10 asiaa, jotka aiheuttavat jatkuvaa nälkää
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Oletko jatkuvasti jääkaapilla, ja ajatteletko aina ruokaa? Nyt kerromme eräistä mahdollisista syistä miksi koet jatkuvaa nälkää – nämä kymmenen asiaa kannattaa pitää mielessä seuraavan kerran kun mietit mistä ruoanhimosi johtuu.
Miksi koen jatkuvaa nälkää?
1. Jano
Jos olet juuri syönyt paljon, mutta olet kuitenkin nälkäinen, syynä oloon ei luultavasti ole itse asiassa nälkä vaan jano.
Muistele, milloin viimeksi joit vettä. Juo lasillinen ja odota hetken aikaa, ja voit huomata nälän vähenevän – tällöin syynä nälkään on vain jano.
Voit päästä eroon jatkuvasta nälästä yksinkertaisesti siten, että juot vettä säännöllisesti. Paras tapa saada kehosi tottumaan lisääntyneeseen veden määrään on lasillisen juonti aamuisin ja sitten aina tuntia ennen jokaista ateriaa.
2. Ruoat, joissa on tyhjiä kaloreita
Älä syö herkkuja joissa on runsaasti sokeria, sillä näin saat kehoosi vain tyhjiä kaloreita. Makeiset, vaikka niitä syötäisiinkin vain pienissä määrissä, vain lisäävät nälkää ilman että ne toisivat kehollesi mitään terveellistä ja ravinteikasta.
Avainasia on yrittää vähentää nopeiden hiilihydraattien ja sokerien määrää, ja ne tulee korvata terveellisemmillä ruoilla.
3. Huonosti nukkuminen
Kun et nuku kunnolla, ja etenkin jos se on toistuvaa, seurauksena on se että haluat syödä heti kun heräät – tätä ei tapahdu silloin, kun olet nukkunut 7-9 tuntia hyvää unta.
Yön aikana keho tuottaa hormonia nimeltään melatoniini, ja sillä on tärkeä rooli kehon kunnollisen toiminnan kannalta. Tällä on myös vaikutusta ruokahaluusi.
4. Stressi
Me kaikki koemme ruokaan liittyen jompaa kumpaa seuraavista ongelmista, kun käsillä on jokin stressaava hetki: on niitä jotka eivät voi syödä mitään, ja sitten on niitä jotka haluavat syödä enemmän – tämä johtuu juuri stressistä.
Jos olet yksi niistä jotka syövät enemmän stressaantuneena ja ahdistuneena, sinun kannattaa muistuttaa itseäsi siitä, että stressi ei ole oikeutus syödä epäterveellisiä ruokia. Sen sijaan kannattaa valita jokin muu toiminta.
Soita ystävälle, urheile, lue kirjaa – tee mitä tahansa sellaista, joka saa huomiosi suuntautumaan muualle ja joka vie ajatukset pois ruoasta.
5. Välipalat ja alkoholi
Alkoholi aiheuttaa painonnousua ja stimuloi ruokahalua.
Älä juo alkoholia – tai ainakin juo sitä kohtuudella – ja jos menet ulos kavereiden kanssa syömään, valitse kevyet ateriat ja terveelliset välipalat.
6. Liian vähäinen proteiinin saanti
Jotta voisit välttää ylensyöntiä, on tärkeää yrittää sisällyttää ruokavalioon tarpeeksi proteiinia.
Sen lisäksi että siitä saadaan energiaa, proteiini tuo myös paremman kylläisyydentunteen. Syö sen lisäksi vihertuotteita ja hedelmiä.
7. Terveellisten rasvojen puutteellisuus
Kaikki rasvat eivät ole sama asia terveyden kannalta. Esimerkiksi pikaruoka, paistetut tuotteet, savustetut ruoat ja leivonnaiset sisältävät epäterveellisiä rasvoja. Nämä tyydyttyneet rasvat saavat aikaan painonnousua.
On kuitenkin olemassa myös terveellisiä rasvoja, joiden tulisi olla osana ruokavaliota. Tämän tyypin rasvoja löytyy oliiviöljystä, lohesta, pähkinöistä, avokadosta ja auringonkukansiemenistä.
8. Aterioiden syönti epäsäännöllisesti
Syö viisi ateriaa päivässä: aamiainen, lounas, illallinen ja kaksi välipalaa aterioiden välissä. Älä jätä yhtäkään ateriaa väliin, ja jos vain mahdollista, nauti ne aina samaan aikaan tai suurin piirtein samaan aikaan päivästä.
On myös parasta pitää annosten koot kohtuullisina.
9. Älä ajattele ruokaa jatkuvasti
Lisääntyvä ruokakuvien näkeminen sosiaalisessa mediassa saa meidät ajattelemaan ruokaa aivan jatkuvasti.
Yritä siis välttää olemasta aina Instagramissa etsimässä ideoita seuraavaa ateriaasi tai seuraavia juhliasi varten, sillä tämän lopputuloksena on vain se, että haluat syödä enemmän.
10. Älä syö nopeasti
Hitaasti syöminen on aivan perusasia, jotta ihminen voisi saada olonsa kylläiseksi ja tyydyttyneeksi oikealla hetkellä. Nopeasti syöminen ei anna mahdollisuutta keholle imeyttää ruokaa, ja sen seurauksena se tulee vaatimaan lisää ravintoa.
Yksi hyvä tapa tehdä omasta syömisestä hitaampaa on pureskella ruokaa erittäin hyvin ja ottaa vain pieniä määriä kerrallaan. Aivot tarvitsevat aikaa tunnistaakseen sen merkin että vatsa on täynnä, joten anna aivoillesi mahdollisuus tehdä näin.
Jos syöt sen sijaan hyvin nopeasti, tulet saamaan enemmän kaloreita kehoosi, ja tämä on luultavasti suurempi määrä kuin tarvitsisit.
Ajatteletko koko ajan seuraavaa suupalaasi? Jos ihmettelet miksi koet jatkuvaa nälkää, kokeile näitä perusneuvoja – hankkiudu eroon ruoanhimosta arjen pienillä muutoksilla!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Finkelstein, S. R., & Fishbach, A. (2010). When Healthy Food Makes You Hungry. Journal of Consumer Research. https://doi.org/10.1086/652248
- Finlayson, G., King, N., & Blundell, J. E. (2007). Is it possible to dissociate “liking” and “wanting” for foods in humans? A novel experimental procedure. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2006.08.020
- Pellerin, L., & Magistretti, P. J. (2004). Neuroenergetics: Calling upon Astrocytes to Satisfy Hungry Neurons. Neuroscientist. https://doi.org/10.1177/1073858403260159
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.