10 hyödyllistä vinkkiä Crohnin taudin hallintaan
Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus, jonka tarkkaa syytä ei ole pystytty osoittamaan. Lääkärit ovat kuitenkin ehdottaneet, että sekä geneettisten, ympäristöllisten että elimistön immuunijärjestelmää säätelevien tekijöiden kokonaisuus on mukana tämän suolistosairauden kehityksessä. Mutta mitä voimme itse tehdä Crohnin taudin oireiden hallitsemiseksi?
On arvioitu, että Crohnin tautiin sairastuu Suomessa vuosittain noin yksi 10 000 ihmistä kohden, mikä tekee vuodessa noin 500 uutta tapausta. Normaalisti tauti todetaan 20–30 vuoden iässä, mutta periaatteessa kuka tahansa voi siihen sairastua, niin lapset kuin vanhuksetkin. Tiedämme myös, että tauti on lähes yhtä yleinen sekä miehillä että naisilla.
Crohnin taudin esiintyvyys on kasvanut viime vuosien aikana huolestuttavasti ympäri maailmaa ja arvioiden mukaan esimerkiksi pelkästään Yhdysvalloissa tautia sairastavia on jo yli 780 000. Tauti voi hoitamattomana vaarantaa minkä tahansa maha-suolistokanavan osan terveyden ja usein se laukaisee potilaassa useita epämiellyttäviä oireita, kuten vatsan turvotusta, ripulia, väsymystä tai ruokahaluttomuutta.
Kuinka hallita Crohnin taudin oireita: 10 hyödyllistä vinkkiä
Crohnin taudin vakavuusaste voi vaihdella lievästä vaikeaan, ja oireet riippuvat paljolti potilaasta. Yleensä tämän taudin hoidossa yhdistetään sekä joitakin lääkärin määräämiä lääkkeitä että potilaan tekemiä muutoksia niin ruokavaliossa kuin elämäntavoissa. Esittelemme seuraavaksi 10 hyödyllistä vinkkiä, joiden avulla opit hallitsemaan Crohnin taudin oireita tehokkaammin.
1. Noudata lääkärin määräämää hoitoa
Vaikka oireet helpottuisivatkin, lääketieteellisestä hoidosta ei tulisi kuitenkaan luopua, sillä tällä tapaa voidaan välttää oireiden uusiutuminen, mikä puolestaan vaikuttaa hoidon tehokkuuteen.
Ensimmäinen toimenpide Crohnin taudin oireiden hallitsemiseksi on lääkärin määräämän hoidon noudattaminen niin pitkään, kunnes lääkäri määrää toisin. Vaikka olo voi lääkityksen myötä kohentua merkittävästi, lääkehoidon noudattamista on välttämätöntä jatkaa sekä oireiden uusiutumisten että muiden komplikaatioiden välttämiseksi.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: 9 luonnollista tapaa taistella Crohnin tautia vastaan
2. Näin hallitset Crohnin taudin oireita: vältä itsehoitolääkkeitä
Itsehoito voi monissa tapauksissa osoittautua tämän tulehdusperäisen taudin oireiden hallitsemisen kannalta haitalliseksi. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että käännyt aina ensimmäisenä lääkärisi puoleen ennen minkä tahansa itsehoitolääkkeen aloittamista. Samalla ei tulisi unohtaa, että joillakin itsehoitolääkkeillä voi olla sekä odottamattomia sivuvaikutuksia että haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.
3. Ylläpidä terveellistä ja monipuolista ruokavaliota
Terveelliset elämäntavat edistävät maha-suolistokanavan asianmukaista toimintaa.
Suuri osa Crohnin taudin oireiden hallintaan tarkoitetusta hoidosta riippuu pitkälti potilaan omista ruokailutottumuksista. Tämän vuoksi, vaikka se voi alussa tuntua hyvin vaikealta, sinun on pyrittävä parantamaan ravitsemuksesi laatua. Oikean ruokavalion tulisi sekä auttaa ehkäisemään että korjaamaan tästä tulehduksellisesta tilasta johtuvia vaivoja. Tämän vuoksi pyri sisällyttämään ruokavalioosi vähintään seuraavia elementtejä:
- Monimutkaiset hiilihydraatit (kohtalaisissa annoksissa)
- Vitamiinit ja mineraalit kaikissa muodoissaan
- Proteiinit (vähärasvainen liha, kala ja kasviperäiset lähteet)
Samoin sinun tulisi ehdottomasti välttää kaikkia niitä ruokia, jotka tietyllä tavalla pahentavat tulehduksen tilaa. Niitä voivat olla potilaasta riippuen muun muassa tyydyttyneet rasvat, punainen liha, rasvaiset maitotuotteet, paistetut ruoat, pikaruoka tai sokeripitoiset elintarvikkeet.
4. Näin hallitset Crohnin taudin oireita: vältä tiettyjen kipulääkkeiden käyttöä
Joidenkin kipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin tai naprokseenin, ottaminen voi aiheuttaa Crohnin taudin potilailla vakavia sivuvaikutuksia. Siksi kivunlievitykseen tulisi tässä tapauksessa hyödyntää parasetamolia. Tärkeintä olisi joka tapauksessa kysyä neuvoa hoitavalta lääkäriltäsi, jotta hän voi määrittää, millaisten kipulääkkeiden käyttö sopii juuri sinulle.
5. Lisää probioottien saantia
Probioottiset ruuat auttavat palauttamaan suolen mikrobiston hyvinvointia helpottaen samalla joitakin Crohnin taudin oireita.
Probiootteja sisältävien elintarvikkeiden nauttiminen voi auttaa lievittämään tämän tulehduksellisen tilan oireita. Probiootit ovat niin kutsuttujen “hyvien” bakteerien viljelmiä, jotka auttavat palauttamaan suoliston mikrobiston tasapainoa, joka Crohnin taudin tapauksessa on usein heikentynyt. Tästä syystä probioottien saanti edistää taudin aiheuttaman tulehdustilan hallintaa.
Joitakin probiootteilla varustettuja ruokia ovat:
- Luonnonjogurtti
- Kefiiriä sisältävät elintarvikkeet
- Hapankaali
- Maustekurkut
- Kombutsasta valmistettu tee
- Kiinankaalista ja kasviksista hapatettu kimchi
6. Nauti prebioottisia ruokia
On suositeltavaa, että terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion vaikutuksia Crohnin taudin oireiden hallitsemiseksi lisättäisiin prebioottisten elintarvikkeiden kulutuksella. Prebiootit ovat sulamattomia ainesosia, joita esiintyy luonnollisesti joissakin elintarvikkeissa, kuten banaanissa, purjossa tai parsassa. Prebioottien tehtävänä on ruokkia suoliston terveitä bakteereja niiden kasvun edistämiseksi ja tätä kautta ne parantavat myös suoliston kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 15 terveellisintä probioottia ja prebioottia
7. Hallitse stressiä
Stressin ja ahdistuneisuuden sekä suoliston terveyden väliltä on löydetty suora yhteys.
Suoliongelmat voivat äityä vieläkin vakavimmiksi silloin, kun ihminen kohtaa elämässään useita stressaavia tilanteita, joita hän hallitsee huonosti. Monet meistä unohtavatkin helposti, että stressi ja ahdistuneisuus vaikuttavat suoralla tavalla ruoansulatuksen terveyteen. Tästä samaisesta syystä onkin välttämätöntä, että huolehdit vatsasi ja suolistosi hyvinvoinnista harjoittamalla erilaisia rentoutumistapoja, kuten meditaatiota, joogaa tai taijia.
8. Näin hallitset Crohnin taudin oireita: Sano hyvästit tupakalle
Tupakoinnista riippuvaisilla potilailla on suurempia vaikeuksia hallita Crohnin taudin oireita kuin tupakoimattomilla. Tupakan sisältämät myrkylliset komponentit pahentavat suoliston ärsytystä ja lisäävät oireiden uusiutumisen mahdollisuutta. Jos et pysty itse lopettamaan tupakointia, voit kääntyä ammatilliseen apuun tupakoinnin lopettamiseksi.
9. Pyydä tukea
Voit hakea emotionaalista tukea Crohnin taudin hallitsemiseksi sekä lähipiiristäsi että terveydenhuollon ammattilaisilta.
Crohnin tautia ei ole aina helppoa ymmärtää ja toisinaan se voi johtaa potilaan ahdistuneisuuteen tai jopa masennukseen. Siksi onkin suositeltavaa, että tautia sairastavat potilaat hakisivat emotionaalista tukea niin perheenjäseniltään kuin ystäviltään sekä niiltä ihmisiltä, jotka elävän saman vaivan kanssa.
10. Tunnista ne elintarvikkeet, jotka ärsyttävät vatsaasi
Emme voi valitettavasti syyttää ruokaa Crohnin taudin synnystä, sillä tällä hetkellä ei ole tarpeeksi tieteellisiä todisteita siitä, että tiettyjen ruokien kuluttaminen johtaisi tämän tilan kehittymiseen. Kuitenkin se, mikä voi auttaa taudin oireiden hallinnassa on sellaisten ruokien tunnistaminen, jotka ärsyttävät vatsaasi. Jos siis sairastat Crohnin tautia, sinun tulisi pyrkiä välttämään ainakin seuraavia ruokia ja juomia:
- Jalostetut elintarvikkeet ja pikaruoka
- Puhdistetut valkoiset jauhot ja sen johdannaiset
- Rasvaiset maitotuotteet
- Kuorelliset vihannekset
- Laksatiiviset hedelmät
- Sokeripitoiset juomat ja virvoitusjuomat
Onko sinulla diagnosoitu Crohnin tauti? Jos näin on, pyri helpottamaan taudin oireita noudattamalla kaikkia yllä annettuja neuvoja. Lisäksi, mikäli sinua vaivaavat oudot vatsavaivat ja epäilet tämän taudin mahdollisuutta, käänny lääkäriisi puoleen epäilysten hälventämiseksi ja oikean diagnoosin teetättämiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Lichtenstein, G. R., Loftus, E. V., Isaacs, K. L., Regueiro, M. D., Gerson, L. B., & Sands, B. E. (2018). ACG Clinical Guideline: Management of Crohn’s Disease in Adults. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2018.27
- Kammermeier, J., Morris, M. A., Garrick, V., Furman, M., Rodrigues, A., & Russell, R. K. (2016). Management of Crohn’s disease. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/archdischild-2014-307217
- Donnellan, C. F., Yann, L. H., & Lal, S. (2013). Nutritional management of Crohn’s disease. Therapeutic Advances in Gastroenterology. https://doi.org/10.1177/1756283X13477715
- Roy, D. (2011). Probiotics. In Comprehensive Biotechnology, Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-088504-9.00317-2
- Narula, N., & Fedorak, R. N. (2009). Does smoking reduce infliximab’s effectiveness against Crohn’s disease? Canadian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1155/2009/431349
- A., S., L., W., J., H., & P., K. (2017). Smoking is associated with risk for developing inflammatory bowel disease including late onset ulcerative colitis: a prospective study. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1080/00365521.2017.1418904
- Veauthier, B., & Hornecker, J. R. (2018). Crohn’s disease: Diagnosis and management. American Family Physician.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.