6 parasta kasvia maksan suojaamiseen

maaliskuu 9, 2017
Tehostaaksesi maksan terveyttä voit käyttää tässä artikkelissa esiteltyjä ruoka-aineita. Näiden ainesten lisäksi on tärkeää nauttia monipuolista ruokaa ja vähentää kovien rasvojen nauttimista. Vältä myös liiallista lääkkeiden ottamista ja alkoholin suurkulutusta, sillä nämä rasittavat maksaa.

Maksa on yksi elimistön suurimmista elimistä ja sen monet toiminnot ovat keholle elintärkeitä. Maksa toimii suodattimena, joka on vastuussa mm. myrkkyjen ja kuona-aineiden poistamisesta verestä. Maksa käsittelee myös haitalliset aineet, kuten alkoholin ja lääkkeet. Lisäksi maksalla on oma osansa hormonaalisessa toiminnassa ja se ehkäisee haitallisten bakteerien ja virusten sekä allergeenien vaikutusta elimistöön.

Yhdessä sappirakon kanssa maksa säätelee proteiinien ja rasvojen imeytymistä ja käsittelyä, ja se vaikuttaa ravintoaineiden varastoimiseen.

Arviolta 10 % maailman väestöstä kärsii maksan sairauksista kuten maksakirroosista, maksasyövästä tai hepatiitista. Nämä sairaudet voivat heikentää potilaan elämänlaatua ja vakavissa tapauksissa ne voivat johtaa jopa kuolemaan.

Usein maksan sairauksia voidaan hoitaa onnistuneesti lääkkein, mutta maksan terveydestä voi pitää huolta myös luonnollisin keinoin. Kun pidät maksasta huolta ja puhdistat sitä ruoka-aineilla, ehkäiset erilaisia terveysvaivoja ja varmistat maksan tehokkaan toiminnan.

Tässä artikkelissa esittelemme kuusi parasta ruoka-ainetta ja yrttiä maksan suojaamiseen. Nauti niitä säännöllisesti.

1. Maarianohdake

Maarianohdake

Maarianohdake tunnetaan monissa kulttuureissa maksan suojaajana, ja se sopiikin loistavasti ehkäisemään ja hoitamaan maksasairauksia.

Maarianohdake puhdistaa sekä maksaa että sappirakkoa, ja sillä on lisäksi tulehdusta ja ärsytystä hillitsevä vaikutus, joka edesauttaa paranemista.

Maarianohdakkeen säännöllinen nauttiminen poistaa kuona-aineita, vähentää maksan kuormitusta ja suojaa maksaa vapaiden radikaalien, alkoholin, sienikasvuston ja muiden haitallisten elementtien vaikutukselta. Lisäksi tämä tehokas yrtti voi auttaa suojaamaan elimistöä diabetesta, korkeaa kolesterolia ja verenkiertoelimistön sairauksia vastaan.

Voit nauttia maarianohdaketta joko salaateissa tai teejuomana, mutta sitä ei tule nauttia 250 mg enempää päivän aikana.

Suositeltua lukemista: Verenkierron vilkastaminen ja tulehtuneisuuden hoito luonnollisesti

2. Artisokka

Tämä hapan mutta maukas kasvi sisältää aktiivisia aineksia, jotka uudistavat maksan kudoksia ja tehostavat sen puhdistumisprosessia. Artisokkaa voidaan käyttää allergioiden ehkäisyyn ja veren pH-arvojen tasapainottamiseen, ja lisäksi artisokka ehkäisee maksatulehdusta, munuaisten ongelmia ja korkeaa kolesterolia.

Artisokka säätelee sappinesteen erittymistä sekä sen poistumista sappirakosta, tämä ehkäisee sappikivien muodostumista.

Nauti artisokkaa salaateissa, höyrytettynä, smoothieissa ja muissa juomissa.

3. Voikukan juuri

Voikukan juuri

Voikukka on alunperin kotoisin Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta. Monet pitävät voikukkaa rikkaruohona ja kitkevät sen pikimmiten pois puutarhastaan, mutta voikukalla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia etenkin maksan toiminnan kannalta.

Voikukan juuresta voidaan valmistaa tehokas hoito, joka tehostaa elimistön puhdistumista. Voikukka ehkäisee nesteiden kertymistä maksakudoksessa ja pitää tulehduksen loitolla. Voikukka lisää sappinesteen tuotantoa ja kiihdyttää kuona-aineiden poistumista sekä ruuansulatuksen toimintaa.

Voikukka sisältää A-, C- ja D-vitamiinia, sekä tärkeitä mineraaleja, kuten kalsiumia ja rautaa. Voit valmistaa voikukan juuresta hoitavan teen ja nauttia sitä kaksi kupillista päivässä.

4. Minttu

Minttua on käytetty lääkinnällisissä tarkoituksissa jo vuosisatoja, ja sillä voidaan tehostaa mm. sappinesteen virtausta. Minttu sisältää hoitavia eteerisiä öljyjä, jotka tehostavat rasvojen imeytymistä ja edesauttavat ravintoaineiden imeytymistä.

Mintun sisältämät vitamiinit ja mineraalit tehostavat haitallisten aineiden poistumista ja ehkäisevät maksavaurioita.

Nauti tuore minttu teessä, salaateissa tai smoothieissa.

5. Kurkuma

Kurkumaa maksan suojaamiseen

Kurkuma on mauste, jota voidaan käyttää myrkkyjen poistamiseen maksasta ja verenkierrosta. Kurkuman sisältävä aktiivinen yhdiste kurkumiini on tulehdusta hillitsevä antioksidantti, joka ylläpitää maksan terveyttä, toimintoja ja tehokkuutta.

Kurkuma suodattaa verta ja auttaa poistamaan haitalliset ainekset. Kurkumaa käytetäänkin usein verenkiertoelimistön vaivojen hoitoon ja se tukee terveyttä edistävien bakteerien kasvua. Säännöllinen kurkuman nauttiminen edesauttaa maksan puhdistumista ja hidastaa epänormaalien solujen kasvua.

Lisää kurkumaa smoothieihin, salaatteihin, keittoihin ja muihin resepteihin. Se sopii hyvin maustamaan esimerkiksi kasvisruokia.

Suositeltua lukemista: Kurkumaa ja hunajaa nivelkipuihin

6. Keltamo

Keltamo (Chelidonium majus) on kasvi, jota voidaan käyttää maksan ja sappirakon toimintojen parantamiseen. Keltamo sisältää aktiivisia ainesosia, jotka ehkäisevät haitallisten molekyylien ja myrkkyjen kertymistä elimistöön.

Antiikin kreikkalaiset käyttivät keltamoa verenkierron parantamiseen ja yleiseen terveydenhoitoon.

Keltamo stimuloi sappinesteen tuotantoa ja aktivoi haiman entsyymien toimintaa. Voit nauttia keltamoa teejuomana, mutta älä nauti 30 grammaa enempää vuorokauden aikana.

Muista nauttia näitä rohtoja osana terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Vältä liiallista rasvan käyttöä ja suolaa.

 

UUTISIA VERKOSSA