Logo image
Logo image

15 henkilökohtaista tavaraa, joita sinun ei tulisi koskaan jakaa

3 minuuttia
Vaikka saattaa vaikuttaa siltä, että tiettyjen henkilökohtaisten välineiden jakaminen ei ole ollenkaan vaarallista, totuus on, että jotkut niistä ovat paljon riskialttiimpia kuin ehkä luulisit. 
15 henkilökohtaista tavaraa, joita sinun ei tulisi koskaan jakaa
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Olemme niin tottuneita olemaan anteliaita perheenjäsentemme tai lähimpien ystäviemme kanssa, että meille ei ole ongelma jakaa muutamia henkilökohtaisia välineitä heidän kanssaan. Koska pidämme näitä asioita harmittomina, emme näe mitään syytä olla jakamatta niitä jonkun kanssa, joka sattumoisin tarvitsee niitä sillä hetkellä. Joitakin tavaroita ei kuitenkaan tulisi koskaan jakaa muiden kanssa.

On olemassa tiettyjä riskejä, jotka sinun tulisi pitää mielessä. Vaikka et näe sitä paljaalla silmällä, ne keräännyttävät patogeenejä, jotka voivat siirtää tulehduksia.

Jotkut ihmiset eivät täysin ymmärrä mitä heidän tarkalleen tulisi välttää lainaamasta, ja miksi on tarpeen ottaa nämä varotoimet huomioon.

Siksi olemme keränneet listan 15 yleisimmästä esineestä yhdessä niiden suurimpien riskien kanssa.

Älä missaa tätä!

1. Palasaippua

Some figure

Palasaippua, jota käytetään keholla, on yleensä iholtasi tulleiden mikro-organismien peittämä, mikä voi johtaa tulehduksiin tai sairauksiin.

Et tiedä, mikäli toisella ihmisellä on jonkin sortin sieni, tai virustartunta tai muu vastaava tila (tai jos sinulla on sellainen), joten tämä on yksi niistä henkilökohtaisista asioista, joita sinun ei tulisi jakaa.

2. Pyyhkeet

Nämä henkilökohtaiset asiat säilyvät yleensä kosteina käytön jälkeen, ja tämä luo täydellisen ympäristön pöpöille ja sienelle kasvaa. 

Sinun ei tulisi vain välttää näiden lainaamista, mutta sinun tulisi myös pestä ne kuumassa vedessä tasaisin väliajoin.

3. Deodorantti

Some figure

Roll-on -deodorantteja tai -antiperspirantteja ei tulisi jakaa koska ne tulevat suoraan kontaktiin kainaloiden kanssa ja ne keräännyttävät bakteereita.

Deodorantteja, jotka tulevat spraypulloissa tai eivät tule kosketuksiin ihon kanssa, voidaan lainata ilman ongelmia.

4. Hammasharja

Jotkut pariskunnat ovat tottuneita jakamaan hammasharjansa. Mutta ongelma tämän kanssa on että ne keräännyttävät miljoonia suun mikro-organismeja pienten harjasten väliin.

Sinulla täytyy ehdottomasti olla oma henkilökohtainen hammasharja. Sinun tulisi myös desinfioida se säännöllisesti etikalla tai vetyperoksidilla ja vaihtaa tarpeeksi usein.

5. Pinsetit

Some figure

Näitä käytetään esimerkiksi kulmakarvojen muotoiluun, mikä voi levittää sairauksia karvojen poiston myötä. 

Jos kuitenkin desinfioit ne ennen ja jälkeen jokaisen käytön, ei ole olemassa riskiä.

6. Huulivoide

Huulivoiteet keräävät pieniä osasia kuollutta ihoa, saasteita ja bakteereita kiinni itseensä, ja ne voivat helposti levitä. 

Näiden henkilökohtaisten tavaroiden jakaminen muiden ihmisten kanssa kasvattaa huuliherpeksen kehittymisen riskiä.

7. Karvanajoterät

Some figure

Ihokarvojenajeluterät ovat mahtavia poistamaan karvoja ja kuolleita ihosoluja, jotka kerääntyvät tietyille kehon alueille.

Teriä ei tulisi jakaa, koska ne keräännyttävät bakteereita ja sieniä, jotka voivat helposti levittää ihotulehduksia. 

Lisäksi, jos leikkaat haavan ihoosi, voit saada veren mukana siirtyviä patogeeneja.

8. Korvatulpat

Nämä pienet välineet yleensä päätyvät kasvattamaan useita erityyppisiä mikro-organismeja, jotka kerääntyvät korvavahassa.

Stafylokokki ja streptokokki ovat bakteereja, jotka yleensä elävät näillä alueilla. Niiden jakaminen voi aiheuttaa tulehduksia ja turvotusta.  

9. Kengät

Some figure

Kengät, etenkin sellaiset joissa on huono ilmankierto, ovat yleinen lähde sienille ja bakteereille, jotka aiheuttavat ihon ja kynsien tulehduksia.

Se, että useat ihmiset käyttävät samoja kenkiä, huomattavasti kasvattaa näiden sairauksien riskiä.

10. Hohkakivet

Hohkakivet ovat henkilökohtainen hygieniaväline, joka estää kuollutta ihoa syövien bakteerien kasvua.

Sen käyttö yleensä pehmentää ihoa päästäksesi eroon känsistä. Kiven jakaminen muiden ihmisten kanssa kasvattaa syylien ja jalkasienten todennäköisyyttä. 

11. Kynsileikkurit

Some figure

Vaikket voi nähdä sitä paljaalla silmällä, sormesi ja kyntesi piilottavat suuren määrän bakteereita, sieniä ja viruksia jotka voivat johtaa tulehduksiin.

Näiden henkilökohtaisten esineiden jakamisen myötä tietyt sieniperäiset tulehdukset ja papilloomavirus voivat levitä.

12. Kylpysieni

Tämä rentouttava ja hyödyllinen väline ihollesi on kostea enimmän osan ajasta. Tämä tarkoittaa, että se tarjoaa täydellisen ympäristön sienien ja bakteerien kasvulle. 

Välttääksesi tulehduksen riskiä on parasta käyttää omaa sientäsi.

13. Korvakorut

Some figure

Korvakorut voivat levittää veriperäisiä patogeeneja tai tulehduksia. Mutta jos desinfioit ne hyvin ennen niiden käyttöä, sinulla ei ole tartunnan riskiä.

14. Uimapuvut

Aivan kuin alusvaatteet, myös uima-asut ovat intiimi asu, joka on valmistettu henkilökohtaiseen käyttöön.

Iholla olevat bakteerit ja mikro-organismit sekä kehon erittämät nesteet ovat bakteerien kantajia, ja voivat levittää tulehduksia.

15. Meikki ja meikkisudit

Some figure

Mitään kosmeettisia tuotteita sekä niiden levittämisvälineitä ei tulisi koskaan jakaa, sillä ne ovat yhteydessä ihoon. 

Muiden antaminen käyttää niitä kasvattaa aknesta, sienistä ja allergisista reaktioista kärsimisen riskiäsi.

Jaatko yleensä näitä henkilökohtaisia tarvikkeita? Nyt kun tiedät mitkä riskit ovat, yritä pitää ne vain itselläsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.