Logo image
Logo image

12 ruokaa, jotka terveyttävät maksaa

4 minuuttia
Maksan toiminnan optimointi voi olla niinkin yksinkertaista kuin tiettyjen ruokien lisääminen ruokavalioon sekä tiettyjen haitallisten tapojen jättäminen menneisyyteen, joihin kuuluvat muun muassa tupakointi ja alkoholin juonti. Anna näille loistaville terveyttä edistäville ruoille mahdollisuus, ja voit parantaa maksasi kuntoa luonnollisesti.
12 ruokaa, jotka terveyttävät maksaa
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Maksa on toisiksi suurin elin ihmisen kehossa, ja siitä riippuvat sinunkin elämäsi ja terveytesi. Keho poistaa maksan kautta myrkyllisiä aineita sekä suodattaa verta, ja tämä elin estää haitallisia aineita vaikuttamasta muihin kehonosiin. Siksi säännölliseen ruokavalioon kannattaisi sisällyttää ruokia, jotka terveyttävät maksaa.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa sellaisista ruoista, jotka ovat tehokkaimpia apuja maksan toiminnan parantamiseksi. Jatka lukemista ja ota nämä ruoat osaksi ruokavaliotasi – parantamalla maksasi terveyttä parannat terveyttäsi!

Some figure

Miksi maksa on niin tärkeä elin terveyden kannalta?

 

Saatat ajatella maksaa vähemmän tärkeänä tekijänä kuin se onkaan, ja ehkäpä pidät sitä “vain yhtenä elimenä muiden joukossa”. Sen työ on kuitenkin aivan yhtä tärkeä asia kuin veren virtaus tai hapen kulkeutuminen.

Maksallasi on sellainen haasteellinen tehtävä, että se vastaa niiden myrkyllisten aineiden poistamisesta, joita on kertynyt kehoosi.

Tämä tarkoittaa sitä, että kehosi pysyy puhtaana maksasi ansiosta. Ongelmia syntyy siitä, että maksa rasittuu liikaa, eli mikäli sinne kertyy jätettä enemmän kuin mitä se pystyy poistamaan. Tällöin maksa kuormittuu liikaa, eikä se siten voi enää hoitaa tehtäväänsä kehossasi.

Tämän kuormittumisen seurauksena on erilaisia sairauksia ja oireita.

Maksasi vastaa myös sappinesteen tuotannosta, joka on toinen tapa puhdistaa kehoa ja käsitellä syömästäsi ruoasta saatuja rasvoja ja proteiinia aineenvaihdunnassa.

Jos tämä elin ei toimi kunnolla, kehollasi ei ole enää tapaa puhdistaa itseään tai imeyttää ravinteita.

Silmäsi, aivosi, sydämesi ja munuaisesi riippuvat maksasi toiminnasta. Veresi tarvitsee tätä elintä, jotta se voisi päästä eroon esimerkiksi alkoholista ja lääkkeistä.

Maksalla on elintärkeä rooli sen kannalta, että sairaat veren punasolut voitaisiin tuhota, jotta hemoglobiini ja insuliini voitaisiin hajottaa, ja jotta vitamiinit ja mineraalit voitaisiin varastoida.

Nyt voit ymmärtää, miksi tätä elintä kutsutaan ihmisen kehon tärkeimmäksi osaksi – seuraavassa kerromme maksan toiminnan parantamisesta ravinnon avulla ja luonnollisesti, joten jatka lukemista!

Ruokia, jotka terveyttävät maksaa

Terveellinen ruokavalio mahdollistaa sen, että maksasi toimii vähemmän mutta tehokkaammin poistaakseen myrkyllisiä aineita sekä käsitelläkseen rasvoja aineenvaihdunnassa.

Ensimmäiset oireet siitä, että maksasi on heikko tai sairas, ovat seuraavat:

 • päänsärky
 • painon lisääntyminen
 • pahanhajuinen hengitys
 • väsymys
 • allergiat
 • ruoka-aineallergiat

Näiden ongelmien välttämiseksi kannattaa syödä näitä ruokia, jotka terveyttävät maksaa:

Valkosipuli

 

Some figure
Valkosipuli on hyvin tehokas tuote ihmisen terveyden parantamiseksi monellakin tapaa. Esimerkkinä on se, että valkosipuli sisältää rikkiä, joka aktivoi maksan entsyymejä sekä nopeuttaa myrkkyjen poistamisen prosessia.

Se sisältää myös allisiinia ja seleeniä, jotka ovat sellaisia ravinteita, jotka suojelevat maksaa sekä ovat avuksi myrkkyjen poistamisessa.

Greippi

Greippi on mahtava C-vitamiinin ja antioksidanttien lähde – molemmat ovat tarpeellisia apuja maksan puhdistamiseksi.

Tämä hedelmä myös stimuloi entsyymien tuotantoa sekä tukee maksan toimintaa, sillä se nopeuttaa rasvan polttamista sen sijasta, että se varastoituisi.

Linssit

Linssit ovat eräitä parhaista palkokasveista maksan toiminnan tehostamiseksi, sillä niissä on runsaasti aminohappoa nimeltään arginiini.

Tämä ainesosa auttaa puhdistamaan kehoasi ammoniakista, joka saa aikaan myrkyllisen vaikutuksen, jonka seurauksena on hermostollisia ongelmia – näitä ovat esimerkiksi sekaannus ja uupumus. Linssit terveyttävät maksaa tehokkaasti.

Kaalilajikkeet

Tämä kasvisryhmä käsittää muun muassa parsakaalin, lehtikaalin, ruusukaalin ja punakaalin.

Nämä ovat tehokkaita apuja maksan puhdistamiseksi myrkyistä, sillä niissä on kemikaaliaineita, jotka auttavat neutralisoimaan myrkkyjä.

Esimerkiksi tupakoiville suositellaan näiden kasvisten syöntiä, jotta elimistö voitaisiin puhdistaa nitrosamiineista, joita löytyy tupakansavusta.

Vihreä tee

 

Some figure
Vihreä tee tunnetaan siitä, että se on äärimmäisen hyvä antioksidanttien lähde. Sillä on kyky vähentää maksaan kertynyttä rasvaa, ja siten se auttaa optimoimaan tämän elimen toimintaa.

Vihreä tee on täydellinen tuote, jos haluat hoikistua sekä estää myrkyllisten aineiden aikaansaaman vahingon kehossasi.

Tomaatti

Sen lisäksi, että tomaatit ovat herkullisia ja kehoa kosteuttavia, niissä on tehokasta maksan puhdistajaa, joka tunnetaan nimellä glutationi.

Niistä saa myös lykopeeniä, joka suojelee elimistöä iho-, rinta-, keuhko- ja maksasyövältä.

Lehtevät viherkasvikset

Rucola, pinaatti ja vesikrassi – nämä ovat vain muutamia esimerkkejä sellaisista viherkasviksista, joita ei missään nimessä kannata jättää pois lautaselta.

Ne ovat hyvin tehokkaita kehon puhdistajia, jotka neutralisoivat raskasmetallien vaikutuksia, jotta maksa ei vahingoittuisi. Ne myös saavat liikkeelle sappinesteen erittymisen sekä poistavat hyönteis- ja rikkaruohomyrkkyjä, joita syömässäsi ruoassa on.

Muita vähemmän tavanomaisia viherkasviksia ovat sinapista ja juurikkaista saatavat tuotteet sekä belgialainen endiivi.

Sitruuna

Tämä sitrushedelmä on niin monella tapaa hyödyllinen ihmisen terveydelle, että sitä kannattaisi aina pitää kotona varastossa. Sen superkykyihin kuuluu mm. maksan puhdistaminen, mikä käsittää myös tästä elimestä löytyvien myrkkyjen poistumisen edistämisen.

Lisäksi sitruuna lämpimässä vedessä ja tyhjään vatsaan juotuna stimuloi sappinesteen tuotantoa ja suoliston liikettä, ja se puhdistaa vatsaa ja paksusuolta.

Avokado

Tämä herkullinen hedelmä on tukena puhdistumisessa siten, että se suojaa maksaa ylirasittumiselta, joka voi aiheutua syömäsi ruoan sisältämistä myrkyllisistä aineista.

Jos syöt yhden avokadon viikossa, pystyt parantamaan tämän elimen kuntoa, mikäli se on vahingoittunut. Kokeile siis avokadoa majoneesin korvikkeena tai alkuruokana – herkullista ja niin terveellistä!

Kurkuma

 

Some figure

Kurkumalla on erityinen maku ja tuoksu. Se on yksi maksasi lempituotteista, sillä se auttaa puhdistamisessa myrkyistä sekä syöpäsolujen käsittelyssä.

Lisää siis kurkumaa salaatteihin, pastoihin tai keittoihin – käytä sitä makusi mukaan!

Lue aiheesta lisää: Painonpudotusta edistävä juoma sitruunasta ja kurkumasta

Saksanpähkinä

Pähkinät ylipäätäänkin ovat sellaista ruokaa että ne terveyttävät maksaa, mutta eritoten saksanpähkinä tarjoaa hyvän annoksen arginiinia, glutationia ja Omega-3 -rasvahappoja (näitä pidetään hyvinä rasvoina).

Saksanpähkinä poistaa maksasta niitä ongelmia joita ammoniakki aiheuttaa, ja se hapettaa vertasi sekä parantaa maksasi toimintaa.

Punajuuri

Punajuuri on tehokas veren puhdistaja, ja se pystyy imemään raskasmetalleja, jotka löytävät tiensä kehoosi syömäsi ruoan kautta tai ilmasta.

Jos nautit salaatin, jossa on punajuurta ja porkkanaa (käytä näitä tuotteina raakoina), pystyt kaksinkertaistamaan tämän kasviksen tarjoamat hyödyt, sillä molemmista tuotteista saa beetakaroteenia ja flavonoideja, kuten myös muita parantavia ravinteita.

Lisää kaikki nämä loistavat luonnontuotteet omaan ruokavalioosi niin pian kuin mahdollista, ja voit parantaa maksasi terveyttä luonnollisesti ja herkullisesti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Morisco, F., Vitaglione, P., Amoruso, D., Russo, B., Fogliano, V., & Caporaso, N. (2008). Foods and liver health. Molecular Aspects of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mam.2007.09.003
 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. How does the liver work? 2009 Sep 17 [Updated 2016 Aug 22]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279393/
 • Soleimani D, Paknahad Z, Askari G, Iraj B, Feizi A. Effect of garlic powder consumption on body composition in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Adv Biomed Res. 2016;5:2. Published 2016 Jan 27. doi:10.4103/2277-9175.174962
 • Madrigal-Santillán, E., Madrigal-Bujaidar, E., Álvarez-González, I., Sumaya-Martínez, M. T., Gutiérrez-Salinas, J., Bautista, M., … Morales-González, J. A. (2014). Review of natural products with hepatoprotective effects. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v20.i40.14787
 • Ozsoy Y, Coskun T, Yavuz K, Ozbilgin K, Var A, Ozyurt B. The effects of L-arginine on liver damage in experimental acute cholestasis an immunohistochemical study [published correction appears in HPB Surg. 2013;2013:492846. Ozsoy, Mustafa [removed]; Namlı, Kemal [corrected to Ozbilgin, Kemal]]. HPB Surg. 2011;2011:306069. doi:10.1155/2011/306069
 • Yoshida, K., Ushida, Y., Ishijima, T., Suganuma, H., Inakuma, T., Yajima, N., … Nakai, Y. (2015). Broccoli sprout extract induces detoxification-related gene expression and attenuates acute liver injury. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v21.i35.10091
 • Jiang W, Guo MH, Hai X. Hepatoprotective and antioxidant effects of lycopene on non-alcoholic fatty liver disease in rat. World J Gastroenterol. 2016;22(46):10180–10188. doi:10.3748/wjg.v22.i46.10180
 • Farzaei MH, Zobeiri M, Parvizi F, et al. Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients. 2018;10(7):855. Published 2018 Jul 1. doi:10.3390/nu10070855
 • Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.