Logo image
Logo image

5 merkkiä siitä, että gluteeni ei sovi sinulle

3 minuuttia
Kuulostanee erikoiselta, mutta saatat olla allerginen gluteenille, vaikka et olisikaan siitä tietoinen. Jos koet vain yhtä seuraavista oireista, tämä ei tarkoita että gluteeni tulisi poistaa kokonaan ruokavaliostasi. Jos sinulla sen sijaan on useampi näistä oireista, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.
5 merkkiä siitä, että gluteeni ei sovi sinulle
Viimeisin päivitys: 16 helmikuuta, 2019

Nykyisin gluteeniyliherkkyydestä tiedetään yhä enemmän, ja kun diagnooseja tulee kokoajan lisää, moni on alkanut miettiä, olisiko tarpeellista myös omalla kohdalla poistaa gluteeni kokonaan ruokavaliosta.

Jotkut ovat valinneet tämän tien ilman, että heillä olisi edes mitään ongelmia gluteenin suhteen. Tämän vuoksi haluammekin omistaa artikkelin tälle aiheelle, eli onko tarpeellista jättää gluteeni pois ruokavaliosta?

Mielestämme on tärkeää selittää, mitkä ovat avainoireet siitä, että kehollasi on vaikeuksia saada gluteenia käsitellyksi aineenvaihdunnassa.

Ensinnäkin tulisi tietää, että herkkyys gluteenille ja keliakia ovat kaksi eri asiaa.

Vaikka ensimmäisessäkin tapauksessa on sellaisia oireita jotka voidaan huomata, keliakian kohdalla kokonainen autoimmuniteetin prosessi lähtee käyntiin.

  • Kyseessä on tällöin joukko huonoja reaktioita, jotka ilmenevät kehossa, jotta ihminen tietäisi, että jokin on vialla. Tämä voi olla niin voimakas ongelma, että elämä saattaa vaarantua kyseisten hetkien aikana.
  • Kun sinulla sen sijaan on ainoastaan allergia, sivuvaikutukset voivat olla ärsyttäviä, mutta harvemmin ne ovat kuitenkaan henkeä uhkaavia.

Mitä gluteeni on?

Se määritellään glykoproteiinina, ja gluteeni sitoo molekyylit veden kanssa yhteen, joten se tekee syömästäsi ruoasta geelimäistä.

Tuloksena on se, että gluteeni tekee ruoansulatuksesta vaikeampaa, sillä ruoan hajottaminen muuttuu hankalammaksi. Huolimatta siitä, ovatko kyseessä teollisesti prosessoidut ruoat vai muut, leseillä on kaikkein suurin gluteenipitoisuus.

Suurin osa teollisesti käsitellyistä ruoista sisältää myös runsaasti gluteenia.

Tämän vuoksi lääkärit suosittelevat, että ruokien tuoteselosteet luettaisiin kunnolla sekä gluteeniallergian että keliakian kohdalla.

Milloin gluteeni tulisi jättää pois ruokavaliosta?

1. Epämukavuus ruoansulatusprosessissa

 

Some figure

Tämä on yksi kaikkein selkeimmistä merkeistä. Tuloksena saattaa olla ilmavaivoja, ummetusta ja ripulia, eivätkä oireet aina ole samanlaisia.

Sinulla saattaa joskus olla turvonnut olo, kun taas toisinaan sinulla voi olla ummetuksen jaksoja. Tätä saattaa sitten seurata paksusuolentulehdus, vaikka et olisi muuttanut ruokavaliotasi mitenkään.

Lue aiheesta lisää: Huonon ruoansulatuksen takana voi olla moni sairaus

2. Sinulla on ihollasi näppylöitä käsivarsien takaosissa

Tämän ilmiön tieteellinen nimi on keratosis pilaris. Se näyttää siltä, kuin ihosi olisi kananlihalla.

Kuten jo tiedät, koet tämän ilmiön silloin kun liikutut tai vaikkapa koet empatiaa ystävää kohtaan jonkin intensiivisen tilanteen aikana.

Näin voi käydä myös ilman mitään selkeää syytä käsivarsien takaosissa, tai iho on tässä kohtaa jatkuvasti sellainen, mikä voikin olla merkki gluteeniyliherkkyydestä.

Jos tätä tapahtuu sinulle säännöllisesti ja syyttä, kannattaa ehkä miettiä gluteenin jättämistä pois ruokavaliostasi, tai ainakin koittaa miten ihosi siihen reagoi.

3. Uupumus

 

Some figure

On tavallista olla hiukan väsynyt ruoan jälkeen. Tämä ei kuitenkaan ole sitä väsymystä, kun ateria todella tekee uupumuksesta pahemman.

Jos ja kun näin käy, kiinnitä huomiota siihen, oletko juuri syönyt gluteenia sisältäviä ruokia.

4. Huimaus tai päänsäryt

Neurologiset ongelmat ovat hyvin tavallisia niillä, joilla on gluteeniyliherkkyys tai keliakia. Tämä johtuu siitä, että aivoihin päätyvä veri ei saavu siinä tilassa jossa sen tulisi, ja tämä saa aikaiseksi häiriöitä kyseisellä alueella.

Reaktio ei ole välitön, joten tarkastele itseäsi silloin, kun et koskaan syö glykoproteiinia.

Jos sinulla on näinä aikoina havaittavissa tiettyjä parannuksia, on todennäköistä, että gluteeni tulisi poistaa ruokavaliostasi.

Lue aiheesta lisää: Milloin päänsäryt ovat vakavia?

5. Hormonaaliset ongelmat

Kaikkein tavallisimmat hormonaaliset häiriöt, joita gluteenin sietokyvyn puute aiheuttaa, ovat seuraavat:

  • liiallinen PMS-oireyhtymä
  • munasarjojen monirakkulaoireyhtymä
  • hedelmättömyys, jolle ei näytä olevan mitään selkeää syytä

Kun nämä ongelmat ovat yhteydessä gluteeniin, gynekologi pystyy tarjoamaan tiettyjä ratkaisuja. Gynekologiin liittyen kannattaa muistaa, että sinun tulee käydä tarkastuksessa kerran vuodessa.

Herkkyys gluteenille ja keliakia ovat helposti havaittavissa lääketieteelliseltä kantilta katsottuna.

Siksi onkin niin, että jos olet huomannut itsessäsi näitä merkkejä, kannattaisi käydä asiantuntijan vastaanotolla, jotta saisit diagnoosin.

Onneksi nykyisin on monia sellaisia vaihtoehtoisia tuotteita, jotka sopivat niille joilla on jompi kumpi näistä häiriöistä.

Lisäksi suuret ruokamerkit ovat alkaneet valmistaa yhä enemmän tuotteita, joissa ei ole gluteenia. Muutamien vuosien takaiset ongelmat ruoan löytämisessä ovatkin jo historiaa gluteenittoman ruokavalion noudattajille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Niewinski, M. M. (2008). Advances in Celiac Disease and Gluten-Free Diet. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2008.01.011

  • De Lorgeril, M., & Salen, P. (2014). Gluten and wheat intolerance today: Are modern wheat strains involved? International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.3109/09637486.2014.886185

  • Lichtenstein, G. R. (2018). Gluten-Free diet. Gastroenterology and Hepatology. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(75)90081-1


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.