Logo image
Logo image

Mustasukkaisuus: 5 mustasukkaisten ihmisten virhettä

3 minuuttia
Me olemme kaikki joskus olleet mustasukkaisia, mutta tätä yleistä tunnetta koskien on muutama asia, jotka olisi silti hyvä muistaa. Jatka lukemista ja kuulet aiheesta lisää!
Mustasukkaisuus: 5 mustasukkaisten ihmisten virhettä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Mustasukkaisuus voi tuhota paitsi suhteita, myös kokonaisia perheitä. Moni ajattelee, että osoittaa kumppanilleen mustasukkaisuudellaan ainoastaan sen, kuinka paljon hän toista rakastaa. On kuitenkin olemassa tietyn tyyppistä mustasukkaisuutta, joka on hyvin negatiivista.

Olemme kaikki jossakin vaiheessa olleet mustasukkaisia.

Jos sinulla on sisaruksia, olet kenties kokenut tämän kummallisen tunteen lapsena, kun vanhempasi kiinnittivät enemmän huomoita veljeesi tai sisareesi, tai kun toinen sai vanhemmiltasi ylistystä.

Mustasukkaisuuteen liittyvät ongelmat ovat tavallisia romanttisiin suhteisiin tultaessa. Moni esimerkiksi uskoo sellaisiin lauseisiin kuten “jos hän on mustasukkainen, hän todella rakastaa minua”.

Vaikka mustasukkaisuus voikin olla tavallinen asia, se voi saada ihmisen tekemään monia virheitä sokaistuneena tästä tunteesta, mikä voi sitten saada aikaan vahinkoa parisuhteessa.

Tiedätkö, mitä mustasukkaisuuden tuhoisat seuraukset ovat? Jatka lukemista ja kuulet aiheesta tarkemmin!

1. Kun kumppania kohdellaan ahdistavasti

Some figure
Mustasukkaiset ihmiset ovat hyvin epävarmoja, ja tämä saa aikaan sen, että he yrittävät hallita kumppaniaan koko ajan. Ihminen haluaa toisen täysin itselleen, eikä mustasukkainen voi sietää sitä ajatusta, että rakastettu on kiinnostunut toisesta.

Tämä voi saada aikaan sen, että kumppani muuttuu hyvin masentuneeksi sekä tarvitsee hiukan tilaa suhteessa. Tämä sitten epäilemättä saa mustasukkaisen osapuolen suuttumaan.

Ja suututtaminen voi johtaa sitten seuraukseen, jota ei ole haluttu, nimittäin eroonMustasukkainen osapuoli ei kuitenkaan tajua, mitä toinen ihminen tuntee.

Hänen mustasukkaisuutensa mitätöi sen empatian, jota hän tuntee.

2. Hän etsii jatkuvasti todisteita

On olemassa ilmiö, joka on nimeltään “Pygmalion-vaikutus”, ja se kuvaa seuraavaa: jos ihminen uskoo, että jokin asia tulee tapahtumaan tai toimii siten kuin se tapahtuisi, kyseinen asia tulee tosiaan lopulta tapahtumaan.

Näin käy mustasukkaisille ihmisille, jotka koko ajan etsivät merkkiä siitä, että kumppani pettää heitä.

Mikä tahansa viesti tai yhteys toiseen ihmiseen voi saada aikaan keskustelun, joka on täynnä kritiikkiä ja sellaisia lauseita kuten “et rakasta minua!”

Tämän tyyppinen asenne voi lopulta saada aikaan sen, että ihminen löytää etsimänsä – ikään kuin ihmisen käytös olisi kutsu saada se, mitä hän epäilee tapahtuvan, todella tapahtumaan.

3. Hän kieltäytyy etsimästä apua ongelmaansa

Some figure
Negatiivinen asia mustasukkaisissa ihmisissä ja siinä, että he luulevat olevansa normaaleja tai osoittavansa rakkautta kumppaniaan kohtaan on se, että he kieltäytyvät uskomasta sitä, että he ovat ongelmana suhteessaan.

Tämä saa suhteen vähitellen huononemaan merkittävästi, ja ajan kuluessa suhde muuttuu hyvin myrkylliseksi molemmille osapuolille.

Avun hakeminen olisi erittäin hyvä asia tällaisessa tilanteessa. Tällä tavoin viestintä tulisi parantumaan molempien osapuolten kannalta, ja mustasukkaisuus voitaisiin nähdä epärealistisina uskomuksina ja tuloksena tarpeettomasta pelosta.

4. Mustasukkaisuus ei katoa yhdessä yössä

Vaikka kuinka mustasukkainen osapuoli romanttisessa suhteessa sanoisi, että “minä tulen muuttumaan”, totuus asiasta on, että tämä on prosessi, ja olisi aina hyväksi etsiä ammattilaisen apua.

Mustasukkaiset ihmiset voivat antaa monia lupauksia, kun heidän uupunut kumppaninsa uhkaa lähteä suhteesta. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että prosessi voi olla pitkä.

Täytyy päästä eroon eräistä uskomuksista, jotka ovat saaneet mustasukkaisuuden muuttumaan “normaaliksi” asiaksi suhteessa, ja lisäksi tulee katsoa kaikkia niitä pelkoja ja epävarmuuksia, jotka ongelman aiheuttavat.

5. He räjähtävät äkillisesti

Some figure
Mustasukkaiset ihmiset ovat aina ailahtelevia mielialaltaan, sillä heillä on epäluottamusta. Aina kun he löytävät pienen “todisteen” jostakin, he muuttuvat mustasukkaiseksi sekä päästävät valloilleen sen vihan, jota ovat piilotelleet.

Tällä tavoin – ja kun he ovat kokeneet useita mustasukkaisuuden hetkiä – he lopulta räjähtävät, kun tilanne on entistä hankalampi. Kumppani ei ymmärrä mitä tapahtuu, ja täten tilanne pahenee entisestään.

Lue aiheesta lisää: Tästä tunnistat myrkyllisen rakkauden

Olisi hyväksi, jos mustasukkainen kumppani ymmärtäisi että ratkaisuna ei ole se, että toinen käyttäytyy siten kuin hän haluaa vaan se, että kyseisen ihmisen itsensä täytyy muuttaa näkemystään mustasukkaisuudesta ja suhteestaan.

Tämä on ainoa tapa, jolla tällaisesta parisuhteesta voidaan tehdä terve.

Toisaalta taas useimmissa tapauksissa liian suuri määrä mustasukkaisuutta tulee päätymään eroon, sillä tilanteesta tulee kestämätön.

Tunnistatko nämä mustasukkaisuuden aiheuttamat ongelmat omista suhteistasi? Oletko tällä hetkellä parisuhteessa, jossa mustasukkaisuus aiheuttaa haittaa?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings, 4(1), 34–43.
    https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605

  • Canto, J. M., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital, 55(primavera), 39–55.
    https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528

  • Carlen, A. M., Kasanzew, A., & López Pell, A. F. (2009). Tratamiento cognitivo conductual de los celos en la pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 12(3), 173–186.
    http://revistas.unam.mx/index.php/repi/article/viewFile/15482/14714&a=bi&pagenumber=1&w=100

  • Canto Ortiz, J. M., Leiva, P. G., & Jacinto, L. G. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea Digital, (15), 39–55.
    https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528

  • Scheinkman, M., Werneck, D., & LOGA, P. (2010). Desactivar los Celos en las Relaciones de Pareja: Un Enfoque de Múltiples Dimensiones. Family Process, 49(4), 486–504.
    https://doi.org/10.1111/(ISSN)1545-5300)


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.