7 kotihoitoa suun rakkuloihin
Haavaumat tai rakkulat suussa ovat pieniä ja pinnallisia alueita, jotka ovat väriltään valkoiseen vivahtavia, ja niillä on punaiset reunat. Ne ilmaantuvat yleensä limakalvoille poskissa, kielessä ja kitalaessa. Suun rakkuloihin liittyy usein inhottavaa kipua ja epämukavaa oloa.
Vaikka niiden ulkonäkö saattaakin tuoda mieleen huuliherpeksen, nämä rakkulat ovat aivan eri asia. Ne eivät itse asiassa ole tarttuvia, eivätkä ne myöskään ilmaannu suun ulkopuolelle.
On kuitenkin muistettava, että niiden ilmaantuminen voi kertoa heikentyneestä vastustuskyvystä, kuten myös stressistä, vammoista tai huonosta hygieniasta.
Vaikka rakkulat tulevatkin katoamaan itsestään muutaman päivän kuluttua, on aina hyvä idea laittaa jonkinlaista hoitotuotetta, jotta rakkuloiden häipymistä voitaisiin nopeuttaa ja jotta tulehdusten kehittymistä voitaisiin estää.
Tällä kertaa haluamme siis jakaa hieman tietoa sellaista luonnontuotteista, joiden avulla voit taltuttaa nämä pienet vaivat nopeasti – lue lisää, sillä seuraavassa kerromme seitsemästä luonnollisesta hoidosta suun rakkuloihin!
1. Valkosipuli
Valkosipuli on aines, jolla on antiseptisia ja bakteereja torjuvia ominaisuuksia. Ne toimivat tulehduksia estäen suussa silloin, kun tätä tuotetta käytetään suoraan haavaumien alueella.
Allisiini, joka on valkosipulin aktiivinen aines, on rakkuloiden tulehtuneisuuden vähentäjä, joka kohentaa solujen toimintaa, ja siten parantuminen on nopeampaa.
Kuinka valkosipulia käytetään suun rakkuloihin?
- Paina yhtä valkosipulinkynttä, ja hiero nesteellä suun rakkulaa 2-3 minuutin ajan.
- Huuhtele alue sitten runsaalla vedellä, ja toista tätä hoitoa kaksi kertaa päivässä.
Lue lisää aiheesta: Aloita päivä terveellisesti hunajasta, valkosipulista ja sitruunasta valmistetulla tehosiirapilla
2. Ruokasooda
Ruokasooda on perinteinen hoito moniin ongelmiin, jotka vaikuttavat suun terveyteen.
Se sisältää antiseptisia ja tulehtuneisuutta vähentäviä aineita, jotka edistävät suun rakkuloiden parantumista nopeasti.
Sen käyttö vähentää riskiä saada tulehdus kyseisellä alueella, ja koska se auttaa säätelemään pH-arvoa, se myös tehostaa ihon korjaantumista.
Kuinka ruokasoodaa käytetään suun rakkuloihin?
- Kostuta pieni määrä ruokasoodaa vedellä, ja hiero tahnaa koko suun alueelle.
- Toista tätä hoitoa joka päivä hampaiden harjauksen jälkeen.
3. Greipin siemenistä saatava uute
Luonnollinen uute, jota saadaan greipin siemenistä, on tehokas antibiootti joka auttaa tuhoamaan ne bakteerit, jotka saavat aikaan suun tulehduksia.
Antioksidantit ja desinfioivat yhdisteet suojaavat vaurioitunutta ihoa rakkulan ympärillä, ja ne vähentävät tulehtuneisuutta sekä estävät hajujen muodostumista.
Kuinka tätä tuotetta käytetään suun rakkuloihin?
- Laita useampi tippa greipinsiemenenuutetta kupilliseen lämmintä vettä, ja käytä tätä nestettä suuvetenä harjattuasi hampaasi.
- Toista tätä hoitoa enintään kolme kertaa päivässä.
4. Vetyperoksidi
Vetyperoksidin desinfioivat ja palauttavat ominaisuudet voivat olla avuksi suun rakkuloihin.
Laita sitä suoraan hoidettavalle alueelle, ja voit nopeuttaa kudosten parantumista sekä samalla estää bakteerien lisääntymistä.
Kuinka vetyperoksidia käytetään suun rakkuloihin?
- Kasta puuvillavanua vetyperoksidiin, ja hiero sitten rakkulan aluetta.
- Toista tätä hoitoa 3-4 kertaa päivässä.
Voit myös laittaa ruokalusikallisen vetyperoksidia veteen ja käyttää tätä nestettä sitten suuvetenä.
5. Piparminttuöljy
Piparmintun eteerisellä öljyllä on tulehtuneisuutta torjuvia ja antiseptisia ominaisuuksia, jotka auttavat estämään suun rakkuloista johtuvia tulehduksia.
Kuinka piparminttuöljyä käytetään suun rakkuloihin?
- Kostuta puuvillavanua piparminttuöljyyn, ja laita sitten nestettä huolellisesti rakkulaan.
- Toista tätä hoitoa 2-3 kertaa päivässä tarpeen mukaan.
6. Luonnonjogurtti
Jogurtin sisältämä maitohappo auttaa säätelemään suun limakalvojen pH-arvoa. Tällä tavalla jogurtti sitten vähentää suun happoisuutta sekä lisää terveellisten bakteerien määrää.
Kun laitat maustamatonta jogurttia suoraan rakkulan alueelle, voit kohentaa ihon kuntoa sekä estää tulehdusten syntyä.
Kuinka luonnonjogurttia käytetään suun rakkuloihin?
- Syö ainakin puoli kupillista maustamatonta jogurttia päivässä, ja varmista, että se pääsee kosketuksiin sen alueen kanssa, jota haluat hoitaa.
Lue aiheesta lisää: Resepti: kotitekoinen jogurtti
7. Kurkumatahna
Kurkumasta valmistettu tahna saattaa olla tehokas apu suun rakkuloiden hoidossa, ja se on hyvä hoito myös muihin sellaisiin ilmiöihin, jotka heikentävät suusi terveyttä.
Tämä juuri sisältää aktiiviyhdistettä nimeltään kurkumiini, joka antaa kurkumalle sen erityisen värin, mutta lisäksi tuottaa sen antibioottiset ja tulehtuneisuutta torjuvat ominaisuudet.
Kuinka kurkumaa käytetään suun rakkuloihin?
- Ota pieni määrää jauhettua kurkumaa, kostuta sitä hiukan vedellä, ja laita sitten tästä muodostuvaa tahnaa suoraan rakkuloille.
- Anna vaikuttaa 2-3 minuutin ajan, ennen kuin huuhtelet tahnan pois.
- Toista tätä hoitoa 2-3 kertaa päivässä.
Onko sinulla joskus ollut suun rakkuloita? Seuraavalla kerralla kokeile näitä luontaishoitoja, joiden avulla voit nopeuttaa suusi tervehtymistä vaivattomasti!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rioboo, M., & Bascones, A. (2011). Aftas de la mucosa oral. Avances En Odontoestomatología. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0213-12852011000200002
- Ankri, S., & Mirelman, D. (1999). Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes and infection, 1(2), 125-129. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1286457999800033
- Mayoclinic.org. (n.d.). Canker Sore – Diagnosis And Treatment – Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/canker-sore/diagnosis-treatment/drc-20370620
- Cvetnić, Z., & Vladimir-Knežević, S. (2004). Antimicrobial activity of grapefruit seed and pulp ethanolic extract. Acta pharmaceutica, 54(3), 243-250. https://hrcak.srce.hr/16867
- Sivropoulou, A., Kokkini, S., Lanaras, T., & Arsenakis, M. (1995). Antimicrobial activity of mint essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 43(9), 2384-2388. https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf00057a013
- Chimenos Küstner, E., & López López, J. (2010). Efectividad de los colutorios antisépticos en el tratamiento de las lesiones inflamatorias de la mucosa oral. Actualización de conocimientos. Gaceta Dental, 2010, vol. XXI, num. 217, p. 116-123. http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/112617/1/579353.pdf
- Jacob, A., Wu, R., Zhou, M., & Wang, P. (2007). Mechanism of the anti-inflammatory effect of curcumin: PPAR-γ activation. PPAR research, 2007. https://www.researchgate.net/publication/5576700_Mechanism_of_the_Anti-inflammatory_Effect_of_Curcumin_PPAR-g_Activation
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.