Logo image
Logo image

7 ikääntymistä hidastavaa ruokaa

3 minuuttia
Lisää tässä artikkelissa mainittuja ruoka-aineita ruokavalioosi ja huomaat pian niiden hyödyllisen vaikutuksen terveydellesi.
7 ikääntymistä hidastavaa ruokaa
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ikääntyminen on luonnollinen biologinen prosessi, joka jokaisen ihmisen tulee kohdata. Ikääntymisen merkkejä halutaan usein ennaltaehkäistä niin pinnallisilla kuin sisäisillä hoidoilla, mutta todellisuudessa ikääntyminen on pakollista kaikille, eikä siihen voi loppupeleissä vaikuttaa paljoakaan. Kun tämän tosiasian hyväksyy, pystyy nauttimaan iän mukanaan tuomista kokemuksista ja muutoksista, eikä niitä tarvitse pelätä tai vieroksua.

Jokaisella ihmisellä ilmaantuu ikääntymisen merkkejä tietyissä elämänvaiheissa; osalla ikääntyminen näkyy aikaisemmin ja osalla myöhemmin. Joillakin alle kolmikymppisillä on jo hienoisia ryppyjä, harmaita hiuksia tai vetäytynyt hiusraja, kun taas osa säilyy nuorekkaina päälle nelikymppisiksi. Tähän vaikuttavat mm. geeniperimä sekä elämäntavat, ja etenkin auringolta suojautuminen on tärkeää, mikäli haluaa säilyttää ihon terveyden ja nuorekkuuden.

Erilaisille saasteille ja myrkyille altistuminen, kehno ruokavalio ja auringon UV-säteily vaikuttavat huomattavasti siihen, kuinka nopeasti elimistö ja iho vanhenevat. Huolestuttavinta tässä ei kuitenkaan ole ryppyjen kehittyminen vaan se, että nämä seikat voivat altistaa sinut mm. ihosyövälle ja muille sairauksille, jotka vaikuttavat huomattavasti elämänlaatuun.

Lisäämällä tiettyjä terveellisiä ruoka-aineita ruokavalioosi, voit usein ennaltaehkäistä näkyviä ikääntymisen merkkejä sekä erinäisiä ikääntymiseen liittyviä sairauksia. Näistä parhaita ovat:

1. Porkkana

 

Some figure

Porkkana on kasvis, joka sisältää runsaasti hyödyllisiä antioksidantteja, kuten beetakaroteenia. Porkkanoiden popsiminen parantaa silmien terveyttä ja ehkäisee lisäksi vapaiden radikaalien ja auringon haittavaikutuksia. Nämä yhdisteet yhdessä porkkanan sisältämien mineraalien ja veden kanssa suojaavat soluja hapettumiselta ja ennenaikaiselta ikääntymiseltä ja rappeutumiselta.

Porkkanat kannattaa nauttia raakana: mehusta porkkanat tai paloittele ne salaattiin.

2. Avokadot

Monet pitävät avokadoja nuoruuden hedelmänä, sillä avokado on yksi parhaimmista ikääntymiseen ehkäisijöistä. Avokado sisältää terveellisiä rasva- ja aminohappoja, jotka stimuloivat solujen uudistumista imeytymisen jälkeen: tämä auttaa sinua pitämään kehosi terveenä ja nuorekkaana.

Hyvät rasvahapot ehkäisevät elimistön tulehdusreaktioita ja tasapainottavat kehon toimintoja, mikä ehkäisee riskiä verenkiertoelimistön ja nivelten sairauksiin. Lisäksi avokadoista saa runsaasti E-vitamiinia, joka ennaltaehkäisee ihosolujen ennenaikaisen rappeutumisen ja siitä johtuvat muutokset, kuten ihon löystymisen ja rypyt.

Suositeltua lukemista: 6 mahtavaa käyttöä avokadolle kauneudenhoidossa

3. Tumma suklaa

 

Some figure

Meillä on hyviä uutisia suklaata rakastaville: tumma suklaa, joka sisältää vähintään 60 % kaakaota, on todellinen terveysruoka. Tumma suklaa sisältää runsaasti antioksidantteja ja terveellisiä rasvoja, jotka auttavat sinua ehkäisemään solujen vanhenemista ja haitallisia muutoksia.

Tumman suklaan sisältämät ravintoaineet antavat elimistölle energiaa ja tehostavat solujen uudistumista, täten tumman suklaan syöminen voi auttaa jopa ehkäisemään tulehduksellisia sairauksia.

Kiitos tumman suklaan sisältämien yhdisteiden, siitä on hyötyä myös mielenterveydelle. Suklaa tasapainottaa mielialaa, nostattaa mieltä ja auttaa keskittymään.

4. Melonit

Erilaiset melonit sopivat ihanteellisesti lähes kaikkien ruokavalioon, sillä ne sisältävät hyvin vähän kaloreita ja erityisen paljon vettä ja antioksidantteja, jotka elvyttävät ja nesteyttävät elimistöä. Melonit tehostavat nesteiden poistumista elimistöstä, puhdistavat ja ehkäisevät tulehduksia.

Voit nauttia vesimelonia, verkkomelonia tai hunajamelonia oman maun mukaan, sillä niillä kaikilla on hyödyllinen vaikutus elimistöön. Nauttimalla meloneja säännöllisesti tehostat solujen uusiutumista ja ehkäiset solujen vanhenemista ulkoisesti ja sisäisesti.

5. Vihreät kasvikset

 

Some figure

Kasvikset ja etenkin vihreät lehtikasvikset ovat ihanteellinen lisä ruokavalioon, ja ne suojaavat elimistöä kaikenlaisilta taudinaiheuttajilta ja haitallisilta hiukkasilta. Kasvikset ovat täynnä kuitua, antioksidantteja sekä korkealaatuisia proteiineja, jotka tukevat solujen toimintoja ja parantavat puolustusjärjestelmän toimintaa.

Kasvisten sisältämä beetakaroteeni suojaa ihoa ja silmiä, sillä se ehkäisee UV-säteiden aiheuttamia haitallisia muutoksia. Lisäksi kasvisten sisältämät vitamiinit ja mineraalit vähentävät kolesterolia ja alentavat korkeaa verenpainetta: nämä auttavat ehkäisemään sydäntauteja.

Suositeltua lukemista: 8 ruokaa joita sinun tulisi välttää jos sinulla on korkea verenpaine

6. Marjat

Marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Tämä antioksidantti parantaa solujen toimintoja ja auttaa elimistöä tuottamaan enemmän kollageenia ja elastaania, jotka pitävät ihon kimmoisana ja kiinteänä.

Nauttimalla marjoja voit myös parantaa verenkiertoa, jolloin solut saavat runsaasti happea, eivätkä ne vanhene ennen aikojaan. Ihosi pysyy hehkuvana ja kuulaana.

Marjojen sisältämät vitamiinit, kuitu ja mineraalit tukevat elimistön perustoimintoja, ja tehostavat kuona-aineiden poistumista.

7. Pähkinät

 

Some figure

Pähkinät toimivat loistavasti välipalana, puuron tai jogurtin seassa, salaateissa tai keitoissa. Pähkinöitä voi lisätä myös kotona leivottuun leipään ja leivoksiin, tai smoothiejuomiin. Pähkinät ehkäisevät ihon ja sisäelinten vanhenemista, sillä ne sisältävät kollageenia ja muita aminohappoja, jotka tukevat solujen uudistumista.

Esimerkiksi saksanpähkinät ja mantelit sisältävät runsaasti Omega-3 -rasvahappoja ja E-vitamiinia, jotka ehkäisevät tunnetusti tulehduksia ja suojaavat elimistöä myrkyiltä.

Lisää tässä artikkelissa mainittujen ruoka-aineiden määrää ruokavaliossasi ja pidät huolta siitä että sekä sisäinen että ulkoinen terveytesi säilyy. Näin ehkäiset myös ennenaikaisia ikääntymisen merkkejä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Evans JR., Lawrenson JG., Antioxidant vitamin and mineral supplements for preventing age related macular degeneration. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.
  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.