3 vapaapäivää kipeiden kuukautisten takia - mitä mieltä olet?

Jotkut ihmiset ovat tätä toimenpidettä vastaan, koska he ovat sitä mieltä, että se stigmatisoi kuukautisia. Kuitenkin totuus on, että on olemassa paljon naisia joilla on useita ongelmia näiden päivien aikana.
3 vapaapäivää kipeiden kuukautisten takia - mitä mieltä olet?

Viimeisin päivitys: 27 huhtikuuta, 2019

Ristiriita on olemassa. Italian parlamentissa väiteltiin, mikäli maassa pitäisi antaa kolme vapaapäivää työssäkäyville naisille heidän kipeiden kuukautisten takia.

Missä maissa voit saada vapaata töistä kipeiden kuukautisten takia?

Niin paljon kuin se saattaakin sinua yllättää, tämä idea ei ole uusi.

 • Esimerkiksi Japanissa tämä palkallinen vapaa on ollut olemassa jo vuodesta 1947 lähtien. 
 • Argentiinassa taas annetaan naisille mahdollisuus ottaa päivä vapaata vapaaehtoisesti, mikäli he tarvitsevat sitä. Kuitenkin tämä on vain tietyissä yrityksessä ja tietyillä työsektoreilla.

Viime aikoina nämä uutiset ovat täyttäneet uutiset useissa Euroopan maissa, esimerkiksi Iso-Britanniassa. Siellä tavoite nähtiin avoimena, integroituna ja edistyksellisenä. Jotkut yritykset ovat lisänneet tämän oikeuden sisäisiin toimintatapoihinsa. 

On mahdollista, että monilla lukijoistamme on sama mielipide tästä aiheesta. Oletko sitä mieltä, että on hyvä idea antaa naisille muutama päivä palkallista vapaata kipeiden kuukautisten takia?

Yhteiskunnassamme on osia, jotka tukevat tätä aihetta paljon. Mutta on myös ihmisiä toisella puolella. He ajattelevat, ettei ole hyvä idea, että naiset saavat muutaman päivän näille kuukauden päiville.

Tässä artikkelissa haluamme antaa sinulle enemmän tietoa tästä kyseessä olevasta kiinnostavasta aiheesta.

Kerättyä tietoaaiheesta

voitko saada sairaslomaa kipeiden kuukautisten vuoksi

Kivulias menstruaatio ja sen näkymättömyys

Jokainen nainen on erilainen, ja jokaisen kuukautisilla on eri piirteet. On olemassa naisia, jotka saavat kuukautisensa ilman suurempia kipuja.

 • On olemassa naisia, jotka pääsevät kivuista yhdellä tai kahdella särkylääkkeellä. Kuitenkin tietyllä prosenttimäärällä naisia on niin kivuliaat kuukautiset, että ne ovat lamaannuttavat.
 • Gynekologit muistuttavat meille, että kivuliaat kuukautiset voivat olla kahdenlaiset: ensimmäinen on sellainen, minkä syytä et tiedä ja toinen on sellainen, mille on olemassa tietty ongelma, kuten esimerkiksi endometrioosi.
 • Nainen, jolla on kivuliaat kuukautiset ei nuku hyvin, kärsii migreeneistä, ja hänellä on dysforinen häiriö (mielialan muutokset). Mutta sen tunnusmerkkinä on erityisesti kipu, josta tulee hänen ainoa vihollisensa muutamaksi päiväksi. Henkilö, jolla on nämä oireet, on ihminen joka ei voi antaa 100 % panostaan. Ja mikäli hän voi, se on vahvojen lääkkeiden alaisena – mikä ei aina toimi tai ole hyväksi keholle.

Tiettyjen sektorien mukaan tämän tunnistaminen on tapa taistella työpaikan tasa-arvoisuuden puolesta.

Aloitteet, kuten ehdotus Italiassa, ovat myös tapa antaa näkyvyyttä tälle ongelmalle.

Näin tekemällä ne varmistavat naisille paremman elämänlaadun, ja pohjimmiltaan myös paremman tuottavuuden.

Maksettua vapaata kipeiden kuukautisten takia: vastaäänet

saatko sairaslomaa kipeiden kuukautisten takia

Kuukautisia ei tulisi nähdä sairautena

Mielenkiintoista kyllä vaikuttaa siltä, että suurin osa niistä ihmisistä jotka ovat tätä ehdotusta vastaan, ovat naisia. He ovat eri mieltä siitä, että naisille tulisi antaa yhdestä kolmeen päivään maksettua vapaata kipeiden kuukautisten takia.

 • On olemassa pääargumentteja, joilla he puolustavat näkökantaansa. Yksi on, että mikäli tämä säännös otetaan käyttöön, kaikki eivät ajattele menstruaatiota luonnollisena asiana, vaan sairautena. 
 • Samanaikaisesti he pelkäävät, että tämän lain olemassa olo on tekosyy monille yrityksille olla palkkaamatta naisia, sillä he ovat suurempi kulu kuin miehet. Tämä johtuu siitä, että kukaan ei maksa yritykselle siitä, että heillä on työntekijä, joka on poissa joitakin päiviä joka kuukausi.
 • Lisäksi he ovat epäileväisiä siitä, millä tavoin laki voidaan kirjoittaa. Tämä poissaoloaika voitaisiin määritellä “huonovointisuudesta johtuvaksi poissaoloajaksi.”

Tämä voi olla hyvin stigmatisoivaa, antaen kuvan heikkoudesta tai “poissaolemisesta”, sillä nainen on sairas. Kun todellisuudessa kyseessä ei ole sen kaltaisesta sairaudesta.

Aikana, jolloin toimet yhteiskunnassamme alkavat avautua naisille, tämänkaltainen maksettu vapaa nähdään epäluulolla. Tämä pätee etenkin naisten ryhmiin, jotka pyrkivät ennen kaikkea tasapuolisiin työoloihin.

Tarve ryhtyä toimiin tätä kohti

työkaverit

Jos Italia halusi avata keskustelun viime huhtikuussa, se johtui konkreettisesta datasta: Naiset, jotka kärsivät dysmenorreasta (kivuliaista kuukautisista), aiheuttavat jatkuvaa kadotettua työaikaa. 

Tämä on todellisuus, ei syrjinnän muoto tai jotain, mikä teeskentelee leimojen antamista. Mitä he halusivat artikuloida, on jonkinlainen mekanismi, joka etsii jonkinlaista ratkaisua. Tämä tulisi tehdä riittävällä kunnioituksella ja varovaisella sanojen valitsemisella.

Mahdolliset ehdotukset

Kivuliaat kuukautiset ovat lamaannuttavat. Tämä on ilmeinen todellisuus. 

 • Ilman epäilystä, parasta mitä voidaan tehdä, on luottaa tämän intensiivisen kivun syyn hyvään diagnosointiin. Ja tietää, että saniteettisen, farmaseuttisen ja strategisen fokuksen kautta voit saada paremman elämänlaadun.
 • Mitä tulee tähän ehdotukseen, mahdollisuus saada muutama päivä vapaaksi on aina viisasta.
 • Kuitenkin, kuten mitä tapahtuu Japanissa, jokainen nainen on vapaa käyttämään tai olla käyttämättä niitä. 
 • Tulee olemaan kuukausia, jolloin on tarpeen ottaa päivä vapaaksi. Tämä johtuu siitä, että naisen keho ei toimi ja koska hänen on melkein mahdotonta tehdä töitään.
 • Samoin tulee olemaan kuukausia, jolloin voit olla tuottelias ja jolloin et tarvitse tätä poissaoloaikaa.

Kuten sanoimme, jokaisella naisella on erilaiset kuukautiset. Ja yksinkertainen fakta on, että tälle todellisuudelle näkyvyyden antaminen on jo edistystä. Mitä mieltä sinä olet tämän artikkelin lukemisen jälkeen, onko kipeiden kuukautisten vuoksi oikeutettua jäädä sairaslomalle töistä?


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.