5 peräaukon syövän oiretta

maaliskuu 3, 2017
Vaikka saatatkin olla nolona asiantuntijan luona käymisestä tämän alueen vaivojen suhteen, lääkärin diagnoosi peräaukon syövästä jo ensimerkkien ilmetessä on erittäin tärkeää. Näin on etenkin silloin, jos sinulla on ongelmia peräsuolesi kanssa.

Peräaukon syövästä ei juurikaan puhuta. Kyseessä on myös hiljainen sairaus, eli sillä ole sellaisia suuria ilmenemismääriä kuin keuhko- ja rintasyövällä. Se on kuitenkin sairaus, josta kannattaa olla tietoinen.

Spanish Association Against Cancer -järjestön mukaan peräaukon syöpä muodostaa 1,9 % kaikista kasvaimista, jotka ilmenevät ruoansulatuselimissä.

Vaikka tämä ei olekaan mikään kovin suuri määrä, kannattaa olla tietoinen siitä, että kyseisen sairauden diagnoosit ovat lisääntyneet viime vuosina. Tämä kasvu on muun muassa seuraavien tekijöiden seurausta:

  • tupakointi
  • pidempi eliniänodote
  • papilloomavirus eli HPV-virus

Peräaukon syöpä on enemmän miesten kuin naisten sairaus, mutta se on yleisempi yli 50-vuotiailla naisilla.

Suurin ongelma tähän syöpään liittyen on se, että usein se etenee ilman, että tästä olisi mitään näkyviä oireita.

Sen lisäksi ne joilla on peräpukamia luulevat usein, että verenvuoto ja pullotus johtuvat niistä, ja siten he eivät välttämättä koskaan mene lääkärille, vaikka tilanne sitä vaatisi.

Koska tieto on ihmisen paras työkalu, kerromme seuraavassa muutamista olennaisimmista asioista, joita peräaukon syöpään liittyy – jatka lukemista!

Peräaukon syöpä – hiljainen sairaus

Emme aina kiinnitä suurta huomiota kehomme prosesseihin. Menemme siis esimerkiksi vessaan ilman, että ajattelisimme että kannattaisi katsoa ulostetta sen kannalta, onko siinä joitakin poikkeavuuksia tai verta.

Peräaukko ei ole vain se paikka, josta kehossa oleva uloste tulee pois, sillä se on osa suolistoamme ja etenkin paksusuolta.

Lue lisää aiheesta: Näin palautat suoliston bakteeritasapainon

Sen ympyränmuotoiset lihakset koostuvat uusista soluista, jotka voivat jostakin syystä käydä läpi geneettisiä muutoksia. Näiden muutosten tuloksena ilmenee epänormaaleja tai syöpää tuottavia soluja.

On olemassa eräitä riskitekijöitä joita voidaan kontrolloida, mutta kuten varmasti jo tiedät syöpää koskien, terveelliset elämäntavat eivät välttämättä ole ainoa merkittävä asia.

On sellaisia tekijöitä, jotka saattavat jäädä huomaamatta, ja syystä tai toisesta tämä sairaus saattaa sitten alkaa kehittyä. Siksi on hyvin tärkeää olla tietoinen tämänkin syövän oireista.

1. Verenvuoto

Vessapaperi

Tämä on oleellisin oire, joten siitä kannattaa olla tietoinen. Verenvuoto silloin tällöin voi olla muidenkin asioiden syytä, joten lääkärin diagnoosi on hyvin tärkeä.

Joskus verenvuoto aiheutuu peräpukamista, yksinkertaisesta tulehduksesta tai jostakin muusta sairaudesta, jonka asiantuntija pystyy tunnistamaan.

2. Tunne ”täynnä” olosta

Useimmat potilaat, joilla peräaukon syöpää on, kokevat olonsa täydeksi peräsuolen alueella. Tämä johtuu siitä, että sisällä kasvaa massa, joka aiheuttaa epämukavuutta ja jopa kutinaa.

  • Joskus nämä massat estävät suolistoa toimimasta siihen pisteeseen asti, että ihminen saattaa jopa menettää peräaukon lihasten hallinnan.
  • Ensin tämä on kuitenkin tuskin huomattavissa, ja itse asiassa moni odottaakin puoli vuotta ennen kuin menee lääkärille oireiden kehityttyä huomattavimmiksi.

Lue lisää aiheesta: Rintasyövän diagnosointi pillerin avulla – mistä on kyse?

3. ”Syylien” ilmaantuminen

Paksusuoli

Peräaukon syöpä liittyy usein syylien ilmaantumiseen kyseiselle alueelle. Ne saattavat kehittyä suolistossa itsessään tai ulkoisesti, ja ne aiheuttavat epämukavuutta.

Moni potilas sekoittaa ne kuitenkin peräpukamien oireisiin, ja onkin tärkeää seurata niiden kehitystä.

Älä ole nolona, jos joudut käymään tämän asian vuoksi lääkärissä. Saat näin itsellesi paljon paremman mielenrauhan.

4. Muutokset ulostamisessa

Meillä on kaikilla pieniä epäsäännöllisyyksiä suoliston toiminnassa aina silloin tällöin. Joskus on siis ehkäpä ummetusta ja ripulia – tämä on kaikki täysin normaalia.

Sellaiset asiat, joista kannattaisi kuitenkin huolestua, ovat peräaukon lihasten hallintakyvyn menettäminen ja virtsanpidätyskyvyn katoaminen.

Kun kasvain kehittyy, potilaalla voi ilmetä nesteen erittymistä peräaukon alueella.

5. Kutina

Pytyllä

Oireisiin kehon alaosassa kuuluvat seuraavat: uupumus alaselässä, vatsassa tuntuva paine ja kutina peräaukon alueella.

Kutina liitetään usein peräpukamiin, joten moni käyttää perinteisiä voiteita ja hoitoja, jotta voisi lievittää tätä ongelmaa, josta usein ei kerrota muille. Haluamme tässä taas kerran muistuttaa, että on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin heti, kun joitakin näistä oireista ilmenee.

Aikainen diagnoosi lisää mahdollisuutta siitä, että hoito on menestyksekäs ja potilas selviytyy.

Lue aiheesta lisää: 4 illallisideaa ummetuksen hoitoon

Pieni määrä tapauksia on sellaisia, että peräaukon syöpää ei diagnosoida ennen kuin kasvain on jo edennyt imusolmukkeisiin. Näissä tilanteissa hoito on usein paljon aggressiivisempi kuin aikaisemmin havaituissa tapauksissa.

On hyvä muistaa tähänkin sairauteen liittyen se, että lääkinnälliset ratkaisut kehittyvät joka päivä, ja siten uusia teknologioita, hoitoja ja lääkkeitä tulee saataville koko ajan.

UUTISIA VERKOSSA