Logo image
Logo image

10 hyvää ruokaa silmien terveydelle

2 minuuttia
Näiden ruokien syöminen säännöllisesti parantaa merkittävästi silmien terveyttä ja auttaa myös suojaamaan silmiä sellaisilta sairauksilta ja vaurioilta, jotka voivat olla haitaksi näkökyvylle.
10 hyvää ruokaa silmien terveydelle
Viimeisin päivitys: 01 helmikuuta, 2019

Näkö on ihmisen tärkeä aisti, ja tästä syystä siitä huolehtiminen on oleellisen tärkeää. Näköaistimme avulla näemme paitsi ympäröivän maailman myös kaikkien esineiden ja asioiden muodot, etäisyyden, asennon, koon ja värin.

Tämä hämmästyttävä aisti voi vahingoittua monien eri tekijöiden seurauksena, kuten iän tai ulkoisten tekijöiden. Tämä heikentää kykyämme saada tietoa silmillämme.

On olemassa ruokia, jotka voivat auttaa hoitamaan näkökykyä ja pitämään sen terveenä. Jos haluat tietää, millä ruoilla on kyky ehkäistä silmäongelmia ja hoitaa silmiä, jatka lukemista esittelemme seuraavaksi 10 hyvää ruokaa silmien terveydelle.

10 hyvää ruokaa silmien terveydelle

1. Kananmunat

Some figure

Sisältämästään Omega-3:sta ja sinkistä johtuen kananmunat ovat erinomaista ruokaa silmien terveydelle. Nämä ravintoaineet voivat auttaa ehkäisemään seuraavia näköongelmia:

  • Myopiaa (likinäköisyys)
  • Presbyopiaa (ikänäkö)
  • Astigmatismia (hajataittoisuus)

Kananmunia voi lisäksi valmistaa monin eri tavoin: niistä voi tehdä munakasta, ne voi paistaa tai keittää, niitä voi käyttää taikinassa tai jälkiruoissa jne.

2. Kala

Some figure

Kananmunien tavoin myös kala sisältää hyviä rasvahappoja kuten Omega-3:a, joka:

  • suojaa silmää ympäröivien lihasten heikkenemiseltä
  • kosteuttaa silmämunia ja ehkäisee kuivuuden aiheuttamia vammoja

Omega-3 suojaa myös kehon muita elimiä, kuten aivoja ja sydäntä.

3. Marjat

Some figure

Esimerkiksi vadelmista, kirsikoista ja karpaloista saa antosyaaneja, molekyylejä, jotka parantavat silmien verenkiertoa.

Tämä ei ole ainoastaan hyväksi verkkokalvon hoitamiseksi ja korjaamiseksi, vaan se parantaa myös merkittävästi silmien kykyä vangita valoa.

4. Viikunat

Some figure

Viikunat sisältävät paljon sinkkiä. Säännöllisesti syötyinä ne voivat auttaa vahvistamaan näkökykyä.

Niiden tiedetään myös suojaavan verkkokalvoa, joka on äärimmäisen tärkeä näön kannalta.

5. Kasvikset

Some figure

Kasvikset ovat äärimmäisen terveellisiä ja niistä saa paljon hyötyjä elimistölle. Niissä on paljon erityisesti A- ja B-vitamiineja.

Nämä vitamiinit ovat oleellisia terveyden ja näkökyvyn kannalta, sillä ne suojaavat kaikenlaisilta sisäsyntyisiltä vaurioilta.

Suosittelemme lukemaan: 4 vähäkalorista kasvisreseptiä

6. Pähkinät

Some figure

Pähkinät ovat loistava ravintoaineiden lähde, joka auttaa kehoa pysymään terveenä. Ne sisältävät sellaisia vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka auttavat elimistöä toimimaan kunnolla.

B-vitamiinistaan johtuen ne voivat parantaa merkittävästi näkökykyä vahvistamalla silmän lihaksia ja ehkäisemällä näön heikkenemistä.

7. Maitotuotteet

Some figure

Maitotuotteet (juusto, raejuusto, rahka, jogurtti yms.) sisältävät keholle välttämättömiä ravintoaineita, kuten A-vitamiinia. A-vitamiini on oleellinen vitamiini silmien terveydelle.

8. Porkkanat

Some figure

Porkkanat ovat hyvää ruokaa silmien terveydelle ja koko keholle yleisesti. Tämä vihannes on yksi parhaista A-vitamiinin lähteistä.

Säännöllisesti saatuna A-vitamiini edistää pimeänäköä ja hyödyttää silmien terveyttä yleisesti.

Katso myös: Porkkanoiden terveelliset hyödyt

9. Sitrushedelmät

Some figure

Sitrushedelmissä on paljon C-vitamiinia, joka suojaa ja uudistaa silmiä ympäröivien lihasten kollageenia.

C-vitamiini edistää myös muiden silmille hyödyllisten ravintoaineiden ja vitamiinien imeytymistä.

10. Viljat

Some figure

Viljat ovat terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, josta saa:

  • B12-vitamiinia
  • Foolihappoa
  • Kuitua

Nämä ravintoaineet auttavat ehkäisemään näön heikkenemistä ja silmäsairauksia.

Näiden ruokien syöminen säännöllisesti parantaa merkittävästi silmien terveyttä ja auttaa myös suojaamaan silmiä sellaisilta sairauksilta ja vaurioilta, jotka voivat olla haitaksi näkökyvylle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aguilera-Otíz M, Reza-Vargas MC, Chew-Madinaveita RG, Meza-Velázquez JA. Propiedades funcionales de las antocianinas. Universidad de Sonora, Biotecnia.  2011;13(2)
  • De la Campa JD, Moreira Díaz E y Valdés Roque AI. Vitamina A en gestantes evaluadas mediante encuesta dietética e impresión citológica conjuntival. Rev Cubana Med Gen Integr Ciudad de La Habana 1996;12(3)

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.