6 tapaa vähentää niveltulehduksen riskiä

6 tapaa vähentää niveltulehduksen riskiä

Viimeisin päivitys: 09 maaliskuuta, 2019

Niveltulehdus on melko yleinen sairaus etenkin naisilla. Sen aiheuttaa tulehdus yhdessä tai useammassa nivelessä, ja siihen liittyy usein myös ruston heikkeneminen. Niveltulehdus on kivulias ja vaikuttaa suoraan elämänlaatuun. Tässä voit oppia muutaman tavan vähentää niveltulehduksen riskiä ja lievittää sen oireita.

Asiantuntijoiden mukaan niveltulehduksia on olemassa yli sata erilaista tyyppiä. Kaksi niistä on tavallisimpia: nivelrikko ja nivelreuma. Molemmat ovat kivuliaita sairauksia, jotka aiheuttavat paljon kärsimystä, tulehduksia, punaisuutta ja jäykkyyttä oireita, joista voi helposti tulla kroonisia.

Mutta voiko niveltulehduksen parantaa? Ikävä kyllä, vastaus on ei. Toistaiseksi niveltulehdukseen ei ole parannuskeinoa, mutta sen oireita voidaan lievittää ja näin parantaa elämänlaatua. Alla kerromme, miten se onnistuu.

Mikä aiheuttaa niveltulehduksen?

Tulehdus nivelissä

Kaikkia niveltulehdusta aiheuttavia syitä ei tiedetä, mutta on olemassa tekijöitä, jotka vaikuttavat niveltulehduksen puhkeamiseen, ja ne on syytä pitää mielessä:

 • Sairauden periytyminen.
 • Immuunijärjestelmän häiriö, jossa immuunijärjestelmä tuhoaa niveliä ja rustoa niiden suojelemisen sijaan.
 • Elimistö suojautuu tulehduksia vastaan ja hyökkää omia kudoksiaan vastaan, mikä vaikuttaa niveliin.
 • Syynä saattavat olla myös ruston vajavaisuudet, tai ruhjeet ja vammat, joita ei ole hoidettu ajoissa.
 • Ylipaino voi olla myös keskeinen syy, etenkin jos kyse on polvien nivelistä.
 • Lihasten heikkous on myös keskeinen tekijä. Jos lihakset eivät ole kunnossa, ne eivät kykene oikein suojelemaan niveliä ja riskinä on liiallinen, vammoihin johtava rasitus.
 • Toistuvat liikkeet samoilla nivelillä on myös tärkeää huomioida. Joskus tämä johtaa nivelongelmiin ajan kuluessa.

Kuinka vähentää niveltulehduksen riskiä ja lievittää oireita?

1. Älä jätä kipua huomioimatta

Niveltulehdus voi aiheuttaa kipua

Tutkimusten mukaan kaksi ensimmäistä vuotta ovat ratkaisevia nivelongelmien hoidossa. Jos tunnet polttavaa kipua polvissa, käsissä tai missä tahansa muussa nivelessä, ja jos oireet kestävät pidempään kuin kaksi viikkoa, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Äkillinen turvotus on tavanomaista, esimerkiksi sormien puutuminen, tulehtuminen ja muuttuminen punaisiksi. Älä jätä tätä huomioimatta. Mitä nopeammin alat hoitaa niveltulehdusta, sen parempi.

2. Hanki diagnoosi

Mene lääkäriin niveltulehduksen diagnosoimiseksi

Kuten edellä on kerrottu, niveltulehdusta on yli sata erilaista tyyppiä. Sinulla voi olla nivelreuma tai nivelrikko, jotka ovat tavallisimmat niveltulehduksen muodot. Mutta ottaen huomioon, kuinka monta erilaista tyyppiä niveltulehdusta on, sinun on parasta hankkia tarkka diagnoosi saadaksesi selville, millainen hoito sopii parhaiten juuri sinulle.

3. Tarkkaile painoasi

Ylipaino voi johtaa nivelongelmiin

Niveltulehduksia esiintyy paljon lantiossa, polvissa ja nilkoissa ylipainon vuoksi. Luustomme ja rustomme kärsivät ylipainosta, ja tämä johtaa ongelmiin. Yritä aina tarkkailla painoasi ja tarvittaessa pudottaa sitä. Tämä vähentää niveltulehduksen riskiä.

4. Oikea ruokavalio

Mansikoiden C-vitamiini auttaa taistelemaan niveltulehdusta vastaan

On olemassa useita ruokia, jotka auttavat ehkäisemään niveltulehduksen syntymistä. Ne suojaavat ja edistävät ruston uusiutumista. On tärkeää, että sisällytät seuraavia ruokia ruokavalioosi:

 • Omega-3 -rasvahapot: ne suojaavat rustoa sitä tuhoavilta sytokiineiltä ja entsyymeiltä. Esimerkiksi oliiviöljy, rasvainen kala, lohi ja soija ovat erittäin hyviä lähteitä.
 • C-vitamiini: ehkäisee tulehduksia ja on perusaine taistelussa niveltulehdusta vastaan. Älä siis unohda syödä kiiviä, papaijaa, mansikoita, sitruunaa, appelsiineja, ruusukaalia, paprikoita jne.
 • Beetakaroteeni: beetakaroteenia sisältävät ruoat suojaavat niveltulehduksilta. Sisällytä oranssin ja keltaisen värisiä hedelmiä ja vihanneksia ruokavalioosi, kuten porkkanoita, cantaloupemelonia, aprikooseja, päärynöitä, mandariineja jne.
 • Bioflavonoideja sisältävät ruoat: estävät niveltulehduksia. Näitä ainesosia on esimerkiksi mustikoissa, sipulissa, ruohosipulissa, mustaherukoissa jne.

5. Puoli tuntia liikuntaa päivässä

Liikunta estää niveliä jäykistymästä

Et tarvitse enempää kuin puoli tuntia liikuntaa päivässä. Se voi olla mitä tahansa, mutta älä rasita elimistöäsi liikaa. Kävely (vaikka ystävän kanssa), uiminen, pyöräily tai kevyt joogaharjoitus. Kaikki nämä antavat nivelillesi liikettä ja estävät niiden jäykistymisen.

6. Ole huolellinen ryhtisi, tapojesi ja liikkeidesi kanssa

Ole varovainen nostellessasi painavia esineitä
 • Suunnittele päiväsi niin, että voit tehdä useita erilaisia asioita. Vältä sitä, että teet aina saman liikkeen samalla nivelellä. Ajan mittaan tämä vaikuttaa niveliin. Jos työsi edellyttää samaa liikettä, yritä tehdä pieniä harjoituksia aina välillä, jotta et ylirasita itseäsi.
 • Nostaessasi esimerkiksi painavia esineitä yritä pitää esinettä lähellä vartaloasi ja liiku kuten yllä olevassa kuvassa ohjeistetaan. Pidä huolta ryhdistäsi, siitä miten nukut ja jopa siitä, miten käytät tietokonetta. Mikä tahansa toistuva liike saattaa aiheuttaa nivelten kulumista.
 • Vältä jännittymistä, koska se aiheuttaa nivelten väsymistä ja kipua.
 • Päätä päiväsi kuumaan kylpyyn lieventääksesi lihasten jännittymistä ja nivelten kipua. Myös hieronta on erittäin hyödyllistä.

Nämä neuvot huomioimalla voit vähentää niveltulehduksen riskiä ja lievittää sen oireita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.