6 asiaa, jotka sinun tulisi tietää kuukupeista

Kuukupit ovat hygieenisiä, mukavia ja edullisia verrattuna jatkuvien tamponien ja siteiden käyttöön verrattuna. Kuukupeista on tullut suosittu vaihtoehto kuukautissuojille.
6 asiaa, jotka sinun tulisi tietää kuukupeista

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kuukautiset ovat välttämätön osa naisen elämää nuoruudesta vaihdevuosiin saakka. Kuukautiset saapuvat keskimäärin 28 päivän välein, osalla naisista harvemmin luonnollisesta kierrosta riippuen. Kuukautissuojat maksavat naisille elämänsä aikana satoja euroja, mutta kuukuppi kestää käytössä vuosia. Kuukuppeja käyttämällä vähentää myös jätteiden määrää jonka kuukautissuojat aiheuttavat vuosittain.

Kuukupit keskittiin jo 1800-luvun loppupuolella, ja ne ovat kehittyneet huomattavasti ensimmäisistä malleista. Kuukuppeja on valmistettu erilaisista materiaaleista, nykyisin ne valmistetaan silikonista. Kuukuppia käyttämällä voi säästää rahaa ja luontoa, ja se on terveydellekin hyväksi. Nämä kuukautissuojat ovat siis nonella tapaa erinomainen valinta.

1. Mikä ihmeen kuukuppi?

Kuukupit

Kuukuppia voidaan käyttää perinteisten tamponien ja kuukautissuojien sijaan. Kuukuppi on pieni, lääketieteellisestä silikonista tai lateksista valmistettu kuppi, joka asetetaan emättimeen. Kuukuppi kerää kuukautisveren ja sen voi pitää emättimessä 12 tunnin ajan.

Lateksille allergisten naisten tulisi käyttää kuukuppeja, jotka on valmistettu silikonista.

2. Miten kuukuppeja käytetään?

Kuukupin käyttäminen voi vaatia opettelua ja harjoittelua. Usein kupin asettaminen paikoilleen vaatii muutaman harjoituskerran, ja se kannattaakin tehdä ennen kuukautisten alkamista. Älä huolestu, jos kuppi tuntuu ensimmäisillä kerroilla epämukavalta. Kokeile eri asentoja ja muista asettaa kuppi tarpeeksi syvälle.

Kuukautissuojat ja tamponit imevät kuukautisveren, kun taas kuukuppi kerää veren ja se tyhjennetään, kun se täyttyy. Kuukuppi asetetaan emättimeen, ja vuodon määrästä riippuen se voi olla emättimessä 8 – 12 tuntia.

Kun kuppi täyttyy, se poistetaan emättimestä ja tyhjennetään. Kuppi kannattaa huuhtoa vedellä ennen uudelleenasettamista. Jos et pääse huuhtomaan kuppia jostain syystä, voit pestä sen seuraavalla kerralla.

Joskus kupin käytön alkuvaiheessa ilmenee kipua, sillä kuukupin materiaali on vielä jäykkää. Materiaali pehmenee käytössä. Kuukuppi tarvitsee tyhjennystä vain kahdesta neljään kertaan vuorokaudessa ja sitä voi käyttää yön yli. Kuukuppi sopii myös kierukan ja ehkäisyrenkaan kanssa käytettäväksi, mutta kierukan kanssa käytettynä kannattaa keskustella kupin käytöstä ensin gynekologin kanssa.

3. Neljä hyvää syytä kuukupin käyttöön

Kuukuppi
 • Yksi kuukuppi kestää käytössä jopa 10 vuotta. Kuukautissuojat ja tamponit ovat kertakäyttöisiä, joten ne heitetään roskiin yhden käytön jälkeen. Suojiin kuuluu paljon rahaa ja ne kertyvät kaatopaikoille luontoa saastuttaen. Kuukuppia voi käyttää 10 vuotta, kunhan sen muistaa desinfioida kuukautisten välillä kuumassa vedessä.
 • Kuukuppiin mahtuu runsaskin vuoto. Kuukuppia käyttäessä ei tarvitse pelätä ohivuotoja, sillä kuppi synnyttää alipaineen emättimeen ja pysyy paikoillaan ihanteellisesti. Jos kuukautisesi ovat runsaat, mahtuu suurimpiin kuppeihin jopa 30 ml nestettä. Tamponi pystyy imemään vain 5 milliä nestettä ja kuukautissuoja vain 10 ml, niiden kapasiteetti on siis huomattavasti heikompi kuin kuukupin. Kupin ulkopuolella on yleensä mittaviivat, joiden avulla näet kuinka paljon olet vuotanut.
 • Kuukuppi mukautuu kehoon. Silikonista ja lateksista valmistetut kupit mukautuvat emättimen muotoihin mukavasti ja pysyvät paikoillaan hyvin. Voit harrastaa liikuntaa normaalisti ja kuukuppi pysyy mukana kovassakin menossa.
 • Haitalliset reaktiot ovat harvinaisia. Tulehdukset ja emättimen ärsytys on yleistä tamponeja käytettäessä, mutta sama ilmiö on harvinainen kuukuppeja käytettäessä. Muista vain varmistaa, että jos olet allerginen lateksille, kuppi ei sisällä sitä.

4. Kuukupit ovat edullisempia

Kuukuppi maksaa yleensä noin 30 euroa riippuen siitä, mistä sen ostat. Yleensä kuukuppi myydään pienessä kangaspussukassa, joka soveltuu sen säilyttämiseen.

Hyvälaatuinen kuppi kestää käytössä 10 vuotta, mikä tekee siitä huomattavasti edullisemman vaihtoehdon tamponeille ja siteille. Kuukuppia voi käyttää kaikkina vuotopäivinä kuukautisten alusta loppuun saakka.

5. Kuukupista huolehtiminen on helppoa

Kuukuppi kädessä

Kuukuppien materiaali on helppo puhdistaa ja huoltaa:

 • Kuukautisten alussa: kun kuppi on uusi ja käyttämätön, poista se pussista ja keitä sitä vedessä 3-5 minuuttia. On suositeltavaa varata oma pieni kattila kuukupin puhdistamiselle. Anna kupin kuivua ja viilentyä ennen käyttöä.
 • Kuukautisten aikana: on tärkeää huuhtoa kuppi jokaisen tyhjennyskerran jälkeen. Huuhtele kuppi hanan alla.
 • Kuukautisten jälkeen: pese kuukuppi huolellisesti ennen säilöntää. Käytä hajusteetonta saippuaa ja juoksevaa vettä kupin huolelliseen pesuun. Anna kupin kuivua ja aseta se säilytyspussiin. Säilytä kuppia hyvin ilmastoidussa ja kuivassa tilassa, tämä ehkäisee bakteerien kasvun.

6. Kuukuppeja on erikokoisia

Jokainen nainen on anatomialtaan erilainen ja mitä tulee hygieniaan, on tärkeää valita juuri omiin tarpeisiin sopivat välineet. Kuukuppeja saa yleensä kahdessa koossa: pienempi sopii sellaisille naisille, jotka eivät ole synnyttäneet ja suuremmat naisille, jotka ovat saaneet lapsia alateitse. Tämä johtuu siitä, että emättimen koko muuttuu synnytyksen yhteydessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Stewart, K., Powell, M., & Greer, R. (2009). An alternative to conventional sanitary protection: Would women use a menstrual cup? Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1080/01443610802628841
 • Juma, J., Nyothach, E., Laserson, K. F., Oduor, C., Arita, L., Ouma, C., … Phillips-Howard, P. A. (2017). Examining the safety of menstrual cups among rural primary school girls in western Kenya: Observational studies nested in a randomised controlled feasibility study. BMJ Open. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2016-015429
 • North, B. B., & Oldham, M. J. (2011). Preclinical, Clinical, and Over-the-Counter Postmarketing Experience with a New Vaginal Cup: Menstrual Collection. Journal of Women’s Health. https://doi.org/10.1089/jwh.2009.1929
 • McDermott, C., & Sheridan, M. (2015). Staphylococcal toxic shock syndrome caused by tampon use. Case reports in critical care, 2015, 640373. https://doi.org/10.1155/2015/640373

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.