Logo image
Logo image

Kasvoille sopimattomat aineet - 5 vältettävää ainetta

3 minuuttia
Kasvoille sopimattomat aineet - 5 vältettävää ainetta
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Iho on kehon suurin elin ja se altistuu jatkuvasti ympäristön rasituksille. Iho reagoi herkästi erilaiseen ärsytykseen. Etenkin ilmasto, ruokavalio, ihon kosteutus, käyttämäsi kauneudenhoitotuotteet ja elämäntavat vaikuttavat ihon kuntoon. On hyvä ymmärtää, että ihoa kannattaa kuormittaa mahdollisimman vähän, ja että sen kunnosta tulisi pitää hyvää huolta. Tässä artikkelissa esittelemme kasvoille sopimattomat aineet, joita sinun tulisi välttää kasvojen ihon hoidossa.

Herkimmät ihoalueet löytyvät kasvoista ja kaulalta. Kasvojen ja kaulan iho on ohuempaa, ja se kärsii helpommin erilaisista ihon ongelmista, kuten kuivuudesta, ihottumasta tai liiallisesta rasvoittumisesta, kuten aknesta. Usein kasvojen iho reagoi ensimmäisenä ärsykkeisiin, sillä juuri kasvoilla käytetään paljon eri tuotteita kosteusvoiteista meikkiin ja meikinpoistajiin.

Monet ihotautilääkärit ja kosmetologit tietävät, että on olemassa tiettyjä aineita, jotka voivat vahingoittaa ja ärsyttää ihoa esimerkiksi kuivattamalla sitä liikaa. Alla listaamme kasvoille sopimattomat aineet, joita on viisi erilaista, ja joita sinun tulisi välttää kasvojen ihon hoidossa.

Kasvoille sopimattomat aineet – 5 ainetta

1. Etikka

Olet saattanut törmätä etikkaan ihonhoidossa aiemminkin, sillä monet tahot suosittelevat etikkaa esimerkiksi aknen tai sienitulehduksen hoitoon. Etikan levittämistä iholle laimentamattomana ei kuitenkaan suositella, sillä sen sisältämä etikkahappo voi vahingoittaa ja ärsyttää etenkin herkkää ihoa. Etikkaa ei tulisi myöskään koskaan laittaa haavoihin tai palovammoille.

Etikan levittäminen kasvoille kuivattaa ihoa, eikä sitä tulisi käyttää sellaisenaan. Etikkaa voi laimentaa vedellä (esim. 1 dl etikkaa ja 1dl vettä). Jos ihosi alkaa kirvellä etikan käyttämisen yhteydessä, huuhtele kasvot ja lopeta sen käyttäminen heti.

Some figure

 

2. Kasviöljyt

Kategoriaan kasvoille sopimattomat aineet voidaan lukea myös newyorkilaisen ihotautilääkäri David Colbertin mukaan kasviöljyt. Monet kauneudenhoitotuotteet sisältävät kasviöljyä, jonka tarkoitus on kosteuttaa ja heleyttää ihoa. Valitettavasti kasviöljyt saattavat olla turhan tuhteja kasvojen iholle levitettäväksi ja ne voivat johtaa epäpuhtauksien määrän lisääntymiseen ja aknen pahentumiseen. Jos ihosi on ennaltaan rasvainen, suosittelemme välttämään kasviöljyjen käyttämistä.

3. Hiuslakat ja shampoot kasvoilla

Some figure

 

Jotkut suihkuttavat hiuslakkaa suoraan kasvojen iholle meikin asettamiseksi, mutta tämä ei ole suositeltavaa. Hiuslakka sisältää paljon haitallisia kemikaaleja ja kuivattavia ainesosia – kuten alkoholia -, jotka suoraan iholle suihkutettuna voivat aiheuttaa ärsytystä.

Kasvoja ei tulisi myöskään pestä shampoolla esimerkiksi suihkun yhteydessä, sillä shampoon sisältämät ainekset voivat olla liian vahvoja etenkin herkkähipiäisille. Shampoo kasvoilla voi aiheuttaa ihon kuivumista ja ärsytystä – käytä kasvojen puhdistukseen vain kasvoille tarkoitettuja tuotteita.

4. Retinolia sisältävät voiteet

Retinolia käytetään joissakin aknenhoito- ja anti-age -tuotteissa, mutta retinolia sisältävien voiteiden käytössä tulisi olla varovainen. Retinoli on erittäin vahva aine, joka voi pahimmillaan ohentaa ihoa ja tehdä siitä herkemmän, ja jopa pahentaa aknea. Retinoli voi myös aiheuttaa ihon punoitusta, läiskiä ja ihottumaa. Jos ihosi on herkkä, muista lukea tuoteselosteet ja pysyttele erossa retinolia sisältävistä tuotteista.

5. Puhdas E-vitamiini

E-vitamiinilla on monia keholle ja iholle hyödyllisiä vaikutuksia sisäisesti käytettynä, ja E-vitamiinia lisätään usein myös kauneudenhoitotuotteisiin. Pelkkää E-vitamiiniöljyä ei kuitenkaan tulisi käyttää suoraan kasvojen iholle, sillä se voi tukkia ihohuokoset ja aiheuttaa epäpuhtauksia tai aknen pahenemista. E-vitamiini voi pahimmillaan aiheuttaa ihoärsytystä ja allergisia reaktioita, kuten polttelua, turvotusta ja punoitusta.

Muita suosituksia

  • Muista, että kaikki ihotyypit eivät reagoi samalla tavalla kaikkiin aineisiin. Tunnista oma ihotyyppisi ja etsi sille sopivat tuotteet niin hoitovoiteista kuin meikeistäkin. Kuivaihoiset kaipaavat kosteuttavia ainesosia, herkkäihoiset usein tuoksuttomia vaihtoehtoja ja rasvaisemman ihon omaavat kevyempiä ja öljyttömiä tuotteita. Ennen uusien tuotteiden käyttöönottoa on hyvä lukea purkin kyljestä, millaiselle ihotyypille tuote on tarkoitettu ja mitä se sisältää. Herkkäihoisen ja allergiaan taipuvaisen on suositeltavaa kokeilla uusia tuotteita pienelle ihoalueelle ennen käyttöä.
  • Ennen uuden tuotteen ostamista, tarkista ettei se sisällä alkoholia tai aikaisemmin mainittua retinolia, sillä nämä voivat ärsyttää ja kuivattaa ihoa.
  • Joskus ihotyypin tunnistaminen on hankalaa: jotkin alueet kasvoista voivat olla kuivia ja toiset rasvaisempia. Myös kuivaihoisille voi syntyä mustapäitä ja finnejä. Rasvaisen ihon omaavat taas eivät aina voi käyttää kuivattavia tuotteita, sillä iho saattaa olla pintakuiva. Suosittelemme reissua kosmetologille tai ihotautilääkärille, joka osaa määritellä ihotyyppisi ja suositella juuri sinulle sopivat hoitotuotteet.
  • On olemassa monia luonnollisia aineita, jotka sopivat ihon kosteutukseen ja pitävät huolta ihon terveydestä. Jos haluat vähentää käyttämiesi kemikaalien määrää ja säästää kauneudenhoitoon käyttämääsi rahaa, kannattaa kääntyä luonnonkosmetiikan puoleen. Jotkin hoidot ja voiteet voi tehdä myös helposti kotona vain muutamaa ainetta käyttämällä. Esimerkiksi oliiviöljy, kaura ja hunaja sopivat hyvin ihonhoitoon kotioloissa. Muista kuitenkin testata hoidot pienellä ihoalueella ennen niiden käyttämistä, sillä allergiaan taipuvaiset voivat reagoida vahvasti näihinkin aineisiin.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Unión Europea. (2012). Recommendation from the Scientific Committee on Occupational Exposure
  • Limits for acetic acid. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=15&ved=2ahUKEwinxMmE9qXmAhWJLVAKHcPCAUUQFjAOegQICRAC&url=https%3A%2F%2Fec.europa.eu%2Fsocial%2FBlobServlet%3FdocId%3D7877%26langId%3Den&usg=AOvVaw3e88tVEcnU5HMGdlWKuREm
  • Clin Interv Aging. 2006 Dec; 1(4): 327–348. Published online 2006 Dec. Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety. doi: 10.2147/ciia.2006.1.4.327

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.