Logo image
Logo image

5 peräaukon syövän oiretta

3 minuuttia
Vaikka saatatkin olla nolona asiantuntijan luona käymisestä tämän alueen vaivojen suhteen, lääkärin diagnoosi peräaukon syövästä jo ensimerkkien ilmetessä on erittäin tärkeää. Näin on etenkin silloin, jos sinulla on ongelmia peräsuolesi kanssa.
5 peräaukon syövän oiretta
Viimeisin päivitys: 27 syyskuuta, 2018

Peräaukon syövästä ei juurikaan puhuta. Kyseessä on myös hiljainen sairaus, eli sillä ole sellaisia suuria ilmenemislukuja kuin keuhko- ja rintasyövällä. Se on kuitenkin sairaus, josta kannattaa olla tietoinen.

Espanjalaisen Spanish Association Against Cancer -järjestön mukaan peräaukon syöpä muodostaa 1,9 % kaikista kasvaimista, jotka ilmenevät ruoansulatuselimissä.

Vaikka tämä ei olekaan mikään kovin suuri määrä, kannattaa olla tietoinen siitä, että kyseisen sairauden diagnoosit ovat lisääntyneet viime vuosina. Tämä kasvu on muun muassa seuraavien tekijöiden seurausta:

Peräaukon syöpä on enemmän miesten kuin naisten sairaus, mutta se on yleisempi yli 50-vuotiailla naisilla.

Suurin ongelma tähän syöpään liittyen on se, että usein se etenee ilman näkyviä oireita.

Sen lisäksi ne joilla on peräpukamia luulevat usein, että verenvuoto ja turvotus johtuvat niistä, ja siten he eivät välttämättä koskaan mene lääkärille, vaikka tilanne sitä vaatisi.

Kerromme alla muutamista olennaisimmista asioista peräaukon syöpään liittyen – jatka lukemista!

Peräaukon syövän oireet

Emme aina kiinnitä suurta huomiota kehomme prosesseihin. Emme todennäköisesti tulisi edes huomaamaan, jos ulosteessamme olisi jonain päivänä joitakin poikkeavuuksia, tai vaikka verta.

Peräaukko ei ole vain paikka josta kehossa oleva uloste tulee pois, vaan se on osa suolistoamme ja etenkin paksusuolta.

Lue lisää aiheesta: Näin palautat suoliston bakteeritasapainon

Sen ympyränmuotoiset lihakset koostuvat uusista soluista, jotka voivat syystä tai toisesta käydä läpi geneettisiä muutoksia. Näiden muutosten tuloksena ilmenee epänormaaleja tai syöpää tuottavia soluja.

Joitakin riskitekijöitä voidaan kontrolloida, mutta kuten varmasti jo tiedät syöpää koskien, terveelliset elämäntavat eivät välttämättä ratkaise kaikkea.

On sellaisia tekijöitä, jotka saattavat jäädä huomaamatta, ja syystä tai toisesta tämä sairaus saattaa sitten alkaa kehittyä. Siksi on hyvin tärkeää olla tietoinen tämänkin syövän oireista.

1. Verenvuoto

 

Some figure

Tämä on oleellisin oire, joten siitä kannattaa olla tietoinen. Verenvuoto silloin tällöin voi johtua muistakin syistä, mutta lääkärin diagnoosi on aina hyvin tärkeä.

Joskus verenvuoto aiheutuu peräpukamista, yksinkertaisesta tulehduksesta tai jostakin muusta sairaudesta, jonka asiantuntija pystyy tunnistamaan.

2. Tunne “täydestä” olosta

Useimmat peräaukon syöpään sairastuneet kokevat olonsa täydeksi peräsuolen alueella. Tämä johtuu siitä, että sisällä kasvaa massa, joka aiheuttaa epämukavuutta ja jopa kutinaa.

  • Joskus nämä massat estävät suolistoa toimimasta jopa siihen pisteeseen asti, että ihminen saattaa menettää peräaukon lihasten hallinnan.
  • Ensin tämä on kuitenkin tuskin huomattavissa, ja itse asiassa moni odottaakin pitkän aikaa ja menee lääkärille vasta oireiden kehityttyä huomattavammiksi.

Lue lisää aiheesta: Rintasyövän diagnosointi pillerin avulla – mistä on kyse?

3. “Syylien” ilmaantuminen

 

Some figure

Peräaukon syöpään liittyy usein syylien ilmaantuminen kyseiselle alueelle. Ne saattavat kehittyä suolistossa itsessään tai ulkoisesti, ja ne aiheuttavat epämukavuutta.

Moni potilas sekoittaa ne kuitenkin peräpukamien oireisiin, ja onkin tärkeää seurata niiden kehitystä.

Älä ole nolona, jos joudut käymään tämän asian vuoksi lääkärissä. Saat näin itsellesi paljon paremman mielenrauhan.

4. Muutokset ulostamisessa

Meillä on kaikilla pieniä epäsäännöllisyyksiä suoliston toiminnassa aina silloin tällöin. Joskus on siis ehkäpä ummetusta ja ripulia – tämä on kaikki täysin normaalia.

Sellaiset asiat, joista kannattaisi kuitenkin huolestua, ovat peräaukon lihasten hallintakyvyn menettäminen ja virtsanpidätyskyvyn katoaminen.

Kun kasvain kehittyy, potilaalla voi ilmetä nesteen erittymistä peräaukon alueella.

5. Kutina

 

Some figure

Oireisiin kehon alaosassa kuuluvat seuraavat: uupumus alaselässä, vatsassa tuntuva paine ja kutina peräaukon alueella.

Kutina liitetään usein peräpukamiin, joten moni käyttää perinteisiä voiteita ja hoitoja, jotta voisi lievittää tätä ongelmaa josta usein ei kerrota muille. Haluamme tässä taas kerran muistuttaa, että on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin heti, kun joitakin näistä oireista ilmenee.

Aikainen diagnoosi lisää hoidon tehokkuuden ja potilaan selviytymisen mahdollisuutta.

Lue aiheesta lisää: 4 illallisideaa ummetuksen hoitoon

Pieni määrä tapauksista on sellaisia, että peräaukon syöpää ei diagnosoida ennen kuin kasvain on jo edennyt imusolmukkeisiin. Näissä tilanteissa hoito on usein paljon aggressiivisempi kuin aikaisemmin havaituissa tapauksissa.

On hyvä muistaa tähänkin sairauteen liittyen se, että lääkinnälliset ratkaisut kehittyvät joka päivä, ja siten uutta teknologiaa, hoitoja ja lääkkeitä tulee saataville koko ajan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dzierżanowski, T., & Mercadante, S. (2022). Constipation in cancer patients—An update of clinical evidence. Current Treatment Options in Oncology23(7), 936-950. https://link.springer.com/article/10.1007/s11864-022-00976-y
  • Glynne-Jones, R., Nilsson, P. J., Aschele, C., Goh, V., Peiffert, D., Cervantes, A., & Arnold, D. (2014). Anal cancer: ESMO–ESSO–ESTRO clinical practice guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Radiotherapy and Oncology111(3), 330-339. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167814014001765
  • Hogan, A. M., Sheehan, M., & Joyce, M. R. (2016). Anal Cancer. Anorectal Disease: Contemporary Management, 263-282. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-23147-1_12
  • Islami, F., Ferlay, J., Lortet-Tieulent, J., Bray, F., & Jemal, A. (2017). International trends in anal cancer incidence rates. International journal of epidemiology46(3), 924-938. https://academic.oup.com/ije/article-abstract/46/3/924/2447873
  • Karar, S., & Abdulkarim, S. (2018). Treatment of Anal Cancer Pain–A Case Report. Journal of Pain and Symptom Management3924(18), 30181. https://ecommons.aku.edu/eastafrica_fhs_mc_intern_med/86/
  • Monson, J. R. T., Weiser, M. R., Buie, W. D., Chang, G. J., Rafferty, J. F., Buie, W. D., … & Wilkins, K. (2013). Practice parameters for the management of rectal cancer (revised). Diseases of the Colon & Rectum56(5), 535-550. https://journals.lww.com/dcrjournal/Fulltext/2013/05000/Practice_Parameters_for_the_Management_of_Rectal.2.aspx
  • Sundel, M. H., Voltaggio, L., Leeds, I. L., & Fang, S. H. (2019). Anatomy and histology of the anus. Anal Cancer: A Comprehensive Guide, 1-9. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-20253-8_1
  • Young, A. N., Jacob, E., Willauer, P., Smucker, L., Monzon, R., & Oceguera, L. (2020). Anal cancer. Surgical Clinics100(3), 629-634. https://www.surgical.theclinics.com/article/S0039-6109(20)30020-7/fulltext

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.