikki olla positiivisia asioita, kunhan pidät ne hallinnassa.
Kun ne saavat elämäsi valtaansa ja löytävät paikkansa mielestäsi, ja kun itse annat niiden tehdä näin, niistä tulee myrkyllistä tunnetta.
Artikkelin pääkuva on peräisin lähteestä wikiHow.com.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Rowe, A. D., & Fitness, J. (2018). Understanding the role of negative emotions in adult learning and achievement: A social functional perspective. Behavioral sciences, 8(2), 27.
-
Macdonald, J., & Morley, I. (2001). Shame and non‐disclosure: A study of the emotional isolation of people referred for psychotherapy. British Journal of Medical Psychology, 74(1), 1-21.
-
Härtel, C. E. (2008). How to build a healthy emotional culture and avoid a toxic culture. Research companion to emotion in organizations, 575-588.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.