Logo image
Logo image

7 merkkiä endometrioosista

3 minuuttia
On tärkeää oppia tunnistamaan endometrioosin oireet oikean diagnoosin saamiseksi. Kun endometrioosi todetaan ajoissa, voidaan välttää vakavat komplikaatiot, jotka voivat pitkällä aikavälillä vahingoittaa terveytesi.
7 merkkiä endometrioosista
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Endometrioosia ilmenee hedelmällisessä iässä olevilla naisilla ja sen ensioireet voivat ilmetä jopa ennen ensimmäisiä kuukautisia. Vakavimmillaan oireilu on yleensä 25-35 -vuotiaana. Endometrioosista ei voi parantua, mutta on muutamia hoitoja, jotka voivat kohentaa elämänlaatua ja tehdä sairauden kanssa elämisestä helpompaa. Kerromme seuraavassa endometrioosista tarkemmin ja siitä, mitkä sen mahdolliset merkit ovat.

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, tavallisesti vatsakalvon pinnalla, emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen pinnalla. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion.

Endometrioosipesäkkeet käyttäytyvät samantapaisesti kuin kohdun limakalvo. Ne reagoivat kuukautiskierron mukaiseen estrogeenitason nousuun ja laskuun. Estrogeenitason kohotessa pesäkkeet paksuuntuvat ja vatsaontelossa vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia, jonka seurauksena voi muodostua arpikudosta ja elimiä toisiinsa liimaavia kiinnikkeitä.

Endometrioosi voi aiheuttaa huomattavia ja kivuliaita oireita, joista tulisi keskustella gynekologin kanssa.

Kivuliaat kuukautiset voivat johtua endometrioosista

Endometrioosista kärsivän kuukautiset voivat olla tavallista kivuliaammat. Vatsakrampit voivat olla niin voimakkaita, että ne vaativat vuodelepoa ja särkylääkkeiden ottamista. Vakavat kuukautiskivut ovat usein ensimmäinen merkki endometrioosista.

Kuukautisten aikana kohdun paksuuntunut limakalvo poistuu, kun munasolu ei ole hedelmöittynyt. Kun kohdun limakalvokudosta esiintyy myös muualla vatsaontelossa, vaikuttaa kuukautisten aikainen kipuilu kaikilla niillä alueilla, joilla kudosta on. Endometriset solut vuotavat ja tulehtuvat ja aiheuttavat pahoja kipuja kuukautisten aikana.

Jos huomaat kuukautiskipujen muuttuneen tavallista voimakkaammiksi, on syytä pitää tilannetta silmällä. Jos kipuilu jatkuu pitkään ja on epätavallisen voimakasta, käänny gynekologin puoleen.

Suositeltua lukemista: Endometrioosin hoito ravinnon avulla

Kipu yhdynnän aikana

Some figure

Endometrioosi voi vaikuttaa moniin eri elimiin ja alueisiin lantion seudulla, jolloin kontakti tulehtuneeseen alueeseen voi aiheuttaa kipua. Seksin aikana tuntema kova kipu voi johtua endometrioosista, sillä yhdyntä voi lisätä painetta tulehdusalueilla.

Monet naiset kärsivät yhdyntäkivuista, mutta eivät osaa yhdistää kipuilua endometrioosiin. Usein pelkona on esimerkiksi kohdunkaulan syöpä. Kun papa-kokeessa ei näy mitään tavallisesta poikkeavaa, saattaa nainen ajatella, ettei asialle ole tehtävissä mitään. Seksielämä kärsii, kun nainen ei pysty harrastamaan seksiä tai ei nauti siitä. On tärkeää muistaa, että seksin tulisi olla nautinnollista, ei epämukavaa tai kivuliasta. Jos tunnet kipua yhdynnän aikana, on jokin pielessä.

Miten endometrioosikipu ilmenee? Miten sen erottaa kuukautiskivuista ja muista vatsan alueen oireista? Endometrioosiin liittyvä kipu on yleensä seuraavanlaista:

  • Se ilmenee sykleissä
  • Kipu on kovaa ja voimakasta
  • Kipu pahenee hiljalleen
  • Kipu vastaa kuukautisten aikana koettuja kramppeja
  • Tavalliset särkylääkkeet tuovat vain vähän helpotusta

Hedelmättömyys

Endometrioosi voi johtaa raskaaksi tulemisen vaikeuksiin. Monet hedelmättömät naiset saavat myöhemmin tietää kärsivänsä endometrioosista. Endometrioosin ylimääräinen kudoskasvu voi estää munasolun hedelmöittymisen ja vaikeuttaa munasarjojen ja kohdun toimintaa.

Krooninen tulehdustila lantion alueella voi estää sikiön kiinnittymisen kohdun seinämään. Yleensä endometrioosin aiheuttamaa hedelmättömyyttä voidaan onneksi hoitaa.

Endometrioosin hoito vaatii kärsivällisyyttä ja täsmällisyyttä. Seuraa gynekologin antamia ohjeita ja ota määrätyt lääkkeet.

Suoliston ongelmat ja kipu kuukautisten aikana

Some figure

Usein endometrioosi vaikuttaa myös suolistoon, sillä sen läheisyys kohtuun ja muihin sukuelimiin lisää riskiä kudoksen leviämiseen suoliston alueelle.

Kuukautisten aikana endometrioosikudos voi aiheuttaa suolistossa kipua ja tulehdusta, sekä seuraavia oireita:

  • Ilmavaivat
  • Turvotus
  • Vakavat vatsakrampit
  • Verinen uloste
  • Vakavissa tapauksissa voi ilmetä suolistotukoksia

Jos huomaat kärsiväsi näistä oireista, varaa aika lääkäriin välittömästi. Lääkäri voi arvioida tilanteesi ja ohjata sinut oikeaan suuntaan jatkotutkimusten varalta.

Kipu virtsatessa

Aivan kuten suolisto, myös virtsatiet voivat joutua endometrioosin vaikutuksen alaiseksi. Saatat kärsiä virtsarakon ongelmista kuukautisten aikana, kun endometrioosi on pahimmillaan. Virtsatessa voi ilmetä kipua ja joissain tapauksissa virtsan seassa voi esiintyä verta.

Vakavissa tapauksissa endometrioosi voi vaikuttaa jopa virtsajohtimiin ja munuaisiin.

Krooninen lantiokipu

Some figure

Endometrioosin oireet voivat liittyä moniin lantion alueen elimiin ja kudoksiin, ja usein oireet kehittyvät hitaasti vuosien aikana. Kun endometrioosi on edennyt pitkälle, se voi aiheuttaa jatkuvaa, kroonista kipua lantion alueella – kipu ei siis esiinny enää pelkästään kuukautisten yhteydessä.

Krooninen lantiokipu voi vaikuttaa vakavasti potilaan elämään, sillä jatkuva kipu haittaa työskentelyä, vapaa-aikaa ja ihmissuhteita.

Suositeltua lukemista: Verenvuoto kuukautisten välillä – mistä on kysymys?

Pidä endometrioosin oireita silmällä

Jos tunnistat itsesi tässä artikkelissa mainituista oireista, varaa aika lääkäriin. Jatkotutkimuksissa voidaan todeta, mistä oireilu johtuu.

Oireita voidaan hoitaa muun muassa tulehduskipulääkkeillä, hormonilääkkeillä tai leikkauksella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.