7 kolesterolia kontrolloivaa ruokaa

Yritätkö kontrolloida kolesteroliasi? Nämä 7 ruokaa voivat auttaa!
7 kolesterolia kontrolloivaa ruokaa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kolesteroli on eräänlainen rasva, jota keho tarvitsee (jonkin verran) toimiakseen optimaalisesti.

Vaikka se liitetään moniin terveysongelmiin, minimaalinen annos tämäntyyppistä rasvaa on tärkeä osallinen joidenkin hormonien erityksessä ja tiettyjen kehonrakenteiden muodostuksessa. 

Maksasi tuottaa kolesterolia tasaisesti. Sen tasot voivat nousta myös jos nautit tiettyjä ruokia, jotka sisältävät sitä.

Tuloksena tämä vaikuttaa siihen, kuinka sydän-ja verenkiertoelimistösi toimii. Kuten saatat jo tietää, tämä voi johtaa vaarallisiin elämää uhkaaviin tilanteisiin.

Tästä syystä on elintärkeää parantaa syömistapoja rajoittamalla rasvan kulutusta ja syömällä enemmän ruokia jotka alentavat kolesterolia.

Tämän päivän artikkelissa haluamme jakaa 7 parasta kolesterolia kontrolloivaa ruokaa.

1. Kaura

kaura on terveellistä

Kaura ei ole vain yksi täydellisimmistä viljoista ravitsemuksellisesta näkökulmasta katsottuna, mutta se on myös kaikista terveellisin.

Lisäksi kaura sisältää pieniä määriä linoleiinihappoja. Yhdessä niiden kuidun ja lesitiinipitoisuuden kanssa nämä ominaisuudet vaikuttavat alentavasti veren kolesterolitasoihin. 

Tämän lisäksi kaura sisältää korkeita määriä avenasterolia, erääntyyppistä fytosterolia. Tämä vähentää rasvojen imeytymistä suolessa ja estää niitä kerääntymästä valtimoiden seinämiin. 

2. Ohra

Ohra sisältää eräänlaista sulavaa kuitua, joka tunnetaan beetaglukaanina. Sen jälkeen kun se on imeytynyt kehoon, se vähentää huonoa kolesterolia (LDL-tasoja).

Sen ravitsemuksellinen rakenne, joka on samankaltainen kauran kanssa, tekee siitä mahtavan ruokavaihtoehdon ihmisille, joilla on korkea kolesteroli.

Lisäksi se sisältää antioksidanttia, joka tunnetaan tokotrienolina, mikä löytyy viljan kuorista. Tämä auttaa suojaamaan valtimoitasi oksidatiivisilta vaurioilta. 

3. Avokado

nauti kolesterolia kontrolloivaa avokadoa

Avokadot tunnetaan niiden monista gastronomisista käyttötavoista. Se on herkullinen ruoka, jolla on hyötyjä niille, joilla on huonoa kolesterolia (LDL).

Se sisältää monityydyttymättömiä rasvahappoja. Nämä edistävät veressä olevien lipidien eliminointia sen sijaan, että ne antaisivat lipidien kerääntyä.

Mitä vielä, sen kuitu ja välttämättömät aminohapot auttavat metabolisoimaan rasvoja helpommin ja ehkäisemään niitä tulemaan suolen imeyttämäksi.

Lisäksi avokadot sisältävät eräitä kasviaineita, jotka tunnetaan stanoleina ja steroleina. Nämä hidastavat lipidien kerääntymistä kehossa. 

4. Rasvainen kala

Rasvainen kala on maukasta kolesterolia kontrolloivaa ruokaa!

Lisäksi niiden korkeat Omega-3 -monityydyttymättömien rasvojen ja antioksidanttien pitoisuudet parantavat valtimoiden elastisuutta samalla, kun ne lopettavat plakin ilmaantumisen niiden seinämillä.

Nämä terveelliset rasvat toimivat puhdistavina tekijöinä veressä, sillä ne poistavat tarvitsemattomia lipidejä ja lisäävät valtimoiden laajentumista. 

Jotkut parhaista laaduista ovat:

 • Sardiinit
 • Tonnikala
 • Lohi
 • Anjovikset
 • Makrilli
 • Hevosmakrilli
 • Silli

5. Vihreät lehtikasvikset

kontrolloida kolesterolia vihreiden lehtikasvisten avulla

Vihreät lehtikasvikset ovat tunnettuja ympäri maailman siitä, että ne ovat mahtavia painonpudotuksen apureita.

Niiden vähäkalorisuus ja korkea välttämättömien ravinteiden pitoisuus auttavat parantamaan metabolista aktiivisuutta. Tämä sallii kehoasi käyttämään kaloreita optimaalisesti.

Lisäksi ne sisältävät kuitua ja antioksidanttisia aineksia, jotka edistävät huonon kolesterolin (LDL) vähentämistä.

Lopulta, niiden pieni pitoisuus stanoleita ja steroleita hidastaa sisäelinten LDL:n imeytymistä ja auttaa ylläpitämään terveitä valtimoita. 

6. Palkokasvit

Säännöllinen palkokasvien nauttiminen voi ehkäistä ja kontrolloida huonon kolesterolin (LDL) tasoja kiitos niiden korkean ravintokuidun määrän.

Tämä välttämätön ravintoaine, antioksidanttisten yhdisteidensä tukemana, hidastaa LDL:n imeytymistä suolistossa. Siten se ylläpitää vain tarvittavan määrän kehossa.

Palkokasvit ovat myös mahtavia liiallisen painon kanssa kamppailussa, mikä on tila joka myös vaikuttaa LDL:ään.

Suositeltuja ovat:

 • Pavut
 • Linssit
 • Vihreät herneet
 • Kikherneet
 • Soija

7. Mustikat

ihanat mustikat

Lopulta, mustikat sisältävät runsaasti antioksidantteja ja ravintokuituja. Kun kehosi imee ne, ne auttavat taistelemaan liiallista kolesterolia vastaan.

Niiden nauttiminen sinällään marjana tai mehun muodossa puhdistaa valtimoiden seinämiä ja poistaa plakkia, joka kasvattaa tukosten riskiä. Tämä vähentää sydän- ja verenkiertojärjestelmän sairauksien riskiä. Täten se edistää kehon hyvinvointia.

Lopulta on tärkeä lisätä, että vaikka nauttisit näitä seitsemää kolesterolia kontrolloivaa ruokaa, ne eivät yksinään riitä vaan niiden täytyy olla terveellisen ruokasuunnitelman tukemana. Ne ovat tehottomia, mikäli nautit myös ruokia jotka ovat täynnä huonoa kolesterolia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
8 kolesterolia alentavaa tapaa ruoanlaitossa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
8 kolesterolia alentavaa tapaa ruoanlaitossa

Jos olet yksi niistä tuhansista ihmisistä, joka kärsii korkeasta kolesterolista, ota käyttöön nämä vinkit ruoanlaitossasi, ja alenna kolesterolia!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sima P., Vannucci L., Vetvicka V., B glucans and cholesterol. Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
 • Arca M., Borghi C., Pontremoli R., Ferrari GM., et al., Hypertriglyceridemia and omega 3 fatty acids: their often overlooked role in cardiovascular disease prevention. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2018. 28 (3): 197-205.
 • Rivera Mancía S., Jiménez Osorio AS., Medina Campos ON., Colín Ramírez E., et al., Activity of antioxidant enzymes and their association with lipid profile in Mexican people without cardiovascular disease: an analysis of interactions. Int J Environ Res Public Health, 2018.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.