Logo image
Logo image

10 suolen toiminnan kannalta hyvää ruokaa

3 minuuttia
Yleisimpiä ummetusta aiheuttavia syitä ovat stressi, vähäkuituinen ruokavalio sekä vähän liikkuva elämäntyyli. Voit ehkäistä tätä ongelmaa syömällä tiettyjä ruokia.
10 suolen toiminnan kannalta hyvää ruokaa
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ummetusta esiintyy silloin, kun suoliston toiminta viivästyy. Tällä tarkoitetaan sitä, kun potilas ei ole ulostanut yli 2-3 päivään. Sen yleisimpiä aiheuttajia ovat stressi, vähäkuituinen ruokavalio sekä vähän liikkuva elämäntyyli. Tässä joitakin suolen toiminnan kannalta hyviä ruokia:

1. Banaanit

Some figure

Tämän hedelmän kuitupitoisuus helpottaa ruoansulatusta ja edistää tervettä suolen toimintaa. Banaanin syöminen päivittäin uudistaa elektrolyytit sen suuresta kaliumpitoisuudesta johtuen. Tämä luonnollinen laksatiivi sisältää frukto-oligosakkarideja, jotka auttavat muodostamaan bakteereita ruoansulatuskanavaan.

Lue myös: Ravitseva, jauhoton ja maidoton banaanileipä

2. Marjat

Marjojen sisältämät antioksidantit tekevät suolen toiminnasta helpompaa johtuen siitä, että ne parantavat suolen kulkua. Jos haluat puhdistaa paksusuolen terveellisellä tavalla, syö mitä vain tällaisia marjoja: pensasmustikoita, mansikoita, metsämustikoita, karhunvatukoita, kirsikoita tai gojimarjoja.

3. Ratamo

Some figure

Tämä intialainen yrtti sisältää runsaasti kuituja ja auttaa puhdistamaan suoliston ja paksusuolen. Se siis edistää normaalia suolen toimintaa. Sen kyky imeä vettä stimuloi suolen kulkua.

Lue myös tämä artikkeli: 11 ummetusta aiheuttavaa ruokaa

4. Sipuli

Sen lisäksi, että sipuli on monien ruokien olennainen ainesosa, on se myös erittäin tehokas luonnollinen laksatiivi. Jos sitä syödään raakana, auttaa se aktivoimaan mahanesteen eritystä ja parantamaan suoliston bakteerikasvuston terveyttä.

Sipuli sisältää myös kiniiniä, ainesta, joka vahvistaa maksaa, virtsarakkoa, vatsaa ja haimaa.

5. Valkosipuli

Some figure

Yksi valkosipulinkynsi sisältää tarpeeksi allisiinia ja seleeniä puhdistamaan maksan luonnollisesti, aktivoimaan entsyymit ja auttamaan myrkkyjen poistamisessa.

Lisää vain paloiteltua tai paistettua valkosipulia mihin vain ruokiin auttaaksesi puhdistamaan kehon.

6. Sitruuna

Tätä hedelmää käytetään lukemattomien yleisten sairauksien parantamiseen. Se lievittää ummetusta, sillä se on täynnä sitrushappoa, joka auttaa tehostamaan ruoansulatusta ja poistamaan paksusuolessa olevat vuosien takaiset myrkylliset aineet.

Se voidaan valmistaa seuraavalla tavalla:

  • Tarvitset puolikkaan sitruunan, lasillisen lämmintä vettä, hyppysellisen suolaa ja 1 rkl hunajaa.
  • Purista sitruunan mehu ja sekoita se veteen.
  • Lisää lopuksi suola ja hunaja, juo sitten välittömästi.

7. Lakritsi

Some figure

Lakritsia – varsinkin sen juurista saatavaa uutetta –  on käytetty jo tuhansien vuosien ajan joidenkin ruokien mausteena. Samaan aikaan sitä on käytetty myös laksatiivina vaihtoehtoisissa lääkkeissä.

Lakritsiteen juominen auttaa helpottamaan ruoansulatusta ja pakottamaan ulosteen ulos paljon helpommin, sillä se tehostaa munuaisten toimintaa, säätelee ruoansulatusta ja suojaa maksaa.

8. Päärynä

Tämä herkullinen ja mahtava hedelmä auttaa lievittämään ummetusta. Sen suuri kuitupitoisuus auttaa puhdistamaan suoliston helposti. Se sisältää myös pektiiniä, ainetta, joka säätelee suolen toimintaa ja puhdistumista.

9. Tomaatti

Some figure

Salaattien valmistuksessa käytetty ykkösainesosa voi myös auttaa sinua käymään vessassa säännöllisemmin. Asiantuntijat suosittelevat sen syömistä raakana – joko kokonaisena tai mehussa – ennen minkään muun ruoan syömistä. On kuitenkin olemassa resepti, jolla voidaan hyödyntää sen tehokkuutta laksatiivina.

  • Tarvitset vain kaksi tomaattia, 1/4 l vettä ja 1 rkl sokeria.
  • Aloita kuorimalla ja leikkaamalla tomaatit keskikokoisiksi paloiksi.
  • Lisää sitten sokeri ja keitä vedessä 20 minuutin ajan. Sekoita säännöllisesti.
  • Poista liedeltä ja anna jäähtyä 15 minuutin ajan.
  • Anna seoksen olla jääkaapissa yön ajan ja nauti aamulla.

10. Kaura

Tämä vilja on kuuluisa sen sisältämästä kuidun, mineraalien, terveellisten hiilihydraattien ja vitamiinien määrästä. Kaura auttaa taistelemaan ylipainoa ja ruoansulatusongelmia (kuten ummetusta) vastaan ja se auttaa alentamaan kolesterolia.

Nauti näitä suolen toiminnan kannalta hyviä ruokia ja hankkiudu eroon ummetuksesta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sabater-Molina, M., Larqué, E., Torrella, F., & Zamora, S. (2009). Dietary fructooligosaccharides and potential benefits on health. Journal of Physiology and Biochemistry. https://doi.org/10.1007/BF03180584
  • Kaume, L., Howard, L. R., & Devareddy, L. (2012). The blackberry fruit: A review on its composition and chemistry, metabolism and bioavailability, and health benefits. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf203318p
  • Yang, J., Wang, H. P., Zhou, L., & Xu, C. F. (2012). Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v18.i48.7378
  • Ceranic, M., Kecmanovic, D., Pavlov, M., Sepetkovski, A., Kovacevic, P., Stamenkovic, A., … Rankovic, V. (2006). Plantago ovata. Acta Chirurgica Iugoslavica. https://doi.org/10.2298/ACI0601009C
  • Borlinghaus, J., Albrecht, F., Gruhlke, M. C. H., Nwachukwu, I. D., & Slusarenko, A. J. (2014). Allicin: Chemistry and biological properties. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules190812591
  • Nicastro, H. L., Ross, S. A., & Milner, J. A. (2015). Garlic and onions: Their cancer prevention properties. Cancer Prevention Research. https://doi.org/10.1158/1940-6207.CAPR-14-0172
  • Vanisha S. Nambiar and Hema Matela. (2012). Potential Functions of Lemon Grass ( Cymbopogon citratus ) in Health and Disease. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives.
  • Nassiri Asl, M., & Hosseinzadeh, H. (2008). Review of pharmacological effects of glycyrrhiza sp. and its bioactive compounds. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2362
  • Mälkki, Y., & Virtanen, E. (2001). Gastrointestinal effects of oat bran and oat gum a review. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1006/fstl.2001.0795

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.