7 asiaa, jotka sinun tulisi tietää munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) on naisia koskettava syndrooma, jonka aiheuttaa sukupuolihormonien epätasapaino. Siinä munasarjat tuottavat enemmän androgeenia kuin estrogeenia ja keltarauhashormonia. Tämä häiritsee munasolun kypsymistä ja irtoamista kuukautiskierron aikana.
Tämän seurauksena naisen hedelmällisyys laskee. Lisäksi munasarjoihin kehittyy pieniä nesteen täyttämiä onteloita, kystia. Koska tämä muuttaa ovulaatioprosessia, munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä kärsivillä naisilla on tavallisesti epäsäännölliset kuukautiset, tulehdusta ja muita elämänlaatuun vaikuttavia oireita.
Oireyhtymä kehittyy tavallisesti teini-iässä. Se on kuitenkin tavallinen myös vanhemmilla naisilla.
Aluksi sairaudessa ei ole mitään oireita. Ajan myötä ilmenee kuitenkin vaikeita oireita, jotka tulee hoitaa. Tämän oireyhtymän aiheuttamien hormonimuutosten seurausten takia onkin erittäin tärkeää, että jokainen tietää enemmän tästä sairaudesta.
Tämän päivän artikkelissa haluamme jakaa 7 tärkeää faktaa, jotka auttavat ymmärtämään munasarjojen monirakkulaoireyhtymää paremmin.
1. Mikä on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä?
PCOS on oireyhtymä, jossa sukupuolihormonit ovat pahasti epätasapainossa. Luonnollisestikin tämä vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen.
Lisäksi sairaudelle on ominaista pienten kystien tai munarakkuloiden muodostuminen. Näihin liittyy tavallisesti munasarjojen ulkoseinämän paksuuntuminen.
Haluatko tietää enemmän? Lue: 9 tärkeää faktaa munasarjojen kystista
2. Mitkä ovat tämän oireyhtymän oireet?
Kuten joidenkin muiden sairauksien kohdalla, tässäkään oireyhtymässä ei esiinny selkeitä oireita sen alkuvaiheessa. Edetessään se antaa kuitenkin merkkejä, jotka herättävät epäilyksiä oireyhtymän olemassaolosta.
Sen huomattavimmat oireet ovat:
- Kuukautisten poisjääminen yksien tai kaksien normaalien kuukautisten jälkeen murrosiässä.
- Kuukautisten epäsäännöllisyys.
- Poikkeava verenvuoto.
- Krooninen akne kasvoilla ja selässä.
- Muutokset ihon pinnassa.
- Maksaläiskät.
- Vaikeudet tulla raskaaksi tai hedelmättömyys.
- Painonnousu.
- Liiallinen hiustenlähtö.
- Äänen madaltuminen.
- Rintojen koon muutokset.
3. Mikä munasarjojen monirakkulaoireyhtymän aiheuttaa?
Tämän oireyhtymän aiheuttavat muutokset hormonitasoissa. Ne häiritsevät munasolujen irtoamista munasarjoista.
Lisäksi perintötekijöillä on oma roolinsa tässä syndroomassa. Myös ulkoiset olosuhteet, kuten saasteet ja ruokavalio, voivat vaikuttaa sen syntyyn.
Kaiken kaikkiaan tämä oireyhtymä vaikuttaa eniten seuraaviin hormoneihin:
- Estrogeeni
- Keltarauhashormoni
- Androgeeni
4. Lisää munasarjasyövän riskiä
Vaikka sairauden synnyttämät kystat ovat hyvänlaatuisia, niiden olemassaolo ja niiden aiheuttamat hormonaaliset muutokset saattavat lisätä munasarjasyövän riskiä.
Tämä johtuu siitä, että hormonien epätasapaino estää kohdun limakalvoa irtoamasta. Ajan myötä tämä aiheuttaa muutoksia sen solujen toiminnassa.
5. Lisää myös metabolisen oireyhtymän riskiä
Sukupuolihormonien toiminnan epätasapaino voi vaikuttaa suoraan aineenvaihduntaprosesseihin. Sen seurauksena voi syntyä terveysongelmia.
Yleisesti ottaen metaboliseen oireyhtymään kuuluu:
- Korkea verenpaine
- Matala HDL-kolesteroli
- Liikalihavuus
- Diabetes
- Korkeat triglyseridiarvot
6. PCOS ei aina aiheuta hedelmättömyyttä
On totta, että tämä oireyhtymä tekee joistakin naisista hedelmättömiä. Tämä ei kuitenkaan koske kaikkia naisia, huolimatta ovulaatioon liittyvistä vaikeuksista.
Toisin kuin naiset joilla on normaali ovulaatio, munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä kärsivät naiset ovuloivat arvaamattomasti. Heillä on näin vähemmän mahdollisuuksia hedelmöittyä.
Ajoissa saatu oikeanlainen hoito voi kuitenkin edistää ovulaatioita ja lisätä näin mahdollisuuksia tulla raskaaksi.
7. Kystia ei aina tarvitse poistaa
Suurin osa tästä oireyhtymästä kärsivistä naisista luulee, että heidän on poistettava munasarjojensa rakkulat leikkauksessa. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Enin osa munarakkuloista puhkeaa, kypsyy tai ei kasva lainkaan.
Munarakkulat näyttävät lähes aina “helminauhamaiselta” ultraäänessä. Niistä ei kuitenkaan ole mitään vaaraa, vaikka ne saattavatkin näyttää huolestuttavilta.
Koska ne luonnollisestikin vaikuttavat hormonitoimintaan ja kuukautiskiertoon, ne voidaan pitää hallinnassa leikkauksen sijaan muun tyyppisillä hoidoilla. Hoito on potilaskohtaista ja perustuu siihen, kuinka vakava hormoniepätasapaino on ja miten se vaikuttaa.
Kun oireyhtymä on diagnosoitu, potilaiden tulisi käydä säännöllisesti lääkärintarkastuksissa komplikaatioiden välttämiseksi.
Artikkelikuvan käyttöluvan on myöntänyt © wikiHow.com
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Síndrome de ovario poliquístico. Office of Women’s Health.
https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome - Polycystic ovarian syndrome: an evidence-based approach to evaluation and management of diabetes and cardiovascular risks for today’s clinician. Lorenz, L. B. y Wild, R. A. Clinical Obstetrics and Gynecology. (2007). 50, 226–243.
- Diagnosis of polycystic ovary syndrome. Clinical Obstetrics and Gynecology, Trivax, B. y Azziz, R. (2007) 50(1), 168–177.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.