Ole onnellinen ilman onnellista loppua

Toisin kuin saduilla, oikeilla elämäntarinoilla ei aina ole onnellista loppua. Mutta taika on siinä, että oppii nauttimaan pienistä, todellisen onnen hetkistä.
Onnellinen

Kaikki oppivat lapsena, että tarinoilla on aina onnellinen loppu. Aivan kuin sillä viimeisellä sivulla maailmaan astuisi harmonia, jossa kaikki on kaunista ja loppu paras mahdollinen.

Parit nauttivat pitkästä ja onnellisesta elämästä yhdessä, ongelmat ratkeavat ja pahat ihmiset ja asiat katoavat kuin taikaiskusta.

On kuitenkin hyvä muistaa, että Charles Pierrot’n tai Christian Andersenin alkuperäiset sadut eivät olleet aivan yhtä onnellisia kuin Walt Disneyn. Ensimmäisten satujen prinsessat eivät aina päätyneet naimisiin koko valtakunta jalkojensa juuressa.

Sekä lasten että aikuisten mielet tarvitsevat kuitenkin tasapainoa, ja ajatus siitä, että kaikki sujuu hyvin ja päättyy ikuiseen onneen, on osa tätä tasapainoa.

On aika olla viisas ja realistinen, ja ennen kaikkea lakata ihannoimasta tiettyjä käsitteitä, kuten rakkaussuhteita. Tässä artikkelissa kutsumme sinut pohtimaan tätä aihetta.

Parhaat tarinat eivät tarvitse onnellista loppua

Sinulla on varmasti mielessä useampi sellainen suhde, joka ilman idyllistä, onnellista loppuakin on ollut läpikäymisen ja kokemisen arvoinen.

Se suhde, jonka vuoksi vuodatit niin monia kyyneleitä teini-ikäisenä ja josta oli niin vaikea päästä yli, mutta joka kuitenkin opetti sinulle jotakin… Yhä tänään se elää muistoissasi taianomaisena kokemuksena.

Tuo on vain yksi esimerkki – meillä kaikilla on kokemuksia, jotka eivät menneet odotusten mukaisesti, mutta emme kadu niitä.

”Parhaat” tarinat eivät nimittäin tarvitse onnellista loppua ollakseen loistavia tarinoita. Loistavia menneisyyden hetkiä.

Hyppy

Onnellinen ilman tarinaa

Tal Ben-Shahar on psykologi ja professori Harvardin yliopistossa, ja kirjoittanut myös useita tunnettuja kirjoja, jotka opettavat, kuinka olla onnellinen.

Lue myös: Ole oma itsesi ja löydät onnellisuutesi

Niin oudolta kuin se saattaakin kuulostaa, ajatus siitä, että ihmisille annetaan työkaluja, jotka auttavat heitä saavuttamaan enemmän ihmisinä, on suhteellisen uusi, mutta on aina herättänyt paljon mielenkiintoa.

  • Tohtori Ben-Shahar, mm. kirjassaan ”The Pursuit of Perfect” (suom. ”Täydellisyyttä etsimässä”) ja muissa julkaisuissaan, on tästä hyvä esimerkki, sillä hän tarkastelee sitä, miten ihmiset etsivät vastauksia eksistentiaaliseen tyhjiöön käyttämällä positiivisia psykologisia lähestymistapoja.
  • Hän korostaa, että on tärkeää olla antamatta liikaa painoarvoa onnellisille tarinoille ja varoa sitä harhakäsitystä, että pyrkisit saavuttamaan ikuista tai pysyvää onnea.
  • Ensimmäinen asia, jota sinun tulisi välttää, on suurten odotusten ruokkiminen sekä täydellisyyden tavoittelu. On parempi olla nöyrempi, realistisempi ja ennen kaikkea arvostaa sitä, mitä elämässä jo on.
  • Monet ihmiset tekevät sen virheen, että he kohdistavat kaiken onnensa siihen, että ”saavat haluamansa” (elämänkumppanin, täydellisen talon, unelmatyön).
  • Unelmoiminen ei ole koskaan pahasta, kuten eivät myöskään korkeat odotukset, mutta on parempi unelmoida realistisesti ja jalat tiukasti maassa.

Sadut (korkeat odotukset, fantasiat, vääränlaiset ihanteet) ovat vankiloita henkilökohtaiselle kasvulle. Jos et saavuta sitä, mihin pyrit, tyytymättömyyden varjo asettuu yllesi.

Joten… mitä jos tyytyisit hieman vähempään?

Nainen ja lintu

Paras hetki on nyt

Toinen ansa, johon ihmiset usein lankeavat on se, että he kohdistavat kaikki unelmansa ja toiveensa huomiselle.

Sitten kun saat yhden asian, voit tehdä jotain toista; sitten kun löydät täydellisen kumppanin, olet vihdoin kokonainen; sitten kun lähdet sinne lomalle, olet onnellinen ja tyytyväinen ikuisesti.

Suosittelemme lukemaan: Arvosta läheisiäsi jo ennen kuin menetät heidät

Tällainen järkeily ei ole sopivaa eikä tervettä henkisen hyvinvointisi kannalta. Voit siirtää myöhemmäksi tehtäviä, toimintoja ja tapaamisia, mutta onneasi ei koskaan pitäisi panna hyllylle.

  • Paras tilaisuutesi on nyt. Sen sijaan, että ajattelisit olevasi onnellinen vasta sitten, kun löydät täydellisen kumppanin, yritä olla tyytyväinen itseesi nyt ja siihen mitä sinulla on.
  • Et tarvitse ketään toista tunteaksesi olosi hyväksi. Tunne olosi hyväksi nyt, vain itsesi kanssa.
  • Sen sijaan, että ajattelisit aina tulevaa lomaa hetkenä, jolloin sinulla on oikeasti aikaa hoitaa stressiäsi, etsi pieniä rauhoittumisen hetkiä jokaisen päivän päätteeksi.

Se on terapeuttista ja terveellistä.

Lopuksi, tarinat ja sadut toimivat erinomaisesti lasten ja lastenmielisten mielikuvituksen elävöittäjinä, mutta aikuisten tulisi ymmärtää, että ollakseen onnellinen ei kannata etsiä taianomaista täydellisyyttä, jota tällainen kirjallisuus ruokkii.

Parhaat hetket elämässä eivät aina pääty hyvin, mutta ne ovat mahtavia hetkiä, jotka ovat elämisen arvoisia – ja elämä koostuu loppujen lopuksi vain hetkistä.