Logo image
Logo image

Pullotettu vesi - vältä sitä näistä 5 syystä

3 minuuttia
Pullotettu vesi - vältä sitä näistä 5 syystä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vesi on elämän kannalta elintärkeä elementti. Vesi raikastaa, nesteyttää ja sillä on tärkeä osa koko kehon toimintaa ja elinten toimintoja. Pullotettu vesi onkin yleistynyt ja nostanut myyntiään viime vuosikymmeninä.  Usein pullovettä mainostetaan terveellisempänä, puhtaampana vaihtoehtona perinteiselle hanavedelle, ja markkinoijat luovatkin ihanteellisia kuvia puhtaista vuoristolähteistä ja puroista, joista pullovesi saadaan.

Muovipulloissa myytävä vesi ei ole ympäristön kannalta ihanteellinen asia, sillä vaikka joissakin maissa jätteen ja muovipullojen kierrätys onkin yleistä, usein pullot päätyvät käyttöön tasan yhden kerran, jonka jälkeen ne jätetään saastuttamaan vesistöjä ja maaperää. Hylkää siis pullotettu vesi, sillä hanavettä tulisi suosia pullotetun veden sijaan aina kun mahdollista.

Suomessa hanavesi on täysin turvallista ja puhdasta juoda, mutta kaikkialla muualla maailmassa tämä ei pidä paikkaansa. Kaikki maat eivät pysty suodattamaan vettä ja tarjoamaan puhdasta juomavettä kansalaisilleen. Matkaajien tuleekin aina tarkistaa hanaveden juomakelpoisuus – matkalla ollessa pullotettu vesi voi olla paras ja ainoa valinta.

Tässä artikkelissa annamme sinulle 5 syytä siihen, miksi kannattaa lopettaa pulloveden ostaminen ja juominen.

Muoviset juomapullot ovat vaaraksi ympäristölle

Some figure
Muovi on kuitenkin keinotekoinen aines, jonka maatuminen kestää satoja vuosia.

Muovipullojen kierrätys on nykyään yleistä ja Suomessa monista pulloista maksetaan palautusvaiheessa pantti, joka rohkaisee kaikkia kierrättämään käytetyt pullot. Pullonpalautusautomaatteja on lähes kaikissa ruokakaupoissa, mikä tekee kierrätyksen helpoksi. Kaikkialla maailmassa ei tällaisia järjestelmiä kuitenkaan ole yleisessä käytössä ja pullojen kierrättäminen on maailmanlaajuisella tasolla yhä harvinaista.

Tutkimusten mukaan suurin osa muovipulloista päätyy tavallisen roskan sekaan kierrätyksen sijasta. Biohajoavasta muovista valmistetut pullotkaan eivät hajoa yhtä nopeasti kuin niiden kuvittelisi hajoavan, sillä ne valmistetaan vain pienemmästä määrästä muovia kuin perinteiset juomapullot.

Pullotettu vesi usein samanlaatuista kuin hanavesi

Pulloveden markkinoinnissa voidaan käyttää kuvia vuoristoista ja puhtaista lähteistä, mutta tämä ei automaattisesti tarkoita, että vesi on yhtään sen puhtaampaa kuin hanavesi. Vain pieni määrä pullovedestä saadaan lähteistä tai maanalaisista puroista.

Jopa 25 % pullotetusta vedestä on laadultaan täysin identtistä hanaveden kanssa. Toki jotkin yhtiöt suodattavat tai säteilyttävät vetensä UV-valolla ennen sen myymistä. Vesi myydään kuitenkin usein jopa 100-kertaisin hinnoin verrattuna hanasta saatavaan, samanlaatuiseen veteen.

Lisäksi monet tutkimukset ovat löytäneet pullovedestä haitallisia aineksia, kuten ftalaatteja, hometta, mikrobeja, bentseeniä, trihalometaaneja ja jopa arsenikkia. Toki myös hanaveden seassa voi joskus ilmetä haitallisia aineksia, jotka saattavat joskus päätyä yleiseen jakeluun vedenpuhdistuslaitokselta, jossa vesi käsitellään ja tehdään juomakelpoiseksi.

Pullotettu vesi voi sisältää vaarallisia kemikaaleja

Some figure

Muovi ei kuitenkaan ole täysin vapaa haitallisista kemikaaleista, jotka voivat sulaa veteen etenkin jos muovi altistuu koville lämpötiloille. Kesäkuumalla kannattaa muovipullot jättää ostamatta.

Jos et voi elää ilman pullovettä tai pullotettuja juomia, suosi lasipulloja, sillä lasista ei imeydy veteen mitään ylimääräistä. Lasipullot voi myös kierrättää helposti.

Paikallinen vesi sopii yhteen luomuruuan kanssa

Luomuruoka on saavuttanut suosiota maailmalla jo vuosikausia, ja luomutuotettua ruokaa on yhä helpommin saatavilla. Luomuruuan valmistuksessa ei käytetä haitallisia hyönteismyrkkyjä tai geenimuuntelua, mikä tekee ruuasta huomattavasti terveellisempää, puhtaampaa ja turvallisempaa ihmisten nautittavaksi. Kypsentämällä nämä ruuat turvallista hanavettä käyttämällä on hyvä tapa tukea luonnonmukaista elämäntapaa.

Pullotetun veden vaihtoehdot

Jos haluat kantaa vesipulloa aina mukanasi, suosittelemme ostamaan turvallisesta muovista, metallista tai lasista valmistetun täytettävän juomapullon, joka sopii pitkäaikaiseen käyttöön. Säästät rahaa, suojelet terveyttäsi ja pidät huolta ympäristöstä.

Some figure

Veden laatu riippuu paljon siitä, missä maassa ja millä alueella asut, joten ota selvää paikallisen veden ominaisuuksista. Joillain alueilla veteen täytyy lisätä paljon puhdistavia kemikaaleja, joillain alueilla vesi on kovempaa kuin toisilla. Kuten aikaisemmin mainitsimme, on hanavesi Suomessa todella korkealaatuista ja puhdasta, joten hanavettä voi aina Suomessa juoda turvallisin mielin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.