Logo image
Logo image

Luonnon omat keinot masennuksen torjuntaan

6 minuuttia
Luonnon omat keinot masennuksen torjuntaan
Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2022

Masennus on vakava sairaus, joka voi iskeä kehen tahansa missä elämänvaiheessa hyvänsä. Masennuksen syntyyn vaikuttavat mm. perinnölliset tekijät, ympäristö, ihmissuhteet ja työelämä. Joskus masennus voi syntyä myös ilman sen suurempia syitä, vaikka elämässä olisi kaikki periaatteessa hyvin. Masennusta ei tule hävetä, ja siitä tulee puhua lääkärin kanssa, sillä lääkityksellä ja terapialla on usein helpottava vaikutus. Myös luontoäiti voi auttaa masennuksesta kärsiviä, ja tässä artikkelissa kerrommekin, mitä ovat luonnon keinot masennuksen torjuntaan.

Mielentilaan vaikuttavat monet asiat: perhe, kumppani, ystävät, työpaikan ilmapiiri ja ihmiset, raha-asiat sekä tunne-elämän asiat, kuten se, miten näemme itsemme ja kykymme, ja miten onnelliseksi tunnemme itsemme. Masennus ilmenee esimerkiksi väsymyksenä, ahdistuksena, sekä haluttomuutena ja kyvyttömyytenä käydä läpi normaaleja rutiineja ja askareita.

Ammattiavun hakeminen on välttämätön askel masennuksen hoidossa, mutta lääkkeiden kanssa on sen sijaan oltava varuillaan, sillä jotkut niistä voivat aiheuttaa riippuvuutta. Voit ottaa ammatillisen avun tueksi luonnon keinot masennuksen torjuntaan.
Some figure

Mistä masennus johtuu?

Masennuksen oireet ovat monimuotoisia, ja ne vaihtelevat esimerkiksi vaikeusasteen, esiintymistiheyden ja keston mukaan. Elämän kriisitilanteet ja stressi voivat aiheuttaa monenlaisia ohimeneviä mielenterveyden ongelmia, jolloin oireita voi ilmetä myös henkilöillä, jotka eivät sairasta masennusta.

Masennus voi myös kätkeytyä hyvin monenlaisten oireiden ja vaivojen taakse ja saattaa siksi jäädä kokonaan huomaamatta. On hyvä muistaa, että masennuksen oireiden varhainen tunnistaminen ja riittävän aikainen hoitoon hakeutuminen parantaa huomattavasti sairauden ennustetta.

Masennuksen oireet näkyvät yleensä tunnetilan ja toimintakyvyn muutoksina. Lievissä masennustapauksissa toimintakyky on yleensä vielä kohtalainen ja voi ilmetä esimerkiksi tyytymättömyytenä ja ärtyisyytenä. Vaikeammissa tapauksissa oireita on runsaasti ja ne haittaavat merkittävästi toimintakykyä tai ihmissuhteita.

Masennusta voivat aiheuttaa mm:

  • Geeniperimä
  • Traumaattinen kokemus, kuten onnettomuus tai kuolemantapaus
  • Lähimmäisen kuolema
  • Stressi
  • Petetty luottamus
  • Huonot uutiset
  • Alkoholin käyttö
  • Huumausaineiden käyttö
  • Toimimattomat ihmissuhteet

Monet eri asiat voivat aiheuttaa masennusta ja masennuksen oireita tulee pitää silmällä, sillä hoitamattomana masennus voi olla hengenvaarallinen tila. Masentunut voi kärsiä huonosta itseluottamuksesta, motivaation puutteesta ja kyvyttömyydestä työskentelyyn. Ihmissuhteet kärsivät ja masentunut voi vältellä sosiaalisia tilanteita ja pysytellä omissa oloissaan.

Masennus ei vaikuta pelkästään mielentilaan vaan sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös kehoon. Syvä masennus tekee alttiimmaksi tulehduksille, sillä se heikentää immuunijärjestelmän toimintaa.

Masennuksen hoitoon on monia keinoja, eikä yksi hoitokeino välttämättä toimi kaikkien kohdalla. Masennukseen voi kokeilla mm. psykoterapiaa, lääkitystä ja hypnoosia.

Seuraavaksi esittelemme luonnon keinot masennuksen torjuntaan.

Some figure

Luonnon keinot masennuksen torjuntaan

Hoitokeino 1: Syö banaania

Banaani vaikuttaa suoraan keskushermostoon ja se sisältää paljon A-, C- ja E-vitamiineja, sekä B-vitamiineja (B1, B2 ja B12). Lisäksi banaanissa on kaliumia, kalsiumia ja fosforia. Kaikki nämä yhdessä vaikuttavat aivojen ja keskushermoston toimintaan  auttamalla lieventämään masennuksen oireita.

Älä kuitenkaan syö banaaneja terttutolkulla, sillä niissä on paljon sakkaroosia, jonka liiallinen käyttö voi nostaa painoa. Lisää banaania aamupalapuuroon tai jogurttiin, viipaloi leivän päälle maapähkinävoin kanssa tai syö sellaisenaan välipalana. Muutama banaani päivässä auttaa kohentamaan mielialaa ja kontrolloimaan stressiä.

Hoitokeino 2: Marinoitu valkosipuli

Myrkkyjen kertyminen elimistöön vaikuttaa mielialaan. Myrkkyjä ja kuona-aineita pääsee elimistöömme ympäristön, elintarvikkeiden ja käyttämiemme kosmetiikkatuotteiden kautta. Ajan mittaan myrkyt kertyvät ja alkavat vaikuttaa kehon toimintaan. Tämän takia onkin tärkeää syödä ruokia, jotka puhdistavat kehoa ja estävät kuona-aineiden kertymistä. Valkosipulilla on todella vahva puhdistava vaikutus. Tarvitset:

  • 150 grammaa tuoretta valkosipulia
  • Omenaviinietikkaa
  • Mineraalivettä
  • 150 grammaa hunajaa

Kuori valkosipuli ja leikkaa pieniin paloihin. Laita pakasterasiaan, jonka voit myöhemmin sulkea kannella. Kaada päälle omenaviinietikkaa ja vettä saman verran. Lisää hunaja ja sulje kansi niin, että rasia on ilmatiivis. Säilö viileässä, pimeässä paikassa yhdeksän päivän ajan ja sekoita joka päivä. Kun yhdeksän päivää on kulunut, siivilöi kankaanpalan läpi (musliini tai pellava) ja siirrä kannelliseen rasiaan.

Nauti tätä ruokalusikallinen joka päivä ennen lounasta ja illallista. Huomaat, miten valkosipuliuute auttaa täyttämään sinut energialla.

Hoitokeino 3: Herkuttele tummalla suklaalla

Lupa syödä suklaata? Kyllä vain. Monet tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että syömällä tummaa suklaata joka päivä kahden viikon ajan voise auttaa vähentämään stressiä ja masennusta aiheuttavien hormonien määrää elimistössä. Herkuttele siis huoletta suklaalla ja anna positiivisen energian täyttää kehosi. Muistathan kuitenkin pysytellä vain tummassa suklaassa (vähintään 70%) ja nauttia sitä vain muutaman palan päivässä.

Some figure

Hoitokeino 4: Aloe vera ja hunaja

Kun tunnet olosi melankoliseksi ja motivaatiosi on hukassa, tämä siirappi aloe verasta ja hunajasta auttaa sinut takaisin jaloillesi. Aloe vera on yksi luonnon mahtavimmista hoitokeinoista esimerkiksi iho-ongelmiin, mutta se auttaa myös mielialan kontrolloimiseen. Hunaja ja aloe yhdessä aktivoivat immuunijärjestelmää ja kiinteyttävät solujen massaa. Siirapin tekemiseen tarvitset:

  • 5 aloe veran lehteä
  • 250 grammaa hunajaa
  • 2 ruokalusikallista viskiä tai konjakkia

Aivan ensiksi sinun tulee poistaa aloen piikit, sitten voit pestä lehden ja kaapia geelimäisen hedelmälihan ulos. Soseuta hunaja, alkoholi ja aloe keskenään tehosekoittimessa, kunnes saat tasaisen seoksen. Kaada steriloituun astiaan ja säilytä viileässä paikassa. Juo siirappia kolme kertaa päivässä (ruokalusikallinen jokaisen aterian jälkeen). Voit odottaa tuloksia viikon kuluttua kuurin aloituksesta.

Hoitokeino 5: Aktivoidu tennispallon avulla

Jo egyptiläiset faaraot hoitivat mielen ja kehon ongelmia aktivoimalla kehon energiapisteitä. Masennusta, ahdistusta ja stressiä voi hoitaa tuottamalla painetta jalkapohjiin. Tennispalloja heillä tuskin oli käytössään, mutta menetelmä on muuten sama. Tämän hoidon tarkoitus on stimuloida kehon pisteitä, jotka sijaitsevat jalkapohjissa.

Istu siis mukavalla tuolilla ja riisu kengät ja sukat. Laita tennispallo lattialle jalan alle, ja hiero jalkaa palloa vasten, käy koko jalkapohja läpi. Hieronta rentouttaa ja vaikuttaa myös mielialaan. Tee tämä hieronta joka päivä, ja huomaat pian, miten aktiiviseksi ja optimistiseksi tunnet olosi.

Hoitokeino 6: Vähennä sokerin käyttöä

Joskus pieninkin muutos voi vaikuttaa suuresti kehoomme ja mieleemme. Suosittelemme vähentämään sokerin määrää ruokavaliossasi, sillä liiallisen sokerin on huomattu eliminoivan B-vitamiineja. B-vitamiinit (etenkin B9 ja B12-vitamiinit) ovat vastuussa hermoston toiminnasta ja kehityksestä, ja hermoston normaali toiminta on tärkeää masennuksen hoidossa.

Vältä siis sokerisia herkkuja, kuten karkkeja ja leivonnaisia, jätä valmisruuat syömättä ja valmista ateriasi itse alusta loppuun. Hyvä ravinto vaikuttaa jokaiseen soluun, joten keskity kasviksiin, hedelmiin ja proteiiniin. Syö paljon pinaattia, kananmunaa, porkkanaa ja maitotuotteita.

Some figure

Hoitokeino 7: Pysy aktiivisena ja liiku

Eräs luonnon keino masennuksen torjuntaan on liikunta. Liikkuminen saattaa olla viimeinen asia mielessä, kun tunnet olosi masentuneeksi, mutta liikunta on loistava hoitokeino myös mielen ongelmiin. Käy pienellä puolen tunnin kävelyllä päivittäin, vaikka se tuntuisikin aluksi kuinka vastenmieliseltä tahansa. Sinun ei tarvitse lähteä treenaamaan maratonia varten tai huhkimaan punttisalille, pelkkä kävely riittää. Yritä liikkua etenkin luonnossa, sillä luonnolla on rauhoittava ja rentouttava vaikutus.

Liikunta auttaa ehkäisemään masennuksen lisäksi ylipainon kehittymistä ja sydänongelmia. Säännöllinen liikunta vapauttaa adrenaliinia ja muita hormoneja, jotka vaikuttavat suoraan siihen, miten energiseksi olosi tunnet. Liikkumattomuus on yksi haitallisimmista asioista, jonka voit kehollesi tehdä.

Lopuksi

Masennuksen syyt, oireet ja hoito vaihtelevat ihmisestä toiseen. Avun hakeminen on ensiaskel parantumiseen, joten lähde rohkeasti lääkäriin. Jos se tuntuu vaikealta, kerro läheiselle ihmiselle vaikeuksistasi, ja pyydä heitä tulemaan kanssasi vastaanotolle.

Kun pääset masennuksen syvistä vesistä, keskity aktiivisesti luomaan elämästäsi sellaista, kuin haluat sen olevan ja vähennä niitä asioita, jotka vaikuttavat negatiivisesti mielialaasi. Rakasta ja arvosta itseäsi, huomaa elämän pienet asiat ja niiden kauneus, nauti perheesi seurasta, syö hyvin, käy kävelyllä, opi virheistäsi ja anna anteeksi itsellesi ja muille. Vähennä negatiivisia asioita elämästäsi ja tee tilaa niille asioille, joista todella nautit. Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka tekevät sinut onnelliseksi.

Masennus on vakava sairaus, joka voi iskeä kehen tahansa missä elämänvaiheessa hyvänsä. Masennuksen syntyyn vaikuttavat mm. perinnölliset tekijät, ympäristö, ihmissuhteet ja työelämä. Joskus masennus voi syntyä myös ilman sen suurempia syitä, vaikka elämässä olisi kaikki periaatteessa hyvin. Masennusta ei tule hävetä, ja siitä tulee puhua lääkärin kanssa, sillä lääkityksellä ja terapialla on usein helpottava vaikutus. Myös luontoäiti voi auttaa masennuksesta kärsiviä, ja tässä artikkelissa kerrommekin, mitä ovat luonnon keinot masennuksen torjuntaan.

Mielentilaan vaikuttavat monet asiat: perhe, kumppani, ystävät, työpaikan ilmapiiri ja ihmiset, raha-asiat sekä tunne-elämän asiat, kuten se, miten näemme itsemme ja kykymme, ja miten onnelliseksi tunnemme itsemme. Masennus ilmenee esimerkiksi väsymyksenä, ahdistuksena, sekä haluttomuutena ja kyvyttömyytenä käydä läpi normaaleja rutiineja ja askareita.

Ammattiavun hakeminen on välttämätön askel masennuksen hoidossa, mutta lääkkeiden kanssa on sen sijaan oltava varuillaan, sillä jotkut niistä voivat aiheuttaa riippuvuutta. Voit ottaa ammatillisen avun tueksi luonnon keinot masennuksen torjuntaan.
Some figure

Mistä masennus johtuu?

Masennuksen oireet ovat monimuotoisia, ja ne vaihtelevat esimerkiksi vaikeusasteen, esiintymistiheyden ja keston mukaan. Elämän kriisitilanteet ja stressi voivat aiheuttaa monenlaisia ohimeneviä mielenterveyden ongelmia, jolloin oireita voi ilmetä myös henkilöillä, jotka eivät sairasta masennusta.

Masennus voi myös kätkeytyä hyvin monenlaisten oireiden ja vaivojen taakse ja saattaa siksi jäädä kokonaan huomaamatta. On hyvä muistaa, että masennuksen oireiden varhainen tunnistaminen ja riittävän aikainen hoitoon hakeutuminen parantaa huomattavasti sairauden ennustetta.

Masennuksen oireet näkyvät yleensä tunnetilan ja toimintakyvyn muutoksina. Lievissä masennustapauksissa toimintakyky on yleensä vielä kohtalainen ja voi ilmetä esimerkiksi tyytymättömyytenä ja ärtyisyytenä. Vaikeammissa tapauksissa oireita on runsaasti ja ne haittaavat merkittävästi toimintakykyä tai ihmissuhteita.

Masennusta voivat aiheuttaa mm:

  • Geeniperimä
  • Traumaattinen kokemus, kuten onnettomuus tai kuolemantapaus
  • Lähimmäisen kuolema
  • Stressi
  • Petetty luottamus
  • Huonot uutiset
  • Alkoholin käyttö
  • Huumausaineiden käyttö
  • Toimimattomat ihmissuhteet

Monet eri asiat voivat aiheuttaa masennusta ja masennuksen oireita tulee pitää silmällä, sillä hoitamattomana masennus voi olla hengenvaarallinen tila. Masentunut voi kärsiä huonosta itseluottamuksesta, motivaation puutteesta ja kyvyttömyydestä työskentelyyn. Ihmissuhteet kärsivät ja masentunut voi vältellä sosiaalisia tilanteita ja pysytellä omissa oloissaan.

Masennus ei vaikuta pelkästään mielentilaan vaan sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös kehoon. Syvä masennus tekee alttiimmaksi tulehduksille, sillä se heikentää immuunijärjestelmän toimintaa.

Masennuksen hoitoon on monia keinoja, eikä yksi hoitokeino välttämättä toimi kaikkien kohdalla. Masennukseen voi kokeilla mm. psykoterapiaa, lääkitystä ja hypnoosia.

Seuraavaksi esittelemme luonnon keinot masennuksen torjuntaan.

Some figure

Luonnon keinot masennuksen torjuntaan

Hoitokeino 1: Syö banaania

Banaani vaikuttaa suoraan keskushermostoon ja se sisältää paljon A-, C- ja E-vitamiineja, sekä B-vitamiineja (B1, B2 ja B12). Lisäksi banaanissa on kaliumia, kalsiumia ja fosforia. Kaikki nämä yhdessä vaikuttavat aivojen ja keskushermoston toimintaan  auttamalla lieventämään masennuksen oireita.

Älä kuitenkaan syö banaaneja terttutolkulla, sillä niissä on paljon sakkaroosia, jonka liiallinen käyttö voi nostaa painoa. Lisää banaania aamupalapuuroon tai jogurttiin, viipaloi leivän päälle maapähkinävoin kanssa tai syö sellaisenaan välipalana. Muutama banaani päivässä auttaa kohentamaan mielialaa ja kontrolloimaan stressiä.

Hoitokeino 2: Marinoitu valkosipuli

Myrkkyjen kertyminen elimistöön vaikuttaa mielialaan. Myrkkyjä ja kuona-aineita pääsee elimistöömme ympäristön, elintarvikkeiden ja käyttämiemme kosmetiikkatuotteiden kautta. Ajan mittaan myrkyt kertyvät ja alkavat vaikuttaa kehon toimintaan. Tämän takia onkin tärkeää syödä ruokia, jotka puhdistavat kehoa ja estävät kuona-aineiden kertymistä. Valkosipulilla on todella vahva puhdistava vaikutus. Tarvitset:

  • 150 grammaa tuoretta valkosipulia
  • Omenaviinietikkaa
  • Mineraalivettä
  • 150 grammaa hunajaa

Kuori valkosipuli ja leikkaa pieniin paloihin. Laita pakasterasiaan, jonka voit myöhemmin sulkea kannella. Kaada päälle omenaviinietikkaa ja vettä saman verran. Lisää hunaja ja sulje kansi niin, että rasia on ilmatiivis. Säilö viileässä, pimeässä paikassa yhdeksän päivän ajan ja sekoita joka päivä. Kun yhdeksän päivää on kulunut, siivilöi kankaanpalan läpi (musliini tai pellava) ja siirrä kannelliseen rasiaan.

Nauti tätä ruokalusikallinen joka päivä ennen lounasta ja illallista. Huomaat, miten valkosipuliuute auttaa täyttämään sinut energialla.

Hoitokeino 3: Herkuttele tummalla suklaalla

Lupa syödä suklaata? Kyllä vain. Monet tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että syömällä tummaa suklaata joka päivä kahden viikon ajan voise auttaa vähentämään stressiä ja masennusta aiheuttavien hormonien määrää elimistössä. Herkuttele siis huoletta suklaalla ja anna positiivisen energian täyttää kehosi. Muistathan kuitenkin pysytellä vain tummassa suklaassa (vähintään 70%) ja nauttia sitä vain muutaman palan päivässä.

Some figure

Hoitokeino 4: Aloe vera ja hunaja

Kun tunnet olosi melankoliseksi ja motivaatiosi on hukassa, tämä siirappi aloe verasta ja hunajasta auttaa sinut takaisin jaloillesi. Aloe vera on yksi luonnon mahtavimmista hoitokeinoista esimerkiksi iho-ongelmiin, mutta se auttaa myös mielialan kontrolloimiseen. Hunaja ja aloe yhdessä aktivoivat immuunijärjestelmää ja kiinteyttävät solujen massaa. Siirapin tekemiseen tarvitset:

  • 5 aloe veran lehteä
  • 250 grammaa hunajaa
  • 2 ruokalusikallista viskiä tai konjakkia

Aivan ensiksi sinun tulee poistaa aloen piikit, sitten voit pestä lehden ja kaapia geelimäisen hedelmälihan ulos. Soseuta hunaja, alkoholi ja aloe keskenään tehosekoittimessa, kunnes saat tasaisen seoksen. Kaada steriloituun astiaan ja säilytä viileässä paikassa. Juo siirappia kolme kertaa päivässä (ruokalusikallinen jokaisen aterian jälkeen). Voit odottaa tuloksia viikon kuluttua kuurin aloituksesta.

Hoitokeino 5: Aktivoidu tennispallon avulla

Jo egyptiläiset faaraot hoitivat mielen ja kehon ongelmia aktivoimalla kehon energiapisteitä. Masennusta, ahdistusta ja stressiä voi hoitaa tuottamalla painetta jalkapohjiin. Tennispalloja heillä tuskin oli käytössään, mutta menetelmä on muuten sama. Tämän hoidon tarkoitus on stimuloida kehon pisteitä, jotka sijaitsevat jalkapohjissa.

Istu siis mukavalla tuolilla ja riisu kengät ja sukat. Laita tennispallo lattialle jalan alle, ja hiero jalkaa palloa vasten, käy koko jalkapohja läpi. Hieronta rentouttaa ja vaikuttaa myös mielialaan. Tee tämä hieronta joka päivä, ja huomaat pian, miten aktiiviseksi ja optimistiseksi tunnet olosi.

Hoitokeino 6: Vähennä sokerin käyttöä

Joskus pieninkin muutos voi vaikuttaa suuresti kehoomme ja mieleemme. Suosittelemme vähentämään sokerin määrää ruokavaliossasi, sillä liiallisen sokerin on huomattu eliminoivan B-vitamiineja. B-vitamiinit (etenkin B9 ja B12-vitamiinit) ovat vastuussa hermoston toiminnasta ja kehityksestä, ja hermoston normaali toiminta on tärkeää masennuksen hoidossa.

Vältä siis sokerisia herkkuja, kuten karkkeja ja leivonnaisia, jätä valmisruuat syömättä ja valmista ateriasi itse alusta loppuun. Hyvä ravinto vaikuttaa jokaiseen soluun, joten keskity kasviksiin, hedelmiin ja proteiiniin. Syö paljon pinaattia, kananmunaa, porkkanaa ja maitotuotteita.

Some figure

Hoitokeino 7: Pysy aktiivisena ja liiku

Eräs luonnon keino masennuksen torjuntaan on liikunta. Liikkuminen saattaa olla viimeinen asia mielessä, kun tunnet olosi masentuneeksi, mutta liikunta on loistava hoitokeino myös mielen ongelmiin. Käy pienellä puolen tunnin kävelyllä päivittäin, vaikka se tuntuisikin aluksi kuinka vastenmieliseltä tahansa. Sinun ei tarvitse lähteä treenaamaan maratonia varten tai huhkimaan punttisalille, pelkkä kävely riittää. Yritä liikkua etenkin luonnossa, sillä luonnolla on rauhoittava ja rentouttava vaikutus.

Liikunta auttaa ehkäisemään masennuksen lisäksi ylipainon kehittymistä ja sydänongelmia. Säännöllinen liikunta vapauttaa adrenaliinia ja muita hormoneja, jotka vaikuttavat suoraan siihen, miten energiseksi olosi tunnet. Liikkumattomuus on yksi haitallisimmista asioista, jonka voit kehollesi tehdä.

Lopuksi

Masennuksen syyt, oireet ja hoito vaihtelevat ihmisestä toiseen. Avun hakeminen on ensiaskel parantumiseen, joten lähde rohkeasti lääkäriin. Jos se tuntuu vaikealta, kerro läheiselle ihmiselle vaikeuksistasi, ja pyydä heitä tulemaan kanssasi vastaanotolle.

Kun pääset masennuksen syvistä vesistä, keskity aktiivisesti luomaan elämästäsi sellaista, kuin haluat sen olevan ja vähennä niitä asioita, jotka vaikuttavat negatiivisesti mielialaasi. Rakasta ja arvosta itseäsi, huomaa elämän pienet asiat ja niiden kauneus, nauti perheesi seurasta, syö hyvin, käy kävelyllä, opi virheistäsi ja anna anteeksi itsellesi ja muille. Vähennä negatiivisia asioita elämästäsi ja tee tilaa niille asioille, joista todella nautit. Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka tekevät sinut onnelliseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ferrer-Cascales, R., Albaladejo-Blázquez, N., Ruiz-Robledillo, N., Clement-Carbonell, V., Sánchez-SanSegundo, M., & Zaragoza-Martí, A. (2019). Higher Adherence to the Mediterranean Diet is Related to More Subjective Happiness in Adolescents: The Role of Health-Related Quality of Life. Nutrients, 11(3), 698. https://doi.org/10.3390/nu11030698
  • Gómez-Juanes, R., Roca, M., Gili, M., Garcia-Campayo, J. y García-Toro, M. (2017). Estilo de vida saludable: un factor de protección minusvalorado frente a la depresión, Psiquiatría Biológica,24(3), 97-105. https://doi.org/10.1016/j.psiq.2017.10.004
  • Gradari, S., Pallé, A., McGreevy, K. R., Fontán-Lozano, Á., & Trejo, J. L. (2016). Can Exercise Make You Smarter, Happier, and Have More Neurons? A Hormetic Perspective. Frontiers in Neuroscience, 10, 93. https://doi.org/10.3389/fnins.2016.00093
  • Hogarth, L., Hardy, L., Mathew, A. R., & Hitsman, B. (2018). Negative mood-induced alcohol-seeking is greater in young adults who report depression symptoms, drinking to cope, and subjective reactivity. Experimental and Clinical Psychopharmacology, 26(2), 138–146. https://doi.org/10.1037/pha0000177
  • Ju, S., & Park, Y. K. (2019). Low fruit and vegetable intake is associated with depression among Korean adults in data from the 2014 Korea National Health and Nutrition Examination Survey. Journal of Health, Population and Nutrition, 38(1), 39. https://doi.org/10.1186/s41043-019-0204-2
  • Knüppel, A., Shipley, M. J., Llewellyn, C. H., & Brunner, E. J. (2017). Sugar intake from sweet food and beverages, common mental disorder and depression: prospective findings from the Whitehall II study. Scientific Reports, 7(1), 6287. https://doi.org/10.1038/s41598-017-05649-7
  • Mammen, G. and Faulkner, G. (2013). Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies. American Journal of Preventive Medicine, 45(5), 649-57. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2013.08.001
  • Rogerson, M., Gladwell, V., Gallagher, D., & Barton, J. (2016). Influences of Green Outdoors versus Indoors Environmental Settings on Psychological and Social Outcomes of Controlled Exercise. International Journal of Environmental Research and Public Health, 13(4), 363. https://doi.org/10.3390/ijerph13040363
  • Zawadzki, M. J., Sliwinski, M. J., & Smyth, J. M. (2018). Perseverative Cognitions and Stress Exposure: Comparing Relationships With Psychological Health Across a Diverse Adult Sample. Annals of Behavioral Medicine, 52(12), 1060–1072. https://doi.org/10.1093/abm/kay009

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.